BEOGRAD BEOGRAĐANIMA

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tema je otvorena pre par godina, više kao nekakva šala i reakcija na razno-razne večeri ovih ili onih u Beogradu.
Podigao sam ponovo temu da vidimo jesmo li se pomakli u mišljenjima i očigledno je da nismo.
Naravno da ogromna većina nas nema ništa protiv ljudi koji su Beograd obojili nekakvim svojim bojama i dali mu specifičnost metropole.
Uzroke jako dobro znamo, ratovi, sankcije, siromaštvo....
Posledice svakako postoje i ja ih vidim u dva smera.Dakle, postoje ljudi koji su se doselili u Beograd i postali sastavni deo beogradske svakodnevice, isto tako postoje ljudi koji na izvestan način "štrče" i pokušavaju na silu da nametnu nešto što je po njima normalno, a po standardima Beograda ne.
Ako zelite, spreman sam maksimalno da uozbiljim temu i vrlo argumentovano branim svoj LIČNI stav da se veliki broj ljudi nastanjenih ovde moze vratiti u svoje rodno mesto.Međutim, neće, ne isplati im se.Lepo je imati i putovnicu i pasoš, dvojno drzavljanstvo, crpeti sve od svih ne mareći za druge interese osim svojih sopstvenih.To je deo priče koji meni smeta, a ne ljudi koji pošteno i korektno zive u Beogradu.
Бојим се да надолажење људи у Београд није почело од рата и санкција.
Почело је у Титовој комунистичкој Југославији.
Тад су почели исмевати сељаке и правити лумпенпролетеријат којег је данас Београд препун.
Тад је владала парола ''радницима дати нужно, образованима обезбедити све''.
Тад су почели у селима да отварају гимназије, уместо пољопривредних школа.
Тад је народ похрлио ка градовима (не само Београду) јер му перспектива на селу није остала.
Тако је један велики број људи завршио и у Бг-у.

Да видимо шта се даље дешавало:
Онда су почели ратови, па је део људи био приморан да дође у Србију, од тога неки завршише у Бг-у.
Рат је завршен 1995. године, али је извршена и централизација на Бг, па данас имамо ситуацију да један Чачак од 100% зараде, 90% убацује у буџет Београда.
То је довело до додатног сиромашења осталих градова по Србији и натерало народ да емигрира ка Бг-у.

Е сад, друга је прича то што се неки не сналазе и не успевају да се прилагоде.
Али сви ти који штрче су у малом броју и лако се доведу у ред.

А они који имају и путовницу и пасош, шта им конкретно замераш?
То што неће да се врате у усташију из које су под претњом смрћу побегли?
То што неће да се врате у новоформирану државу у којој их третирају као народ другог реда?
Па ја их у потпуности разумем!

А путовницу је већина узела због путовања без виза.

То што ти не можеш да путујеш без истих, и након 9 година демократске власти, обрати се онима који народ колективно вуку за нос већ читаву деценију.

Tema je otvorena pre par godina, više kao nekakva šala i reakcija na razno-razne večeri ovih ili onih u Beogradu.
Podigao sam ponovo temu da vidimo jesmo li se pomakli u mišljenjima i očigledno je da nismo.
Naravno da ogromna većina nas nema ništa protiv ljudi koji su Beograd obojili nekakvim svojim bojama i dali mu specifičnost metropole.
Uzroke jako dobro znamo, ratovi, sankcije, siromaštvo....
Posledice svakako postoje i ja ih vidim u dva smera.Dakle, postoje ljudi koji su se doselili u Beograd i postali sastavni deo beogradske svakodnevice, isto tako postoje ljudi koji na izvestan način "štrče" i pokušavaju na silu da nametnu nešto što je po njima normalno, a po standardima Beograda ne.
Ako zelite, spreman sam maksimalno da uozbiljim temu i vrlo argumentovano branim svoj LIČNI stav da se veliki broj ljudi nastanjenih ovde moze vratiti u svoje rodno mesto.Međutim, neće, ne isplati im se.Lepo je imati i putovnicu i pasoš, dvojno drzavljanstvo, crpeti sve od svih ne mareći za druge interese osim svojih sopstvenih.To je deo priče koji meni smeta, a ne ljudi koji pošteno i korektno zive u Beogradu.

