BEOGRAD BEOGRAĐANIMA

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dzon Preston...
Нећу да се у све завлачим што си цитирао јер немам времена да одговарам на све.
Сложили смо се око неких ствари, што је добро.
Људи су пуни предрасуда, да неко ко је из Мељака, Бруса, мање вредан од онога са Врачара или Сењака!?
Није истина да су сви Београђани лоши, нити сви дошљаци зли, прљави, масни, необријани...
А мене нервира што неко тиме хоће да лечи своје мане, и недостатке.
Оно за посао и џепарац, то сам својим очима видео примере, и све могу и да напишем.

Ја сам целог века живео у граду, у солитеру. Моји су рођени на селу. Нити се они стиде тога, нити ја. А коме је лакше да се празни преко испољавања комплекса, нека изволи...

Sasvim je ljudski da se ljudi diče mestom svog rođenja. Nismo birali ni svoje pretke pa se mi, neki tamo, opet dičimo njima. Štaviše, to bi trebalo da bude normalno, zar ne?
Evo, ja javno PRIZNAJEM da se dičim time što sam rođena u Beogradu, jednom od najstarijih evropskih gradova
Jeste Borcice ja te skroz podrzavam! Ja sam rodjena u Nisu, poreklom sam Crnotravka, obozavam svoju prapostojbinu, pa iako tamo vise zivog pileta nema, planiram kad odem u pemziju da zivim bre lepo na planini sa koje smo svi mi N....ici sisli :D Bez zezanja!
U Bg sam dosla poodavno, i zaljubila sam se u ovaj grad. Grad pre svega cine njegovi stanovnici i koliko ce biti lep i prijatan zavisice prvenstveno od ljudi, pa tek onda od infrastrukture, saobracaja i sl. A cinjenica je da su Beograd 70tih i 80tih i Beograd 21. veka nebo i zemlja na stetu 21. veka. Sto je samo po sebi zapanjujuce. I cinjenica je da to mora da ima veze sa ljudima koji nastanjuju Beograd u 21. veku. E pa sad, ili su se Beogradjani primitivizovali ili ipak ima nesto i tvrdnjama da su dosljaci svojim mentalitetom primitizovali grad. A mozda je i nesto trece. Koji god bili uzroci, posledice su vidljive i veoma ruzne.

Pa valjda sam bila jasna kad sam rekla
Ili je trebalo da napišem "pojedini"? :think:

Iskopiraj celu svoju recenicu, pa ces videti kako je kontekst tvog odgovora iskljucivo uperen ka uopstavanju, kao odgovor na njegovu generalizaciju:

Ma ajde ... Beograđani možda spavaju do podneva i čekaju da od roditelja dobiju 200-300 din za džeparac,
ali zato neki drugi mogu da prodaju njivu i obezbede (ne)talentovanom detetu da snimi CD.

Sad vec drugacije zvuci, ne? Beogradjani mozda, ovi drugi sigurno?
Svasta se moze izmedju redova procitati... ali je poenta dobrog pisanja uvek bila konkretnost.
I fer editovanje postova.

:bye:

Jeste Borcice ja te skroz podrzavam! Ja sam rodjena u Nisu, poreklom sam Crnotravka, obozavam svoju prapostojbinu, pa iako tamo vise zivog pileta nema, planiram kad odem u pemziju da zivim bre lepo na planini sa koje smo svi mi N....ici sisli :D Bez zezanja!
U Bg sam dosla poodavno, i zaljubila sam se u ovaj grad. Grad pre svega cine njegovi stanovnici i koliko ce biti lep i prijatan zavisice prvenstveno od ljudi, pa tek onda od infrastrukture, saobracaja i sl. A cinjenica je da su Beograd 70tih i 80tih i Beograd 21. veka nebo i zemlja na stetu 21. veka. Sto je samo po sebi zapanjujuce. I cinjenica je da to mora da ima veze sa ljudima koji nastanjuju Beograd u 21. veku. E pa sad, ili su se Beogradjani primitivizovali ili ipak ima nesto i tvrdnjama da su dosljaci svojim mentalitetom primitizovali grad. A mozda je i nesto trece. Koji god bili uzroci, posledice su vidljive i veoma ruzne.

