Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako sednem za komp krecem sa pretragom smestaja za letovanje. Tako da vam jos dugujem procitano :)

Kamenita :) Bas lepo, nisam to znala. A kakva su imena imali? Napisi mi makar u pp. Mnogo volim imena kao fenomen i nadam se za drugo dete cu moci da biram (secate se kako je Jovan dobio po grckoj tradiciji, da ne kazem plemenskom zakonu).

Stvarno! Uzimam :)
Koji naslov beše?

Koje volimo

- - - - - - - - - -

Kako sednem za komp krecem sa pretragom smestaja za letovanje. Tako da vam jos dugujem procitano :)

Kamenita :) Bas lepo, nisam to znala. A kakva su imena imali? Napisi mi makar u pp. Mnogo volim imena kao fenomen i nadam se za drugo dete cu moci da biram (secate se kako je Jovan dobio po grckoj tradiciji, da ne kazem plemenskom zakonu).

Dobro je proš'o Joca, nije mu loše ime...:heart:

Pročitah Nesboa, Sneško i Šišmiš. Kao što sam pominjala, lepo mi je Lamar rekla, ok je, ali ništa posebno E baš tako. I lepo je još neko rekao da treba da se čitaju redom. Čitanje preko reda mi je pokvarilo utisak o Šišmišu, jer sam znala ono što nije trebalo. Oko Nesboa se podigla prašina i vidim da je većina vas pročitala.

Da li su mi dosadili krimići, u poslednje vreme ih je bilo preko nekoliko na mom čitalačkom repertoaru ili je hejter ponovo pomolio svoju ružnu glavu. Kako god, malo bolje od osrednjeg, ali daleko ispod očekivanja.

Bas mi je zao sto ti se Snesko nije toliko dopao.

Sta ga znam, ja sam trenutno zatrpana knjigama, cak iz dve biblioteke, ali sam izgleda preterala sad za vikend kada nisam imala TV signal, pa sam procitala 3 knjige i zasitila se. A izgleda da sam opet navukla nesto na oci, tako da mi je problem da citam. Sve mi se muti. Alergija na prasinu.
A sve se bojim da cu umreti a necu ih procitati.
Kao sto sam vec napisala, pocela sam 1999. Pekicevu i ima tako lepih delova (ono kad razgovara sa krticom).
Ali neke delove ne razumem, bez obzira koliko se puta vracala na napisano. Jednostavno, bez obzira sto imam IQ koliki imam (a nije nizak, naprotiv), ne mogu da rastumacim.
Ili sam morala da procitam Novi Jerusalim pre 1999. ili nesto sa mnom nije OK.

:hvala: divna Izabela... ali ako pročitaš to sve odjednom, tj. jedno za drugim, onda napravi pauzu od njenih dela da ti se ne bi sve pomešalo ili ti dosadilo.
Ja sam tako čitala svašta jedno za drugim pa mi se pomešalo

Ajde da me neko podseti u kom romanu beše ona nestala devojka koju je na prozoru uhvatio slučajni prolaznik fotoaparatom za vreme demonstracija dok je s porodicom kolima prolazio tuda? Je l' to beše Portret u sepiji?

- - - - - - - - - -

Sećam se da je bilo i seksa u toj Kući duhova...:zper:

