Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Je l' imate neku preporuku da nije klasik, ali da nije ni neka debilnost novijeg doba tipa Lovca na zmajeve?
Ostala bez ideja, a nemam nešto vremena preterano da čitam loše knjige.

Otmenost ježa, Slepilo, Soba (neobična tema) .... mada ja nisam dovoljno knjiga pročitala da bih mogla da ti pomognem.
Ovde ima većih čitalica od mene.
Probaj Murakamia, njega ili voliš ili ne, Kad padne noć ili Sputnik ljubav
A možeš i Dolazim po tebe i vodim te sa sobomm, Nikolo Amaniti
Možeš i Tes Geritsen, ovde su je na temi svi spominjali . Pročitala samo roman Nestala, i to za dva dana.
Dopisaću ako se setim još nečega.

Poslednja izmena:
Je l' imate neku preporuku da nije klasik, ali da nije ni neka debilnost novijeg doba tipa Lovca na zmajeve?

Od knjiga koje sam ove godine čitala a rekla bih da se uklapaju u to što tražiš, koliko mogu da procenim, preporučila bih ti "Priču o ljubavi i tami" Amosa Oza (Laguna), zbirke priča "Bekstvo" i "Previše sreće" Alis Manro (Agora) i "Ljudi našeg cara" Ljudmile Ulicke (Paideia), "Pereira tvrdi da.." Antonija Tabukija (Paideia) i "Svako umire sam" Hansa Falade (Laguna).

Ja zene drage ne znam sta je meni, dal sam postala nacisto mekana i cmiljava il sve nailazim na tako neke knjige koje me bocnu bas tamo gde sam najtanja al evo zavrsih sinoc "Sve sto smo precutali" http://www.laguna.rs/n1830_knjiga_sve_sto_smo_precutali_laguna.html i onako bas sam setna i sentimentalna i nekako raznezena. Rekla sam vam na pocetku citanja, nije mi ova knjiga ulivala nadu da ce od nje biti nesto spektakularno, dopala mi se ideja ali mi je bila suvise nadrealna i imala sam rezervu prema njoj. Ali onda je pocela da se odvija radnja i da postaje sve zanimljivija. Od neceg sto je pocelo kao gotovo nerealna prica o odnosu oca i cerke, preko fantasticne ljubavne price do knjige koja otvara pitanje - koliko nas poznaju nasi ocevi, koliko nas vole, sta bi za nas ludo uradili a sta mi mislimo o svemu tome.

Istinski sam uzivala u poslednjoj trecini knjige.
Ono sto me je ipak najvise smlatilo sinoc i evo jos me drzi, cak sam malo i na ivici suza dok pisem sad (da se razumemo imam zivog oca), jeste sam kraj knjige.
Sasvim neocekivan.

I zato...od mene topla preporuka za hladne zimske dane.
Necete procitati remek delo svetske knjizevnosti ali cete sasvim sigurno ogrejati dusu.

Poslednja izmena:
Ja zene drage ne znam sta je meni, dal sam postala nacisto mekana i cmiljava il sve nailazim na tako neke knjige koje me bocnu bas tamo gde sam najtanja al evo zavrsih sinoc "Sve sto smo precutali" http://www.laguna.rs/n1830_knjiga_sve_sto_smo_precutali_laguna.html i onako bas sam setna i sentimentalna i nekako raznezena. Rekla sam vam na pocetku citanja, nije mi ova knjiga ulivala nadu da ce od nje biti nesto spektakularno, dopala mi se ideja ali mi je bila suvise nadrealna i imala sam rezervu prema njoj. Ali onda je pocela da se odvija radnja i da postaje sve zanimljivija. Od neceg sto je pocelo kao gotovo nerealna prica o odnosu oca i cerke, preko fantasticne ljubavne price do knjige koja otvara pitanje - koliko nas poznaju nasi ocevi, koliko nas vole, sta bi za nas ludo uradili a sta mi mislimo o svemu tome.

Istinski sam uzivala u poslednjoj trecini knjige.
Ono sto me je ipak najvise smlatilo sinoc i evo jos me drzi, cak sam malo i na ivici suza dok pisem sad (da se razumemo imam zivog oca), jeste sam kraj knjige.
Sasvim neocekivan.

I zato...od mene topla preporuka za hladne zimske dane.
Necete procitati remek delo svetske knjizevnosti ali cete sasvim sigurno ogrejati dusu.

Bogme, ja moram da se dobro razmislim kad se budem poduhvatila ove knjige imajući u vidu koliko sam osetljiva kad je tema tate u pitanju (u smislu, koliko sam vezana za njega a već je star i bolestan i ne smem da razmišljam o budućnosti kad ga ne bude). Ali imaću je u vidu.