Citiram zato što je ovo izvanredan šlagvort da se tema malo uozbilji. Koja je to razlika između "nas" i "njih"? Kakve to Beograd ima standarde? Koji su to mladi ljudi koji napune stadion Crvene Zvezde kada peva Ceca? Nisu baš svi došli, mislim da je većina beograđana. Pink kultura, gde je stvorena? U Beogradu. Ko je smislio? Beograđanin. Ko su konzumenti te kulture u Beogradu? Da li samo dođoši? Moje mišljenje je - ne... Oduvek je Beograd privlačio ljude iz unutrašnjosti - zbog mogućnosti zapošljavanja, zarade, napredovanja, školovanja. Posle II rata Beograd je postao grad radnika. Glavni grad jedne velike zemlje postao je upravni, obrazovni, kulturni i industrijski centar.
I počeo da se susreće sa problemima mehaničkog porasta broja stanovnika. Da li je neko ko je u vojsci postao VKV vozač, otišao nazad, u Crnu Travu npr., da tamo vozi autobus? Nije, došao je u Beograd i zaposlio se na otvorenom konkursu GSBa. I počeo da zida kuću u Kaluđerici. Da li je u Beogradu bilo dovoljno radne snage za jedan 21. maj, IMT, livnicu, luku, železnicu, Zmaj, itd. itd. Nije. E sad, oni koji su došli u Beograd do sedamdesetih godina, danas imaju već unuke, treću generaciju beograđana. I šta su oni nametnuli, nama sirotim beograđanima, urođenicima? Nešto što nismo hteli? Ne. Tih dalekih sedamdesetih bilo je puno studenata iz Afrike, sa Bliskog istoka, iz nesvrstanih zemalja. Neki su ostali, postali beograđani. A da ne govorim o studentima iz cele ondašnje Jugoslavije... Pa kako da se jedan npr. tehnolog, vrati negde gde nema uslova da radi ono što je učio? Osim ako ga nisu stipenditori namenski poslali na studije. Ali takvih je malo... A znam neke koji su se posle 3 - 4 godine odrađivanja stipendije, vratili u Beograd. I tu treba u razmišljanje i analizu uvesti i prvi talas, da kažem, izbeglica sa Kosova i Metohije, naročito posle uvođenja zakona o dvojezičnom području. I sada, kad pogledamo još i raspad SFRJ, izbeglice koje ne mogu da se vrate, sve i da hoće. I kad smo to sve tako nagurali u Beograd, jer hajde, zamislite da neko ko je izbeglica, a malo preduzimljiv, gde će on da traži egzistenciju? U izbegličkom kampu u Vrnjačkoj Banji? Ne, doći će u Beograd gde može da nađe posao, gde može da radi ako ništa drugo, na buvljaku. I tako, ja koji sam jedan od beogradskih nostalgičara, polako i nevoljno shvatam da se to vreme koje ja pamtim - Beograd sa 700 - 800 000 stanovnika, neće i ne može vratiti... Beogradski melting pot (nemam pojam kako se tačno piše) radi, šta će ispasti, će vidimo ...

* Sofija je ovo mnogo bolje analizirala ....

Poslednja izmena:
Odosmo predaleko ali mozda je i bolje da nekakve stavove iznesemo...
Lično ne volim ni komuniste ni komunizam.Samo naseljavanje Bepgrada je počelo mnogo ranije, još od vremena Karađorđa.Tadašnja periferna naselja, zapravo sela u okolini Beograda, Mirijevo, Slanci.... naseljeni su Bugarima koji su imali zadatak da Beograd snadbevaju poloprivrednim proizvodima.I dalje tamo zive potomci tih ljudi, dakle generacije i generacije Beograđana poljoprivrednika.
U kulturološkom smislu najveći trag su ostavili Ruski emigranti čiji je doprinos nemerljiv.Zamislite jedan Beograd bez Čeških arhitekta, bez Jevrejskih trgovaca, Cincara....
Beograd bez Austro-Ugarskog uticaja...
Nemoguće.
E tu se otvara suštinsko pitanje i Pinka i Cece i VB i kojekakvih budalaština.
Onaj Beograd je imao konzumente jedne kulture, ovaj Beograd ima isuviše konzumenata subkulture.A kultura je takođe roba.Prodaje se ono što trzište trazi.