:ok:... upravo tako, posledice su vidljive i veoma ruzne. To i rekoh u ukljucenju u temu.
A dok se ovakvim kalupljenjima "domorodaca" i "dodjosa" budu trazili krivci UVEK na suprotnoj strani, necemo daleko odmaci.

Dzon Preston...
Нећу да се у све завлачим што си цитирао јер немам времена да одговарам на све.
Сложили смо се око неких ствари, што је добро.

Kad se spusti lopta, i pre zavirivanja u tudje dvoriste pocisti svoje, lako se nadje zajednicki jezik... ;)

Људи су пуни предрасуда, да неко ко је из Мељака, Бруса, мање вредан од онога са Врачара или Сењака!?
Није истина да су сви Београђани лоши, нити сви дошљаци зли, прљави, масни, необријани...
А мене нервира што неко тиме хоће да лечи своје мане, и недостатке.

To nisu ljudi, vec pokondirene tikve. Svako ko nekoga kalupi na osnovu geografskog porekla, pukim predrasudama, ne moze biti dobar covek.

Оно за посао и џепарац, то сам својим очима видео примере, и све могу и да напишем.

Takvih nabiguza ima i u tvom selu, zar ne? Lencuga je lencuga, ma gde se razvlacila...
(Kad kazem "tvom selu", pisem u skladu sa sledecom tvojom recenicom... :mrgreen:)

Ја сам целог века живео у граду, у солитеру. Моји су рођени на селу. Нити се они стиде тога, нити ја. А коме је лакше да се празни преко испољавања комплекса, нека изволи...

Zasto bi se stideo toga? :dontunderstand:
Kompleksasi su najvece larmadzije, bas da bi nekako prikrili ocigledno.
Svakom drugom ce zalepiti svoj kompleks, da bi ga tako nekako ublazili...

Tebe ne znam, ali ono crnotravaca što sam upoznao kroz posao, građevinci naravno... to je dno dna :neutral:
To je pokvareno od trenutka kada u jutro otvori oči, žao mi je, ali nemam lepe reči za tvoje zavičajce, osim da su dobri za izbegavanje :(

Jeste Hard, umeju bas da budu dzukele, imamo mi kucu tamo, na Chemerniku, uglavnom preko godine nema zive duse...ali preko leta dodju i onda malo malo pa neko komsijsko trvenje. Sitne duse, svadjalice a oce i da maznu ako nesto ostavis nezakljucano. No nisu bas svi takvi, ima jako dobrih ljudi. I vrsni su majstori pa im se svasta nesto prasta :) A i zene su druga prica :)

Edit: ja ljude generalno bas mnogo ne volim...sem odabrane. Ali prirodu obozavam, a priroda oko Crne Trave je neprevazidjeno lepa. Ljudi ionako nema puno ;)

Jeste Hard, umeju bas da budu dzukele, imamo mi kucu tamo, na Chemerniku, uglavnom preko godine nema zive duse...ali preko leta dodju i onda malo malo pa neko komsijsko trvenje. Sitne duse, svadjalice a oce i da maznu ako nesto ostavis nezakljucano. No nisu bas svi takvi, ima jako dobrih ljudi. I vrsni su majstori pa im se svasta nesto prasta :) A i zene su druga prica :)

Edit: ja ljude generalno bas mnogo ne volim...sem obdarene. Ali prirodu obozavam, a priroda oko Crne Trave je neprevazidjeno lepa. Ljudi ionako nema puno ;)

Slažem se, nisam generalizovao nego sam izneo samo lični stav i loše iskustvo. Za žene si takođe u pravu ;)
A, to što voliš "obdarene"... da sam feget ili žensko, i ja bi ih voleo :lol:
:p

ajd malo i ja da se ukljucim u diskusiju. namam puno toga da dodam ali mi smeta u Bgu kada svi koji su dosli sa strane velicaju svoj zavicaj,selo, varosicu, grad...a BEOGRAD im je fuj, bljak, uzas, guzva, nekultura....pa vratite se ljudi tamo gde vam je sve divno i krasno !
nije ni BEOGRAD za svakoga, ne umeju svi da se snalaze po BEOGRADSKIM pravilima

pozdrav svima odakle god da ste a VOLITE BEOGRAD kao mnogi i ja sa njima

I ja ali...kad ukljucim komp ujutru, pa iscitam sve sumorne ekonomske novosti sto u svetu sto kod nas, svakim danom sam sve ubedjenija da ce na kraju puci tikva i bice ono "back to the roots", zemlja i motika, dve koke, dve koze, i toliko...bas kao sto rece moj kolega "Kakve banke, kakve deonice, kakve nekretnine, stockovi bondovi, kakvi bakraci...glave ce leteti zbog kilo brashna".
Pa mi nekako taj moj rodni kraj sa sve kucom od blata, sumom i imanjem dodje jos privlacniji.

