BEOGRADIZACIJA GLAVNI PROBLEM "MODERNE SRBIJE"

Sva vaznija poduzeca, firme... osobito ako rade na podrucju cijele Srbije imaju glavna sjedista u Beogradu i sva zarada ide u ta sjedista koja placaju odredeni dio poreza gradu sto donosi visestruk priliv novca Beogradu za razliku od ostalih vecih ili manjih gradova i opcina. A i veci je broj stanovnika ciji se nameti od komunalija i slicnih troskova uplacuju u gradski proracun.
Od tud dolazi velik priliv novca s kojim gradonacelnik moze sto hoce.

love4ever:
U Beogradu je lako naci posao i dobro je placen u odnosu na tezinu pronalazenja posla i placenost istog po gradovima u unutrasnjosti. Treba izaci iz Beograda i videti, npr. Bor. Sta mladi covek moze da promeni, lopatom u Boru? Da se spusti u jamu?

ne razumem ovo..tesko je naci posao na gradjevini?
pa ovde sutra mozes da postanes radnik na gradjevini za 30k dinara...
e sad, zasto je taj posao manje placen u boru, to zavisi iskljucivo od namene te gradjevine i koliko ce ona para doneti "autoru"....

Obersturmfuehrer:
pa zato je Bg glavni grad....
zasto bi neko normalan pravio sediste firme u Donjoj Sabanti?

Problem je u tome sto sva zarada ostvarena u banci, pošti, benzinskoj postaji ili iz neke druge firme koja pokriva cijelu ili velik dio drzave ne ide u buđet Donje Sabante, nego u sjediste, a zatim se iz tog sjedista novac preljeva u Beogradski buđet.
Donja Sabanta dobija samo mrvice. Pravednijim zakonima se taj problem moze ispraviti.

(orbit):
S tobom covek najlakse da prica. Slazemo se u dosta tacaka, bruka je NIP koji je i mozda najjveci krivac za ovakve podele, jer pare dolaze iz cele Srbije. a sta se gradi i gde se sve gradi, odnosno ulaze niko nema pojma!
Sa ovim tvojim zadnjim tekstom se slazem i izvinjavam se, sve je u zaru borbe, al da je u neku ruku tacno - tacno je, a bez da vas okrivljujem i navodim vas kao glavne krivce, jer nit vi nit ja imamo udela u tome.
Znaš šta, moj stav nije puno drugačiji od Oberovog, pajamacinog, dmaukinog...samo kad to kažeš mirno i razumno, bez vikanja i vređanja, sa argumentima - to mnogo drugačije zvuči. Iskreno, razumem ih, i ja sam na prvu loptu htela da zalajem, jer svima nam je stvarno preko glave tog nekog stava "vi, Beograđani" i ko nas izdržava, hrani, oblači, gradi puteve i štatijaznam. Bar je meni dosta te jalove priče - a jalova je dok ide u tom smeru.
A izvinjenje svakako primam! :D

I u RL, kad se zakačim sa nekim oko toga, imam običaj da kažem "Ajde, koliko ja tebi dođem za te puteve i stanove i koncerte, da ti platim da me ne daviš više. Eno ti Vlada Srbije u Nemanjinoj pa protestvuj, ako se ne snalaziš pokazaću ti gde je, primiću te na konak dok ostvaruješ svoja prava, jel' dosta od nadmene Beograđanke?"
Kad se sve sabere, svi ser.emo i kačimo se samo zato što ne možemo da se dočepamo stvarnih krivaca...

bobanjov:
A da! Zaboravih. Bg nikada nije bio pod Turcima. Uvek je bio elitno mesto francuskih i austrougarskih vladara.Pravi Monte Karlo onog vremena.
E, 'ajde nemoj i ti da se brukaš...Zalećeš se u istoriju k'o Sandrina u geografiju.

bobanjov:
Ma kakav furunđžija?! Predelažem ti da uzmeš smederevac.I to najveći 9-ku.Može i kaloreks,obzirom da si daleko od sistema zvanog- parno grejanje.Doći će to i u tvom kraju, budi strpljiv. Nemoj da mi se smrzavaš.

A je l` ti sam sebe shvataš?

bobanjov:
Hvala ti 'profesore informatike'. Da ne beše tebe, premro bih od straha zbog 'miša'.Za linkove i ostalo, opravio si me kao Đenka.Svaka ti čast.

