BG izrazi

• Začetnik teme Začetnik teme maša
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
TETRAPAK:
Ne koristite te satrovacke izraze jer oni nisu Beogradski ,satrovackim(izvrtanje reci) je pricalo celo Sarajevo jos i pre 90ih godina...

Nisam nista htio komentarisati, da ne bi bilo prepucavanja tipa BG-SA i obrnuto, ali sam fakat htio pitati otkad se satrovacki koristi u BG ?

I jos jedno pitanje: Koliko je autentican BG ulicni zargon u poslijeratnim filmovima, mislim ono: Mrtav ladan, Do koske recimo i sta ja znam, kontate?

Mala ispravka za Tetrepaka: U SArajevu se satrovacki (izvratanje) koristilo jos od 60-tih, a ne prije rata (ovog zadnjeg, nadam se fakat zadnjeg)! Moj stari mi je govorio neke izraze koje su oni koristili po Carsiji, pogotovo kad dodju papci u grad, da ih ovi normalno ne bi razumjeli!
Kod nas je cak izasla i knjiga "Sarajevski zargon", koja je puna sinonima, antonima, objasnjenja itd kad su je u pitanju SA zargon.
Za kraj, BG pravi zargon je uvijek bio popularan u SA bez obzira na sve, fakat!
Samo nasu gradsku raju puno vise iritiraju ljudi koji hoce da su "veci katolici od pape", tj. otisli 92 u Bg pa se sada vracaju u SA, a ni sami jadni ne znaju kako govore - ekavski ili ijekavski, a o Bg zargonu i da ne govorim, makismalno se provaljuju (ista stvar je i sa verzijom ZG).
Puno sam vala napisao, ne gumo vise, haj vozdra svima i ne zamjerite sto sam vas loma glope!

FCS

Back