Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam dušo.
Nego, jutros, na kafi kod komšinice pokupih Isidorin Spas. Daj da vidim, kažu da je poučna, nije kao dosadašnje njene knjige. Za bus ću sutra da ponesem onog Ijana iz biblioteke...
A i šal štrikam mužu za rođendan. Joj, živa nisam kad ću sve da postignem...:sad2: Plus mi ova mačka samo dira klupče... :( Danas se popela na televizor. (Ako mi je kad nemam plazmu.) Vidim, leteće uskoro iz stana...
Štrikajući tako, pade mi na pamet Majčezmajče. Gde li je ona? :think:

Imam dušo.
Nego, jutros, na kafi kod komšinice pokupih Isidorin Spas. Daj da vidim, kažu da je poučna, nije kao dosadašnje njene knjige. Za bus ću sutra da ponesem onog Ijana iz biblioteke...
A i šal štrikam mužu za rođendan. Joj, živa nisam kad ću sve da postignem...:sad2: Plus mi ova mačka samo dira klupče... :( Danas se popela na televizor. (Ako mi je kad nemam plazmu.) Vidim, leteće uskoro iz stana...
Štrikajući tako, pade mi na pamet Majčezmajče. Gde li je ona? :think:
I ja sam razmisljala o njoj danas, suseci kosu.
Da nije bilo nje i dalje bih imala siske. Steta sto je nema ovde, bas mi nedostaje :D

@tema
Citam 2 knjige istovremeno...neku fantastiku, i Tajnu kaligrafa, koja nije losa, ali nesto sporo ide radnja.
Na poslu me na racunaru ceka i dalje Nusiceva Autobiografija :heart: Nisam je zavrsila.

Zašto se meni ne dopada naročito Svet posle rođendana :eek:
Svima se dopala. Ili skoro svima sa teme koji su je čitali.
Na 60-oj sam strani, videću šta će biti dalje:think:

Čitala sam je ja....imala sam 100 pitanja nakon čitanja za vas...
Bambi je napisala:
Završila sam Svet posle rođendana, Lajonel Šrajver. Svidela mi se, ali kraj je , razočaravajući iz mog ugla jer sam navijala za drugu stranu. Jel se i vama to dešava, da simpatišete neki lik i da "navijate" za njega?
Mogla bih i za ovu knjigu reći da je za "udate", ženska se zaljubljuje u muževog druga i priča teče u dva pravca: šta bi se desilo da se trudila da zaboravi na njega i druga priča upušta se u aferu sa njim...
Nekako poenta priče je da sa kim god završite uvek nešto fali, ne postoji gdin savršeni, ali u svakoj priči treba uživati u onom lepom. Malo me to razočaralo, ja očigledno volim bajke, ali u suštini je tako. Ali u svakom slučaju vredelo je pročitati knjigu zbog njenog frajera, tačno sam ga zamislila
A ovo je moj komentar:
Kao što sam obećala ...pročitala sam Svet posle rođendana , Lajonel Šrajver
Hvala Milevi na preporuci , knjiga je zaista dobra.
Roman ima preporuku i od mene.
................................................
Knjiga me je ostavila u dilemi nakon čitanja. Da li je ona zaista donela dobru odluku?
Da li su jači ljudi koji odole izazovu i koji su zadovoljni svojim izborom i ponašanjem u određenim situacijama?
Ako je tako zašto negde na dnu srca osećam neku prazninu što nije iskoristila to što je mogla da iskoristi, već je za to koristila svoj paralelni svet.
Neću više ništa da pišem .... kako ne bih odala detalje.

Poslednja izmena:
Pričitala sam Norvešku šumu,Murakami-a
Malo sam iznenađena da nema njegove treće dimenzije.
Razlikuje se od njegovih ostalih romana.

Sve svoje likove na neobičan način ubacuje u svoj životi. postaju deo njega, neminovno mora da bude iskorišćen i posvećen drugima.
Dečak od 19-20 godina sa toliko uzete odgovornosti za tuđe živote, čak i ne utiče direktno na njih a indirektno im je neophodan.
Mislim da ceo roman mogu objasniti baš odlomkom iz njegove knjige:
..."Njegovim romanima je svojstveno da stvari toliko zamrsi da odatle nemaju kud. Pojavljuju se razni likovi a svaki od njih se nalazi u različitoj situacijii ima svoje razloge i izgovore a svi su u potrazi za nekom svojom pravdom i srećom. I tako se svi zajedno nađu u bezizlaznoj situaciji. U osnovi je nemoguće da svi ostvare svoju pravdu, a da svi dosegnu svoju sreću i tako nastaje haos. Na kraju se pojavljuje Bog i on reguliše saobraćaj..."
Mislim da i Murakami voli da svoje likove eliminiše Božjom voljom , toliko smrti u njegovim romanima...
Nastavljam poetičnog Hesea ...

