Beograd ili Novi Sad?

• Začetnik teme Začetnik teme drea
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
xpajamacax:
LPhoklica:
Gazdarica:
Usput, u srpskom jeziku potpuno su RAVNOPRAVNE ekavska i ijekavska varijanta...
Moja profesorka engleskog je rekla da profesorima nije dozvoljeno da dnevnik popunjavaju ijekavskim, dakle očigledno nisu ravnopravni...

verovatno nije ni u nekim krajevima gde se govori ijekavski dozvoljeno pisati ekavski. ali svejedno je glupo zabranjivati.

Iggy:
Ni ja u Beogradu nemam Diznilend, pa ne idem u Pariz da se slikam sa Pajom!
Naravno da imaju bolji uspeh, da nije tako morali bi nazad na njivu, ali "postali" su Beogradjani pa im se ne vraca...

Samo reagujem na netacne informacije.
Od studenata iz provincije je recimo 10% vezano za njivu, ostali su iz manjih ili vecih gradova, medju kojima ima vrlo lepih a koje ti na zalost nisi video pa se ovde prosipas.
Beograd jednostavno pruza najvece mogucnosti u pogledu obrazovanja(fakat je da je Univerzitet u Beogradu najcenjeniji u okviru Srbije) i kasnijeg zaposlenja i napredovanja i u tome trazi i zelju ljudi da u njemu zive.Ako im se u nekom drugom mestu u provinciji pruze bolji uslovi(u vidu zaposlenja i dobre plate, recimo), presele se.Bar oni ljudi koje ja znam. I ti bi rado studirao u inostranstvu na prestiznom fakultetu da si to sebi mogao da priustis, zar ne?
A Beograd po svaku cenu, po cenu ogromnog pada zivotnog standarda samo da bi ostali tu....e to zaista jesu pacenici...

neverovatno mi je da su beogradjani tako uobrazeni i puni predrasuda.vi koji pricate protiv ljudi iz drugih gradova,verovatno nikog i ne poznajete.znate,ima van bg-a vrlo kulturnih i finih ljudi,samo im treba pruziti sansu...
ne znam ko je gore spomenuo nesto za akcenat,ali ni ja,da se sutra odselim iz beograda verovatno ne bih promenila beogradski akcenat,zato sto ga volim i koristim celog zivota.
i nemojte mi reci da su vasi preci oduvek ziveli u beogradu....desio se i njima neki trenutak kada su prelomili i otisli sa svog sela u potragu za "boljim zivotom" i ne znam zasto je to za osudjivati.
meni je mama iz beograda,tata iz pule,ja rodjena ovde,i sada sam ja polu-beogradjenka ili sta?koli je u stvari kriterijum da neko bude nazvan stanovnikom beograda? :roll:
ja se prosto izvinjavam pripadnicima "starih beogradskih aristokratskih porodica" ako sam rekla nesto neprikladno ili netacno,ali molila bih ih da prekopaju po svom porodicnom stablu :roll:
naravno,oni koji zive u bg-u a mrze ga nisu za komentarisati...ali isto tako ima mnogo ljudi koji begorad obozavaju,i ne znam sta je tu lose...

dovoljno je da izbunarite koliko je BG imao stanovnika na pochetku 20 veka pa da vidite koliko je 'pravih' BGdjana.

Elem.. situacija je vi$e-manje slichna i za NS koji je 1850 imao ne$to manje od 20 hiljada stanovnika.

odakle si dancerko, devojano mlada..
iz Srbije brale, Beograda grada..

itd..

S_K_V_O:
Iggy:
Ni ja u Beogradu nemam Diznilend, pa ne idem u Pariz da se slikam sa Pajom!
Naravno da imaju bolji uspeh, da nije tako morali bi nazad na njivu, ali "postali" su Beogradjani pa im se ne vraca...

Samo reagujem na netacne informacije.
Od studenata iz provincije je recimo 10% vezano za njivu, ostali su iz manjih ili vecih gradova, medju kojima ima vrlo lepih a koje ti na zalost nisi video pa se ovde prosipas.
Beograd jednostavno pruza najvece mogucnosti u pogledu obrazovanja(fakat je da je Univerzitet u Beogradu najcenjeniji u okviru Srbije) i kasnijeg zaposlenja i napredovanja i u tome trazi i zelju ljudi da u njemu zive.Ako im se u nekom drugom mestu u provinciji pruze bolji uslovi(u vidu zaposlenja i dobre plate, recimo), presele se.Bar oni ljudi koje ja znam. I ti bi rado studirao u inostranstvu na prestiznom fakultetu da si to sebi mogao da priustis, zar ne?
A Beograd po svaku cenu, po cenu ogromnog pada zivotnog standarda samo da bi ostali tu....e to zaista jesu pacenici...