Mala digresija..."profesor" zameni sa "ing"...drago mi je da sam pomogao :lol:

bobanjov:
Bone delim svima. I muškarcima i ženskama.Šta ću kad sam dobročinitelj velikog srca i ne pravim razliku među onima kojima dajem.

Bombondžija takoreći...

bobanjov:
Danas sam pisao pred odlazak na posao. Frka je kad imaš mnogo toga da napišeš, a moraš da ideše, pa žuriš, žuriš. I nemaš vremena za sve detalje. Sada sam video ko si, da si 66-o godište. Tvoje godište nije razlog da ti nedam BONU.

To je valjda bilo jasno i vrapcima na grani, mada si me iznenadio, nisam do sada primetio da se Nišlije primaju tako lako...

bobanjov:
5-og oktobra policija je na kraju morala da odradi posao zbog ogromnog pritiska naroda. Možda smo i grešili. Ali, za razliku od tebe, ja sam imao hrabrosti da dođem na licu mesta, rizikujem sve, da bi nam svima bilo bolje. I ponosim se time. Nisam kao ti sedeo kući, gledo
tv,pijuckao pivo i čekao da drugi odrade posao umesto mene.

Sad znam, bio si u onom drugom hameru, je l da? ;-)
Znaš, ovo me podseća na to kako su do 1990. svi obilazili crkve u širokom luku od min.50m a posle nema ko nije slavio slavu, samo potajno, ono, kao u krugu porodice...tako i za taj 5.10. , svi bi spomenicu...nego, gde ste bili 1991. kada je Nislija bilo u velikom broju...samo u plavim uniformama... a 96., kada su na Terazijskim zgradama bili policijski snajperi ? Kao i u svakom sukobu, ima onih koji krenu od ideje, a ima i onih koji se priključe u red za kajmak...nema potrebe da se prepoznaješ ni u jednom ni u drugom smislu, samo, to kako ste neki vi uradili posao umesto nekih nas je već toliko izlizano da nisam očekivao od koliko-toliko pametnog čoveka da se poštapa sa tom frazom...niti ti imaš pojma gde sam ja bio oktobra 2000. niti ja mogu da tvrdim gde si ti bio...ja ću tebi da verujem na reč jer tako sam vaspitan, sve dok ne vidim da si slagao...i eto, ako te to čini srećnim, sedeo sam uz tv i pivce i čekao da me vi oslobodite...

bobanjov:
Na kraju - Turska. geografski je blizu Srbiji koliko i Grčka, Slovenija...
Ako neznaš, Srbija je i Dimitrovgrad, Vranjska Banja, Trgovište...Pa odatle meri razdaljinu. Skoro isto kao od Sombora do Kranja ili Gorice.
A da! Zaboravih. Bg nikada nije bio pod Turcima. Uvek je bio elitno mesto francuskih i austrougarskih vladara.Pravi Monte Karlo onog vremena. Zato si tako podrugljiv prema svima ispod Dunava i Save.

E, ako treba sve da crtam ondak zaboravi...kontekst je bio vezan za vest objavljenu na zvaničnom site-u grada Nisa...
Beograd je kao i Nis svojevremeno bio turska kasaba...elitnim mestom ga nisu napravili Beograđani nego "oslobodioci" kojima je najveći uspeh u životu bio ujahivanje na belom konju u Beogradske kafane (s tim da se nije moglo tačno odrediti ko koga jaše)..
Podrugljiv??? Daa...ubih se od vređanja i napadanja bilo kog stanovnika, bilo kog mesta u Srbiji...sve mi je neko drugi kriv...istina je mnogo jednostavnija; za razliku od vas, ja svoj grad volim i to je sve. To što je vama mržnja prema drugima najjače osećanje..pa, iskreno mi je žao...

I posle svega, nijedan pametan predlog kako da se prekine "beogradizacija"...e, moj Kalimero...

bobanjov:
MOŽE VINJAK. DUPLI.
Ne pijem "obojeno" već neko vreme, samo domaću ali čim stigneš, bacamo litru na sto pa polako...a može i ćevap da padne...Beogradski ali siguran sam da ćeš podneti :wink:

P.S. Kao Boga vas molim da se ne primate na poslednju rečenicu, stvarno sam mislio na ćevap (mleveno meso, začini i ostalo) 8-)

dmauka:
A je l` ti sam sebe shvataš?