Бојим се да надолажење људи у Београд није почело од рата и санкција.
Почело је у Титовој комунистичкој Југославији.
Тад су почели исмевати сељаке и правити лумпенпролетеријат којег је данас Београд препун.
Тад је владала парола ''радницима дати нужно, образованима обезбедити све''.
Тад су почели у селима да отварају гимназије, уместо пољопривредних школа.
Тад је народ похрлио ка градовима (не само Београду) јер му перспектива на селу није остала.
Тако је један велики број људи завршио и у Бг-у.

Да видимо шта се даље дешавало:
Онда су почели ратови, па је део људи био приморан да дође у Србију, од тога неки завршише у Бг-у.
Рат је завршен 1995. године, али је извршена и централизација на Бг, па данас имамо ситуацију да један Чачак од 100% зараде, 90% убацује у буџет Београда.
То је довело до додатног сиромашења осталих градова по Србији и натерало народ да емигрира ка Бг-у.

Е сад, друга је прича то што се неки не сналазе и не успевају да се прилагоде.
Али сви ти који штрче су у малом броју и лако се доведу у ред.

А они који имају и путовницу и пасош, шта им конкретно замераш?
То што неће да се врате у усташију из које су под претњом смрћу побегли?
То што неће да се врате у новоформирану државу у којој их третирају као народ другог реда?
Па ја их у потпуности разумем!

А путовницу је већина узела због путовања без виза.

То што ти не можеш да путујеш без истих, и након 9 година демократске власти, обрати се онима који народ колективно вуку за нос већ читаву деценију.

Bravo :klap:, upravo tako.

Moje misljenje je da su protiv doseljenika upravo oni koji su sami bili doseljenici ili su njihovi roditelji bili ti koji su dosli u Beograd, najcesce kao radnicka klasa. Poznajem more ljudi koji su otisli u Beograd, posebno na studije i poseljacili su se nevidjeno za godinu dana kao sto poznajem mlade ljude iz Beograda koji su toliko mili ljudi, vaspitani i kulturni. Dokle god se delimo na vase i nase bice nam ovako. Tako smo verovatno i zasluzili, cak i sada kada smo toliko malecni mi ne mozemo da se ne delimo.

Ja sam bas ta koja ce doci u Beograd. Ne mogu da kazem cak ni da mi je milo zbog toga. Svejedno mi je. Strahopostovanje prema beogradskoj kulturi nemam jer sam u zivotu videla pola sveta i ne znam sta bi to toliko Beograd trebao da mi ponudi pa da se ja trudim svim silama da se asimiliram. Ja sam ja i jedino ja i u rodnom Nisu i u Londonu i u Njujorku i u Parizu. U Beograd moram da dodjem jer nam je raspodela izmedju gradova takva da ne mogu da nadjem odgovarajuci posao jer su sva predstavnistva i strane firme u Beogradu i do cega dolazimo, do toga da se student koji ima odlican prosek i govori tecno dva jezika ne moze zaposliti van Beograda ili moze za tri puta manju platu. Sta bi bilo resenje? Da radim za tri puta losiju platu kako mi neko ne bi nalepio etiketu nepozeljne pridoslice? To je bas nerazumno jer ako vec volite da se smatrate metropolom morali bi se navici na postojanje razlicitosti. Upravo ta razlicitost je glavna kvaka izmedju velikog grada i metropole.