Poslednja izmena:
Zavrsio sam Iscezlu od Dzilijen Flin. Od mlakog i vec vidjenog trilera kakav mi je bio tokom prve trecine knjige dosao je na kraju do odlicnog i veoma ubedljivog. Mogu da zamislim kakav je tek film kad jos uvek ima nevidjeno visoku ocenu 8,5.
Knjiga je prilicno citko pisana sa naizmenicnim posmatranjem stvari iz ugla dva glavna lika, muza i zene. Iz perspektive zene se citira dnevnik koji sama pise i na taj nacin apsolutno prodire u karakter njenog lika, dok sa druge strane njen muz se opisuje kroz odnos sa njom i svojom sestrom i generalno odnos prema drustvu kao i istorijat njih dvoje.
Dosta je kriticki usmeren deo u kome se opisuju nedostaci "americkog sna" nacina zivota u kome su ljudi robovi politicara i mocnika i koji zivotare po pravilima koja im se diktiraju. Takodje moze se videti i kritika celokupnog americkog drustva i mane takvog sistema zbog banaka, ekonomije, krize koja ljude gura u ambis, izumiranju nekih profesija ekspanzijom interneta i citavog IT sektora ...

Oba lika deluju kao pravi mrgudi, koji izbegavaju fensi popularne stvari i desavanja, i bez ustezanja pljuju po nekim svakodnevnim navikama, floskulama, foliranju...ljudi koji ih okruzuju. MIslim da u tim segmentima knjige svako ko bude citao moze pronaci i deo sa kojim se apsolutno slaze i licno zastupa u privatnom zivotu...ja sam se vala poprlicno u skoro svemu slagao sa Nikom, koji je pravi hejter :D

Kroz drugi deo knjige, tokom kog se desava rasplet, se prozimaju neki malo i filozofski pogledi na zivot, uzima se u razmatranje smisao i ispravnost nekih odluka koje donosimo i koje mogu bitno uticati na ostatak zivota kao i svrha odredjenog nacina zivota a sve kroz unutrasnju borbu koji likovi vode zbog odredjeniih okolnosti.

Mozda me je malcice sam kraj razocarao jer sam ocekivao nesto drugo, ali to svakako je samo moje misljenje, mozda se mnogima epilog i dopao, sto svakako ne umanjuje utisak da je rec o vrlo realnoj i ubedljivoj knjizi a ne o klasicnom plitkom trileru. Preporuka od mene!

Poslednja izmena:
Ja ništa ne čitam, ali sam zato danas pogledala film rađen po istoimenoj knjizi The Christmas candle, Maksa Lukada. I to se valjda računa. :lol:
U jednom mestašcetu u Engleskoj, 200 godina pre vremena radnje priče, jedan čovek pravi sveće. Jednom godišnje, pre Božića, anđeo začara jednu sveću. Tradicija u tom seocetu (tih 200 godina) je da svake godine neko dobije začaranu sveću, i kad je upali i moli se, desi se neko čudo. Sada, u selo dolazi novi pop, koji ne veruje u tradiciju tog mesta, i potpuno mu se čini besmislenim da sveća donosi čudo. E sad, da li će on poverovati, neću da kažem, ako neko bude hteo da gleda, da ne pokvarim.
Naravno da je ovo bajka, ali meni je baš nekako legao film. Meni se dopalo jer se radnja odvija negde u 19.veku, rekla bih (bar mi liči, a ne sećam se da li je negde precizirano).
Volela bih da pročitam i knjigu, ali za sada još nije izdata kod nas.

Ovaj film delujes bas sladak, kao za moju dusu :)

I ja slabo citam (odn. ne citam) Pocela sam Leon i Luiz i stala, nemam neku koncentraciju a iskrsle i neke
neprijatne stvari, ali nadam se da se za koji dan vracam ozbiljnijem citanju:):)

Pročitala sam Spas u dahu, za dan. Priznajem, imam predrasude kad je Isidora u pitanju, iako sam je u mladosti čitala. Bio mi je interesantan taj njen britki jezik nalik mom, ali kad je počela da se gubi u hiperprodukciji, batalila sam da je čitam. Ni Spas ne bih, iskreno, ali me je komšinica prosto ubedila. Kao što ću ja sada vas.
Ne, ovo nije roman, nije ni njena autobiografija, samo najtužniji segment njene biografije, od trenutka kad se razbolela pa do isceljenja. Opisala žena kako joj se to desilo, šta je prouzrokovalo da do kancera dođe i njenu Golgotu kroz koju je prošla dok se nije izlečila. Na kraju daje sve savete koje je sakupila od raznih ljudi i alternativnih iscelitelja, kako bi smo zdravim režimom ishrane i života sačuvali svoje zdravlje.
Ponavljam, knjiga ne može da škodi, a može da koristi. Ne mora da je kupite, nađite je već negde i pročitajte.

