BEOGRAD BEOGRAĐANIMA

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...ne zaboravi da naftu devedesetih nisu svercovali beogradjani, oni su je samo papreno placali...:zcepanje::zcepanje::zcepanje:
e bas me nasmeja ovaj deo posta...[pa placao je onaj ko je imao i morao a isto tako svercovao onaj ko je morao. budalastine!
a htela sam svasta nesto jos da napisem. Al cu pokusati kratko.
Samo cu reci da podele na ,,nase,, i ,,vase,, ...to je ono sto ne valja u celoj prici...slucajno znam neke odavde koji su nastanjeni u drugim gradovima-pa sta mi treba da im kazemo-go home?? budalastine.
i rdjavom k..cu dlake smetaju...
Elem, sve se svodi na jedno...ko je nama srbima kriv za ovu medjusobnu netrpeljivost?
U milion slicajeva ces se sresti sa situacijom gde ce ti pre pomoci recimo albanac nego srbin, srbin ce ti pre staviti prst u oko ili ti podmetnuti nogu....E TO JE NAS GENERALNI PROBLEM. Neko je vec pisao o tome i ja se slazem sa tim. I problem je sto se mi sami delimo na nase i vase. Strasno. Sami smo sebi vuk. Niko nas ne deli do nas samih.
ima postova ovde na koje mi se povracalo citajuci ih...strasno.
kao da je 1941 pa mi ,,nasi,, proterujemo neke koji nisu ,,nasi,,...ma strasno...po meni je moguca podela samo na dobre i lose ljude. nikako na ,,vase,, i ,,nase,,
evo bila sam kratka...

Poslednja izmena:
Onore de Balzak, pisac „Ljudske komedije“, za koju su kritičari između ostalog rekli da je duboka sociološka studija, opisao je mnoge likove, među kojima su bili brojni i oni „sitni“ u odnosu na one „velike“. Razliku između njih objasnio je ovako:

„Sitne duše imaju neverovatnu potrebu da nad nekim ispoljavaju grubu prevlast, kao što velike duše žude za jednakošću.“

Od kada je Sveta i Veka ljudi su se delili na "naše" i "vaše" i nema ničega loše u tome.
Loše je kada naši počnu da teraju vaše da zive i ponašaju se kao oni.
Onda jedna strana mora da odreaguje.Beograd i beograđani su čist primer otvorenog grada.Dakle , nije u pitanju ksenofobija več odbrana sopstvenog integriteta nad navalom subkulture koja preti da zatre nešto godinama stvarano, nekakvu posebnost i ustaljene normative civiizovanog ponašanja.
Zašto se "oni" ne bi prilagođavali ljudima i sredini u koju dolaze?
Nemoj mi reči da je obrnut postupak nešto normalno.
Naravno,
Tema nije ni na kakav način "separatistička" već se trudimo da odbranimo naše kulturno nasleđe, a to nam niko ne moze zabraniti.Uostalom kao ni njima.

Od kada je Sveta i Veka ljudi su se delili na "naše" i "vaše" i nema ničega loše u tome.
Loše je kada naši počnu da teraju vaše da zive i ponašaju se kao oni.
Onda jedna strana mora da odreaguje.Beograd i beograđani su čist primer otvorenog grada.Dakle , nije u pitanju ksenofobija več odbrana sopstvenog integriteta nad navalom subkulture koja preti da zatre nešto godinama stvarano, nekakvu posebnost i ustaljene normative civiizovanog ponašanja.
Zašto se "oni" ne bi prilagođavali ljudima i sredini u koju dolaze?
Nemoj mi reči da je obrnut postupak nešto normalno.
Naravno,
Tema nije ni na kakav način "separatistička" već se trudimo da odbranimo naše kulturno nasleđe, a to nam niko ne moze zabraniti.Uostalom kao ni njima.

ovde ne treba nista vise dodati. Sve ste gosn.L rekli sami.:D

Najveci problem kod ljudi koji nisu Beogradjani a koji su sticajem okolnosti ostali da zive u ovom gradu je osecaj inferiornosti, koji kod ljudi bez stava lako prerasta u kompleks.
U tom trazenju sebe zaborave da su oni ti koji se uklapaju .Ako u tome ne uspeju najvise krive Beogradjane..To je pre svega predrasuda koju treba prevazici. Poznajem bezbroj ljudi
od skolovanja pa do posla, koji su prihvatili Beograd kao svoj, i ne pada im napamet da odu iz njega. Ali oni VOLE OVAJ GRAD i ne dozivljavaju ga kao usputnu stanicu....

Чекајте мало, о чему се овде дискутује?

О последицама, чини ми се.

Било би лепо да се мало бацимо на узроке, тако би многе ствари биле јасније- ко је због чега дошао, да ли је баш хтео или га је нешто натерало/навело, да ли су сви дошљаци примитивци и да ли су сви Београђани (а да им је бар 5 последњих генерација из Бг-а) фин и културан свет....

Чекајте мало, о чему се овде дискутује?

О последицама, чини ми се.

Било би лепо да се мало бацимо на узроке, тако би многе ствари биле јасније- ко је због чега дошао, да ли је баш хтео или га је нешто натерало/навело, да ли су сви дошљаци примитивци и да ли су сви Београђани (а да им је бар 5 последњих генерација из Бг-а) фин и културан свет....

Tema je otvorena pre par godina, više kao nekakva šala i reakcija na razno-razne večeri ovih ili onih u Beogradu.
Podigao sam ponovo temu da vidimo jesmo li se pomakli u mišljenjima i očigledno je da nismo.
Naravno da ogromna većina nas nema ništa protiv ljudi koji su Beograd obojili nekakvim svojim bojama i dali mu specifičnost metropole.
Uzroke jako dobro znamo, ratovi, sankcije, siromaštvo....
Posledice svakako postoje i ja ih vidim u dva smera.Dakle, postoje ljudi koji su se doselili u Beograd i postali sastavni deo beogradske svakodnevice, isto tako postoje ljudi koji na izvestan način "štrče" i pokušavaju na silu da nametnu nešto što je po njima normalno, a po standardima Beograda ne.
Ako zelite, spreman sam maksimalno da uozbiljim temu i vrlo argumentovano branim svoj LIČNI stav da se veliki broj ljudi nastanjenih ovde moze vratiti u svoje rodno mesto.Međutim, neće, ne isplati im se.Lepo je imati i putovnicu i pasoš, dvojno drzavljanstvo, crpeti sve od svih ne mareći za druge interese osim svojih sopstvenih.To je deo priče koji meni smeta, a ne ljudi koji pošteno i korektno zive u Beogradu.

Back