Besplatno obrazovanje

Da li mislite da je tako nesto ispravno

• Da, poen je poen

• Ne, to je nepravda prema radnicima

• svako treba da placa svoj rucak

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Најбоље би било променити садашњи систем.

Пријемни испит на факултетима баталити тотално, или барем на већини њих, а више пажње посветити државној матури и њен значај подићи максимално.

Колико оствариш бодова на матури, тај и тај факс можеш уписати. А цена факса да је свима иста, отприлике неких 2500 динара, можда мање-више, није битно. Решити се распалих буџетских места и намештања што се њих тиче.

Robovi se ne vaspitavaju, već im se suzbija vaspitanje kroz zamenu lepog ponašanja.

Simulacije i simulakrumi

Bilo je u Rimu puno obrazovanih robova Grka, koji su simulirali živi kasetofon, živu knjigu ili živu vikipediju.

Robovi mogu biti (re)programirane i obrazovane mašine čijim znanjem upravljaju gospodari - tj.slobodni građani.

Samo slobodan čovek je odgovoran čovek i on je na odgovoran način tako vaspitan da bude slobodan i suveren čovek po cenu celokupne imovine i života.

pa prijemni ispit bi trebo biti takav da samo 5% jedne generacije bude u stanju upisati. Univeritet u beogradu broji 90 000 studenata. Ako je tacan podatak. Neka je 6 generacija u tih 90000 studenata. To je 15000 studenata po generaciji, I ako dodamo jos 5000 studenata na drugim univerzitetima dodjemo do 20000 studenata po generaciji. Svaki treci student.

pa prijemni ispit bi trebo biti takav da samo 5% jedne generacije bude u stanju upisati. Univeritet u beogradu broji 90 000 studenata. Ako je tacan podatak. Neka je 6 generacija u tih 90000 studenata. To je 15000 studenata po generaciji, I ako dodamo jos 5000 studenata na drugim univerzitetima dodjemo do 20000 studenata po generaciji. Svaki treci student.

Па то је мало грубо, ал' свакако би требало пооштрити.

Турска има занимљив систем селекције. Два круга државног испита, више од 2 милиона се пријави, 450.000 упадне на универзитет.

Наравно, њима је ово потребно због великог броја становника, ал' могле би се неке ствари извући.

Trebalo bi broj studenata duplo smanjiti na skoro svim fakultetima. Da ne govorim da postoje neki fakulteti koji su u praksi nepriznati.
Problem srpskog obrazovanja je taj sto i dobar djak u srednjoj upisuje fakultet. sto najteze smerove gimnazija upisuju najgori djaci, sto mnogi roditelji lece svoje komplekse time sto decu forsiraju da upisuju fakultete i studiraju(bilo sta) a u kuci se gledaju Parovi..

Па то је мало грубо, ал' свакако би требало пооштрити.

Турска има занимљив систем селекције. Два круга државног испита, више од 2 милиона се пријави, 450.000 упадне на универзитет.

Наравно, њима је ово потребно због великог броја становника, ал' могле би се неке ствари извући.

Da, ali Turci su turski vaspitani, a Srbi nisu srpski vaspitani.

- - - - - - - - - -

Kada si turski vaspitan onda besplatno obrazovanje služi Turskoj

Kada nisi srpski vaspitan, onda besplatno obrazovanje može da služi svim nacijama (ko da više) ...

Da, ali Turci su turski vaspitani, a Srbi nisu srpski vaspitani.

- - - - - - - - - -

Kada si turski vaspitan onda besplatno obrazovanje služi Turskoj

Kada nisi srpski vaspitan, onda besplatno obrazovanje može da služi svim nacijama (ko da više) ...

Па и сада овакав систем служи свим нацијама, јер наши студенти су пре бар завршавали редовне студије овде, па ишли на мастер студије у иностранство.

Сада је све учесталији тренд да факултет започињу у иностранству.

Па и сада овакав систем служи свим нацијама, јер наши студенти су пре бар завршавали редовне студије овде, па ишли на мастер студије у иностранство.

Сада је све учесталији тренд да факултет започињу у иностранству.

Deca bivših boljševika dobijaju polako svoju decu tj. oligarhijske unuke.

Pazi to su "besklasna" porekla koji sve javno rasprodaju, a interesuje ih samo imovina, imovina i ništa drugo osim imovine !

