Besmislene knjige koje generiše veštačka inteligencija

Pa ne znam šta da ti kažem. Očigledno te AI neće "obmanuti" tako da ti nemaš šta da se bojiš.
Pisci imaju ime i prezime.
Zna se šta su do sada pisali.
Čak i da zamre književno stvaralaštvo nakon "puštanja Al - a u pogon" ljudski rod nam je ostavio divna dela koja i da čitamo čitavog života, nećemo uspeti da sve iščitamo.
Tako da, ne bojim se.

Stvaranje umjetnosti nije samo stvar učenja (mada i to kompjutersko učenje nema veze sa ljudskim učenjem).
Umjetnost stvaraju talentovani pojedinci u trenucima posebne inspiracije. Šta talenat implicira i kako se rađa inspiracija mi zapravo ne znamo, pa tome ne možemo ni kompjuter podučiti.
Talenat nije znanje, nije vladanje informacijama, nije ni poznavanje jezika (mada je sve to takođe potrebno za stvaranje književnosti). Talenat je ono nešto nedokučivo što od običnih pismenih ljudi koji vole književnost razlikuje onu malu grupu pojedinaca sposobnih da je stvaraju. To kompjuter ne može da ima, koliko god da je tehnički usavršen.
Tako je na svim poljima. Nema tu kreativnosti.

Divim se tvojoj upućenosti kad imaš smjelosti da takav sud daješ.
Ja bih ipak sačekao 20-30 godina da kažem je li bilo vanserijskih umjetnika u periodu o kome govoriš.
Postoji nešto što se zove horizont očekivanja.
Ako je svetu nesto dobro ne znaci da se i meni svidja... Ni jedan bend, ni jedna pesma, ni jedan film, ni jedan glumac ili glumica a takodje ni pisac mi nije wow...

Back