Nego, htela sam da ti kažem povodom Oza i "Priča o ljubavi i tami" (inače i dalje razmišljam o toj knjizi iako sam u međuvremenu još dve pročitala) - nisam sigurna koliko je to knjiga za tebe. Ti voliš savremene teme i dileme u kojima pronalaziš sebe a ova knjiga to nije. Takođe nije ni univerzalna - govori baš o Izraelu i Jevrejima iz različitih krajeva Evrope pre i posle naseljavanja u Izraelu i naravno, govori baš o samom autoru i njegovoj porodici bez želje da se to prikaže kao opšta priča, naprotiv. E sad, u knjizi se uživa baš zato što je takva kakva je, ali čini mi se da ti konkretno voliš da se prepoznaješ u knjigama koje čitaš i da te one taknu preko te "lične" ravni, pa zato kažem da nisam sigurna da će ti se dopasti. Ali ako je svejedno uzmeš, imajući u vidu ovo što sam rekla, prilično sam sigurna da češ biti ako ništa veoma zadovoljna i ispunjena što si pročitala odličnu knjigu odličnog pisca.

Oh, kako ste me raznežile...
U subotu sam,mamu,tatu i sestru strpala u auto i odvezla u Beograd da nas četvoro provedemo vreme zajedno u prazničnom raspoloženju.Radno vreme i tempo kojim živim, ne dozvoljavaju mi da sa njima provodim onoliko vremena koliko bih želela...i ne mogu da dozvolim da mi jednog dana zbog toga bude žao.Imam sestru 8 godina stariju i i roditelji su mi već u ozbiljnim godinama...ne znam koliko nam je još zajedničkih Novih godina preostalo.
Sada mogu da uzvratim sve ono što su mi priuštili i presrećna sam zbog toga.Proveli smo čitav dan zajedno, smejali se, isprobavali, kupovali ukrase i poklone, bili na ručku....pevali u autu...Magla je bila jeziva, vozuila sam na slepo,ali tu radost i ušuškanost, ništa ne može da pokvari.
Nas tri (mama ne izgleda kao da ima godina koliko ima i još uvek voli krpice, koje joj,priznajem, i dalje odlično stoje) smo se isprobavale,a tata je strpljivo čekao, osmehivao se i pomagao oko kesa.Jedva smo ga ubedile da nešto sebi uzme...I uzeo je...uljane boje i četkice...
Dan da ogreje dušu.....Presrećna sam...

Od knjiga koje sam ove godine čitala a rekla bih da se uklapaju u to što tražiš, koliko mogu da procenim, preporučila bih ti "Priču o ljubavi i tami" Amosa Oza (Laguna), zbirke priča "Bekstvo" i "Previše sreće" Alis Manro (Agora) i "Ljudi našeg cara" Ljudmile Ulicke (Paideia), "Pereira tvrdi da.." Antonija Tabukija (Paideia) i "Svako umire sam" Hansa Falade (Laguna).
Volim priče, i gledala sam skoro ovu Bekstvo... Koja je bolja od ove dve što si napisala? Da znam koju pre da kupim:D

U subotu sam,mamu,tatu i sestru strpala u auto i odvezla u Beograd da nas četvoro provedemo vreme zajedno u prazničnom raspoloženju.Radno vreme i tempo kojim živim, ne dozvoljavaju mi da sa njima provodim onoliko vremena koliko bih želela...i ne mogu da dozvolim da mi jednog dana zbog toga bude žao.Imam sestru 8 godina stariju i i roditelji su mi već u ozbiljnim godinama...ne znam koliko nam je još zajedničkih Novih godina preostalo.
Sada mogu da uzvratim sve ono što su mi priuštili i presrećna sam zbog toga.Proveli smo čitav dan zajedno, smejali se, isprobavali, kupovali ukrase i poklone, bili na ručku....pevali u autu...Magla je bila jeziva, vozuila sam na slepo,ali tu radost i ušuškanost, ništa ne može da pokvari.
Nas tri (mama ne izgleda kao da ima godina koliko ima i još uvek voli krpice, koje joj,priznajem, i dalje odlično stoje) smo se isprobavale,a tata je strpljivo čekao, osmehivao se i pomagao oko kesa.Jedva smo ga ubedile da nešto sebi uzme...I uzeo je...uljane boje i četkice...

Divno :zaljubljena: Dok sam citala imala sam utisak kao da u celom danu provejava sneg..