Da bi se to neometano i bez pobune događalo, vaspitavati narod je pogrešno.

Obrazovanje da ! Vaspitanje ne !

Na stranu to što je obrazovanje (čak i osnovno) samo na papiru besplatno.
Jednom sam čuo predlog da svi idu prvu godinu fakulteta "besplatno". Ko završi u roku, nastavlja isto, ko ne završi u roku, prelazi na plaćanje. Pa ti studiraj 50 godina ako hoćeš.
Ovo mi zvuči kao dobra ideja. Daje šansu onima kooji uče i trude se, a oni koji bi da se zavitlavaju sa školovanjem... pa, mogli bi i to, ali o svom trošku.

Zanimljiv pogled na ovo pitanje. Na ovakvim argumentima danas u Velikoj Britaniji raste citava jedna generacija neradnika na socijalnoj pomoci i to ne mislim migranata, vec onih izvornih Britanaca. Ljudi imaju decu, radno savrseno sposobni, ali stav je da treba da zive od socijalne pomoci (koja im je dovoljna za njihove potrebe), jer su njihovi roditelji vec dovoljno placali poreza, a sada neka migranti rade.

Ili da ovde vratimo feudalizam, pa oni ciji su roditelji placali poreze neka imaju otvoreno sve sto im zivot pruza, a sirotinja neka gleda i sluzi. Neka privilegije koje su roditelji osvojili, njihova deca naslede. Mislim, nije da se ne desava. Kod nas, pre svega u zdravstvu ali i u drugim institucijama, imamo nasledjivanje posla. Bukvalno se cuva mesto kada roditelj ode u penziju dete da se zaposli. Ako to zvuci kao zdravo resenje i zdrav sistem onda ok.

Ili da ovaj argument malo prosirimo i da se ne odnosi samo na obrazovanje. Ako nekom ko nema posao i ne placa porez gori kuca, dajte da se vatrogasci ne zamaraju da gase, jer ionako ovi ne placaju njihov rad. Ili ako nekog ko ne placa porez pljackaju i siluju na ulici, policija prvo da proveri da li taj gradjanin placa porez pa onda da raznisli da li da pomogne. Zdravstvo i ne pominjem, to je odavno privilegaij bogatih.

U prevodu, ako su u ovom trenutku neciji roditelji bolje stojeci, onda da zabetoniramo da njihovi cukun/unuci budu na tom nivou. Kome su roditelji sirotinja, logicno je valjda da i deca njihove dece takodje budu sirotinja.

Inace, visoko obrazovanje kod nas odavno vise nije besplatno i skoro da ne postoji slucaj da dete dobrostojecih roditelja ne upise fakultet koji zeli, bilo da je na samofinansiranju ili na privatnom fakultetu.

Kao neko ko je zavrsio fakultet, kod samog upisa imam veliku primedbu da se previse daje vaznost prijemnom ispitu. Svo tvoje obrazovanje prethodnih 12 godina (8 godina osnovnog i 4 srednje skole) zavisi da li ces tog dana biti skoncentrisan dovoljno da resis dovoljan broj zadataka ili ces odgovoriti na dovoljan broj pitanja. Ako imas los dan, ti si gotov.Dzaba ako si 12 godina bio savrsen, jedan los dan i vrata buducnosti se zatvaraju. Veoma neposteno i dekadentno. Nisu ludi ameri sto ti mere uspeh, skolske i vanskolske aktivnosti i to sabiraju za neki od koledza. Vrednuje se sve sto si radio, a ne trenutak slabosti ili inspiracije.

onih izvornih Britanaca. Ljudi imaju decu, radno savrseno sposobni, ali stav je da treba da zive od socijalne pomoci (koja im je dovoljna za njihove potrebe), jer su njihovi roditelji vec dovoljno placali poreza, a sada neka migranti rade.

Диван си.

Није то став, јер су ти клошари продукт целих генерација клошара, од којих нико никад није плаћао порезе осим кроз куповину намирница и сличног.

"Сад мигранти нек раде", "ћаћо мој се пореза наплаћ'о" и сл су само производи твоје узбуркане маште. Оправдања се не нуде јер их нико ни не тражи.

znaci neko ko je imao i po 10 keceva na polugodistu moze legitimno postati student etf ili nekog drugog fakuleta. mozda nije imao samo pravu sansu

- - - - - - - - - -

recimo za programiranje

Evo ja sam imao 10 keceva na polugodistu i sada sam student Filozofskog fakulteta u Beogradu na teretu budzeta. I ne ladim jaja nego se raspadam od ucenja, provodim po 3 sata u citaonici........

