Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

Veliki pozdrav svima.
Kao klinac sam se "bavio" numizmatikom neko vreme, sakupljao novcice sa svih strana i bas mi je bilo zanimljivo. Ali sam onda odjednom izgubio interesovanje za to pa je cela kesa sa tim mojim novcicima i ostalim stvarima zavrsila na tavanu, i tako hvatala prasinu 20 godina... Pre par dana sam nasao to pa rekoh da vidim da li ima nekih zanimljivih i vrednih primeraka u toj mojoj "kolekciji".
Za dosta novcica znam neke podatke, ali ima i onih o kojima pojma nemam. Evo slike tih novcica za koje ne znam odakle su i da li vrede (magnet "hvata" peti i poslednji u zadnjem redu):

A nasao sam i 3 neke medalje u toj mojoj "kolekciji":

Samo da napomenem sta pise na tim medaljama, posto mi ocito slikanje i ne ide bas od ruke. Na prvoj pise: rat za oslobodjenje i nezavisTnost 1876-1877-1878, sa druge strane MO i IV ispod. Na drugoj: intempestate securitas, sa druge strane - s: georgius eqvitum patronus. Na trecoj pise: dobrom strelcu (i cirilicom).

Evo i nekih "nasih" starijih kovanica: 5 dinara iz 1879, 10 para iz 1868, 5 para iz 1879. Kao i nesto novijih: 50 dinara iz 1938, 10 dinara iz 1938, 2 dinara iz 1938, 2x1 dinar iz 1938 i 50 para iz 1938. Imam i Bugarske kovanice, posebno mi je zanimljiva od 50 leva iz 1940. jer neodoljivo lici na nase kovanice od 5 dinara iz 1879 i 50 dinara iz 1938 - po obodu je ispisano: Boze pazi blgarii. :) Od njihovih imam i kovanicu od 10 leva iz 1930. i jedan lev iz 1925.

Eto, mislim da ima par zanimljivih primeraka, ako neko ima ideju koliko to vredi i odakle su one kovanice za koje ne znam - pisite. Jos da dodam da su gotovo sve kovanice jako zaprljane, ali nisam hteo nista da diram jer ne znam kako se to pravilno cisti i sredjuje... Ako vas interesuje neka kovanica od prilozenih, ako hocete vecu sliku, neko pitanje - tu sam. Imam jos dosta novcica (Australijski srebrni 0.5 iz 1966 x2, drahme, silinzi, dolari, peniji, nase iz 1950-ih...). Moj email je mihmichael@gmail.com
Hvala vam i sve najbolje!

Veliki pozdrav svima.
Kao klinac sam se "bavio" numizmatikom neko vreme, sakupljao novcice sa svih strana i bas mi je bilo zanimljivo. Ali sam onda odjednom izgubio interesovanje za to pa je cela kesa sa tim mojim novcicima i ostalim stvarima zavrsila na tavanu, i tako hvatala prasinu 20 godina... Pre par dana sam nasao to pa rekoh da vidim da li ima nekih zanimljivih i vrednih primeraka u toj mojoj "kolekciji".

Nazalost vecina busenih kovanica nema neku kolekcionarsku vrijednost posto je ocuvanost kovanice vrlo bitna stavka kod cijene. Jedino sto izgleda da su uglavnom srebrnjaci u pitanju pa mogu da se prodaju kao lomljeno srebro par evra po komadu, zavisno od tezine. Od nebusenih kovanica sa prve slike cini se da imate par starijih otomanskih kovanica, koje bi mogle da vrede jednocifren ili sitan dvocifren iznos u evrima. Ove kovanice sa lavom su verovatne iranske iz vremena saha pahlavija, sumnjam da imaju vrednost.

Na ovoj drugoj slici sa novcicima ima par vrednih kovanica, 5 dinara 1879 je prosecno ocuvana, vredi oko 40 evra, 5 para 1879 se cini dosta dobro ocuvanom, ali bez kvalitetnije slike/lupe ne bih davao konacnu ocenu, mozda vredi 5 a mozda 25 evra. 10 para je prosecno ocuvana ali i ona vredi bar 5 evra. 50 dinara je srebrnjak koji vredi oko 6 evra, dok ostale kovanice slabo sta vrede.

O medaljonima ne bih mogao nista da kazem.

Nazalost vecina busenih kovanica nema neku kolekcionarsku vrijednost posto je ocuvanost kovanice vrlo bitna stavka kod cijene. Jedino sto izgleda da su uglavnom srebrnjaci u pitanju pa mogu da se prodaju kao lomljeno srebro par evra po komadu, zavisno od tezine. Od nebusenih kovanica sa prve slike cini se da imate par starijih otomanskih kovanica, koje bi mogle da vrede jednocifren ili sitan dvocifren iznos u evrima. Ove kovanice sa lavom su verovatne iranske iz vremena saha pahlavija, sumnjam da imaju vrednost.

