Beograd kojeg više nema

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
,,Nedostaje nam ono vreme,
vreme kada smo na ledjima tesko nosili breme,
kada smo bili omladina,
kada su bil vremena ne bas fina,
bilo je milina,
videti Beogradjanku na vetru,
slusati Bg i Sky radio u etru,
diveci se tornju na Avali pre rata,
kada nas je zbog ocena tukao tata,
Beogradu fali ona stara dusa,
dzaba pricamo,
niko nas ne slusa.''

Za Beograd koga vise nema.
E pa tako...Jeste...Ja sam otisla u Beograd u 2008 leti da vidim da li mogu da se vratim posle 36 godina u inostranstvu. Posle svog tog uzbudjenja, straha, mamine nade da cu mozda ostati, uputim se da trazim moj stari Beograd. Gledam sve one stare kafane, ulice, knjizare, trazim ljude u slucaju da se prepoznamo...I tako jednog dana, udjem u Kolarac koji sad izgleda drugacije i jedan mladi kelner me pita: "Hocete da rucate ili samo kaficu?: Ja kazem sa tugom: "Ne, hvala, trazim memorije". Ah, kaze on, pa skupljaju se ovde oni stariji, samo nisu vasa generacija...Pricaju stalno o tom starom Kolarcu i Umetnickoj Akademiji i to....TO JE MOJA generacija, ja kazem, samo ja nisam patila ovih teskih godina kao svi oni ovde pa se ne vidi....I tako, sa tim mislima, ja odlucim da se vratim u inostranstvo posle 3 meseca u Beogradu. Nema moga Beograda, mladi ljudi samo na sebe misle, oni stariji, pa tako, ostarili, oni u sredini, ljuti na ceo svet. Nema gitara i preferansa i nocnih zurki i pripremanja ispita jedan dan unapret i bacanja "papirica" kroz prozor. Sve je to tako bilo naivno i lepo, opet nekako delikventno ali puno necega...E nema Beograda onog koga sam ja znala i tako bar znam da ne trazim vise. Ali nadam se da ima jos nekoga iz te generacije i volela bih mnogo da se opet druzimo. Onako..tek...Bez razloga...Kao sto je bilo...

А, пошто се већ прича и о платанима с Булевара...

picture098m.jpg

Саобраћајац који је плесао као Елвис Присли

Умро је Јован Буљ, чувени „балетан” са градских раскрсница, којег су грациозни покрети претворили у поп звезду Југославије и прославили чак и у европским метрополама
Bulj.jpg

„Најбољи даса после Елвиса Прислија”, рекли су енглески хипици за Јована Буља док су га посматрали како 1970. године регулише саобраћај у лондонском Оксфорд стриту. Асоцијација је била на месту јер Буљ не само да је био наочит, него je и плесао вешто као краљ рокенрола, једино што су његови покрети више личили на балетске пируете и, уместо куковима, њихао је рукама. Чак му је и униформа – потпуно бела од ципела преко рукавица до „тропског” шлема, с нацифраним гајтаном за пиштаљку и златним ширитима и дугметима – била китњаста готово као одора у којој је Присли забављао публику у луксузним хотелима Лас Вегаса. Буљ је наступао на много скромнијим местима – раскрсницама на Славији, Зеленом венцу, код Трга Републике и „Лондона”, одакле је на врхунцу југословенске славе позван да прикаже таленат и у „правој” престоници Енглеске. Био је, како би рекли шоу бизнис менаџери, „гостујућа атракција” и у другим европским метрополама, али га је највише љубави обасипало на улицама Београда, које је „рашчишћавао” десетак година. Бродвеј је имао „певајућег детектива”, ми смо имали „саобраћајца који плеше”. До прекјуче, када је Јован Буљ преминуо у седамдесет другој години.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Saobracajac-koji-je-plesao-kao-Elvis-Prisli.sr.html

И овај човек је био део Београда којег више нема. Слава му.

Postovana gospodjo Milunka Odakle li samo izvlacite ove slike:)Od kako se otvorila ova tema gledam i divim se vasoj kolekciji koju izvlacite ko zna odakle.Svaka cast.Uzivam u svakoj fotografiji koju postujete.Hvala vam:))
Хвала. :hvala:

Фотографије су из разних извора, и скупљам их годинама. Из моје приватне колекције, или скениране из књига, скинуте с Интернета, добијене од других колекционара...

Back