BEOGRAD NOVI SAD PRIŠTINA SARAJEVO BANJA LUKA ZAGREB LJUBLJANA SKOPLJE PODGORICA

KOJI JE NAJGORI OD NABROJANIH GRADOVA?

• Sofija

• Beograd

• Novi Sad

• Priština

• Sarajevo

• Banja Luka

• Zagreb

• Ljubljana

• Skoplje

• Podgorica

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Najlepši grad naravno moj Novi Sad.Među ostalim gradovima u kojima sam bio što poslom,što turistički,što služeći JNA lepi su i Beograd i Sofija.Skoplje u kome sam davno služio JNA je nakad imalo svoju posebnu lepotu ali sada bi ga svrstao među manje lepe gradove posle onoga što su izgradili.Manje lepši gradovi su za mene Zagreb,Sarajevo,Banja Luka,Podgorica,Priština:U Ljubljani nikad nisam bio pa ne bi da dajem svoj sud.

Zgrade u BG sa elementima moravskog stila

3100-Sokolskidom-2.jpg

zaduzbina1.png

Zgrada_stare_Telefonske_centrale_u_Kosovskoj_ulici,_Beograd_03.jpg

Poslednja izmena:
Vozdone kakav moravski stil pa ono ti je sefadska sinagoga? Sve ove gradjevine su ti vise mavarsko sefardska skola nego moravska, Znaci uticaj Spanije.

Pa jeste slično, sve je to uglavnom vizantijskog porekla. Ali ove gore zgrade u Beogradu (uglavnom secesija) su ukrašene po uzoru na moravski stil, u kakvom je građen npr. manastir Kalenić iz 15. veka:

kalenic.jpg

Doduše srušena sinagoga verovatno nije po uzoru na moravski stil, ali ostale zgrade jesu.

Taksim je dosta sličan kao Knez Mihajlova. To je taj fazon. A ima i ostalih sličnosti milion.

Pogledajte prilog 402429

Mislim da nisi u pravu, koliko sam primetio Taksim nema nekoliko zapadnih stilova koje imaju zgrade u beogradskom centru, uostalom pogledaj ovo:

taksim-square.jpg

Persijske arhitekture nema ni na vidiku u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji

Najlepši grad naravno moj Novi Sad.Među ostalim gradovima u kojima sam bio što poslom,što turistički,što služeći JNA lepi su i Beograd i Sofija.Skoplje u kome sam davno služio JNA je nakad imalo svoju posebnu lepotu ali sada bi ga svrstao među manje lepe gradove posle onoga što su izgradili.Manje lepši gradovi su za mene Zagreb,Sarajevo,Banja Luka,Podgorica,Priština:U Ljubljani nikad nisam bio pa ne bi da dajem svoj sud.

šta vredi da li je ns lep. kad ima toliko nevaspitanih degena.

- - - - - - - - - -

pitam se koliki je procenat ovih što su glasali prištinu uopšte bio u tom gradu

RUZNI:

10. Ubedljivo najgora - Pristina. Ne treba puno objasnjavati.

8. i 9. Podgorica te Skoplje su takodje bezlicni gradovi. Skoplje ima i one smejurije poput kvaziantickih statua bez glave ili trijumfalne kapije. :mrgreen:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SOLIDNI:

5. 6. i 7. Banja Luka je generalno OK, Sarajevo i Sofija imaju poneke OK delove, ostali su vrlo losi.

4. Novi Sad ima maltene najlepsi centar u Srbiji, mada je dobar deo NS-a u novije vreme unakazen ''modernom'' gradnjom. Petrovaradin je super.

3. Zagreb ima zaista lep centar, ostalo nista posebno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
LEPI:

2. Ljubljana je najsredjenija (iz jasnih razloga), ali jednostavno je malena, moze se kompletno prepesaciti za sat-dva.

1. Beograd ima lep centar , Stari Grad i Savski Venac (jos kad bi se skroz okrecio...) , Vracar isto nije los, kao ni kraj oko Bulevara. Zemun je super, a ni pojedini delovi NBG-a nisu losi, mada generalno nisam fan commie-arhitekture.

Back