BEOGRAD BEOGRAĐANIMA

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
1) Ne znam zasto se "podrazumeva" da Beograd prljaju i pljuju samo "dodjosi" jer koliko sam ja mogla da vidim, toga ima i medju "nasima" i medju "njihovima"
2) Krivo Vam je sto je neko iz unutrasnjosti nakon studija dobio pre Vas ili bolji posao od Vas - e pa, u najvecem broju slucajeva, taj "seljak iz provincije" je malo brze od Vas zavrsio taj fakultet jer su njegovi roditelji u toj tamo nekoj "vukojebini" radili za 3 puta manju platu nego Vasi roditelji u Beogradu a morao je sinu/cerki da plati skolovanje i stan po astronomski visokim cenama, pa se "seljak" dosetio da ne ide na splavove, more i zureze vec da zagreje stolicu i, najcesce, zavrsi u roku.
3) Ne kazem da u svakom zitu nema kukolja, ali je glupo generalizovati. Zbog 10% onih koji su dosli u Beograd i zaposeli fotelje ili onih koji su besposlicari i huligani, pricati ovakve stvari o svima koji dolaze iz unutrasnjosti.
4) Ne vidim zasto su ljudi sa Kosova dobrodosli a neko iz Kragujevca, Nisa ili Leskovca nije i treba ga proterati i vratiti "ovcama"
5) Cisto price radi, interesuje me, koliko cesto idete kod babe i dede na selo?

1.) Slažem se.
2.) Pogledaj svoju prvu rečenicu iz tačke 3.) i ne drami kako su "u najvećem broju slučajeva" studenti iz unutrašnjosti teška sirotinja. Izvini, ali ko ima para da plaća školovanje i iznajmljivanje stana u BG-u za 200-250 EUR teško da ima prihode tri puta manje od mene. Ne kažem da su svi puni para, ali zar ti se ne čini da malčice preteruješ? I plus kao oni u životu splav videli nisu, jel? Ma bzvz.
4.) Ja tako ne mislim i generalno svi su dobrodošli. Kao što su i došli. Nije pitanje da li Beograd njih prihvata (pošto ih je već prihvatio) već koliko oni prihvataju Beograd.
5.) Kakve to veze ima sa gore navedenim?

:)

Pokusala sam da odgovorim na ovo, a onda shvatila da bi to bio esej i da nema potrebe presipati iz supljeg u prazno. Moja greska, nisam mislila da generalizujem.

Jednostavno mislim da ima previse nerazumevanja i netrpeljivosti sa obe strane.
Strah me je samo da se sve to ne okonca kao i sa Crnom Gorom. :)

Pozdrav :)

@medved...sigurno da je ljudima iz unutrasnjosti baz zbog tih troskova generalno gledano studiranje skuplje, te da, takodje generalno gledano, moraju malo vise da pristede ili malo vise da se pomuce...to tesko da mozes da osporis...

S_K_V_O:
@medved...sigurno da je ljudima iz unutrasnjosti baz zbog tih troskova generalno gledano studiranje skuplje, te da, takodje generalno gledano, moraju malo vise da pristede ili malo vise da se pomuce...to tesko da mozes da osporis...
I ne pokušavam da osporim.
Naravno da ima studenata iz unutrašnjosti koji spajaju kraj sa krajem, koji boksuju iz sve snage da ostanu na budžetu itd. da skratim, koji imaju finansijskih problema.
Ali isto tako ima i studenata iz Beograda koji imaju iste finansijske probleme (iako ne plaćaju smeštaj i hranu), koji isto tako moraju da se muče da bi završili.

Isti je onaj kome je neophodno npr. 600 EUR mesečno i nema ih, kao i onaj kome je neophodno 300 EUR mesečno i nema ih. Obojica nemaju, pa to ti je.
Ne razumem zašto siromašne studente iz unutrašnjosti treba tretirati kao bele medvede u odnosu na siromašne studente iz Beograda.

Kad sam studirala, u ekipi sa faksa sa kojom sam se družila bilo je dosta studenata iz unutrašnjosti i većina njih je živela kao i ja, ni bolje ni gore. Od njih 6-7 sa kojima sam onako bila bliža, samo 1 devojka je živela u domu. Ostali su iznajmljivali. Da se razumemo, nije u pitanju neki bogataški život, daleko od toga, ali guralo se.

Vidis, svako kreira svoju sliku na osnovu svog okruzenja. U vreme kad sam ja studirala, 80% ljudi koje sam poznavala iz unutrasnjosti je zivelo u domu i u bioskop i pozoriste islo samo na index, taxi koristilo samo ako ih ide 4 pa dele troskove i sl. (a znala sam ih mnogo mnogo vise od 6-7) :)

Potpuno ti verujem, imaš bolji uzorak.
Moja poenta, barbed wire, je da, osim života u domu, sve ovo što si navela rade i studenti Beograđani. I to, verujem, u podjednakom procentu.
Ta priča kako student iz provincije je sirotan i uči, uči, uči, pa je super student, jer ga je muka na to naterala, a Beograđani nemaju nikakvih problema, pa život provode na žurkama umesto na faksu, pa su posle ljubomorni, jednostavno ne stoji. Kao što ne stoji nijedna generalizacija.
Nekome je život majka, nekom maćeha i to je tačno, ali teško da funkcioniše po geografskim kriterijumima.

