stari novac_9988
Početnik
- Poruka
- 1
zanima me ko mi moze najbolje proceniti kovanice jer su retke i vrlo stare...pozdrav
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
zanima me ko mi moze najbolje proceniti kovanice jer su retke i vrlo stare...pozdrav
Kopija Carinusa.
Ovo se odnosi na moju sliku?
Veliki pozdrav svima.
Kao klinac sam se "bavio" numizmatikom neko vreme, sakupljao novcice sa svih strana i bas mi je bilo zanimljivo. Ali sam onda odjednom izgubio interesovanje za to pa je cela kesa sa tim mojim novcicima i ostalim stvarima zavrsila na tavanu, i tako hvatala prasinu 20 godina... Pre par dana sam nasao to pa rekoh da vidim da li ima nekih zanimljivih i vrednih primeraka u toj mojoj "kolekciji".
Nazalost vecina busenih kovanica nema neku kolekcionarsku vrijednost posto je ocuvanost kovanice vrlo bitna stavka kod cijene. Jedino sto izgleda da su uglavnom srebrnjaci u pitanju pa mogu da se prodaju kao lomljeno srebro par evra po komadu, zavisno od tezine. Od nebusenih kovanica sa prve slike cini se da imate par starijih otomanskih kovanica, koje bi mogle da vrede jednocifren ili sitan dvocifren iznos u evrima. Ove kovanice sa lavom su verovatne iranske iz vremena saha pahlavija, sumnjam da imaju vrednost.
Na ovoj drugoj slici sa novcicima ima par vrednih kovanica, 5 dinara 1879 je prosecno ocuvana, vredi oko 40 evra, 5 para 1879 se cini dosta dobro ocuvanom, ali bez kvalitetnije slike/lupe ne bih davao konacnu ocenu, mozda vredi 5 a mozda 25 evra. 10 para je prosecno ocuvana ali i ona vredi bar 5 evra. 50 dinara je srebrnjak koji vredi oko 6 evra, dok ostale kovanice slabo sta vrede.
O medaljonima ne bih mogao nista da kazem.
A sta znaci to, ko je mogao da napravi kopiju?
Neki bezobrazni ljudi...
Ja imam 4 zlatnika,hteo bih da znam nesto vise o njima. Pa pogledajte nadam se da ce te ih prepoznati.
Vidim da si strucnjak, pa mi reci onda, kako znas da je kopija? Od kog materijala je izradjivana originalna kovanica? Hvala
Materijal nema veze u kad je u pitanju bronza, u tvom slucaju. Ima veze jedino kad se falsifikuju neki veoma skupi zlatni primerci, pa recimo, falsifikatori ih izliju u srebru jer je mnogo ekonomicnije pre svega.
Sto se tice prepoznavanja kopije potrudi se malo i videces abs takvu temu na ovom forumu gde je sve lepo objasnjeno kroz primerke.
Originalne kovanice ( rimske ) se izradjuju u bronzi ( tvoj slucaj ), srebru i zlatu.
A jel mogu da te zamolim da mi kazes samo o kojim kavanicama je rec?
Ne mozes da me zamolis jer ne razumem pitanje.
One slike koje sam postavio, to je jedan novcic, zanima me o kom novcicu je rec? Iz kod doba...? Apsolutni sam amater, i nisam zainteresovan da budem kolekcionar, samo hocu da znam.
Rekao sam ti da je u pitanju imperator Carinus, logicno je da su kovanice sa njegovim likom i imenom kovane u doba kada je on vladao, tako da ako te zanima nesto detaljnije potrudi se, idi na wikipediju i pogledaj sve o njemu i bice ti jasno, ne volim ljude koji bi sve da im se servira na tacni.