Čitala sam je ja....imala sam 100 pitanja nakon čitanja za vas...
Bambi je napisala:
Završila sam Svet posle rođendana, Lajonel Šrajver. Svidela mi se, ali kraj je , razočaravajući iz mog ugla jer sam navijala za drugu stranu. Jel se i vama to dešava, da simpatišete neki lik i da "navijate" za njega?
Mogla bih i za ovu knjigu reći da je za "udate", ženska se zaljubljuje u muževog druga i priča teče u dva pravca: šta bi se desilo da se trudila da zaboravi na njega i druga priča upušta se u aferu sa njim...
Nekako poenta priče je da sa kim god završite uvek nešto fali, ne postoji gdin savršeni, ali u svakoj priči treba uživati u onom lepom. Malo me to razočaralo, ja očigledno volim bajke, ali u suštini je tako. Ali u svakom slučaju vredelo je pročitati knjigu zbog njenog frajera, tačno sam ga zamislila
A ovo je moj komentar:
Kao što sam obećala ...pročitala sam Svet posle rođendana , Lajonel Šrajver
Hvala Milevi na preporuci , knjiga je zaista dobra.
Roman ima preporuku i od mene.
................................................
Knjiga me je ostavila u dilemi nakon čitanja. Da li je ona zaista donela dobru odluku?
Da li su jači ljudi koji odole izazovu i koji su zadovoljni svojim izborom i ponašanjem u određenim situacijama?
Ako je tako zašto negde na dnu srca osećam neku prazninu što nije iskoristila to što je mogla da iskoristi, već je za to koristila svoj paralelni svet.
Neću više ništa da pišem .... kako ne bih odala detalje.

Lepo ste je prikazale ti I Bambika :)
A mene je u međuvremenu uvukla u priču.
Sviđa mi se i rado knjigu uzimam u ruke. Jedino što nemam baš nekog vremena.

Pročitala sam Spas u dahu, za dan. Priznajem, imam predrasude kad je Isidora u pitanju, iako sam je u mladosti čitala. Bio mi je interesantan taj njen britki jezik nalik mom, ali kad je počela da se gubi u hiperprodukciji, batalila sam da je čitam. Ni Spas ne bih, iskreno, ali me je komšinica prosto ubedila. Kao što ću ja sada vas.
Ne, ovo nije roman, nije ni njena autobiografija, samo najtužniji segment njene biografije, od trenutka kad se razbolela pa do isceljenja. Opisala žena kako joj se to desilo, šta je prouzrokovalo da do kancera dođe i njenu Golgotu kroz koju je prošla dok se nije izlečila. Na kraju daje sve savete koje je sakupila od raznih ljudi i alternativnih iscelitelja, kako bi smo zdravim režimom ishrane i života sačuvali svoje zdravlje.
Ponavljam, knjiga ne može da škodi, a može da koristi. Ne mora da je kupite, nađite je već negde i pročitajte.

Znači, mama je bila u pravu kada me je ubedjivala da treba da je pročitam.
Nameravam da joj za NG kupim Spas 2

Nećete tu saznati nešto epohalno, ali, podsetiće vas na neke greške koje svi pravimo, svesno ili nesvesno... Uostalom, često i nismo u prilici da utičemo na svoj život zbog okruženja u kome smo, ali bi bar trebalo da se pripazimo tamo gde možemo.

Kako je dobro kad imaš tablet kao nastavno sredstvo, pa možeš da kucaš na velikom odmoru...:lol:

A možda i na času dok deca rade kontrolni da mogu lepo da prepisuju

Mene taj Spas zanima. Šta god mislili o Bjelici... kaže da je tu skupila sve što je radila i da ljudi ako dodju u takvu situaciju ne moraju da lutaju, nego na jednom mestu imaju navedene mogućnosti.

Ja juče odnela lekarki rezultate laboratorije, povećan holesterol (pitala sam Ima li nekog kome nije??), a ona mi dade listu dozvoljene i zabranjene hrane (za bolesti jetre), gde je preporučen puding... :dash:
Tako da, ova naša tzv. zapadnjačka medicina je samo što više lekova
Doduše, složile smo da treba biti umeren u svemu. Ali to je tako dosadno :neutral:

Poslednja izmena:
Mene taj Spas zanima. Šta god mislili o Bjelici... kaže da je tu skupila sve što je radila i da ljudi ako dodju u takvu situaciju ne moraju da lutaju, nego na jednom mestu imaju navedene mogućnosti.

