Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam odustala od Oza, vratila u biblioteku juce. Pokusacu jednom ponovo, kad budem imala vise vremena. Teska odluka, jedva sam prelomila.
Procitala potom za par sati jednu Francuskinju, sa Francuzima ne mogu da omanem. Mislim da ona nije prevodjena kod nas, gugl mi nista ne izbacuje.

Ove telemarketing smarace uvek u startu odbijem sa - ne zivim ovde, samo sam na odmoru i odlazim sutra... Posle toga nema sta da mi kazu.

Jeste citale nesto od ovog pisca? Ja ni cula za njega.
http://www.vesti-online.com/Scena/Kultura/439327/Ugljesa-Sajtinac-dobitnik-Nagrade-EU-za-knjizevnost

Videh da je jedan Grk dobio istu nagradu ove godine pa preko tog linka saznam da je i predstavnik nase zemlje nagradjen :)

Oz je jednostavan za citanje i od onih autora od cijih knjiga ne mozes da se odvojis dok je ne procitas.

Ja sam stavila link o ovom nasem "coveku" na PDF Knjizevnost. On je drugi iz Srbije koji dobija tu jako prestiznu
nagradu frankfurtskog sajma knjiga. Ne, nsita nisam citala od njega.Pa covek je mlad, neka pise jos malo:)

- - - - - - - - - -

Patrik Modijano dobitnik Nobela za književnost

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je francuski književnik Patrik Modijano, saopštila je Švedska akademija u Stokholmu.
Samo da procitam ovog Kineza ( drugu knjigu) pa odmah moram da se bacim na Patrika.
Ipak meni vise leze Evropljani ( Amere ubrajam u iste) od ovih Azijata.
Al, bumo videli.:)

_spacer.gif
Uz vest o Nobelovoj nagradi i ova informacija.

Ovo mi se dopalo, idem da trazim knjigu ( ako je uopste i prevodjen ikada).

Za svoje knjige dobio je nagrade: "Dijamantsko pero", Nagradu Francuske akademije, Nagradu knjižara i izdavača, a za roman "Ulica mračnih želja", koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu "Te neznanke" je priča o tri žene koje odlaze iz provincije da bi u prestonici živele neki svoj san o ostvarenosti, da bi ostavile iza sebe neki život koji im nije odgovarao i koji se nije mogao tek tako menjati.

Neka je sa srećom Patriku, ali bi mi bilo prirodnije da je dobio Murakami. Za njega smo bar čuli...

Ovo mi se dopalo, idem da trazim knjigu ( ako je uopste i prevodjen ikada).

Za svoje knjige dobio je nagrade: "Dijamantsko pero", Nagradu Francuske akademije, Nagradu knjižara i izdavača, a za roman "Ulica mračnih želja", koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu "Te neznanke" je priča o tri žene koje odlaze iz provincije da bi u prestonici živele neki svoj san o ostvarenosti, da bi ostavile iza sebe neki život koji im nije odgovarao i koji se nije mogao tek tako menjati.

My friend Google kaže da kod nas nije prevođen. Mislim, ne nađoh ni jedan naslov.

Ima nekoliko njegovih knjiga ( prevedenih) pa i ova koja bi me zanimala, ali knjige kostaju i do 20 evra, a obe ( meni zanimljive
po naslovu) imaju samo po stodvajes, trijes stranica. Ja to ne kupujem. Dam dvajes ojra za knjigu koju procitam za jedan dan!!!

Pa, i to...:lol: Ja sam doduše čitala samo Kad padne noć, i videla da mi ne leži, ali mnogi ga vole...;)

Vidi komentar sa b92:
Šteta za Murakami-ja. Godinama favorit za Nobela i nikako da dobije a po mom skromnom mišljenju je zaslužio.
(Norveška šuma, 9. oktobar 2014 13:26)

Znači, on/ona ima preporuku za Nobelov komitet, a ne zna kako se pišu padeški nastavci.

- - - - - - - - - -

My friend Google kaže da kod nas nije prevođen. Mislim, ne nađoh ni jedan naslov.

Jeste nešto prevođeno. Vidio sam u COBBIS.

Pa, i to...:lol: Ja sam doduše čitala samo Kad padne noć, i videla da mi ne leži, ali mnogi ga vole...;)
I ja samo jednu, prvu i zadnju
Norveshka shuma
On pise suvise privlacno, kao da pise namerno za neku publiku kojoj zeli po svaku cenu da se dopadne, a to nije Japan i Japanci.
Sacekacu ja i Francuza na krivinoi. Tako je i ovaj Kinez kostao pre dve godine 20-25 evra, sada sam obe knjige ( a ima ih po kilo zive vage)
pazarila ( i to nove, neprocitane) za po 2 evra.

Prema onih nekoliko rečenica što sam pokupio sa raznih strana, ispada da je ovaj Modiano neka vrsta francuskog Pola Ostera, što je ohrabrujuće.
Jbni Qrir, kao vrhunski kulturni autoritet, naziva ga Prustom našeg vremena.