Beogradska kultura je bila drugacija hm...veoma sumnjam...mislim da je trend bio drugaciji kako u Beogradu tako i na primer u Nisu. Moja mama neprestano govori o cuvenoj niskoj Hipi dolini, Smaku, Kerberu, Galiji i nikako da razume da je to bio vladajuci trend tog vremena a da je Ceca, ili koja god pevaljka tog tipa, vladajuci trend ovog vremena. Mnogi koji su cekali red ispred cuvene diskoteke "13" sada na slavama jedva cekaju da se zapeva Ceca. Sigurna sam da je na moj razvoj najvise uticalo to sto nisam imala Pink televiziju do fakulteta pa nisam gledala cudesa koja poticu kako sa sela tako i iz Beograda. Takodje bih volela da naglasim da sam u zivotu sretala veoma lepo vaspitane i obrazovane ljude iz Negotina, Herceg Novog, Nisa zato sto u ovim gradovima postoje iste mogucnosti za usavrsavanje dece kao i u Beogradu samo je sve blizu i dosta jeftinije tako da vecinu hobija ili nismo morali da placamo ili smo ih placali veoma simbolicno. Izvinite ali neka posebna differentia specifica, za moj racun, u Beogradu ne postoji. Hajde mozda gresim, moguce je da cu promeniti misljenje. Ukoliko govorimo vec o metropolama koje su pune kulturne energije moja pomisao svakako ne bi bila vezana za Beograd pored zivog Londona i Njujorka i jos ko zna koliko gradova koje nisam posetila.

Slazem se da nam je kultura na jako niskom nivou i da bi trebalo svi da uticemo na nju u skadu sa mogucnostima ali da pomislim da je nizak nivo iste uzrokovan svima osim endemskim vrstama sa pozivnim 011 nece biti. Za ovaj kulturni corsokak smo krivi svi mi i niko nije izuzet iz njega. Imala bih i ja stosta da dodam na racun Beograda samom pomisli na aerodrom koji nam je izgradila Norveska a nismo mogli da ga upotrebljavamo 7 godina jer nam Beograd nije dozvolio ili na 90% od prodaje DIN-a koji su otisli Beogradu a Nis je zadrzao 10%...bilo bi najbolje za sve nas da se malo bolje razumemo i malo manje zadirkujemo medjusobno jer nece to na dobro da izadje, netrpeljivost tog tipa moze prilicno razarajuce da deluje nakon nekog vremena

Odosmo predaleko ali mozda je i bolje da nekakve stavove iznesemo...
Lično ne volim ni komuniste ni komunizam.Samo naseljavanje Bepgrada je počelo mnogo ranije, još od vremena Karađorđa.Tadašnja periferna naselja, zapravo sela u okolini Beograda, Mirijevo, Slanci.... naseljeni su Bugarima koji su imali zadatak da Beograd snadbevaju poloprivrednim proizvodima.I dalje tamo zive potomci tih ljudi, dakle generacije i generacije Beograđana poljoprivrednika.
U kulturološkom smislu najveći trag su ostavili Ruski emigranti čiji je doprinos nemerljiv.Zamislite jedan Beograd bez Čeških arhitekta, bez Jevrejskih trgovaca, Cincara....
Beograd bez Austro-Ugarskog uticaja...
Nemoguće.
E tu se otvara suštinsko pitanje i Pinka i Cece i VB i kojekakvih budalaština.
Onaj Beograd je imao konzumente jedne kulture, ovaj Beograd ima isuviše konzumenata subkulture.A kultura je takođe roba.Prodaje se ono što trzište trazi.
Па сад, није баш Београд насељен Бугарашима, већ околина, тачније Гроцка и та насеља која њој припадају (Бегаљица, Заклопача, Ритопек, Лештане, Болеч, Винча), па онда и са друге стране- Обреновац, Умка...и да не набрајам даље.
Ти људи су и специфичног физичког изледа. Тамнопути су, изразито црне косе, оштрих црта лица, веома тешке нарави.:lol:

Знаш, чињеница јесте да је Београд изгибио своју драж, шарм, онај боемски манир, нема више оних сјајних кафана у којима су се скупљали интелектуалци- песници и писци у којима су смишљали своје нове генијалности, али хајде да се осврнемо на целу државу и не само на нашу државу, погледајмо окружење...свет се некако променио, све се убрзало, све је без душе...
Мени се чини да се и Београд стопио у тај новонастали тренд.

