Beograd ili Novi Sad?

• Začetnik teme Začetnik teme drea
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kalliope:
Iggy:
drea:
shishmish01:
Bash tako "O NE JOSH JEDAN"
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!
bicemo manjina, ako vec nismo !!!!

Jos jedan :roll: kao prvo nisam musko!Kao drugo,imam u Srbiji vise rodbine nego sto mislis.Rodica i rodjak su mi rodjeni Beogradjani!Tako da...

Svejedno, ti nisi i nikada neces biti Beogradjanka!!!Uvek ces biti nepozeljni stranac!

jao, al ste dosadni.
akmo opet na vredjanje dosljaka :roll:

Ne vređamo mi nikoga bez preke potrebe :lol:
Devojčica je postavila pitanje i samo da podsetim na tok razgovora

majcheki:
U Novi Sad čovek, ovde nas ionako ima previše još nam samo ti fališ

drea:
Ti ces meni reci gdje cu ja??!!E koji si ti ludak frustrirani

p.s a iz kog sela si ti??
Osoba je tipičan primer kompleksaša, ukoliko dođe nikada se neće uklopiti, tako da je po nju bolje da ostane tamo gde je.
Dušan Radović:
Preselite se u Beograd, živite i mučite se više nego što ste se do sada mučili. Posle se svima hvalite gde živite i gde se mučite :lol:

majcheki:
kalliope:
Iggy:
drea:
shishmish01:
Bash tako "O NE JOSH JEDAN"
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!
bicemo manjina, ako vec nismo !!!!

Jos jedan :roll: kao prvo nisam musko!Kao drugo,imam u Srbiji vise rodbine nego sto mislis.Rodica i rodjak su mi rodjeni Beogradjani!Tako da...

Svejedno, ti nisi i nikada neces biti Beogradjanka!!!Uvek ces biti nepozeljni stranac!

jao, al ste dosadni.
akmo opet na vredjanje dosljaka :roll:

Ne vređamo mi nikoga bez preke potrebe :lol:
Devojčica je postavila pitanje i samo da podsetim na tok razgovora

majcheki:
U Novi Sad čovek, ovde nas ionako ima previše još nam samo ti fališ

drea:
Ti ces meni reci gdje cu ja??!!E koji si ti ludak frustrirani

p.s a iz kog sela si ti??
Osoba je tipičan primer kompleksaša, ukoliko dođe nikada se neće uklopiti, tako da je po nju bolje da ostane tamo gde je.
Dušan Radović:
Preselite se u Beograd, živite i mučite se više nego što ste se do sada mučili. Posle se svima hvalite gde živite i gde se mučite :lol:

@majcheki
Bas se vidi ko je iskomleksiran,a sigurno si i jedna obicna rugoba tako da ne bih dalje da zalazim sa tobom u diskusije.
Zbogom rugobo :lol: :lol: :lol:

kad sam citala ono sto je pisala majcheki imala sam utisak da je pisao iggy, zbog te odbojnosti prema dosljacima.

ljudi, bas ste netolerantni. zivim u beogradu godinama, i mogu reci da ima dosljaka koji su se sasvim fino uklopili, a ima i onih ( i to ne malo) koji kvare ugled grada...

I posle te kritikuju što si loš prema došljacima... Yebote, do juče su muzli krave i čistili štale a danas u Beogradu mirišu na Christian Dior,Shanel i Versace i u 90% slučajeva stide se svog porekla negirajući da je težak seoski rad doprineo poboljšanju njihovog novog društvenog statusa. Više ih ne prepoznaju ni roditelji kad nožicom kroče u ovaj grad. Promene dijalekte i akcente i navike i dotadašnja ubeđenja.
Naravno, ima izuzetaka, odmah primetiš ko je baš provincijski odrastao i smatra Beograd statusom a ko je došao iz nekog drugog grada i potpuno je O.K. lik.
Verovatno ćete na komentar burno reagovati.
Ali meni nije jasno šta se to dešava sa ovom Srbijom... gde im je ponos i patriotizam, gde im je tradicija, kultura življenja i gde su im koreni.
Zar je moguće da u Srpskim selima vlada tolika bela kuga, da su kuće prazne, da se ljudi u toj meri iseljavaju?
Ja samo hoću da postavim pitanje zašto?
Vaša rodna mesta nisu dovoljno dobra za vas?
Iskreno, ne razumem pa molim da mi se odgovori. Iskreno želim da promenim svoj dosadašnji stav prema došljacima, eto, najiskrenije... samo mi dajte objašnjenje.
Hvala.