Možda je Nobelov komitet najzad uradio ono što bi trebalo da mu je posao: da nam skrene pažnju na zanimljivog pisca koga vrijedi čitati.

I ja samo jednu, prvu i zadnju
Norveshka shuma
On pise suvise privlacno, kao da pise namerno za neku publiku kojoj zeli po svaku cenu da se dopadne, a to nije Japan i Japanci.
Sacekacu ja i Francuza na krivinoi. Tako je i ovaj Kinez kostao pre dve godine 20-25 evra, sada sam obe knjige ( a ima ih po kilo zive vage)
pazarila ( i to nove, neprocitane) za po 2 evra.

Sve sam bliži uvjerenju da je Murakami popriličan folirant. Da ne kažem jedan metafizički Koeljo, koji suptilno podilazi samo malo više sofisticiranoj publici. Nastaviću da ga čitam, ali eto, samo da se ogradim.

Ako je tema opet postala preozbiljna, neka me neko upozori na vrijeme.

Prema onih nekoliko rečenica što sam pokupio sa raznih strana, ispada da je ovaj Modiano neka vrsta francuskog Pola Ostera, što je ohrabrujuće.
Jbni Qrir, kao vrhunski kulturni autoritet, naziva ga Prustom našeg vremena.

Možda je Nobelov komitet najzad uradio ono što bi trebalo da mu je posao: da nam skrene pažnju na zanimljivog pisca koga vrijedi čitati.

Na sajmu knjiga u Frankfurtu izbio je skandal nevidjenih razmera.
Izdavacka kuca koja je i jedina i prevodila, stampala i izdavala Nobelovca , nema na standu nijednu njegovu knjigu:zcepanje:

Na sajmu knjiga u Frankfurtu izbio je skandal nevidjenih razmera.
Izdavacka kuca koja je i jedina i prevodila, stampala i izdavala Nobelovca , nema na standu nijednu njegovu knjigu:zcepanje:

:hahaha:
Kod nas ga objavljivali Stubovi kulture, koji valjda više ne postoje, nekoliko knjiga, i Nolit, jednu još 89.
Ala će da krene prekopavanje po magacinima pred Sajam.

Ja Murakamija nikako da uzmem. Isti los predosecaj imam kao i sa Pamukom. Da mi se nece svideti.A dosta ljudi ciji ukus cenim ga hvale.
Mozda me ceo taj hype odbija.
Najsmesnije mi bilo jedan dan, u Gradskoj, dolazi momak trazi Murakamija a bibliotekar vec vidno iznerviran vice, Nema vise, sve pograbili,navalili na Murakamija pa navalili, evo ti ovo, i ovo je Japanac a za razliku od ovog kog trazis vredi ( i tura mu u ruke Jukio Mishimu ):lol:

Градска библиотека у Нишу има ове његове књиге:

Дора Брудер
1998
Стубови културе
Изгубљени крај
1989
Нолит
Улица мрачних дућана
1980
Знање
Те незнанке
2002
Стубови културе
Мала принцеза
2004
Стубови Културе
Родослов
2007
Стубови културе
У кафеу изгубљене младости
2010

Nije los Murakami, objektivno gledano...meni je on i kao osoba zanimljiv. Naime, covek je do sredine tridesetih drzao jedan od boljih klubova u japanskoj prestonici. Zivot uz duvanski dim, nocne smene i tuzne price izgubljenih gostiju koji se nekako uvek zale vlasnicima barova i sankerima su okosnica njegovih tema jer je tom svetu pijanih, raspojasanih i pogubljenih dusa, pristupao iznutra.

Jednog, ni po cemu posebnog dana, padala je kisa a nas Murakami je bio pritisnut, kako nezdravim nacinom zivota tako i nezadovoljstvom, uzeo patike i krenuo da trci...prodao je bar, navio sat na pet ujutru da bi pisao a od tog kisnog dana do dana danasnjeg je istrcao puno, puno maratona...

Ja Murakamija nikako da uzmem. Isti los predosecaj imam kao i sa Pamukom. Da mi se nece svideti.A dosta ljudi ciji ukus cenim ga hvale.
Najsmesnije mi bilo jedan dan, u Gradskoj, dolazi momak trazi Murakamija a bibliotekar vec vidno iznerviran vice, Nema vise, sve pograbili,navalili na Murakamija pa navalili, evo ti ovo, i ovo je Japanac a za razliku od ovog kog trazis vredi ( i tura mu u ruke Jukio Mishimu ):lol:

Haha pa bravo za bibliotekara :lol:

Градска библиотека у Нишу има ове његове књиге:

Дора Брудер
1998
Стубови културе
Изгубљени крај
1989
Нолит
Улица мрачних дућана
1980
Знање
Те незнанке
2002
Стубови културе
Мала принцеза
2004
Стубови Културе
Родослов
2007
Стубови културе
У кафеу изгубљене младости
2010

Ja nikako da uđem na njihov sajt, ima tome mesec dana...:( Pošalji mi link, molim te.

Meni Mišima prija.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back