Хеј, шапни ми које ми чињенице недостају у оној анализи.;)
Заиста ме интересује, зарад квалитетне дискусије.:)

Srecan li je Beograd kada u njega dolaze ljudi (i zene) koji su videli pola sveta ali ih je muka naterala da se zaposljavaju bas u Beogradu a mogli su da se zaposle kao veliki strucnjaci u Njujorcima i Parizerima...

Kakva nebuloza...Pa normalno je da putuju ljudi iz cele Srbije nije to rezervisano samo za Beograd, ako bas hoces normalno je putuju dobri studenti koji mahom prosaraju Evropu uzduz i porpreko preko konferencija i programa razmena, jos ako imaju mogucnost da putuju i privatno dodjemo do veoma fine kolicine putovanja. I kada sam ja rekla molim te lepo da sam veliki strucnjak? Tako nesto nikada sama za sebe ne bih kazala. Glupost do gluposti ali valjda je uzrokovana sujetom pa nekako i da je shvatim. Muka nas tera da dolazimo u Beograd zato sto je sve u ovoj centralizovanoj drzavi u Beogradu. Primera radi taj Njujork uopste nije glavni grad a priznacemo koliko je razvijen kao i Milano, Torino, Zeneva, Cirih, Minhen, Frankfurt, Stutgard, Barselona, Sao Paolo, Cikago, Sijetl, nijedan od pomenutih gradova nije prestonica ali je jako lepo razvijen i ljudi mogu lako da pronadju posao u njima ali ne i u Srbiji. Da sam dobrovoljno zelela da dodjem u Beograd dosla bih na studije ali nisam imala nikakvu zelju ali vama je to nejasno jer ste neobjektivni. Drzava je jaka koliko ima jakih gradova a ne jedan infrastrukturni haos od 2 miliona koji se valjda zbog mase koja u njemu zivi naziva metropolom dok je sve ostalo podredjeno tom jednom haoticnom gradu. Prodji malo po Srbiji pa ces sam zakljuciti kakve sanse imaju ljudi van Beograda i van Vojvodine. Nekoliko puta sam primetila da kada se puni carter avion najvise ljudi dolazi iz Vojvodine i iz Beograda zasto mislis da je tako? Zato sto mogu lepo da zarade u svojim gradovima verovatno, bice da je tako. Istina je da ce nas ovakva podela sasvim razdeliti jer vecina ljudi van Beograda ima jako lose misljenje o prestonici, ja bih se zapitala zasto je to tako da sam na vasem mestu. Resenje je u ravnomernoj raspodeli i u razvitku cele zemlje, jedino tako nece biti dalje invazije na prestonicu zarad zaposlenja. Razmisli sam kako je na primer nemacka industrija rasporedjena izmedju gradova, dalje, vidi kako su institucije rasporedjene, zar se sediste banke EU ne nalazi u Frankfurtu a ne u Berlinu? Haski sud u Hagu a ne u Amsterdamu, sta se sve ne nalazi u Zenevi. Sebicluk i gramzivost nikome nisu dobro doneli pa nece ni nama sa ovakvim stavovima, samo moze biti kontraproduktivno

tema super zvuci, pa procitah prvu stranu, na ovaj post sam morala odgovoriti

Сами смо криви. Ретко кад Београђани помажу једни другима, и кад је посао у питању, и кад су неки комунални проблеми у питању, и везе за лекара... док се ови придошли држе компактно. И то није проблем од јуче, то је јако стара прича.
:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

ali je opste poznato da su beogradjani vezare: pocev od policije( razna papirologija), zdravstva( redovi za njih ne vaze), upisa u skole i fakultete, polaganja ispita( samo sam od beogradjana cula da bi upisali fax i da nisu dosli na prijemni, da su spremili tezak ispit za 10 dana- tatica preslisavao.

tvrdnje( iz drugog posta) da je mnogo lakse studentima sa strane da nije tragicna bi bila komicna, vecina svih tih dodjosa rade paralelno sa studijama!!!

prebacivanje negativnih osecaja na ne-beogradjane( ko god oni bili) je samo manifestacija necega drugog: spada u psiholoske odbrambene mehanizme, transfer