malopre u busu, nasli se gospodin i gospodja, nisu se dugo vid'li, kako rekose.
ajde sto su veselo cavrljali na vratima o tome kako on predaje na pedagoskoj (bg) akademiji, ali kad je sedokosi gospodin izjavio vrlo glasno "dosta mi ove srbije, moram skoknut' do moje ........ ", e tu mi je bilo muka, ako mu je dosta ove srbije, sta onda radi u njoj i pljuje je zato sto ima svoj grad koji voli i cuva a ovde je nezadovoljan ali ce ipak da se vrati? mila mu beogradska plata? i onda beogradjani prozivaju dosljake... ako mu je do pljuvanja, neka lepo ode u svoju ........ pa neka pljuje. ja nikad necu otici u njegov grad i reci "e dosta mi ove republike srpske (ili kako se to vec zove), idem u moj bg". pitanje licne kulture i postovanja a ne lokalpatriotizma.

sanja:
malopre u busu, nasli se gospodin i gospodja, nisu se dugo vid'li, kako rekose.
ajde sto su veselo cavrljali na vratima o tome kako on predaje na pedagoskoj (bg) akademiji, ali kad je sedokosi gospodin izjavio vrlo glasno "dosta mi ove srbije, moram skoknut' do moje ........ ", e tu mi je bilo muka, ako mu je dosta ove srbije, sta onda radi u njoj i pljuje je zato sto ima svoj grad koji voli i cuva a ovde je nezadovoljan ali ce ipak da se vrati? mila mu beogradska plata? i onda beogradjani prozivaju dosljake... ako mu je do pljuvanja, neka lepo ode u svoju ........ pa neka pljuje. ja nikad necu otici u njegov grad i reci "e dosta mi ove republike srpske (ili kako se to vec zove), idem u moj bg". pitanje licne kulture i postovanja a ne lokalpatriotizma.
eeee,na to rigam!
kako bi oni rekli. a mnogo je dosljaka kojima se smucila i srbija i beograd, a ne znam kojim cudom svi oni imaju lepe i dobro placene poslove?
moz' bit' da su skolovaniji od ove bgd zgadije?
ma dajte,kada bi oni radili u svojoj,nekoj tamo...
i ziveli tamo....pa mi ne bi imali sve ove krize i ova sranja koja nas snadjose od rata i izbeglica!
decu nam u osnovnoj skoli ne bi ucila uc'teljca...i na komentare roditelja odgovarala i bosnjacki je srpski....i jaaaooaoaoaoaaoao poludecu :roll:

Iggy:
Ti mi to pricas iz te vukoyebine? Hahaha, sta ti znas o Beogradu? Video si ga na TV-u? Neka ostane tako!

Gorece taj tvoj yebeni bgd, a tebe cu prvog da nabijem na seljacki kolac moje vukoyebine, majmune provincijski koji si dovukao zadnjicu do bgd-a pa sad odatle pljujes svoje korene.

Te vukoyebine su ti izgradile bgd; ne bi ti danas imao gde da izadjes, ne bi imao parkove velicine jednog prosecnog grada u Srbiji, hale sportova najvece u Evropi. Majmune provincijski, ti ces da mi govoris o vukoyebini, umesto da se zavuces tu i cutis kad vec uzivas u tudjoj muci.

Ma ti ne zasluzujes ni da pljunem na tebe kad te sretnem na ulici.

majcheki:
I posle te kritikuju što si loš prema došljacima... Yebote, do juče su muzli krave i čistili štale a danas u Beogradu mirišu na Christian Dior,Shanel i Versace i u 90% slučajeva stide se svog porekla negirajući da je težak seoski rad doprineo poboljšanju njihovog novog društvenog statusa. Više ih ne prepoznaju ni roditelji kad nožicom kroče u ovaj grad. Promene dijalekte i akcente i navike i dotadašnja ubeđenja.
Naravno, ima izuzetaka, odmah primetiš ko je baš provincijski odrastao i smatra Beograd statusom a ko je došao iz nekog drugog grada i potpuno je O.K. lik.
Verovatno ćete na komentar burno reagovati.
Ali meni nije jasno šta se to dešava sa ovom Srbijom... gde im je ponos i patriotizam, gde im je tradicija, kultura življenja i gde su im koreni.
Zar je moguće da u Srpskim selima vlada tolika bela kuga, da su kuće prazne, da se ljudi u toj meri iseljavaju?
Ja samo hoću da postavim pitanje zašto?
Vaša rodna mesta nisu dovoljno dobra za vas?
Iskreno, ne razumem pa molim da mi se odgovori. Iskreno želim da promenim svoj dosadašnji stav prema došljacima, eto, najiskrenije... samo mi dajte objašnjenje.
Hvala.