Shvatam.Koristim ironiju i sarkazam, samo što ti to ne shvataš.Ili ti je ova terminologija potpuno nepoznata.

Mala digresija..."profesor" zameni sa "ing"...drago mi je da sam pomogao :lol:

Izvinjavam se gospodine ''ing''. Verovao sam da onog, ko nekoga uči, da ga zovu - profesor. 'Progledah' zahvaljujući tebi. Klanjam vam se vaša - inteligencijo.

Bombondžija takoreći...

Takoreći. Za svaki častan i pošten posao imam samo respekt. Još ako je u pitanju nešto slatko......pa ima li lepše od toga?!

To je valjda bilo jasno i vrapcima na grani, mada si me iznenadio, nisam do sada primetio da se Nišlije primaju tako lako...

Opreznost je majka mudrosti. Iznenađenja su gadna stvar.
- iza svakog ugla vreba Dragan Kojić Keba -

Sad znam, bio si u onom drugom hameru, je l da? ;-)
...nego, gde ste bili 1991. kada je Nislija bilo u velikom broju...samo u plavim uniformama... a 96., kada su na Terazijskim zgradama bili policijski snajperi ?

5.10. je istorija, a ja sam ponosan što sam bio akter toga.Znam da je u Bg-u bilo zajebano. Ali ti neznaš da je i taj Niš bio preplavljen plavcima iz drugih gradova. Osnovali udrušenje ''Plavi Gorani'' pa sadili zelenilo po gradu. Mislim, stvarno....A 96-e je sve krenulo u Nišu,protesti i sve ostalo. To je bio šlagvort za 5.10. Zaboravio si.

E, ako treba sve da crtam ondak zaboravi...kontekst je bio vezan za vest objavljenu na zvaničnom site-u grada Nisa...
Beograd je kao i Nis svojevremeno bio turska kasaba...elitnim mestom ga nisu napravili Beograđani nego "oslobodioci" ... To što je vama mržnja prema drugima najjače osećanje..pa, iskreno mi je žao...

Već ti napisah, nauči terminologiju ironija, sarkazam...Mržnja??? Ako u svim mojim predhodnim postovima o Bg-u i njegovim stanovnicima nađeš trunčicu mržnje, onda si beznadežan slučaj, nema ti pomoći.

I posle svega, nijedan pametan predlog kako da se prekine "beogradizacija"...e, moj Kalimero...

Ajde daj ga TI. Konačno. Pa to je poenta celog ovog topica!!! Zar to do sada nisi ukapirao? E moj Kosto Kojote. I ti si mi neki čist genije.

Ne pijem "obojeno" već neko vreme, samo domaću ali čim stigneš, bacamo litru na sto pa polako...a može i ćevap da padne...Beogradski ali siguran sam da ćeš podneti :wink:
P.S. Kao Boga vas molim da se ne primate na poslednju rečenicu, stvarno sam mislio na ćevap (mleveno meso, začini i ostalo) 8-)
[/QUOTE]

Ni ja nisam naročiti ljubitelj 'obojenog'. Preferiram dobru domaću. Samo nisam znao da li se podudaramo, pa rekoh vinjak. Ćevapi? Može, nemam ništa protiv. Ali onda znaj da si u obavezi da uzvratiš posetu. Vodim te na niški ili leskovački roštilj. A ono najbolje je rakija. Imam najbolju rakiju na svetu. Zove se - TASTOVAČA. To je ona što ti je tast pokloni, iz kurtoazije ha ha ha. Jedino da se dogovorimo unapred primamo li padobrance ili ne.
p.s. I ja sam stvarno mislio na ćevape. Naravno i na ono što ide pre, uz i posle ćevapa.

medved_bg:
Znaš šta, moj stav nije puno drugačiji od Oberovog, pajamacinog, dmaukinog...samo kad to kažeš mirno i razumno, bez vikanja i vređanja, sa argumentima - to mnogo drugačije zvuči. Iskreno, razumem ih, i ja sam na prvu loptu htela da zalajem, jer svima nam je stvarno preko glave tog nekog stava "vi, Beograđani" i ko nas izdržava, hrani, oblači, gradi puteve i štatijaznam. Bar je meni dosta te jalove priče - a jalova je dok ide u tom smeru.
A izvinjenje svakako primam! :D

I u RL, kad se zakačim sa nekim oko toga, imam običaj da kažem "Ajde, koliko ja tebi dođem za te puteve i stanove i koncerte, da ti platim da me ne daviš više. Eno ti Vlada Srbije u Nemanjinoj pa protestvuj, ako se ne snalaziš pokazaću ti gde je, primiću te na konak dok ostvaruješ svoja prava, jel' dosta od nadmene Beograđanke?"
Kad se sve sabere, svi ser.emo i kačimo se samo zato što ne možemo da se dočepamo stvarnih krivaca...