Obisao sam ja sva ta sela, citavu Srbiju uzduz i popreko, lepi su, i da sam ja rodjen u nekom od njih ne bih ga napustao. Ne studiram ni u Beogradu, pa ne bih studirao ni u inostranstvu, smatram da je to nepotrebno. Beograd necu nepustiti ni po koju cenu, ne sekiraj se.

:lol: yebiga, ima nas raznih, bitno je samo da shvatiš da je, koliko je bitno da izneseš svoje mišljenje jednako bitno znati kad u tome treba da se zaustaviš. Sve smo rekli samo bi se ponavljali, u ostalom ona riba što je postavila temu se i ne pojavljuje :lol:
...daj smislite neku kreativnu temu... kad smo već ovde
:lol: :lol: :lol: :lol:

Iggy:
Misanthropos:
Iggy:
Ti mi to pricas iz te vukoyebine? Hahaha, sta ti znas o Beogradu? Video si ga na TV-u? Neka ostane tako!

Gorece taj tvoj yebeni bgd, a tebe cu prvog da nabijem na seljacki kolac moje vukoyebine, majmune provincijski koji si dovukao zadnjicu do bgd-a pa sad odatle pljujes svoje korene.

Te vukoyebine su ti izgradile bgd; ne bi ti danas imao gde da izadjes, ne bi imao parkove velicine jednog prosecnog grada u Srbiji, hale sportova najvece u Evropi. Majmune provincijski, ti ces da mi govoris o vukoyebini, umesto da se zavuces tu i cutis kad vec uzivas u tudjoj muci.

Ma ti ne zasluzujes ni da pljunem na tebe kad te sretnem na ulici.

Cobane, zasto koristis izraze kojima ne znas znacenje? Provincija? Simpatican si, prodaces i ti kravu da dodjes ovamo, ostvarices san, u graaad...

U tvom "gradu" su Novopazarci vikali "Ovo nije Srbija" na fudbalskoj utakmici. Nisu u mom...Srecna zetva!

Da ne bude zabune ne branim onog gore (Misanthropos) jer mi ne pada napamet. Sto se tiche krave nju mozes videti u nekom Beogradskom predgradju dok u Nisu ne mozes NIKADA!!! Sto se tice sna ne verujem da je nekom ko nije iz Bg-a san da dodje u isti jer postoji 100 puta bolji gradovi i 100 puta bolji ljudi od takvih kao sto si ti jer si ti jedan od razloga da se ljudi ne doseljavaju u Bg. Sto se tice utakmice to su pricali i protiv Hajduka iz Bg-a oni to rade gde god stignu jednostavno trebaju se istrebiti jer su oni svo zlo ove drzave mislim na te muslimanske extremiste normalno.

Za devojku koja je postavila post:
Ako dolazis u Srbiju i imas mogucnost da zivis u BG, svako dvoumljenje je suvisno, jer imas BG na jednoj strani i ostatak Srbije na drugoj. Porediti BG sa NS je, u najmanju ruku, neumesno. Nis mozes porediti sa NS, ili Kragujevac, Suboticu...
Beograd... nema ekvivalenta.

A za nepismene, neobrazovane i umno ogranicene pojedince, sledece:
Moj decko ode u BG i u marketu zatrazi od prodavacice jedan HLJEB, a ova ce ti njemu kako oni nemaju hljeb, nego hleb. On je upita da li ima razlike posto je razumela, okrene se i ode. I kupi hleb u drugoj radnji, kod lepo vaspitanih, kulturnih ljudi.

Odemo u Hrvatsku na more i u ducanu (iako sam od drugarice koja zivi u Hrvatskoj dobila savet da 'prilagodim' srpski) zatrazim ni kruh ni hljeb, nego hleb i dobijem isti uz najljubaznije izvolite i najveci osmeh (mozda je ona meni i je*ala srpsku mater, ali kultura je bila presudna).

