Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Po nekom mom misljenju, druga njegova najbolja knjiga, posle knjige Kad padne noc.
Eto koliko smo sve razlicite i razlicitog ukusa, mene je udaaaaaaaavila ta knjiga, smorila kao nista ali nisam odustala od Murakamija.

A ja sam samo posle nje (Kad padne noć) odlučila da on nije pisac za mene.:sad2:

Pogresna knjiga za pocetak....probaj makar jos jednu...npr Juzno od granica....pa ako i ona bude bljak onda digni ruke.
Ta mu je pitka ...

I ja isto :sad2:
Ja sam procitala Kad padne noc, i jos jednu koja se desava u nekoj sobi gde neka devojka spava istatijaznam....
Ili je to bas u ovoj Kad padne noc :think:
Ma ne znam, znam da sam procitala dve, pamtim tu neku sterilnu atmosferu koja vlada u njegovim knjigama, i ne citam dalje.

A sada citam jednog Japanca. Kad zavrsim otkricu vam kog :D

Ja sam uzela Mavrov poslednji uzdah jer je Mirka svojevremeno preporučila da se to ili ta Čarobnica uzmu za početak. Da se nikako Ruždi ne počinje Satanskim stihovima ili Decom ponoći. Kakve li su tek onda one :sad2:

I meni je teško da definišem šta mi se to toliko ne svidja. Magični realizam koji obožavam kod Markesa i Izabele Aljende. I ovde ima iste element. Porodica. Počinje od nekih predaka, dede, babe, kako su se upoznali, živeli, obogatili, šta su radili, kakve su čudne kuće gradili, kakvi su se ljudi tuda muvali, umetnici, političari, trgovci, svi zanimljivi originalni, odnosi u porodici, preljube.... sve kao i kod ovih, manje-više, ali opet nekako dosadno, razvučeno, ne drži pažnju.
Istorijsko-politički dogadjaji i ličnosti, pominju se i Nehru i Indira i Radživ Gandi i drugi koje ja ne znam..... Taj Mavro se izgubio medju svim tim likovima. Uopšte, bar do 400. strane ne deluje da je on glavni lik. Videćemo do kraja.

Moram da pohvalim prevodioca Rašu Sekulovića jer je imao zaista originalna rešenje. Ne znam kako je u originalu i šta ga je i kako inspirisalo. I pored mnogih drugih stvari nervirali su me glagoli u deminutivu ! S tim se nisam nikad ranije srela. "Ko čekucne - dočekucne", začepucne, štrčucka....
Ostalo mi još 100 strana, ali često mi se dešava da kad završim nemam volje da pišem o knjizi. Zato pišem sad dok me još nervira.

Ja sam se ludo zabavljala citajuci o toj njegovoj ludoj porodici, tetkama i nekom stricu ujaku sta li pederu....a taj prevod me je dodatno zabavljao ti deminutivcici :heart:
Al potpuno mi je jasno da moze da ti ne legne bas na konto gore navedenih citata ...

Ja sam to uzivanje istrošila s Markesom, pa mi je sve ovo bilo deja vu i neoriginalno.
A na jednom mestu si napisala da voliš takve likove i ja sam se ne znam zašto setila Re-Rea iz Zilahijevog Ararata.
Dobro, on je pored toga sto je bio ogroman, bio i malo retardiran, što Mavro nije, ali skroz otkačen. Jeo je escajg i svašta tako otkačeno je radio. Ko zna da li bi mi sada to bilo zanimljivo.
Mnogo puta se desi da neka knjga prosto ne legne u nekom trenutku.

Produžila sam je danas, pa ću valjda da je završim za narednih 20 dana. Da se i ja oslobodim, kao Lamar Brega.

Poslednja izmena:
:lol:

E nemojte tako, dobar je Murakami. Ja sam prvo procitala Kada padne noc, pa Južno od granice, zapadno od sunca i sad Sputnik ljubav.
(vidite kako uredno podebljavam :ponosnismajli:)

I sve su dobre. Narocito ova poslednja. U Kada padne noc mi se dopada sto je sve smesteno u jednu noc i sto je atmosfera odlicna. U Južno od granice, zapadno od sunca sam imala utisak te sterilnosti kao lamar, ali posle ispade da nije tako kako se cini. Mislim da mozda postoji ta barijera jer mi i Japanci skroz drugacije razmisljamo i posmatramo svet. On je cist, bez viskova, bez detaljisanja radi detaljisanja, a opet sa divnim metaforama i mastovit. I uvek je sve drugacije nego sto izgleda. I uvek iznenadi na kraju. I svidja mi se sto opisuje sve vreme osecanja i imam utisak da je sve u sluzbi toga, sve drugo je manje bitno. Sve u svemu sve mi se vise svidja. I da ne bude sve divnokrasno, nervira me malo, mnogo me baca u razmisljanje i sinoc sam procitala pred spavanje i nisam mogla da zaspim.

lamar, da nije tvoj Japanac Ishiguro ?

:think:
...el se to meni javlja :smajlividovnjak:
jedna od knjiga koje sam uzela iz biblioteke pre neki dan je Murakamijeva -Kad padne noc :eek:

osim sto sve uzivamo u knjigama cak nam i iste slucajno dolaze u ruke...... svidZa mi se to :)

Eto koliko smo sve razlicite i razlicitog ukusa, mene je udaaaaaaaavila ta knjiga, smorila kao nista ali nisam odustala od Murakamija.
Pogresna knjiga za pocetak....probaj makar jos jednu...npr Juzno od granica....pa ako i ona bude bljak onda digni ruke.
Ta mu je pitka ...
Ja sam se ludo zabavljala citajuci o toj njegovoj ludoj porodici, tetkama i nekom stricu ujaku sta li pederu....a taj prevod me je dodatno zabavljao ti deminutivcici :heart:
Al potpuno mi je jasno da moze da ti ne legne bas na konto gore navedenih citata ...