Nije bela kuga nego se to sto tamo zivi seli u bgd jer je u bgdu standard, a tamo gde su ziveli je peti vek pre nove ere. Dobro je da dolazi do asimilacije, inace bi vam se bgd pretvorio u selo (po mentalitetu) s obzirom na to koliko svake godine mladih dodje tu da zivi (studira pa kasnije ostane tu). Ne govorim ovde samo za sela, vec i za ljude iz gradova, jer u ovoj zemlji imamo 3 grada, ostali su to samo nominalno.

To sto je u bgd-u standard a na drugim mestima pecinsko doba opet mozemo da trazimo razloge... Necu ovde da iznosim svoje misljenje o tome. Ali nije lose da se upitate. Ipak, da li bi ko od vas otisao da zivi u neki manji grad ili u neku palanku? Dakle, ni oni ne zele da se tamo vrate, pa tako im jedino ostaje da se prilagode kulturnom standardu u bgd-u. Ja vidim da se to dogadja u vasem gradu. Na seljake koji ostaju seljaci u bgd-u nisam naisao, izuzev onog Iggya koji se ponasa kao najgori dosljak... recimo iz Vranja ili slicne zaotale provincije.

odgovor nekom ko je pitao kakva su nam sela...sela su nam tužna i ružna, uglavnom...i prazna...
Privilegija je živeti u Bg.

inače, blago onima koji ne moraju da napuštaju svoje rodno mesto...a razloga za to ima mnogo i ko to nije probao jer nije MORAO ne može znati da nije svejedno napustiti svoj dom...

Misanthropos:
majcheki:
... samo mi dajte objašnjenje.
Hvala.

Nije bela kuga nego se to sto tamo zivi seli u bgd jer je u bgdu standard, a tamo gde su ziveli je peti vek pre nove ere. Dobro je da dolazi do asimilacije, inace bi vam se bgd pretvorio u selo (po mentalitetu) s obzirom na to koliko svake godine mladih dodje tu da zivi (studira pa kasnije ostane tu). Ne govorim ovde samo za sela, vec i za ljude iz gradova, jer u ovoj zemlji imamo 3 grada, ostali su to samo nominalno.

To sto je u bgd-u standard a na drugim mestima pecinsko doba opet mozemo da trazimo razloge... Necu ovde da iznosim svoje misljenje o tome. Ali nije lose da se upitate. Ipak, da li bi ko od vas otisao da zivi u neki manji grad ili u neku palanku? Dakle, ni oni ne zele da se tamo vrate, pa tako im jedino ostaje da se prilagode kulturnom standardu u bgd-u. Ja vidim da se to dogadja u vasem gradu. Na seljake koji ostaju seljaci u bgd-u nisam naisao, izuzev onog Iggya koji se ponasa kao najgori dosljak... recimo iz Vranja ili slicne zaotale provincije.

O.K. Malo si pojasnio stvari.
Ne znam o kakvom standardu pričaš... U selima se ne kupuju osnovne životne namirnice već se proizvode ili jednostavno razmenjuju. Živi se onoliko koliko se radi. Ovde to nije slučaj, radiš za fiksnu mesečnu platu koju ni ne primetiš, kupuješ sve što ti je potrebno za život a pritom plaćaš abnormalno velike poreze i račune. Da, ovde svako gleda svoja posla i nije V vek pr. n.e. ali to je stvar odrastanja, vaspitanja i porodice uopšte. Ne učete da razmišljaš o tome šta će reći komšije već ti dozvoljavaju da se izgradiš na sebi sopstven način. Ne slažem se sa tobom da bi nam se bez te asimilacije grad pretvorio u selo. Evo ovako stoje stvari:
U mojoj srednjoj školi bilo je 42 učenika. Toliko je bilo (manje, više) u sledećih 12 odelenja iste generacije. Sa profesorima koji su nas učili bilo je gotovo nemoguće ostvariti kontakt, njima sa prosečnim prihodima od 12000 din. apsolutno nije bilo bitno kako se zoveš i nisu razmišljali o daljim odvijanjima našeg obrazovanja. Kada je došlo vreme upisa na fakultete beogradskog univerziteta, primećeno je da je ''u budžet'' upala tek 1/7 Beogradjana. Zašto? Zato što je iz okolnih sela pristiglo tako mnogo vukovaca da je to bilo sasvim nepojmljivo. Većina beogradjana nije upisala fakultet jer je jednostavno odpala sa liste. Ne živimo daleko jedni od drugih, ne razlikuju nam se mentaliteti u toj drastičnoj meri, već je jednostavno u tim mestima, gde se svi znaju i gde ti je prvi komšija ujedno i profesor bilo sasvim prihvatljivo pogurati svoju decu ka boljoj budućnosti. Jeftinu radnu snagu u Beogradu čine upravo beogradjani. Zato nemoj molimte pričati o tome ko je izgradio naš grad. Ako ipak smatraš da to nismo mi, neka bude kako kažeš HVALA IM. Najsiromašniji studenti u Beogradu su upravo beogradjani. Znaš li zašto? Zato što ljudima pridošlim sa strane roditelji imaju šta da pošalju, zato što se hvale komšijama kako njihova deca napreduju u ovom velelepnom gradu dok ti isti ljudi poriču svoje korene i postavljaju pitanja tipa KAKO SE POSTAJE BEOGRADJANIN vidiš, tu nailazimo na još jedan problem za koji se nadam da nećeš negirati.
Ne, ja se ne bih preselila ni u jedan manji grad, selo, varošicu ili bilo šta slično, kao što ne bih ni u veći, bolji, kulturniji, savršeniji.
Moji preci su ovde sahranjeni. Deda je umeo da nas postavi na krilo i priča kako je nekada Zvezdara bila kukuruzište, kako je kroz njega tekao potok, kako je došlo do toga da se ceo taj zvezdarski deo nazove Bulbulder, kako je nastao Lion, koja je prva zgrada na njemu bila podignuta, kako je Mirijevo bilo prigradsko selo i još pregršt priča koje je njemu ispričao njegov deda koji je to čuo od svog...
Dedina sestra se udala i otišla u jedno banatsko selo ali se zbog toga nije pokajala, to je bio njen fazon života. Često smo išli kod nje, ona je često i dolazila... Ne znam, sve je drugačije. Ima i boljih i gorih strana, ovo što ima ovde nema tamo i obrnuto...ali mislim da ti je moj stav dosada sigurno jasan.