Mislim da je ovako kako je sad najbolje. Konkretno na mom fakultetu da bi ostao na budzetu imas pravo u narednu godinu da preneses 1 ili 2 predmeta, zavisi od smera. Znaci teraju te da ucis ako vec zelis diplomu a ne da se po 10, 15 godina vodis kao student.. To je besmisleno. I generalno mi se svidja Bolonja i po pitanju drugih stvari, npr. predispitne aktivnosti referati, prezentacije, seminarski, kolokvijumi su odlicna stvar da non stop budes u toku, na taj nacin se sprecava kampanjski tip ucenja. Sto je super.

E sad gde vidim problem. Ranije su fakulteti bili tezi a manje su se studenti zalili i kukali. Zasto? Pa zato sto su vec dolazili pripremljeni na faks. Mnogo se vise ucilo u osnovnim i srednjim skolama. Danas su osnovne i srednje skole smesne, ali bukvalno.

- - - - - - - - - -

Nekad se na ulici skidao sesir kad profesor prodje... Ja bi prosvetarima drasticno povecao plate, ali bi takodje i od njih ocekivao strozije kriterijume po pitanju ocenjivanja.

Ja BWE ne znam sta vi svi hocete od obrazovanja u DemokraCkoj Drzavi Serbiji na Brdovitom Balkanu?

Obrazovanje? Pa RS ima sjajan sistem obrazovanja. FenoLmenalno obrazovanje!
Zuta Stampa: Fantastican izvor obrazovanja. Primer: kako da prilagodite vadzajnu potrebama novog partnera (primer iz poznavanja Prirode i Drustva)?
Parovi: Picture is worth 1000nd words!
Kako se dva muzjaka prelepo bore za paznju zenke, u srpskom drustu: ljubavno obrazovanje je mnogo vazno u Srbiji, a posebno u Beogradu.

Kakvo drugo obrazovanje vi trazite??? Jel potrebno to nebitno obrazovanje o kome vi pricate??? :think:

_nobody_

Evo ja sam imao 10 keceva na polugodistu i sada sam student Filozofskog fakulteta u Beogradu na teretu budzeta. I ne ladim jaja nego se raspadam od ucenja, provodim po 3 sata u citaonici........

Mislim da je ovako kako je sad najbolje. Konkretno na mom fakultetu da bi ostao na budzetu imas pravo u narednu godinu da preneses 1 ili 2 predmeta, zavisi od smera. Znaci teraju te da ucis ako vec zelis diplomu a ne da se po 10, 15 godina vodis kao student.. To je besmisleno. I generalno mi se svidja Bolonja i po pitanju drugih stvari, npr. predispitne aktivnosti referati, prezentacije, seminarski, kolokvijumi su odlicna stvar da non stop budes u toku, na taj nacin se sprecava kampanjski tip ucenja. Sto je super.

E sad gde vidim problem. Ranije su fakulteti bili tezi a manje su se studenti zalili i kukali. Zasto? Pa zato sto su vec dolazili pripremljeni na faks. Mnogo se vise ucilo u osnovnim i srednjim skolama. Danas su osnovne i srednje skole smesne, ali bukvalno.

- - - - - - - - - -

Nekad se na ulici skidao sesir kad profesor prodje... Ja bi prosvetarima drasticno povecao plate, ali bi takodje i od njih ocekivao strozije kriterijume po pitanju ocenjivanja.

Csk 3 sata. Wow

Verovatno ces, takav napredan, provoditi i po tri (3) sata na poslu. Nova Generacija, novi trendovi, radi pametno, a ne udarnicki. Radi mozgom, a ne misicima, radi vijugama, a ne doopetom. Umesto da radis 40 sati, radi 15. Ali zaradi i 2.5x vise, nego za 40 sati. Jasno. Jako Napredno! :per:

_nobody_

У Рату и Миру Пјер води дискусију са принцом Болконским око образовања кметова.

Пјер је, наравно, био сентименталан и понешен идејама француске револуције. Великој већини образовање и писменост нити требају, нити служе било чему - сентименталан пројекат и бачене паре.
Plači, robe.

Back