Pozdrav svima :)

Moram da priznam da sam se rastuzila kad sam procitala naslov ove teme, kao sto i predpostavljate ja nisam rodjenja u Beogradu ali u Beogradu sam provela 10 godina svog zivota, zavrsila skolu i studije. Zla sudbina koja me je dovela u beli grad nije uspela da se ispreci mojim pokusajima da se osecam kao kod kuce u Beogradu.
Da je bilo tesko, bilo je, ali ne samo meni i meni slicnima koji su proterani sa svog kucnog praga vec i ljudima kojima smo dosli da budemo komsije.
Kao sto je neko vec ovde rekao (izvinjavam se, nisam upamtila korisnicko ime) Beograd nas je prihvatio ali koliko smo mi, pridosli, bez obzira odakle smo dosli, prihvatili taj isti veliki domacinski grad? Tesko je ne voleti Beograd, pogotovo kad spoznas kakvi su ostali veliki svetski gradovi. Beograd je grad sa srcem i dusom koji cine njegovi stanovnici, koliko dajes - toliko dobijes. I da li volim Beograd? DA! Volim Beograd, volim njegove ulice, volim da vidim lica ljudi koji se setaju tim ulicama i sad kao i tad dok sam zivela u Beogradu kad vidim njegova svetla u daljini srce u grudima mi jace udara, osecam neizmernu toplinu, osecam Beograd, osecam da sam kod kuce, Beograd mi uzvraca.

et-1.gif

E.T go home :lol:

salim se :P

medved_bg:
...Kao što ne stoji nijedna generalizacija...
hihi...ne mogu a da ne primetim, nevezano za temu: mnoge generalizacije stoje, sto znaci da se za odredjenu vrstu pojave ili grupu ljudi izdvojenu po odredjenom kriterijumu cesto moze izvesti opsti zakljucak koji je tacan. samo se ne moze sve generalizovati, sto ljudi cesto cine.

Upravu si V4nj4 da je malo vise ljudi ka sto si ti gde bi nam kraj bio!
Ali ljudi kad dodju u Bg iz unutrasnjosti ne mogu odmah da se uklope to im je najveci problem i onda su im svi krivi, a po najvise Beogradjani..
Tek kad odu iz Srbije u veci grad shvate da Beograd ima dusu..

Svaki grad je selendra puna seljacina, po definiciji. Oduvek je i bilo tako. Volela bih samo kada bi necime dokazao da je tek u poslednjih 15 godina BG postao selendra. Pre mislim da se tvoj zivot u BGu promenio u poslednjih 15 godina (tipa, zavrsio si srednju, upisao faks, zaposlio se, poceo da radis...) pa dolazis u kontakt sa drugacijim ljudima, i mislis da se grad promenio.

ja nisam iz bg ali sam bila pre par dana sa par drugarica..onako,neobavezno,gledale nesto za fax..ceo dan smo setale i tu je 80% stranaca,turista i ne znam koga sve jos.jako malo samih beogradjanina,rekla bih.ili smo mi promasile dan...inace svakom,ali svakom,ok uceniku iz manjih mesta u blizini pa i iz mog grada(vecini) je cilj otici u bg.i to ne samo na studiranje.kao da ns ne postoji,al' dobro...

White zmijo, кад си стигао из албаније ...:-))

Београд је Српска престоница . То није само град Београђана већ свих Срба .

Значи , требали би сви да се бринемо о њему . Али , где је та фина линија спајања личног и заједничког осећаја и интереса код нас . Дали се искривила и огрубела у овим тешким временима па ј лично прегазило заједничко или је у налету демократије лично победило заједничко ...?

Сећам се својих студентских дана у Београду и да ми никад није било тешко узети неки бачен папир или кутију и однети до прве канте . И сам град није био лоше одржаван и поштован и од самих Београђана .

Исто тако је веома важно како нам се престоница зове .

Боравећи прошле године у Србији , не могох нигде да видим онај лепи ћитилични натпис ....

Б Е О Г Р А Д

Добродошли у Београд

Страва је да на улазу у Српску престоницу са сваке стране стоји

BELGRADE

welcome to Belgrade dobrodosli u Beograd

Na samom ulazu grad lici na neki sablaznjeni okupirani grad pred kojim je okupator zabio table sa natpisima na svom jeziku ....

A БЕОГРАД ћути ....???

Неки се гласови ипак чују ....

http://www.thepetitionsite.com/takeaction/558206088/tf

Не дају СРБИ своју престоницу .....

