BEOGRAD BEOGRAĐANIMA

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neznanko..potorsio sam sve reputacije na tebe..delim misljenje sa tobom i podrzavam ovo sto pises..u potpunosti se slazem..muka mi je od dosljaka, uzas u sta su Bg pretvorili, zato sam i emigrirao u Svajcarsku...Bg vise nikad nece biti isti..:(:confused:

Neznanko..potorsio sam sve reputacije na tebe..delim misljenje sa tobom i podrzavam ovo sto pises..u potpunosti se slazem..muka mi je od dosljaka, uzas u sta su Bg pretvorili, zato sam i emigrirao u Svajcarsku...Bg vise nikad nece biti isti..:(:confused:

Sudeci po njegovoj reputaciji, izgleda da mu samo ti "prevareni forumas"... ovaj kupac izvini, delis bone:hahaha:

Poslednja izmena:

Baš tako...znam Beograd kad je bio u sjaju, ponoru, bedi, i sad se malo oporavlja, ali i dalje ljudi žele da Beograd prilagode sebi, a ne da se oni prilagode Beogradu.
Šta ćeš prijatelju, nije bitno ko je odakle, no da li je civilizovan, a Srbija i beograd manjkaju u tome više no iko.

...
35 hiljada Beogradjana, izrodili i odgajili ovih sadašnjih 1, 8 miliona gradjana.

Realno je i matematički dokazano, da je grad Beograd, grad došljaka, a broj rodjenih u njemu koji imaju preko 50 i više leta je katastrofalno mali i sve manji.
Pratim tu statistiku doseljavanja ljudi u Beogradu, još od 70-te godine prošlog veka, pa sve do 2000-te.
...

izvinjavam se postavljacu ali citirano ne mogu da prihvatim kao arument.

dakle, ni ostali deo posta koji se oslanja na ovo citirano mi ne uliva povrerenje

nista ovde nije dokazano, a i statistika je ...nepouzdana

Београд има преко 350.000 старијих од 65 година. Врачар је ваљда општина са највише 80-огодишњака у Србији.
А онај аргумент о вишку становништва је тек трагикомичан. Буенос Аирес који је метропола за Београд са свим оним картон насељима, има приближно исту површину a 7 пута више становника.
Слабо Милутине, као и увек. :super:

Ne može jedan grad da ima višak stanovnika...Šta bi tek rekao za Njujork npr.?:)
Može samo da ima neprilagođenu infrastrukturu određenom broju ljudi...A stanovnici su ti ,opet,koji prilagođavaju grad svojim potrebama...
Zamisli sad obrnutu situaciju...na šta bi ličio Beograd,da u njega niko ne dolazi i ne doseljava se?

Kad su onomad Turci napustili Beograd, isti je imao jedva 35 hiljada žitelja.Danas Beograd ima oko 1,8 miliona stanovnika, naravno sa okolinom i prigradskim naseljima.
Nije realno da su onih Turskih 35 hiljada Beogradjana, izrodili i odgajili ovih sadašnjih 1, 8 miliona gradjana.

Realno je i matematički dokazano, da je grad Beograd, grad došljaka, a broj rodjenih u njemu koji imaju preko 50 i više leta je katastrofalno mali i sve manji.
Pratim tu statistiku doseljavanja ljudi u Beogradu, još od 70-te godine prošlog veka, pa sve do 2000-te.

Najveći priraštaj i doseljavanje u Beogradu zabeleženo je od 1972-1992 godine…u tom periodu doseljeno je iz kako unutrašnjosti Srbije, tako i iz drugih gradova ondašnje Sfrj-ravno 700 hiljada ljudi i porodica. Prosek godišnjeg priliva je varirao, od 27-35 hiljada godišnje. Pa vi računajte.

Dakle, strahovih pritisak migracije i gravitacije prema Beogradu je bio neverovatan, za posledicu imamo recimo Kaludjericu, Sremčicu, kao i druga naselja, koja su divlje nicala i širila se, a bez ikakve infrastrukture i komunalnih resursa koji bi ispratila tu toliku masu doseljenika i t d.Pošto sam ceo život živeo u centralnim delovima gradova, to jest samo u dva grada, znam o čumu pišem.
Uzmimo recimo centralnu opštinu Vračar, koja je do 90-te godine bila jedna od najmirnijih i najobrazovanijih opština ondašnje Sfrj. U to vreme, Vračarom niste moglu ujutru ili naveče da vidite više od sto ljudi na ulice.

