Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pogresila sam kada sam uzela Ruzdijevu ``Carobnicu iz Firence``. Po meni, roman je totalni, ali totalni promasaj.
Nisam citala Satanske stihove i ostale njegove romane, ali cu ga zaobilaziti.
Nije on za mene. Kao i ja za njega. ;)
Ovom prilikom se izvinjavam postovaocima dela S. Ruzdija, ali tako je kako je.
I ne mogu cak da obrazlazem zasto mi se ne dopada, jednostavno, trosila bih reci.

A ja sam samo posle nje (Kad padne noć) odlučila da on nije pisac za mene.:sad2:
I ja isto :sad2:
Ja sam procitala Kad padne noc, i jos jednu koja se desava u nekoj sobi gde neka devojka spava istatijaznam....
Ili je to bas u ovoj Kad padne noc :think:
Ma ne znam, znam da sam procitala dve, pamtim tu neku sterilnu atmosferu koja vlada u njegovim knjigama, i ne citam dalje.

A sada citam jednog Japanca. Kad zavrsim otkricu vam kog :D

kakve ste vi to dame...dajte bre čovjeku šansu, dobar je on...i morale ste prvo pročitat' najdosadniju knjigu...mada meni je najdosadnija Igraj, igraj, igraj..mislim da sam je započinjala jedno , brat bratu 1o puta :)

kakve ste vi to dame...dajte bre čovjeku šansu, dobar je on...i morale ste prvo pročitat' najdosadniju knjigu...mada meni je najdosadnija Igraj, igraj, igraj..mislim da sam je započinjala jedno , brat bratu 1o puta :)

A vidis, meni se Igej, igraj, igraj bas dopala, mada nesto i ne volim Murakamija.
Majstor i Margarita fenomenalna, neko je spominjao pre neki dan.
Dosadna-mozda Pod mesecinom boje safrana, Leto pre sumraka.

Mišimu ili Kavabatu?;)
Jok ;)

A dovrsi li je ikad?

A vidis, meni se Igej, igraj, igraj bas dopala, mada nesto i ne volim Murakamija.
Majstor i Margarita fenomenalna, neko je spominjao pre neki dan.
Dosadna-mozda Pod mesecinom boje safrana, Leto pre sumraka.
M&M - ja bate. Ja sam ta kojoj se na vr' glave popela. Ali ipak ne toliko koliko nesretni breg :lol:

Pogresila sam kada sam uzela Ruzdijevu ``Carobnicu iz Firence``. Po meni, roman je totalni, ali totalni promasaj.
Nisam citala Satanske stihove i ostale njegove romane, ali cu ga zaobilaziti.
Nije on za mene. Kao i ja za njega. ;)
Ovom prilikom se izvinjavam postovaocima dela S. Ruzdija, ali tako je kako je.
I ne mogu cak da obrazlazem zasto mi se ne dopada, jednostavno, trosila bih reci.
Ja sam uzela Mavrov poslednji uzdah jer je Mirka svojevremeno preporučila da se to ili ta Čarobnica uzmu za početak. Da se nikako Ruždi ne počinje Satanskim stihovima ili Decom ponoći. Kakve li su tek onda one :sad2:

I meni je teško da definišem šta mi se to toliko ne svidja. Magični realizam koji obožavam kod Markesa i Izabele Aljende. I ovde ima iste element. Porodica. Počinje od nekih predaka, dede, babe, kako su se upoznali, živeli, obogatili, šta su radili, kakve su čudne kuće gradili, kakvi su se ljudi tuda muvali, umetnici, političari, trgovci, svi zanimljivi originalni, odnosi u porodici, preljube.... sve kao i kod ovih, manje-više, ali opet nekako dosadno, razvučeno, ne drži pažnju.
Istorijsko-politički dogadjaji i ličnosti, pominju se i Nehru i Indira i Radživ Gandi i drugi koje ja ne znam..... Taj Mavro se izgubio medju svim tim likovima. Uopšte, bar do 400. strane ne deluje da je on glavni lik. Videćemo do kraja.

Moram da pohvalim prevodioca Rašu Sekulovića jer je imao zaista originalna rešenje. Ne znam kako je u originalu i šta ga je i kako inspirisalo. I pored mnogih drugih stvari nervirali su me glagoli u deminutivu ! S tim se nisam nikad ranije srela. "Ko čekucne - dočekucne", začepucne, štrčucka....
Ostalo mi još 100 strana, ali često mi se dešava da kad završim nemam volje da pišem o knjizi. Zato pišem sad dok me još nervira.

I ja isto :sad2:
Ja sam procitala Kad padne noc, i jos jednu koja se desava u nekoj sobi gde neka devojka spava istatijaznam....
Ili je to bas u ovoj Kad padne noc :think:
Ma ne znam, znam da sam procitala dve, pamtim tu neku sterilnu atmosferu koja vlada u njegovim knjigama, i ne citam dalje.

A sada citam jednog Japanca. Kad zavrsim otkricu vam kog :D
to je ta
Mišimu ili Kavabatu?;)
Kvabata je divan! Lepota i tuga, preporučujem!
Ne, nikad...:lol:
i ja ....nikako mi nije legla,taman kao tebi Breg, a njega sam u sretna vremena baš brzo pročitala :p
I ja sam Breg svojevremeno pročitala bez problema. Možda je Lamar prestarela

to je ta

Kvabata je divan! Lepota i tuga, preporučujem!

I ja sam Breg svojevremeno pročitala bez problema. Možda je Lamar prestarela
Dugo ih nisam sukala, al msm stvaaaaaarno
smilie_girl_224.gif

ma neeeeee, otkud ti to?
ovo je sad atak na Lamarkin senzibilitet

:lol:

E nemojte tako, dobar je Murakami. Ja sam prvo procitala Kada padne noc, pa Južno od granice, zapadno od sunca i sad Sputnik ljubav.
(vidite kako uredno podebljavam :ponosnismajli:)

I sve su dobre. Narocito ova poslednja. U Kada padne noc mi se dopada sto je sve smesteno u jednu noc i sto je atmosfera odlicna. U Južno od granice, zapadno od sunca sam imala utisak te sterilnosti kao lamar, ali posle ispade da nije tako kako se cini. Mislim da mozda postoji ta barijera jer mi i Japanci skroz drugacije razmisljamo i posmatramo svet. On je cist, bez viskova, bez detaljisanja radi detaljisanja, a opet sa divnim metaforama i mastovit. I uvek je sve drugacije nego sto izgleda. I uvek iznenadi na kraju. I svidja mi se sto opisuje sve vreme osecanja i imam utisak da je sve u sluzbi toga, sve drugo je manje bitno. Sve u svemu sve mi se vise svidja. I da ne bude sve divnokrasno, nervira me malo, mnogo me baca u razmisljanje i sinoc sam procitala pred spavanje i nisam mogla da zaspim.

lamar, da nije tvoj Japanac Ishiguro ?

:think:
...el se to meni javlja :smajlividovnjak:
jedna od knjiga koje sam uzela iz biblioteke pre neki dan je Murakamijeva -Kad padne noc :eek:

osim sto sve uzivamo u knjigama cak nam i iste slucajno dolaze u ruke...... svidZa mi se to :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back