A sad s'o se tice knjiga konacno sam zavrsila Istina o tebi Melisa Hil. Vecina bi je procitala za dan, dva, a ja tako laganica.
Elem, od price koja je obecavala (pisala sam na nekoj od preth.str) potpuno me je razocarala na kraju. Necu otkrivati o cemu je tacno rec,
u slucaju da neko cita, ali nijedan zavrsetak knjige mi u skorije vreme nije bio bezvezniji nego ovaj. Nesto je kao citklit sa primesom misterije,
ali meni se nije dopalo. Kad sam je zavrsila osetila sam olaksanje - za razliku od nekih knjiga kojih mi je zao kad ih procitam, zao mi je sto je dosao kraj..
Inace, Melisa Hil je jedna od bestseler pisaca u Irskoj (ova knjiga je jedna od tih) ali moj utisak nije najbolji.

Nemam repku za tebe (izgleda da ti često dajem), ali moram da reagujem na ovaj post jer sam se baš raznežila i oči mi se napunile suzama.
Divan gest, treba negovati porodicu, prijatelje.... tako smo kratko na ovom svetu, a najveći deo tog vremena provodimo s ljudima koji nam ništa ne znače (na poslu). Zato zaista ponekad treba ostaviti sve i družiti se s najbližima. Idem odmah sutra kod roditelja.

Čitam i dalje Ko je ubio Alfija, koleginice Sonje Atanasijević. Malo je odužila....

Volim priče, i gledala sam skoro ovu Bekstvo... Koja je bolja od ove dve što si napisala? Da znam koju pre da kupim:D

Meni je malo bolje "Bekstvo" ali možda zato što mi je to bio prvi susret sa Alis Monro pa sam bila potpuno oduševljena a posle sam znala i šta da očekujem. I ove u "Previše sreće" koju večeras završavam su takođe dobre priče, ali tu ima i neka koja mi možda nije "vau!" a u "Bekstvu" su mi bile biser do bisera. U svakom slučaju, obe ih veoma visoko vrednujem. Kupi koja ti se učini zanimljivija.
Samo, pokušaj da pronađeš moj post o "Bekstvu" preko pretrage - tamo sam rekla zašto mi se sviđa Monro. To kažem jer je veoma specifična i možda ne leži svakome. Ona je nekako divno spora, sva je drama u suptilnom obrtu koji te na kraju ostavi bez reči, likovi su joj obični ljudi, najčešće žene iz malih gradova u Kanadi, tzv. "mali ljudi". mada naravno tako nešto ne postoji. I stvarno je majstor stila i kratke priče, veoma prefinjena i nije za čitanje s pola mozga jer se propusti ta njena suptilnost. Mnogo volim kako piše.

- - - - - - - - - -

Nemam repku za tebe (izgleda da ti često dajem), ali moram da reagujem na ovaj post jer sam se baš raznežila i oči mi se napunile suzama.
Divan gest, treba negovati porodicu, prijatelje.... tako smo kratko na ovom svetu, a najveći deo tog vremena provodimo s ljudima koji nam ništa ne znače (na poslu). Zato zaista ponekad treba ostaviti sve i družiti se s najbližima. Idem odmah sutra kod roditelja.

Čitam i dalje Ko je ubio Alfija, koleginice Sonje Atanasijević. Malo je odužila....

Bi, videla sam da ti je koleginica u širem izboru za NIN-a i to onom knjigom koja je na tebe ostavila najjači utisak. Baš bi mi bilo milo da uđe u uži krug.

Ooo, stvarno? Nije danas radila, imala je slobodan dan, pa ne znam. Ali ionako se najvažnije vesti saznaju ovde na forumu. Ja navijam za nju. Već je bila u užem izboru.... uostalom, evo šta kaže sajt Srpskog književnog društva čiji je član:

Роман Бекство из акваријума био је у ужем избору за НИН-ову награду и најужем избору за награду Женско перо
Роман Наранџе за Божану у најужем избору за Женско перо и награду Исидориним стазама
Крилата туга била је у ужем избору за Женско перо
Романи Бекство из акваријума и Наранџе за Божану, добили су награду Хит Либер као две од десет најчитанијих и најпродванијих књига у 2005. години.

Hvala,devojke na lepim recima.Drago mi je ako sam vas podstakla da bližnjima date malo svog vremena...volimo ih najvise,a zivimo kao da se to podrazumeva.I podrazumeva se,samo nekad je prelepo to i pokazati.Mislila sam da ce mi srce pući koliko je puno!

ja posle pauze od sva meseca nastavljam da citam Opsadu Crkve Svetog Spasa.

Mnogo volim ovaj PDF.Ustvari mnogo volim knjige, i biblioteke, od deteinjstva..i ovo mi dodje kao neka virtualna biblioteka...

Cim procitam ovu knjigu, a divna je...planiram da citam Milankovica Kroz vasionu i vekove, a onda sam mislila da pocnem i najnovijeg Murakamija...ali, sad mi se nesto cita i ova nasa Cirjanic, pa Erland Lu, a i Pisma iz Norveske..:prstic:..eto zato volim biblioteku...sve je na jednom mestu!