Završila sam Tigrovu ženu, Tea Obreht, Laguna, 362 strane.
Šta reći!? Imala sam želju da je iskritikujem, a onda sam pročitala obrazloženja za nagradu Orindž (usput saznala da je to nagrada koja se dodelju kniževnicama koje pišu na engleskom i da su je ranije dobile i Rouz Tremejn i Barbara Kingslover) gde je mnogo hvale, pa još neke intervjue (http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/165270/sujeverje-me-je-naucilo-da-se-ne-radujem.html) ... pa mi sad malo bezveze da kažem da se meni ta knjige nije naročito svidela. Uvek u takvim situacijama mislim kako je nisam čitala sa dovoljno pažnje, koncentracije i posvećenosti. Pa ne čitam uopšte knjige tako.
Meni je sve to mešavina svega i svačega i kao da je uzela po malo od svih tih dolepomenutih uzora.
Lane je Tea bila najmlađi autor na listi 20 najboljih pisaca ispod 40 godina, koju je sastavio magazin „Njujorker". Priče u kojima se jasno vide njeni literarni uzori - Bulgakov, Markes, Hemingvej - objavljivane su joj u „Atlantiku" i „Gardijanu", ali ju je tek roman „Tigrova žena" vinuo među zvezde. iz gornjeg intervjua
Ali svaka joj čast na tim priznanjima i listama na koje je svrstana. Pa se još oglasila i u vezi sa ignorisanjem svetskih medija nedavnih poplava. Deluje kao ok lik.
Interesantno je ona taj svoj roman, koji je meni na momente delovao kao skup pripovedaka, smestila negde na Balkanu u više istorijskih momenata koji su se na neki način ponavljali i preklapali. Kod nas se zaista istorija ponavlja (konstatovali smo danas da ako nas EU otkači jer nećemo da uvedemo sankcije Rusiji, možemo samo da štampamo pare bez pokrića bez njihovih kredita. joj, leleeee, ne povratilo se).
Pa malo prošlosti, priče o dedinom odrastanju u Galini, selu sujevernih, nepoverljivih ljudi, pa malo najnoviji ratovi i bombardovanja, pa malo iskopavanja leševa i pomoć u sirotištu na "njihovoj" teritoriji. Ajde da prihvatim i sve sa tigrom i "tigrovom ženom" iako mi je nekako sve ostalo nedorečeno, ali tako je valjda i bilo. Na kraju se nije tačno znalo šta se dogodilo. Ali što je udavila sa onim pričama o besmrtnom čoveku. Tačnije sa prve dve. Treća, ona večera njegova i dedina, je čak bila zabavna...
Ma sve to nadrealno što obožavam kod Markesa, kod većine drugih me nervira. Mada to njeno čak ne bih ni uporedila s Markesom, mnogo mi je sličnije Kusturici, a njegov fan baš i nisam.
Sve u svemu, mislim da ništa ne bih propustila da ovo nisam pročitala.

Poslednja izmena:
Naime, gost je bio Dragan Jovanović, kolumnista NIN-a, penzionisani novinar i književnik, a povod je njegov najnoviji roman Namćor, pisan na "srpskom jidišu", kako on kaže. Ja taj jezik odlično poznajem, jer sam poreklom iz tog kraja, i zato sam ga naravno kupila. ;)

- - - - - - - - - -

Pošto je mojoj ćerki danas rođendan, posveta je upućena njoj.

Poslednja izmena:
Ona je sada izašla u grad, a ja htedoh da joj raspakujem torbu, pošto je danas došla od mojih. Kad ono... pola torbe - knjige. Ne mogu da verujem. :eek: Tu je Dostojevski, pa Sofijin svet, pa Mika Antić, pa Italijanski u džepu, pa Ruski rečnik, pa... ne mogu da se setim više šta. Ne mogu da je prepoznam. Bila je tamo sa sestrama od tetke nedelju dana, verujem, ubile su se od čitanja, blago meni. :rotf:

Do ruku mi je dopala tanka knjiga Telesna povreda iz edicije Albatros (mnogo slovnih gresaka sto mi je zasmetalo), Margaret Etvud ili ako vise volite - Atvud.
Interesantno je to sto ju je preveo David Albahari.
Ja i inace volim Atvudovu, tako da uzivam... samo da nema tih slovnih gresaka.
Posle cu Izgubljeni autobus Stajnbeka i Zarazu (ako je vec nisam davno citala) Kukovu. Svi nazivi njegovih romana su mi slicni, te Koma, te Sok, te Virus, te Zaraza, tako da je lako moguce da sam je nekada davno i citala.
Prekinula sam 1999. pa cu ispocetka. Taman cu se konsultovati sa bibliotekarkom.
I mene ignorisete jer sam vas pitala da li sam prvo morala da procitam Novi Jerusalim pa tek da ``udjem`` u Pekicevu 1999. godinu, ali nisam dobila odgovor.
Salim se ja malo.

Ja sam ignorisala pitanja jer ne znam odgovore. Ono što sam znala (Aljende) sam napisala.
Krasuljak, srećan ćerki rodjendan! Ne znam baš da li ću Portret začas. Znaš kako su sitna slova... ono izdanje Reč i misao. A nije baš da vrvi od dešavanja, pa da jedva čekam da vidim šta će biti dalje da bih ga uzela i predveče ne terasi, nego samo u busu, kao po kazni. Nešto mi je poznato, može biti da sam ja to već i čitala. Ne bi mi bilo prvi put. (vidi dalje).
Linejna, meni je Telesna povreda bezveze. A čitala sam je dva puta jer je takav utisak ostavila da sam je zaboravila. Neko mi je (ovde) objašnjavao da joj je to "rani rad" zato je drugačiji (slabiji) od ostalih. Ali nije veliki pa ćeš ti to začas

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back