Ja juče odnela lekarki rezultate laboratorije, povećan holesterol (pitala sam Ima li nekog kome nije??), a ona mi dade listu dozvoljene i zabranjene hrane (za bolesti jetre), gde je preporučen puding... :dash:
Tako da, ova naša tzv. zapadnjačka medicina je samo što više lekova
Doduše, složile smo da treba biti umeren u svemu. Ali to je tako dosadno :neutral:

mene su nagovarali da citam Spas, a ja nikako nisam htela. Izgleda da sam pogresila :confused:

Ja izgledam kao prase i jedem kao prase i sto treba i sto ne treba i nemam povisen ukupan holesterol.
Doktorka mi je rekla da to nema mnogo veze sa ishranom, da se desava ljudima koji se potpuno pravilno hrane, nego da treba smanjiti stres i kretati se vise

Bi, zaboravila sam da čestitam jučerašnje slavlje. neka živ i zdrav žmu i da ima s kim da slavi još mnogo godina.

Što se Isidore tiče, imala je finansijsku podršku izdavača i prijatelja pa je mogla da si priušti ono što je nama misaona imenica. Mislim na putovanja po inostranstvu i preparate koje je koristila. Ali, za nas je preventiva spas...

mene su nagovarali da citam Spas, a ja nikako nisam htela. Izgleda da sam pogresila :confused:

Ja izgledam kao prase i jedem kao prase i sto treba i sto ne treba i nemam povisen ukupan holesterol.
Doktorka mi je rekla da to nema mnogo veze sa ishranom, da se desava ljudima koji se potpuno pravilno hrane, nego da treba smanjiti stres i kretati se vise

bilo koji vid fizick aktivnosti i redovni obroci. Treba vremena da se organizam prilagodi tome i ubrza se metabolizam ;)

Poslednja izmena:

Nije ti još kasno da pročitaš. Vidi mene, sad agitujem, a nisam ni sama čitala. Suština onog što hoću da kažem je da ne treba da imamo predrasude, pa da zbog toga ne čitamo nešto.

Definitivno nema veze s ishranom. Bojim se da stres ne možemo da smanjimo (eventualno nekom meditacijom, možda, ne znam), ali možemo i treba više da se krećemo.

- - - - - - - - - -

Bi, zaboravila sam da čestitam jučerašnje slavlje. neka živ i zdrav žmu i da ima s kim da slavi još mnogo godina.

Što se Isidore tiče, imala je finansijsku podršku izdavača i prijatelja pa je mogla da si priušti ono što je nama misaona imenica. Mislim na putovanja po inostranstvu i preparate koje je koristila. Ali, za nas je preventiva spas...

Hvala na čestitkama, mada juče ništa nije ni bilo. Ručak od nedelje, dali mu poklone, ja morala da skidam neki fono izveštaj, pa otperjala na pilates, a slavljenik požurio na spavanje. Danas nam dolaze prijatelji, pa će biti veselije.

Ja sam Spas htela da procitam, nije lose znati neke stvari posebno po pitanju zdravlja..
Nisam imala neke posebne predrasude posto mislim da je Isidora malo (ili vise) dosla sebi. Cak sam jedno vreme htela da je kupim (bila je na kioscima za 500, 600 din) ali videh da je ima u biblioteci mada verovatno mora da se (sa)ceka.

Nikakvo znanje nije na odmet, posebno kad je zdravlje u pitanju.

Water, promaklo ti je - Sabrana dela Ej Džej Fikrija :) Ako se dobro sećam pitala si kako nam se čini. Gledala sam i ja tu knjigu, ali ostavljam je za malo kasnije, nastavci Igre prestola su mi prioritet za kupovinu. Mogla bi da pročitaš pa da javiš :D

Od onih koje su u prvom planu, na ovoj Goodreads-ovoj listi vidim i knjigu Debore Harknes. To je treća knjiga iz trilogije, a kod nas je prevedana samo prva (Otkriće veštica, izdao Vulkan). Drugi i treći deo ovde neće ni biti prevedeni ovde, koliko znam, i to me baš nervira. Potpuno neprofesionalno.

Sledeće knjige koje ću čitati su Fermin i Smisao noći, koje mi je pozajmila Elefteria. :) Lepo smo ćaskale, vreme mi je proletelo. :)

Čitam ovu vest i kad ovo pročitam više mi se sviđaju one ušminkane verzije koje svi dobro znamo. Mada, možda bi i bilo zanimljivo pročitati prvu verziju, čisto da se vidi šta ima tamo u odnosu na prečišćen tekst.

Jeste li počele da kitite jelke? Vidim, Niški izlozi su već okićeni...

107041501015485963068028-1.jpg

- - - - - - - - - -

Šta bih dala za sedam ovakvih polica...:aha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back