Misanthropos:
majcheki:
... samo mi dajte objašnjenje.
Hvala.
Nije bela kuga nego se to sto tamo zivi seli u bgd jer je u bgdu standard, a tamo gde su ziveli je peti vek pre nove ere. Dobro je da dolazi do asimilacije, inace bi vam se bgd pretvorio u selo (po mentalitetu) s obzirom na to koliko svake godine mladih dodje tu da zivi (studira pa kasnije ostane tu). Ne govorim ovde samo za sela, vec i za ljude iz gradova, jer u ovoj zemlji imamo 3 grada, ostali su to samo nominalno.
To sto je u bgd-u standard a na drugim mestima pecinsko doba opet mozemo da trazimo razloge... Necu ovde da iznosim svoje misljenje o tome. Ali nije lose da se upitate. Ipak, da li bi ko od vas otisao da zivi u neki manji grad ili u neku palanku? Dakle, ni oni ne zele da se tamo vrate, pa tako im jedino ostaje da se prilagode kulturnom standardu u bgd-u. Ja vidim da se to dogadja u vasem gradu. Na seljake koji ostaju seljaci u bgd-u nisam naisao, izuzev onog Iggya koji se ponasa kao najgori dosljak... recimo iz Vranja ili slicne zaotale provincije.
O.K. Malo si pojasnio stvari.
Ne znam o kakvom standardu pričaš... U selima se ne kupuju osnovne životne namirnice već se proizvode ili jednostavno razmenjuju. Živi se onoliko koliko se radi. Ovde to nije slučaj, radiš za fiksnu mesečnu platu koju ni ne primetiš, kupuješ sve što ti je potrebno za život a pritom plaćaš abnormalno velike poreze i račune. Da, ovde svako gleda svoja posla i nije V vek pr. n.e. ali to je stvar odrastanja, vaspitanja i porodice uopšte. Ne učete da razmišljaš o tome šta će reći komšije već ti dozvoljavaju da se izgradiš na sebi sopstven način. Ne slažem se sa tobom da bi nam se bez te asimilacije grad pretvorio u selo. Evo ovako stoje stvari:
U mojoj srednjoj školi bilo je 42 učenika. Toliko je bilo (manje, više) u sledećih 12 odelenja iste generacije. Sa profesorima koji su nas učili bilo je gotovo nemoguće ostvariti kontakt, njima sa prosečnim prihodima od 12000 din. apsolutno nije bilo bitno kako se zoveš i nisu razmišljali o daljim odvijanjima našeg obrazovanja. Kada je došlo vreme upisa na fakultete beogradskog univerziteta, primećeno je da je ''u budžet'' upala tek 1/7 Beogradjana. Zašto? Zato što je iz okolnih sela pristiglo tako mnogo vukovaca da je to bilo sasvim nepojmljivo. Većina beogradjana nije upisala fakultet jer je jednostavno odpala sa liste. Ne živimo daleko jedni od drugih, ne razlikuju nam se mentaliteti u toj drastičnoj meri, već je jednostavno u tim mestima, gde se svi znaju i gde ti je prvi komšija ujedno i profesor bilo sasvim prihvatljivo pogurati svoju decu ka boljoj budućnosti. Jeftinu radnu snagu u Beogradu čine upravo beogradjani. Zato nemoj molimte pričati o tome ko je izgradio naš grad. Ako ipak smatraš da to nismo mi, neka bude kako kažeš HVALA IM. Najsiromašniji studenti u Beogradu su upravo beogradjani. Znaš li zašto? Zato što ljudima pridošlim sa strane roditelji imaju šta da pošalju, zato što se hvale komšijama kako njihova deca napreduju u ovom velelepnom gradu dok ti isti ljudi poriču svoje korene i postavljaju pitanja tipa KAKO SE POSTAJE BEOGRADJANIN vidiš, tu nailazimo na još jedan problem za koji se nadam da nećeš negirati.
Ne, ja se ne bih preselila ni u jedan manji grad, selo, varošicu ili bilo šta slično, kao što ne bih ni u veći, bolji, kulturniji, savršeniji.
Moji preci su ovde sahranjeni. Deda je umeo da nas postavi na krilo i priča kako je nekada Zvezdara bila kukuruzište, kako je kroz njega tekao potok, kako je došlo do toga da se ceo taj zvezdarski deo nazove Bulbulder, kako je nastao Lion, koja je prva zgrada na njemu bila podignuta, kako je Mirijevo bilo prigradsko selo i još pregršt priča koje je njemu ispričao njegov deda koji je to čuo od svog...
Dedina sestra se udala i otišla u jedno banatsko selo ali se zbog toga nije pokajala, to je bio njen fazon života. Često smo išli kod nje, ona je često i dolazila... Ne znam, sve je drugačije. Ima i boljih i gorih strana, ovo što ima ovde nema tamo i obrnuto...ali mislim da ti je moj stav dosada sigurno jasan.