Sad vidim da hvalite tu knjigu Bekstvo, iako nikad nisam cula ni za pisca ni za knjigu, vasi postovi preporuke su me podstakli na nju..ma ko ce sve to da postigne.l..

Ljubim vas citalice! :heart:

Poslednja izmena:

imam njenu knjigu dosta staru zove se Crveni krug. Nisam je nikad procitala, secam se da sam pokusala i nije islo...

:zaljubljena:

Divan gest, treba negovati porodicu, prijatelje.... tako smo kratko na ovom svetu, a najveći deo tog vremena provodimo s ljudima koji nam ništa ne znače (na poslu). Zato zaista ponekad treba ostaviti sve i družiti se s najbližima.
Idem odmah sutra kod roditelja.

:super:

- - - - - - - - - -

Moji će u aprilu (akobogdazdravlja kako se to već kaže) slaviti zlatnu svadbu
smilie_love_450.gif

Divno :zaljubljena: Dok sam citala imala sam utisak kao da u celom danu provejava sneg..

A sad s'o se tice knjiga konacno sam zavrsila Istina o tebi Melisa Hil. Vecina bi je procitala za dan, dva, a ja tako laganica.
Elem, od price koja je obecavala (pisala sam na nekoj od preth.str) potpuno me je razocarala na kraju. Necu otkrivati o cemu je tacno rec,
u slucaju da neko cita, ali nijedan zavrsetak knjige mi u skorije vreme nije bio bezvezniji nego ovaj. Nesto je kao citklit sa primesom misterije,
ali meni se nije dopalo. Kad sam je zavrsila osetila sam olaksanje - za razliku od nekih knjiga kojih mi je zao kad ih procitam, zao mi je sto je dosao kraj..
Inace, Melisa Hil je jedna od bestseler pisaca u Irskoj (ova knjiga je jedna od tih) ali moj utisak nije najbolji.
Bila je na spisku, a saću da je brišem sa spiska
338e70731449b546540ebee4e7266050.gif

:lol:

ja posle pauze od sva meseca nastavljam da citam Opsadu Crkve Svetog Spasa.

Mnogo volim ovaj PDF.Ustvari mnogo volim knjige, i biblioteke, od deteinjstva..i ovo mi dodje kao neka virtualna biblioteka...

Cim procitam ovu knjigu, a divna je...planiram da citam Milankovica Kroz vasionu i vekove, a onda sam mislila da pocnem i najnovijeg Murakamija...ali, sad mi se nesto cita i ova nasa Cirjanic, pa Erland Lu, a i Pisma iz Norveske..:prstic:..eto zato volim biblioteku...sve je na jednom mestu!

Sad vidim da hvalite tu knjigu Bekstvo, iako nikad nisam cula ni za pisca ni za knjigu, vasi postovi preporuke su me podstakli na nju..ma ko ce sve to da postigne.l..

Ljubim vas citalice! :heart:
Jooooj Pisma iz Norveške :zaljubljena:
Tako i ja. Sad bih ovo, sad bih ono :lol:

Udruženje ljubitelja knjiga i pite ljuskuše
Igracica goa – San Sa, Laguna 230 str
Malo ostrvo – Andrea Levi, Laguna 480 str,
Nova zemlja – Djampa Lahiri, Beobook 310 str,
Svetlost severa - Dženifer Doneli, Laguna 320 str,
Damasko sečivo – Barbara Kleverli, Laguna 270 str,
Muzika I tišina – Rouz Tremejn, Laguna 400 str,
Otmenost ježa – Mjuriel Barberi, Čarobna knjiga, 320str,
Zemlji obecani – Hilari Dzordan, M&M, 240 str.
Biblija otrovne masline – Barbara Kingsolver, Laguna 440 str.
Imenjak – Đampa Lahiri, Politika 290 str.
Amin Maluf - Levantski djerdan, Laguna, 220str.

Ove su mi iz ove godine za koje mislim da bi ti legle s obzirom na već spomenutog Lovca na zmajeve.
A kada smo već kod njega, možeš i 1 000 čudesnih sunaca od istog pisca :)

Ta-na-na-naaaa. Bila danas na sajmu knjiga u Domu sindikata. Kupila deci poklone za NG.
Pahuljice, 1 000 puta te :cmok: jer si mi uštedela tačno 1 403.60 dinara :lol:

Elem, evo koliko košta knjiga u knjižari http://www.evro-giunti.com/webinar/view/12_zlatnih_bajki/16518 a ja sam je sa sajamskim popustom kupila za 1 210,00 dinara.
A Pahuljica je spomenula sajam na kome sam (o pameti :roll: ) i prošle godine ako se ne varam kupila dečije poklone za NG.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back