BEOGRAĐANI GDE ĆEMO NA ODMOR?

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zlatarsko jezero, prelepo...

2jb4cy8.jpg

Ijaooooooo! :D Sinoc kad smo se vracali putovali do aerodroma, slican prizor je bio, mirniju vodu nisam videla, al' avaj, ja u autobusu! Spremite se za spamovanje teme. :lol:

U breeee, pa ne mogu ja tako brzo. Tek sam ubacila fotke i jos moram da ih vadim iz raw formata. Krecem hronoloski, pocela sam da fotkam od treceg dana kad smo isli u Sv. Katarinu. Najvise me nervira sto na ekskurzijama slikas po najgorem svetlu, jos ona jurnjava, tako da nisam bas zadovoljna. :lol:
Evo manastira gledan odozgo, zamalo da ne stignem na molitvu zbog ovog pentranja, ali vredelo je. Steta sto jos gore nije moglo da se popne.

01mala.jpg

U okviru manastira nalazi se goruci grm gde se Mojsiju javio Bog, a Sv. Katarina je ucena lepa Grkinja (3 vek nove ere) koja nije mogla da nadje sebi ravnog te je odbijala prosce. Jednom je usnila Mariju i malog Hrista koji nije hteo da je pogleda, rece da je lepa, al' da nije dostigla onu duhovnu lepotu. Tako je ona prihvatila hriscanstvo i onda je od Hrista "dobila" verenicki prsten, simbolicno vencala se za hriscanstvo. Taj simbolican prsten dobije se posle ljubljenja njenih mostiju, koje su pronadjene u 9 v. nove ere, iguman i monasi su sanjali gde je zakopana, a postala je mucenica kada je rimski imperator Maksencije poslao najucenije ljude da je ubede da prihvati paganstvo, a posto ih je sve nadmudrila razapeli su je na tocak.
U manastiru se cuvaju i vredne vizantijske ikone, nista lepse nisam videla od te sorte umetnosti, koje su retke zbog kasnijeg unistavanja za vreme ikonoboraca. Kupila sam jednu reprodukciju Hristove ikone koja je radjena u jednom specijalnom stilu i pokazuje ljudsku i bozansku prirodu Hrista. Pola lica mu je "ljuta", druga polovina spokojna, sto se primeti kad se jedna ili druga strana lica prekrije. U manastiru su monasi iskljucivo Grci, nas Srbe specijalno gotive, pa za razliku od Rusa ulaz u muzej je u pola cene! Inace, manastir opsluzuju muslimani i pored zvonika, za njih je napravljen minaret da bi imali gde da se mole. I postoji kopija dokumenta u kome je Muhamed koji je boravio ovde, pruzio zastitu manastiru od muslimanskih rusenja. Sv. Sava je takodje dolazio ovde. :D

Ma bre kad smanjim fotke i postavim na net isperu mi se boje. :roll:
Idem da gledam film, ovo moje postavljanje fotki ce da potraje, nemam snage sad. :lol:

07mala.jpg

04mala.jpg

02mala.jpg

Ovo je zvonik, Rusi su poklonili neka zvona, pa monasi nisu znali sta ce i napravili ga u katolickom stilu.

Poslednja izmena:
Imam jos par panorama, ali dalje sutra! :lol:
Znas koliko treba ovo da se sastavi i jos mi racunar radi na kiselo mleko, cak se i gasi, samo sam molila Boga da se ne ugasi dok se ovo sastavilo.
Idem da gledam jos jedan filmic. :P
Inace, na onoj fotki sa cerkom, ladno sam tebe i cerku pomesala, tek kad sam se dobro zagledala, bas licite. :P

Imam jos par panorama, ali dalje sutra! :lol:
Znas koliko treba ovo da se sastavi i jos mi racunar radi na kiselo mleko, cak se i gasi, samo sam molila Boga da se ne ugasi dok se ovo sastavilo.
Idem da gledam jos jedan filmic. :P
Inace, na onoj fotki sa cerkom, ladno sam tebe i cerku pomesala, tek kad sam se dobro zagledala, bas licite. :P

Nemoj ni da pomislis da nas ostavis sa samo par postavljenih slika :lol:

Back