Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
S1 Nezna, vrlo emotivna, majka dvoje dece, vezana za porodicu i sve njene clanove
M1: Majka tri sina, esteta, voli lepo...voli da se bakce kuhinjom, pravi je hedonista i zna da uziva u zivotu. Uvek nas obraduje nekim kolacicima koji vanserijski izgledaju i isto su takvog ukusa
M2: Samohrana majka, poslovna zena, tvrda na karakteru, ali emotivna
J: Duboko emotivna, nju mnogo volim, zena dusa, majka troje dece, prezivela rak i voli zivot i slobodu
S2: Nas glas razuma, oslonac i neko ko nam se svima nadje kad gori. Majka troje dece...voli knjige, sve knjige, voli od Vilsona do Jaloma...i nju najvise volim i najbitnija mi je.

Predlozi molim!

Prvo da cestititam Bi rodjendan i godisnjicu braka :) :orkestar:

Mirka,

M1, mozda neka knjiga o kuvanju ili o vinu
M2, za nju mi je ili Macje oko Margaret Atvud ili Murakamijeva Istocno od granice zapadno od sunca ili Slinkova Bekstva od ljubavi, . Nece je rasplakati. Sto se rasplakavanja tice, a da nije ljiga, tu je uvek Mesa, Tvrdjava ili Tisine. Sad to su klasici, ali sigurno ih skoro nisu citale, a i dobro ih je imati u kuci.

potpitanje u okviru teme...:

imate dete i na vašu opasku da nije loše da pročita ponekad nešto, ono vam kaže...što da čitam kad imam film...
zanimame šta bi ste mu vi rekli...?

Ja bih rekla : to je u redu ali da bi shvatio neke filmove prvo moras da procitas knjige jer ni jedan film ne moze u potpunosti da pokrije sve sapekte knjige.
Koliko dete ima godina?
Za decu koja do puberteta nisu naucila da citaju i vole knjige tesko ide ubedjuvanje o svrsishodnosti knjizevnosti uopste!

Ne mora da znači u startu da dete nije u pravu.
Ali, da vidimo.
Nije sve ekranizovano. Pod 2. postoje vrlo zanimljive knjige, na šta će reći, kako da ne, smor i gluposti. i pod 3. uvalio bih mu Bukovskog ako je tinejdžer. Izvoli dete jednog Bludnog sina. Nema dečaka koji to nije voleo. I onda polako....ako ga zaniteresuje da čita još nešto. Moj stariji je ostao neocenjen, progledano mu je kroz prste, umesto da odmah dobije keca jer nije pročitao Toma Sojera. Okej, ja znam da je to smor za njega, a onda je pročitao po moranju. I, na kraju nema nikakav utisak o tome niti ga je privuklo da pročita još nešto od istog pisca.
To je čist kontraefekat stvaranja čitalačkih navika kod dece.
Ponudite im nešto što ih zanima, toliko je knjiga na svetu, a ima jako dobrih.

Ja bih rekla da je interesantnije procitati knjigu i sam zamisljati sve, izgled likova, odecu, predele, pokrete,.... Nego gledati necije vidjenje toga, servirano, namesto koriscenja svoje maste, Plus, ako je film los, moze da se kaze koja o losem reditelju, glumi.....

Dee, koliko godina ima dete?
Ako je mlađe, uvek možeš da mu objasniš da je lepota knjige u tome što sam izmaštaš deo a film ti sve da na tacni. I pitaj ga da li više voli da sam smisli igru ili kada mu dođe drugar pa mu nametne svoju igru?
Slažem se sa Mirkom, do puberteta ako je zavoleo čitanje, zavoleo je. Posle toga, hm, može da se javi ljubav prema knjigama u nekom kasnijem periodu ali ostaju rupe u čitanju koje je teško popuniti.

Ja verujem u sistematično i usmereno čitanje, u smislu da se detetu omogući da prođe kroz sve faze, od slikovnice, preko Džeronima i Hari Potera do Antigone. Knjige su kao niz perli, što ih je više i što su raznovrsnije, ogrlica je šarenija.

Ne mora da znači u startu da dete nije u pravu.
Ali, da vidimo.
Nije sve ekranizovano. Pod 2. postoje vrlo zanimljive knjige, na šta će reći, kako da ne, smor i gluposti. i pod 3. uvalio bih mu Bukovskog ako je tinejdžer. Izvoli dete jednog Bludnog sina. Nema dečaka koji to nije voleo. I onda polako....ako ga zaniteresuje da čita još nešto. Moj stariji je ostao neocenjen, progledano mu je kroz prste, umesto da odmah dobije keca jer nije pročitao Toma Sojera. Okej, ja znam da je to smor za njega, a onda je pročitao po moranju. I, na kraju nema nikakav utisak o tome niti ga je privuklo da pročita još nešto od istog pisca.
To je čist kontraefekat stvaranja čitalačkih navika kod dece.
Ponudite im nešto što ih zanima, toliko je knjiga na svetu, a ima jako dobrih.

Mnogo mudrosti rece covek...ljubav prema citanju i knjigama ne moze da se nametne, i to kada dodju do visih razreda osnovne skole i duzni su da procitaju neke knjige nije za njih nista drugo do dosadna obaveza. U kuci gde roditelji citaju deca ce lakse prihvatiti knjige. Kada sam sebi kupovala knjige vodila sam cerku sa sobom. Jednoga dana je trazila i ona knjigu. Jednu po jednu procitala je sve koje smo kupovale. Ove godine bile smo na sajmu knjiga da NJOJ kupimo knjige. Sama je birala sta, ja se nisam mnogo mesala, usmeravala sam prema uzrastu i mogucnostima razumevanja.

I dalje ne voli da cita knjige koje namece skola, ali zato obozava da cita knjige koje sama odabere.
Ni ja nisam volela lektiru pa upisah knjizevnost.
Al volela sam knjige i hranile su mi dusu.
Zato sa decom i knjigama mora promisljeno.
Gurati im kao zanimljive neke vanskolske knjige i zainteresovati ih za citanje kao takvo.

Sad videh da se na Laguninom sajtu reklamira nova knjiga Maše Rebić - Još samo ovaj put.
Nisam čitala njene knjige,niti nameravam,ali sam bacila pogled o čemu se radi,jer su me korice sa kožnom jaknom nekako podsetile na onu 50 nijansi sive, a i iznet kratak sadržaj me podseća na istu....I baš mi je to nekako bzvz.
Mrzim kopiranje u bilo kom segmentu života,kao i to što ne mogu da se otmem utisku da je autorka u fazonu - prodala se "siva" , sad ću ja na brzaka da im ponudim domaću verziju, pa neka gutaju...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back