Već sredinom 90-tih i kasnije Vračar se pretvorio u Buvljak, maltene Železniku stanicu po kretanju i masovnosti ljudi po ulicama.
Svi oni naravno su novoVRAČARCI, i ništa tu ne vidim loše, sem što konstatujem šta konstatujem.

Pošto u Beogradu živim od Jeseni 75 godine, znam kakav je bio tad, kakav je bio 85-te, a znam i 2005-te recimo.Beograd 75-85-te, pa tu negde do početka 90-te, ličio je i imao svoj Duh i prepoznatljivost kako ljudi , tako i drugih kulturnih i javnih manifestacija.
Danas Beograd, veze nema sa tim Beogradom, a pogotovu nema sa sastavom stanovništva
.
Zanimljivo je, da je Beograd počeo da stagnira sa doseljavanjem u njega, baš u vreme društvene, ekonomske i moralne krize svega postojećeg, a zna se kad je to bilo, od 90-te do 2005-te.
Najviše se Beograd ispraznio od stanovništva od 1998-2008. šta je još zanimljivo sa Beogradom danas, pa to, da u njemu ima viška stanovnika oko 500 hiljada. Kako znam to pitate se ?

Prosto kao skupi pasulj, videli ste kad je neki važan praznik, to jest kad je turistička sezona u špicu, iz Beograda odu reke ljudi sa svojim autima, porodicama i t. d.
E baš kad oni odu, tad je milina voziti po Beogradu, tad je Beograd i veći i podnošljiviji, i bez ikakvih gužvi u bilo kom smislu te reči. Šta god mislio neko o ovome, to je tako, i to je moj utisak i zaključak.

P.S: ako Mexički i Ptičji grip ne smanji gužve na planeti zemlji, vala niko neće.

Било би занимљиво чути оне који су се доселили например 1935 у БГ шта имају да кажу о духу Београда који сте правили ви који сте дошли 1975

Било би занимљиво чути оне који су се доселили например 1935 у БГ шта имају да кажу о духу Београда који сте правили ви који сте дошли 1975

Има ли неки са форума :think:

s030.gif
s030.gif
s030.gif

najsmeshnija mi je ta pricha o "urbanom duhu"pre 90-tih
pa BG je danas rupa ali tek za to"urbano vreme"ovaj danshnji nikakav BG je pariz lol
BG je josh u to"urbano vreme" bio prenaseljen i imao oko milion ipo stanovnika a projektovan je bar za trecinu manje sad ih na tih milion ipo ima ukupno josh bar 300-400 hiljada vishe
mada zavisi kako se gleda..one priyebine tipa mladenovac obrenovac i tako to i ni ne treba da budu beograd jer realno to i nisu,ali tu je stvar vechne predizborne kombinatorike
problemi beograda nisu doseljenici nego shto je josh iz tog"urbanog vremena" prestalo bar tamo negtde 70-tih ozbiljno ulaganje u infrastrukturu(povremeno probijanje neke nove ulichice u NBG blokovima NIJE ozbliljno ulaganje u infrastrukturu)
potrebni su metro,zavrsetak prokopa,izmeshtanje shina iz priobalja proshirenje savske za duplo traka u oba pravca,soma mostova itd.itd. a ne jeftina demagogija o nekom toboze sretnijem vremenu bez dodjosha 90-tih a sa dodjoshima 6.lichke iz 45. lol

Jedini javno poznati potomak pravih beogradskih starosedelaca je bio rahmetli Alija iz stare prestonicke begovske familije Izetbegovica ,a ovi ostali sto su im ded4e ili prade ,cukundede enivejz napasale stoku po Sar planini ili Scepan polju , a oni se sami predstavljaju kao neki stari Beogradzani i maltene plemstvo i elitu , su smesni ko tri cirkusa

Back