Mali off :)

images

Beograd2008_foto_VladoMarinkovic2.jpg

A, to što voliš "obdarene"... da sam feget ili žensko, i ja bi ih voleo

Hard, nevaljalce :lol:

beogradjani po rodjenju i opredeljenju. pridoslicama zameram evidentnu mrznju prema sredini koja ih je primila a nama, tu se slazem sa L-1, nedostatak solidarnosti, evo i jednog primera sta meni smeta``Hol delta sitija devojka prodaje slike. pita me da li zelim nesto konkretno. ja kazem neki stari deo beograda na primer cuburu, dorcol a ona meni ja to neznam nisam odavde. pa sad ako ona sa tim znanjem radi na elitnom mestu (ni o slikarstvu ne zna vise) izvinite zbog interpunkcije, kucam jednom rukom druga je u gipsu

Zivot u velikim grdovima ima svoja pravila..
Oni koji su rodjeni u Beogradu to znaju

a jesi li ti pravila neku anketu,pa si dosla do tog zakljucka?.......(mislim jesi li anketirala bas SVE ljude rodjene u Beogradu u npr poslednjih 100 godina?)

i da li ta pravila znaju i ljudi rodjeni u Zucetu,Ripnju,Ovci,Krnjaci.......Malom Mokrom Lugu......Marinkovoj Bari?....i to je sve Beograd........(ili mozda,po tvom misljenju nije?)

Za mene je BGD samo ono izmedju istocne i zapadne kapije. Ostalo racunam u predgradje.

pa svuda u normalnom svetu predgadje je sastavni deo grada kome pripada.....npr nije Njujork samo Menheten....vec i Bronx itd...

uostalom,za nekog je Beograd samo krug dvojke........opet za nekog drugog Beograd je samo Dedinje i Senjak....

i sta cemo sad?..:)

mozda ima toliko Beograda koliko ima stanovnika....znaci oko 2 miliona Beograda......

apsurdno......kao i mnoge druge stvari u Srbiji...

Dokle racunas na sever i jug? :think: :dash:

Pomenula sam kapije jer one jasno ogranicavaju pocetak i kraj grada, na zapad i istok ne znam sta da kazem - Pancevacki most i Cukarica?! Bem li ga...

pa svuda u normalnom svetu predgadje je sastavni deo grada kome pripada.....npr nije Njujork samo Menheten....vec i Bronx itd...

uostalom,za nekog je Beograd samo krug dvojke........opet za nekog drugog Beograd je samo Dedinje i Senjak....

i sta cemo sad?..:)

mozda ima toliko Beograda koliko ima stanovnika....znaci oko 2 miliona Beograda......

apsurdno......kao i mnoge druge stvari u Srbiji...

Nije. Predgradje je predgradje - grad je grad. Svuda u savremenom svetu fensi je ziveti u predgradju zato sto je saobracajna infrastruktura dobra i lako se dolazi iz predgradja u grad, medjutim ni u kom slucaju nije grad=predgradje.
Broj stanovnika i teritorija gradskog jezgra su takodje dve razlicite stvari.

Odosmo u off.

Edit: Nasla! Evo: "Подручје насеља Београд, ужег и урбанизованог дела укупне површине 360 km², обухвата следеће градске општине: цео Врачар, Звездару, Савски венац, Стари град, Раковицу и Нови Београд и делове Вождовца, Земуна, Палилуле и Чукарице. "

To bi bio grad.

Mada, Knight, nakon malo surfanja ustanovila sam da si u pravu, cisto administrativni i zakonski gledano podrucije Beograda (siru i uzu teritoriju grada) cini nekih 17 opstina u koje spadaju npr. i Grocka, Surcin itd. Meni ne dopire do mozga da je i to Bgd, ali nimalo.

Poslednja izmena:

Back