Slazem se da nam je kultura na jako niskom nivou i da bi trebalo svi da uticemo na nju u skadu sa mogucnostima ali da pomislim da je nizak nivo iste uzrokovan svima osim endemskim vrstama sa pozivnim 011 nece biti. Za ovaj kulturni corsokak smo krivi svi mi i niko nije izuzet iz njega. Imala bih i ja stosta da dodam na racun Beograda samom pomisli na aerodrom koji nam je izgradila Norveska a nismo mogli da ga upotrebljavamo 7 godina jer nam Beograd nije dozvolio ili na 90% od prodaje DIN-a koji su otisli Beogradu a Nis je zadrzao 10%...bilo bi najbolje za sve nas da se malo bolje razumemo i malo manje zadirkujemo medjusobno jer nece to na dobro da izadje, netrpeljivost tog tipa moze prilicno razarajuce da deluje nakon nekog vremena

To je to... Beograd je preforsiran, ostali gradovi su uguseni ... I tako, veliko srce Beograda postalo je hipertrofirano, ne radi kako treba ... Gusi samo sebe ...

b_e_c_lite.jpg

Put pod noge, skrivaj se ko moze i ko stigne...ide Beograd...

Сами смо криви. Ретко кад Београђани помажу једни другима, и кад је посао у питању, и кад су неки комунални проблеми у питању, и везе за лекара... док се ови придошли држе компактно. И то није проблем од јуче, то је јако стара прича.
:zcepanje:

opste je poznato da su beogradjani ti koji sve zavrsavaju preko veza, pocev od policije( papirologija razna), preko zdravstva, da ne spominjem upis u skole i fakultete( od beogradjana sam prvi i poslednji put cula- bio bi upisan i da se ne pojavim na prijemnom :roll:) bajka o kompaktonsti je samo to- bajka

neko spomenu i jos: da je dodjosima mnogo lakse zavriti fakultet :eek::dash:- sto bi bilo komicno, da nije tragicno

Ne znam koji su nasi koji su vasi i za cije da navijam, ali bih zakljucila da ti beogradske skole nisu nesto opstem obrazovanju doprinele.
Na zalost zbog takvih i slicnih stanovista Beograd nikad nece biti svetska metropola, uvek ce gajiiti seljacki duh, negovati incestuozne odnose, kasirke i kelnerice ce uvek potkradati ljude koji ne govore srpski jer valjda u toj podeli nasi/vasi ti dodju na pogresnoj strani.
Pa jesi videla ti nekad NY, Moskvu, Berlin... bilo sta sa nekim stepenom diverziteta>0 posto to jeste sarm tih gradova i to jeste ono sto ih cini metropolom.
Ne vidim cime su te ovce i cobani toliko ugrozili.. licno bih volela da imam na neko selo baki i dedi da se vratim nekad :-) Cobane sam vidjala na razglednicama i izgledale su mi prilicno idilicne te scene.
Sto se tice prebukiranih skola i obdanista malo mi je sramotno pricati o tome u zemlji u kojoj bela kuga vlada (ako izuzmemo deo buduce albanske teritorije gde se kote ko' zecevi da bi mogli valjda decu ko' zivi stit umesto dzakova da ih koriste il' sta?!).
Jel' sutra ovi jadni ljudi s Kosova treba da umru il' nestanu da ne bi sta? Zaprljali vec prljavi Beograd? Doneli dijalekat koji nije svojstven ili na koji se neko jezi? Kupili jednosoban stan nakon sto su prodali kuce sa imanjem, od nekih starih Beogradjana kojima se gade ti prljavi doseljenici sve dok im ne ulete s parama?
U tvoje ime i ime svih ti istomisljenika izvinjavam se svim ljudima koji su ovde dosli jer su spasili zivot, izvinjavam se onima koji ce ovde tek doci u egzodusu koji nam sledi, kao i onima koji ulazu pare da bi im se deca skolovala na najboljem univerzitetu koji ova drzava nudi.
Lako je "nedati" nesto L.1. Lako je biti i gord, i ohol, i osoran, ali sustina je da mi je svejedno da li ce mi deca ekavski, ijekavski ili nemacki kao maternji koristiti, zelim da vole ovaj grad i da ga osecaju kao dom!
Secam se kad sam isla jos u srednju koja je u centru grada, da sam dobila neopravdani jer sam sacekala Hitnu pomoc koju sam pozvala jer je neka zena ni nasa ni vasa ocigledano bila u nesvesti. Pored nje su horde takvih bez morala, ali sa adekvatnim geografskim nasledjem prosle, samo neki su je pogledali ali se niko nije drznuo da pridje, zeni koja se onesvestila i izgledala svakako ali ne kao da nigde ne pripada.

