Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Procitala sam Mariju Jovanovic, Zvuci iz podmornice. Najvise sto mogu da kazem je- moze da prodje. Ako nekome treba mlako stivo za lezaljku na plazi ili bilo kakvo blejanje po prirodi, eto moze da cita ovu knjigu. I meni se ona definitivno smucila sa pominjanjem ratnih dogadjanja u Bg, dal devedesetih, dal bombardovanja...aman mogla bi malo I da promeni plocu, njoj su ratovanja lajt motiv u svakoj knjizi.

Umesto Jovanovićke, apsolutno bih svakom preporučila Dubravku Ugrešić. Ona se često u knjigama bavila istim tim ratnim godinama ali bez mnogo patetike. Pitko, oštro i na momente vrlo zabavno. Odlična književnica sa naših ex yu prostora, bar po mom ukusu jelte...

Vrti se tu negde i Slavenka Drakulić ali ona mi je previše depresivna ....

- - - - - - - - - -

Idem sad do biblioteke, javljam se uveče sa izveštajem ' ulova' :klap:

i sad čitam MOJU knjigu...Pomoćnice, tj čuvene sluškinje, Kathryn Stockett
i, malo je reči, oduševljena sam
danas sam je cijeli dan čitala naplažu i uživala, nisu me mogli saćerat' u vodu :P
ali sporo se čita, jer su nabijea slova i debela je, pa će tako uživanje da traje
s obzirom da je ovo njojzi,Katrin, prva knjiga, ona je fenomenalna...likovi definisani, priča dobra, slike dobre...
znači, vrh :D

a pročitala Puna kuća, od one kakosezvaše...tog ranga , je odlična, čitljiva, duhovita i sve to što treba, sa nepiendom, naravno
e ima jedna dobra rečenica u toj knjizi koja me iduševila...Ljubav je tamo gdje nas zadesi...jes' da je tu žensku koja je to izgovorila ljubav zadesila sa ženskom 3o god starijom od nje, al' nema veze, ljubav je ljubav
e, da , malo me nerviralo što je pisckinja ..pisakinja...sta' mi mozak..kako da kažem za ženu pisca, tj pisac u ženskom rodu? ..elem, TA..ubacila previše tih bi parova...nemam ja ništa protiv bi ljubavi, al' mi je toga tu bilo previše, kao neko dodvorivanje trendovima

dalje...
Sjetva soli[B][/B], Muharem Bazdulj, izd Rende
pa...ne znam, onako..nije loša, a nije ni dobra, al' vuče da se pročita do kraja...i što me dodatno iznerviralo on, pisac, Muharem, sebe opisuje u knjizi...kao glavni junak sreo pisca Muharema i onda opisuje sebe..što nije morao uopšte...piše se o sadašnjem Sarajevu i ljudima koji žive...i da, njegovi, tj glavnog lika , izleti u prodavnicu, sa detaljima što je kupio i to me nerviralo

- - - - - - - - - -

niko ne uleće, šta vam je, đe ste

Viđe što je jedva dočekala da se ne javim pa da se naniže :lol:
Nanizanka!
Uzeh

Vrata od Magde Sabo ( i dalje pratim ciklus Mađara),
zatim uzmem Idemo da krademo konje, Pera Petešuna.

Primetila sam da kad uzimam knjige , Mađari i Skandinavci čine finu kombinaciju. Poetične i setne mađarske knjige malo sečem sa hladnim skandinavcima i njihovom ogoljenošću i neobičnim humorom.
Priče o gospodinu Kojneru, Bertolta Brehta. Svidele mi se korice. Otvorim je, učini mi se da čovek piše u maniru mog omiljenog apsurdiste, Danila Harmsa i uzmem je. Sad kad listam vidim da nije baš tako ali mislim da će mi se svakako svideti.

Meni istice rok za vracanje knjiga, a ni jednu procitala nisam, jer sam citala sa kompa Tes...
Uzela sam bila Poslednju kasmirsku ruzu (ali me nije nesto u`vatila i Doroti Kumson - Slatkisi za dorucak... suvise mi je slatka, mada je bilo nagovestaja da nece biti samo limunadica... ne znam da li da joj pruzim jos jednu sansu?
Ali taj miris biblioteckih knjiga mi bas mnogo smeta. Ne znam kako to da eliminisem. Nikako. :(

Meni istice rok za vracanje knjiga, a ni jednu procitala nisam, jer sam citala sa kompa Tes...
Uzela sam bila Poslednju kasmirsku ruzu (ali me nije nesto u`vatila i Doroti Kumson - Slatkisi za dorucak... suvise mi je slatka, mada je bilo nagovestaja da nece biti samo limunadica... ne znam da li da joj pruzim jos jednu sansu?
Ali taj miris biblioteckih knjiga mi bas mnogo smeta. Ne znam kako to da eliminisem. Nikako. :(

Doroti je ok, obrađuje neke zanimljive teme i likovi su joj kompleksni i životni. Moja mama baš voli njene knjige.