Удружите се и ВИ , не дајте свој град

Ovo je strasno kolko vi nemate kontakta sa realnoscu?
Problem su vam ljudi koji su pobegli zbog rata?Problem su studenti?Problem je sve samo ne vi sami?
Znate kada bi svi ti ljudi dolazili u ovaj grad kada bi imali ikakav jaki univerzitet blize svom gradu i mogucnosti za kvalietet(materijalni pre svega a i sto se tice drustvenog,s timsto je to cista posledica raznovrsnih ljudi sa svih strana....)zivota kakav se vama pruza.
Beogradjanin je onaj ko je tu vise generacija?a kako je do toga doslo?pa to je smesna rasprava
U vlasti su iskvareni ljudi iz unutrasnjosti?stvarno ne znam kakvo je stanje statisticki a neverujem da zna i neko od vas...ali izjava je smesna krajnje,sta sad ce mo da jurimo koliko jeko gdeulagao odkralja Petra naovamo ili da idemo jos ranije?
Standard,o tome necu ni da pricam,prosek plata sam kaze...ne daj boze da se ima jos po vise dece...
Ljudi ko ljudi,paupoznaosam raznorazne stokesa svih strana i pridoslice iz unutrasnjosti ne prednjace uopste ali je zato neka vrsta folirantsko odnosa prema svima i svacemu ovde duboko ukorenjen a slabi karakteri iz unutrasnjosti se samo u njega uklapaju...

Mnogo je lakse studentima koji su dosli da studiraju u Beograd, nego nama Beogradjanima.
Malo mi se oduzilo skolovanje, zaista malo, ali zavrsavam. Vecina mojih kolega koji su iz unutrasnjosti su stisli zube i zavrsili, gotovo u roku. Ali postoji jedna "sitnica" na koju sam jako ljubomorna, a cini mi se da su zbog toga zapravo svi Beogradjani i potisteni.
Pretpostavljate koliko godina mogu da imam, e pa... zaista mi je neprijatno kad nemam novca da iznajmim stan i pozovem momka da prespava kod mene, ili obrnuto, za razliku od drugih kolega, jel? Dosta frustrirajuce i ako mogu da primetim, gotovo 100% Beogradjana ima taj problem.
Takodje, bez nekog stalnog nadzora, sigurno je lakse...

zanima me jedno...ako se kaze da je u unutrasnjosti losa situacija,i da se nema ni posla,ni para,,odakle ljudima materijalna sredstva,odnosno,novca da dodju u bg,skoluju se,iznajmljuju/kupuju stanove,zive punim plucima?ne zelim da omalovazavam nikoga,jer licno nemam nista protiv bilo koga,ali na koji nacin se dolazi u bg?

Venerica Bgd:
zanima me jedno...ako se kaze da je u unutrasnjosti losa situacija,i da se nema ni posla,ni para,,odakle ljudima materijalna sredstva,odnosno,novca da dodju u bg,skoluju se,iznajmljuju/kupuju stanove,zive punim plucima?ne zelim da omalovazavam nikoga,jer licno nemam nista protiv bilo koga,ali na koji nacin se dolazi u bg?

Situacija je sigurno losa ali ne toliko koliko se prica. Naime, kao i svuda ima 10% njih koji ne brinu nikakvu brigu, 20% njih kojima je ok, bitno da nije gore, 30% onih koji nece da talasaju, snadju se i sl. i 40% onih kojima nije dobro. E, sad, u BG ne dolaze oni kojima nije sjajno a ako i dodju, dolaze zato da bi nesto zaradili uglavnom fizickim radom , gradjevine i sl. Znaci, oni o kojima ti pricas poticu iz onih 10 + 20 % i to je uglavnom to. Ja licno nisam imao prilike da upoznam te sto "zive punim plucima" , uglavnom poznajem one koji su za 100E iznajmili sobicu sa gazdom nad glavom i slicne price, ali verujem da ima i onih koji nemaju problema sa novcem i koje su u njihovim rodnim mestima roditelji vaspitali da se sve moze kupiti...ne zaboravi da naftu devedesetih nisu svercovali beogradjani, oni su je samo papreno placali...ima i postenih izvora ali ko je posteno stekao, taj i decu nauci da postuju i svoj a i tudj dinar...

sad ste vi to predstavili kao da ljudi dodju u bg da bahanalisu i kao da su za studiranje u bg potrebne neke basnoslovne sume novca... ko radi po pravilu zaradjuje vise nego u provinciji. studenti mahom zive u domovima, ili kao podstanari...svako prema mogucnostima, ali u proseku 3 coveka na dvosoban stan koji moze da se iznajmi za 250-300 eura. a to i nije neka cifra. ko bas nema odradi ponesto ili se protegne onoliko koliki mu je jorgan.

Nemam nista protiv dosljaka,samo neka prestanu da pljuju po BG-u.A BG je uvek bio otvoren za sve i to ga i cini metropolom.A ovi van BG koji su dosli ovde i seru i pljuju po BG-u nek se lepo spakuju i nazad u svoje selendre.
NORMALNI SU DOBRODOSLI

Back