Dobro, dobro. Dacu Murakamiju jos jednu sansu, ubedile ste me :lol:
Nego Mirka, sta od Ruzdija nije magicni realizam?
Ja od njega nisam nista citala a probala bih nesto, ali ipak nesto realno :think:
Setila sam se :D Ovako izgleda taj deo mog spiska.
11. Salman Rudzi - Carobnicu iz Firence, Alnari 350 str, (Elefteria, Ester-bleda, moze prva)
12. Salman Rudzi - Maurov poslednji uzdah (Mirka,Ester)
13. Salman Ruzdi – Tlo pod njenim nogama,Plato, 712 str. (Ester 2x citala)
14. Salman Rudzi – Deca ponoci (Mirka,Ester)

:lol:

E nemojte tako, dobar je Murakami. Ja sam prvo procitala Kada padne noc, pa Južno od granice, zapadno od sunca i sad Sputnik ljubav.
(vidite kako uredno podebljavam :ponosnismajli:)

I sve su dobre. Narocito ova poslednja. U Kada padne noc mi se dopada sto je sve smesteno u jednu noc i sto je atmosfera odlicna. U Južno od granice, zapadno od sunca sam imala utisak te sterilnosti kao lamar, ali posle ispade da nije tako kako se cini. Mislim da mozda postoji ta barijera jer mi i Japanci skroz drugacije razmisljamo i posmatramo svet. On je cist, bez viskova, bez detaljisanja radi detaljisanja, a opet sa divnim metaforama i mastovit. I uvek je sve drugacije nego sto izgleda. I uvek iznenadi na kraju. I svidja mi se sto opisuje sve vreme osecanja i imam utisak da je sve u sluzbi toga, sve drugo je manje bitno. Sve u svemu sve mi se vise svidja. I da ne bude sve divnokrasno, nervira me malo, mnogo me baca u razmisljanje i sinoc sam procitala pred spavanje i nisam mogla da zaspim.

lamar, da nije tvoj Japanac Ishiguro ?
C, :nisamja:
smilie_frech_117-1.gif

Mucicu vas dok ne procitam
popcorn2-1.gif

Prelistavam "Nečistu krv" opet,pokojni Pavić je govorio da svaku knjigu treba tri puta čitati....
I svaki put mi Sofke sve žalije :(

u slučaju da imamo 3 života, onda ta misao o trostrukom čitanju ima smisla
pojedine ovdje se ne mogu izboriti ni sa 2 puta
ja priznajem da sam najgora od sve djece...urijetko se zaletim da ponovim...svjesno...al' mi se prečesto dešava da uredno čitam i pitam se dal' sam gledala film il' čitala knjigu...i naravno, pred sami kraj mi sine da sam ipak čitala :dash:

a kad smo već kod ponavljanja..podhitno sebi dajem zadatak da pročitam ponovo Ararat...znam da sam se beskrajno zabavljala i cerekala dok sam ga čitala, al' sad baš o čemu i o kome se radi, ne'am pojma :rumenko:

u slučaju da imamo 3 života, onda ta misao o trostrukom čitanju ima smisla
pojedine ovdje se ne mogu izboriti ni sa 2 puta
ja priznajem da sam najgora od sve djece...urijetko se zaletim da ponovim...svjesno...al' mi se prečesto dešava da uredno čitam i pitam se dal' sam gledala film il' čitala knjigu...i naravno, pred sami kraj mi sine da sam ipak čitala :dash:

a kad smo već kod ponavljanja..podhitno sebi dajem zadatak da pročitam ponovo Ararat...znam da sam se beskrajno zabavljala i cerekala dok sam ga čitala, al' sad baš o čemu i o kome se radi, ne'am pojma :rumenko:

I ja sam poželela da ga ponovo pročitam kad sam ga pomenula danas.

Ih, Ararat, Necista krv....
Kad je to bilooooo :deda2:
A dodje i meni ovako kad se spomene da ponovo citam.
Al kad :dash:

Mislim,nisam siguran da je Pavić to napisao u svom romanu "Predeo slikan čajem".
Da svaku knjigu treba pročitati u vremenu kad smo mladji od glavnog junaka,kad smo njegovog doba i kad ga prerastemo
da možemo unazad posmatrati njegove postupke.Tako i jeste meni je Sofka dok sam čitao nečistu krv izgledala onako
jes blesava neće se uda u bogatu porodicu da spase svoju od siromaštva,Sad mi se čini,mogla je,u današnjem društvu
ne bi morala biti rob patrijahalnoj sredini...

Vratila sam se iz Lagune lakša za 2000 dinara. Proslavismo drugi rođendan knjižare, i ja tek kod kuće shvatih da bih jeftinije prošla sutra nego večeras.:lol:
Za TOP 20 davali su popust 30%, pa kupih Velikićev roman Bonavia i Saramagovo Putovanje jednog slona. Kupila sam i Sva imena, najnoviju njegovu knjigu koju je izdala Laguna. Noćnij mori kupih Veliki rat (za njene pare, da se razumemo, radila je po podne:)) i na kasi kaže nemam prava na dodatnih 10% popusta na tri knjige, jer su prve dve već snižene. Zbog gužve dograbih prvu pored kase, knjigu nedelje Kći stepe.
Sad razmišljam, da nije bio rođendan, imala bih i na prve dve, na svojih 25, i još 10% popusta, ukupno 33,5. Ovako samo 30. Neka, to im je od mene za rođendan.:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back