Na ovoj drugoj slici sa novcicima ima par vrednih kovanica, 5 dinara 1879 je prosecno ocuvana, vredi oko 40 evra, 5 para 1879 se cini dosta dobro ocuvanom, ali bez kvalitetnije slike/lupe ne bih davao konacnu ocenu, mozda vredi 5 a mozda 25 evra. 10 para je prosecno ocuvana ali i ona vredi bar 5 evra. 50 dinara je srebrnjak koji vredi oko 6 evra, dok ostale kovanice slabo sta vrede.

O medaljonima ne bih mogao nista da kazem.

Hvala @mrgasa. Prelistao sam celu temu ( :D ) i manje-vise sam znao da ovi buseni novcici nemaju neku vrednost. Mislio sam da je onaj veliki arapski zanimljiv, al eto, nije sve u velicini. :) Sto se tice 5 i 10 para - nemaju neke bitne ogrebotine i tako to, ali su "presvucene" nekom prljavstinom koja se na njima skupljala jaaaaako dugo...
Hvala Vam jos jednom na proceni i brzom odgovoru. Nadam se da ce neko znati da li i oni medaljoni vrede nesto, jer mi u sustini nista od svega toga ne treba, pa da znam da li da cuvam ili dam nekom...

Ja imam 4 zlatnika,hteo bih da znam nesto vise o njima. Pa pogledajte nadam se da ce te ih prepoznati.Prvi :
img20130129004632.th.jpg
[/URL][/IMG] Drugi:
img20130129004616.th.jpg
[/URL][/IMG]
img20130129004609.th.jpg
[/URL][/IMG] Treci: cetvrti:

Ja imam 4 zlatnika,hteo bih da znam nesto vise o njima. Pa pogledajte nadam se da ce te ih prepoznati.

U pitanju su otomanski zlatnici, cini se sa pocetka 19 veka (na par njih se vidi godina 1223 na arapskom sto odgovara nasoj 1808. godini), nisam se previse udubljivao u tacnu identifikaciju posto su zlatnici buseni te nisu interesantni sa kolekcionarske tacke gledista, uglavnom vrede samo kao zlato, sem u izuzetno retkim slucajevima.

Vidim da si strucnjak, pa mi reci onda, kako znas da je kopija? Od kog materijala je izradjivana originalna kovanica? Hvala

Materijal nema veze u kad je u pitanju bronza, u tvom slucaju. Ima veze jedino kad se falsifikuju neki veoma skupi zlatni primerci, pa recimo, falsifikatori ih izliju u srebru jer je mnogo ekonomicnije pre svega.
Sto se tice prepoznavanja kopije potrudi se malo i videces abs takvu temu na ovom forumu gde je sve lepo objasnjeno kroz primerke.
Originalne kovanice ( rimske ) se izradjuju u bronzi ( tvoj slucaj ), srebru i zlatu.

Materijal nema veze u kad je u pitanju bronza, u tvom slucaju. Ima veze jedino kad se falsifikuju neki veoma skupi zlatni primerci, pa recimo, falsifikatori ih izliju u srebru jer je mnogo ekonomicnije pre svega.
Sto se tice prepoznavanja kopije potrudi se malo i videces abs takvu temu na ovom forumu gde je sve lepo objasnjeno kroz primerke.
Originalne kovanice ( rimske ) se izradjuju u bronzi ( tvoj slucaj ), srebru i zlatu.

A jel mogu da te zamolim da mi kazes samo o kojim kavanicama je rec?

One slike koje sam postavio, to je jedan novcic, zanima me o kom novcicu je rec? Iz kod doba...? Apsolutni sam amater, i nisam zainteresovan da budem kolekcionar, samo hocu da znam.

Rekao sam ti da je u pitanju imperator Carinus, logicno je da su kovanice sa njegovim likom i imenom kovane u doba kada je on vladao, tako da ako te zanima nesto detaljnije potrudi se, idi na wikipediju i pogledaj sve o njemu i bice ti jasno, ne volim ljude koji bi sve da im se servira na tacni.

Rekao sam ti da je u pitanju imperator Carinus, logicno je da su kovanice sa njegovim likom i imenom kovane u doba kada je on vladao, tako da ako te zanima nesto detaljnije potrudi se, idi na wikipediju i pogledaj sve o njemu i bice ti jasno, ne volim ljude koji bi sve da im se servira na tacni.

Hvala na odgovoru. Ja sam postavio pitanje na forumu koji ima za cilj da pomogne ljudima za konkretni problem, pitanje, savet itd. Meni ovo nije oblast interesovanja i zato sam pitao, ti si se javio, mogao si da se i ne javis ako ti je to problem. Moja struka je zastita bilja, hobi pcelarstvo i kome god treba pomoc oko toga rado cu mu izaci u susret, za to postoji i forum (SPOS-savez pcelarskih organizacija Srbije) na kom sam aktivan. Ovu tvoju poslednju recenicu necu komentarisati, legitiman stav, ali nepristojan za forum. Pozdrav

Back