Ja čitam Gatalicu (Veliki rat) i nikako ne mogu da se setim na kog pisca mi liči. Možda na Gorana Petrovića:think:

ya gđicu Vajdlicu...a i sve
Starinska priča, Magda Sabo...priča o svojim precima, bližim
već sam je preporučivala
i preporuka je za sve
pa, majka mu stara, ako JA zapamtin ime pisca i naziv knjige koju sam čitala prije ihahaj godina, zar to nije i više nego dovoljna preporuka?
Vrata ne znam kakava su, nisam čitala..ili mislim da jesam, al' mi se nešto nisu dojmila, dijametralno suprotna od priče

i, kako se kaže žena koja piše knjige? i dalje mi mozak stoji
pjesnik...pjesnikinja
pripovjedač...pripovjedačica
novelaš...novelistkinja
pisac...???????

Najlepše je književnica, mada je meni to ozbiljno i odgovorno. Ne bih sve te žene što pišu koješta nazvala književnicama. Možda spisateljica, spisateljka.

Ja teram onaj moj Let andjela, krimić Majkla Konelija i lepo mi ide.

pjesnik...pjesnikinja
novelaš...novelistkinja
pisac...???????

- - - - - - - - - -

Najlepše je književnica, mada je meni to ozbiljno i odgovorno. Ne bih sve te žene što pišu koješta nazvala književnicama. Možda spisateljica, spisateljka.

Ja teram onaj moj Let andjela, krimić Majkla Konelija i lepo mi ide.

Pisačica možda:hahaha: ZeZam se naravno:)
Slažem se sa Mrs. Bi, spisateljica možda. Mada kad se setim ko sve piše knjige onda mi i spisateljica deluje ozbiljno za njih.

Pisačica možda:hahaha: ZeZam se naravno:)
Slažem se sa Mrs. Bi, spisateljica možda. Mada kad se setim ko sve piše knjige onda mi i spisateljica deluje ozbiljno za njih.

Pisačica! :lol: Pisac, kao i psiholog. Ne menjam to nikako.

ali vec je uobičajeno "psihološkinja"
a Momo Kapor je imao izraz za Beogradjanke koje puše na ulici "pušačice".... pa po tom principu može i pisačice.

i sad čitam MOJU knjigu...Pomoćnice, tj čuvene sluškinje, Kathryn Stockett
i, malo je reči, oduševljena sam
danas sam je cijeli dan čitala naplažu i uživala, nisu me mogli saćerat' u vodu :P
ali sporo se čita, jer su nabijea slova i debela je, pa će tako uživanje da traje
s obzirom da je ovo njojzi,Katrin, prva knjiga, ona je fenomenalna...likovi definisani, priča dobra, slike dobre...
znači, vrh :D

I meni se mnogo dopala i jos je pamtim, znaci da vredi svakog slova.

Daj Slatkišima još jednu šansu slobodno. Posle Tes, biće ti kao melem za dušu. :)

- - - - - - - - - -

Odoše gosti, odvedoše devojčice, njihovu i moju...Sad ću valjda da čitam.

pjesnik...pjesnikinja
novelaš...novelistkinja
pisac...???????

- - - - - - - - - -

pa odlično..tek kako će da ti se svidi priča
:zag:

Čak i ja koristim izraz spisateljica mada je pisac pisac nevezano za uzrast ili pol. Kao što je ministarka žena ministra a ne žena na f-ji ministra. Kao što su žene doktori, profesori, docenti, magistri, sudije a ne doktorke, profesorke, docentkinje, sudinice. Jer bi po toj logici žena državni sekretar bila državan sekretarica, ne?:lol:

- - - - - - - - - -

Do dva jutros čitala Šegrta. Dobra knjiga mada sam nakon poslednje stranice imala želju da doguram orman do vrata:sad2:

Nedelja pacova - Vule Žurić, Launa 230 str. 10/10

Ekstra zaebancia :lol: Doapadaju mi se likovi, radnja, stil...
http://www.laguna.rs/n1494_knjiga_nedelja_pacova_laguna.html
Dopada mi se što posle pročitane knjige sa svih nama dobro poznatih likova spada onaj oreol koji su u pređašnjim vremenima imali.

Pa tako recimo Nazor u knjizi voli dečake, što je inače predmet raznoraznih rasparava vidim sada po netu. Da li je ili nije bio gay.
Ćopić i Kulenović non-stop zajedno. Sada vidim da su bili kumovi.
Te Koča Popović recimo često spontano pređe na francuski. Smetne s’ uma gde se nalazi :lol: A onda vidim da je on zaista studirao filozofiju na Sorboni. I tako…

Za svakog od likova po nešto. Ali u svakom slučaju ja sam se ODLIČNO zabavila.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back