Jeste, radi se tu i o elementarnom poznavanju maternjeg jezika, elementarnom obrazovanju, ali i o elementarnoj kulturi.
I kako li je onaj Njegos, misa li mu, kao najveci ili jedan od NASIH, SRPSKIH, najvecih pesnika uspeo da bude srpski pesnik cija su dela na spisku obavezne lektire, a pri tom nije pisao ekavicom?!

migud:
Ako dolazis u Srbiju i imas mogucnost da zivis u BG, svako dvoumljenje je suvisno, jer imas BG na jednoj strani i ostatak Srbije na drugoj. Porediti BG sa NS je, u najmanju ruku, neumesno. Nis mozes porediti sa NS, ili Kragujevac, Suboticu...

gledano po velicini , da (premda je subotica mnogo manja od NS ili nisa)... ali voleo bih da cujem recimo tri mogucnosti koje beograd nudi, a za koje sam ja kao novosadjanin uskracen... (ali ne mislim kvantitativno... desetak pozorista umesto tri, nesto veci broj fakulteta, vise klubova, diskoteka, restorana, vise trznih centara i sl. vec na sustinske stvari koje direktno uticu na kvalitet zivota)
da li si ikad bila u KG? da jesi, znala bi da ima vise smisla uporedjivanje BG i NS, nego NS i KG uprkos manjoj razlici u velicini...

verujem da je u beogradu sve manje beogradjana, slicna situacija je i u novom sadu, sada neki ljudi
koji do pre desetak godina dosli i nisu znali ni bulevar da predju sada glume neko ludilo, nigde se
vise ni ne cuje lalinski naglasak, nego iz susednog
dvorista dopire zvuk najgore narodne muzike (sto vise ni kamiondzije ne slusaju), pa je*ote niko vise
ni za vojvodinu ne naviju.. :(

migud:

Slazem se s ovim gore recenim. Bgd je jedna veca evropska tacka u Srbiji, mocna masina koja vec moze i da ne crpe od ostatka Srbije a da se razvija. O tome kako je doslo do ovakve degenerisanosti, da jedan grad zivi, jedno podrucje, a ostatak da zaostaje 300-400 godina, pitanje je za neka istorijska istrazivanja koja vise nemaju nikakvog znacaja.

Kad se radi o mogucnosti biranja grada po dolasku iz inostranstva, jasno je da nema dileme: bgd je tu jedino normalno resenje (sem ako se radi o osobi koja zeli palanacki, seoski zivot, sto joj daje ogromne mogucnosti: bilo koje mesto u Srbiji sem ovih navedenih gradskih sredina; najverovatnije neko selo ili manji gradic u Vojvodini). (Cak - ako je rec o osobi koja dolazi iz inostranstva - ne postoji ni moralna odgovornost i vezanost za neki svoj grad - Nish ili Novi Sad - u kome bi ostala i pokusala da ga razvija i stvara bolje uslove za zivot.) S tim sto se mora dodati da je Novi Sad prilicno napredovao i da ce kroz desetak godina biti po kvalitetu zivljenja gotovo jednak s bgd-om, jer on, iako novci idu u bgd, ima dovoljno i za snazan sopstveni razvoj.

Nish tu ne moze da bude poredjen sa NS-om, a da ne govorim o Kragujevcu ili Subotici. Ovaj prvi je mozda tu negde po broju stanovnika, ali po svemu drugom je neuporediv sa koliko-toliko civilizovanim NS-om.

migud:
A za nepismene, neobrazovane i umno ogranicene pojedince, sledece:
Moj decko ode u BG i u marketu zatrazi od prodavacice jedan HLJEB, a ova ce ti njemu kako oni nemaju hljeb, nego hleb. On je upita da li ima razlike posto je razumela, okrene se i ode. I kupi hleb u drugoj radnji, kod lepo vaspitanih, kulturnih ljudi.

Kad ja u bgd-u cujem neki tamo bosanski naglasak, ili onaj iz zapadne ili juzne Srbije, pomislim: zasto, zaboga, kad su vec prihvatili bgd kao srpsku oazu, kao raj u ovoj zemlji i odlucili da ovde zive, ne bi odustali i od svog dijalekta? Zar se radi o nekakvom ponosu? No, naravno, pri takvom slucaju koji je gore naveden (sa hlebom) trebalo je biti makar toliko tolerantan i usluziti coveka bez glasnog komentara o jeziku musterije.

Ma sevaj bre!Oba su ok,ali mi je Bg u KRVI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

klasika...dosli divlji oterali pitome...tako je kod vas (bg) tako je i kod nas (ns)...izmedju urbanog bg i urbanog ns razlika ne postoji, ista ekipa, iste price, isti fazoni na 80 km razlike...jedino, ostaje pitanje kako odbraniti se od seljanije koja je i lokalna a i "uvozna" ( sa strane )

boring:
A shta je to 'rodica'...ne razumem?Opet neka 'nowa akcentowana rech' koja tje josh wishe da urnishe ionako wetj propalo beogradsko goworno podruchje. :x :shock: :x :cry:
Ma da... Akcentovana, ali ipak srpska.
Sa'cu ti kazem:
To ti je isto, sto i - "sestra od tetke"... Vidis?
Krace je, lepo zvuci, a oznacava nesto, za sta su onima "bez akcenta" potrebne tri reci.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back