.

dosta je. Vodicu te na protest, cisto onako iz prijateljstva i solidarnosti s nama. :lol: :lol: :lol: :lol:
I sama kazes da nije puno drugaciji, znaci nije isti kao njihov, ali i ja nisam rekao da si ti u potpunosti u pravu. Mozda i ja donekle gresim ali znam da i ti u mnogo toga gresis i da ti je kao i meni muka od svega toga, jer drzava nam se raspada........
Kao sto j vama preko glava od tog stava tako je i nama isto to ali "ono udri u grudi ja sam iz Beograda ******, to je centar sveta"!
Ali sta ces, svi mi gresimo....

Ni ja nisam naročiti ljubitelj 'obojenog'. Preferiram dobru domaću. Samo nisam znao da li se podudaramo, pa rekoh vinjak. Ćevapi? Može, nemam ništa protiv. Ali onda znaj da si u obavezi da uzvratiš posetu. Vodim te na niški ili leskovački roštilj. A ono najbolje je rakija. Imam najbolju rakiju na svetu. Zove se - TASTOVAČA. To je ona što ti je tast pokloni, iz kurtoazije ha ha ha. Jedino da se dogovorimo unapred primamo li padobrance ili ne.
p.s. I ja sam stvarno mislio na ćevape. Naravno i na ono što ide pre, uz i posle ćevapa.[/QUOTE]

Aaaaaaaaaaa, ovo je bilo pretenciozno...nemas bolju tastovacu od mene ;)

(orbit):
dosta je. Vodicu te na protest, cisto onako iz prijateljstva i solidarnosti s nama. :lol: :lol: :lol: :lol:
I sama kazes da nije puno drugaciji, znaci nije isti kao njihov, ali i ja nisam rekao da si ti u potpunosti u pravu. Mozda i ja donekle gresim ali znam da i ti u mnogo toga gresis i da ti je kao i meni muka od svega toga, jer drzava nam se raspada........
Kao sto j vama preko glava od tog stava tako je i nama isto to ali "ono udri u grudi ja sam iz Beograda ******, to je centar sveta"!
Ali sta ces, svi mi gresimo....
Prodato!
Nego, da se ufuramo na ovu žurku što ovo troje ovako javno planiraju, sve čitam i meračim... :-P , a ne zovu, brate, ni da pomisle! Ti hvataj tastovaču, ja ću da likvidiram ćevape, može? :lol:

bobanjov:
Ajde daj ga TI. Konačno. Pa to je poenta celog ovog topica!!! Zar to do sada nisi ukapirao? E moj Kosto Kojote. I ti si mi neki čist genije.

... ovako otvoreno mi ni zena ne trazi da joj dam... :wink:

Znaci, da vidimo da li sam dobro razumeo...vi kazete (pisem u mnozini posto nisi jedini koji brani tezu o "beogradizaciji") da imate problem da vam sve vase pare otese Beogradjani zbog svog nadmenog stava prema ostalom delu Srbije i njenih naroda i narodnosti...ondak kazete da znate vi da to nisu Beogradjani krivi nego vlast koja sedi u Beogradu...i na kraju, hajde Beogradjani recite nam kako da vas se oslobodimo?!?! :lol: :confused: :lol:
Smem li da upotrebim jedan vas izraz?...leleee... :lol:

medved_bg:
Prodato!
Nego, da se ufuramo na ovu žurku što ovo troje ovako javno planiraju, sve čitam i meračim... :-P , a ne zovu, brate, ni da pomisle! Ti hvataj tastovaču, ja ću da likvidiram ćevape, može? :lol:

El grande izvinjenje..
backdoor je otvoren za sve koji budu imali u rukama krastavac i paradajz.. :-) i ljuuuutuuuu...

Za decentralizovanu Srbiju, do poslednjeg...ćelapa !!! :rolleyes:

Back