Misanthropos:
Iggy:
Ti mi to pricas iz te vukoyebine? Hahaha, sta ti znas o Beogradu? Video si ga na TV-u? Neka ostane tako!

Gorece taj tvoj yebeni bgd, a tebe cu prvog da nabijem na seljacki kolac moje vukoyebine, majmune provincijski koji si dovukao zadnjicu do bgd-a pa sad odatle pljujes svoje korene.

Te vukoyebine su ti izgradile bgd; ne bi ti danas imao gde da izadjes, ne bi imao parkove velicine jednog prosecnog grada u Srbiji, hale sportova najvece u Evropi. Majmune provincijski, ti ces da mi govoris o vukoyebini, umesto da se zavuces tu i cutis kad vec uzivas u tudjoj muci.

Ma ti ne zasluzujes ni da pljunem na tebe kad te sretnem na ulici.

Cobane, zasto koristis izraze kojima ne znas znacenje? Provincija? Simpatican si, prodaces i ti kravu da dodjes ovamo, ostvarices san, u graaad...

U tvom "gradu" su Novopazarci vikali "Ovo nije Srbija" na fudbalskoj utakmici. Nisu u mom...Srecna zetva!

Rodjena sam i odrasla, a zivim i sad u Bosni, u koju je moj otac dosao iz Beograda... Prostodusni Bosanci lijepo su prihvatili doktora iz velikog grada... Odmah su mu i stan dali, koji je zamijenio za Beograd, kad se 10 godina kasnije tamo vratio... Ipak, u Beogradu zivi u kuci koju je naslijedio od svog oca... Napominjem to, jer je u ovakvim raspravama ocito bitno... Nazalost...
Da ne razjasnjavam sad svoju komplikovanu porodicnu situaciju, uglavnom moji mladji sestra i brat, rodjeni su i zivjeli u Beogradu... Danas su u Americi, gdje su, iako potpuni stranci, bolje prihvaceni nego sto bi ocito bili da su npr. iz Babusnice ili Brckog dosli u Beograd...

Tuzno...

Usput, u srpskom jeziku potpuno su RAVNOPRAVNE ekavska i ijekavska varijanta...

Majcheki, studenti iz provincije imaju po pravilu daleko losiji standard i mnogo uspesnije studiraju nego Beogradjani.Takodje, u selima nema srednjih skola pa nema ni protekcije u njima.I inace ti je post obojen netacnim informacijama, predrasudama i insinuacijama.

LPhoklica:
Gazdarica:
Usput, u srpskom jeziku potpuno su RAVNOPRAVNE ekavska i ijekavska varijanta...
Moja profesorka engleskog je rekla da profesorima nije dozvoljeno da dnevnik popunjavaju ijekavskim, dakle očigledno nisu ravnopravni...
ma daj kako mogu da budu ravnopravne? mislim ijekavica i jekavica?
pa to je potpuno razlicito! ali da samo dodam da je tipican taj bosno moja ijekavč'ć :roll: ne,ne zelim da slusam ! to samo kod nas nije normalno da prihvatis govor onoga gde si! :roll: da ste u milanu progovorili bi na lakat italijanski,ali ko ye be beogradjane,ima mi njima da naturimo nase izraze,pa ce se pusit! :evil:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back