Što se tiče glasanja... Valjda je već svima jasno kako se tamo glasa? Ne za ili protiv predloga, nego za ili protiv zemalja koje stoje iza predloga ili vraćanja dugova tipa "ja tebi, ti meni". srbija je Iranu vratila dug, i to je to. Ionako nikakva rezolucija neće sprečiti Perzijance da nastave sprovođenje takvih kazni.
Što se tiče takvih kazni... Sa našeg aspekta su na nivou srednjeg veka. Surove su i odvratne. Pogotovo za određena (ne)dela koja su kod nas normalna svakodnevna pojava i slobodan izbor svakog građanina, poput bračnog neverstva. Mada, iako su odvratne itekako su neophodne za određene vrste prestupa, kao što je pedofilija, masovno ubistvo, svirepo ubistvo, i neke druge.
Ali, pošto svaka batina ima dva kraja, ne bi bilo loše da pogledamo drugi kraj, a to je pogled iz ugla Iranaca.
Oni primenjuju zakon za koji smatraju da je jedini ispravan, a to je zakon šerijata. Zakon za koji smatraju da je došao od samog Boga. Tražiti od njih da ga proglase pogrešnim i odbace bi bilo isto kao i tražiti od hrišćana da se odreknu 10 božijih zapovesti.
Oni jednostavno ne vide ništa pogrešno u njegovoj primeni. Nisu oni 70 miliona psihopata koji vole da kasape ljude. oni jednostavno prihvataju zakon kao takav, kao što mi prihvatamo naše građanske zakone. Ne volimo da plaćamo državi poreze i akcize, ali plaćamo, jer to je zakon, i onoga ko ode u zatvor zbog utaje poreza ne žalimo, nego smatramo da je to zaslužio.
Naravno ne mogu se porediti naše i njihove kaznene mere po surovosti, i ja to ni ne pokušavam. samo hoću da vam plastično prikažem kako oni gledaju na postojanje kod njih prisutnog zakona.
Dalje, treba znati da oni što više gledaju na zapadnu civilizaciju, sve će tvrđe braniti opstanak zakona šerijata. Oni vide do kakvih moralnih devijacija su stigla zapadna društva, i gade se toga, kao što se zapad gadi njihovih kazni. Oni gledajući te pojave u zapadnoj civilizaciji vide propast i raspad iste, i nisu daleko da budu u pravu, te zbog toga još čvršće brane svoj zakon, zakon šerijata, jer veruju da ih je upravo takav zakon spasio od moralne propasti kakvu u njihovim, i ne samo njihovim, očima predstavlja stanje u zapadnim društvima. oni na nas gledaju kao na ljude koji su se odmetnuli od Boga, i na neku vrstu Sodome i Gomore.
Jednostavno, mi smo različite civilizacije, i ono što je jednima normalno, drugi se toga gade i užasavaju, i obrnuto...