Moral i kulturoloske razlike su ono na cemu zelim decu da podizem, a dal' na Dorcolu il' Avali pa tako mi je svejedno!

:worth::worth::worth:

Srceparajuce...i netacno, naravno...
Хоћеш ли ти дати неки конкретан коментар или ћеш износити, све време, као аргумент једва просто проширене реченице које само квалификују наше коментаре као тачне или нетачне?

Позвала сам и Лидера да ми разјасни шта сам погрешила у првом посту на овој теми.

Нема га...ајде бар нам ти реци где грешимо.;)

Хоћеш ли ти дати неки конкретан коментар или ћеш износити, све време, као аргумент једва просто проширене реченице које само квалификују наше коментаре као тачне или нетачне?

Позвала сам и Лидера да ми разјасни шта сам погрешила у првом посту на овој теми.

....хммм....нећу.

Шалим се.
С времена на време некоме падне на памет да отвара овакве глупе теме и , гле чуда, да ли је некада неки Београђанин отворио тему под називом "Поткадање Београда од стране Ниша, Зајечара, Краљева, Новог Сада, Боготе и Калкуте"? Није, дабоме да није. Ствар кућног васпитања.

У мом комшилуку дошле три свеже студенткиње из унутрашњости. Добро. Свако има право на свој покушај налажења среће. Трећу ноћ по усељењу музика до 4 ујутру, Цеца. Пета ноћ поново. Отворе прозоре на спрату и тамо пусте музику најјаче што може а они се сместе у приземље...
Е, сад, зашто ја ово све теби пишем. Зато што , рецимо, такве никада неће постати Београђанке, увек ће бити само становнице Београда.
А зашто је то тако?

...хајде... ти мала са неточним диловима...не знаш? Да дође мама сутра на дан отворених врата...

То је тако зато што је (обрати пажњу из фундамента обрати пажњу) бити Београђанин СТАЊЕ ДУХА А НЕ МЕСТО РОЂЕЊА ИЛИ ПРЕБИВАЊА.
Е`л си записала? Добро.

Погледај сада овај навод коме се ово недоношче клања (ваљда је клањање неки њихов заједнички ритуал, шта ли):
"...Beograd nikad nece biti svetska metropola, uvek ce gajiiti seljacki duh, negovati incestuozne odnose, ..."
У потпису, опет гле чуда, вебханума...
А обрати пажњу на ову констатацију (веруј ми, знам много много речи али немам потребе за баном):
"opste je poznato da su beogradjani ti koji sve zavrsavaju preko veza" !!!!
Код којих веза када у Београду више Београђана скоро да и нема!

Генерално, могао бих роман да ти напишем али сматрам да би било узалуд.
Коме се не свиђа Београд нека иде тамо где је боље, лепше, уредније и тако то.
Као да неко некога туче по прстима да дође у Београд.
Да имам право на једну жељу која би могла сигурно да се испуни, пожелео бих да од сутра неки други град буде главни и да све што мислите да треба преместити, преместите тамо...и да тамо живите срећно и весело до краја живота без иједног Београђанина.

Ви не грешите нигде. Са ваше тачке гледишта ви сте у праву. Проблем настаје онда када то искључи било какво другачије мишљење од вашег. А зашто да саслушате било шта друго? То је она прича о метру и сантиметру али добро, цртање ми никада није добро ишло...

Тачно, али ко је крив за то?

Је л' крив народ или лоша политика?

Хајде да идентификујемо правог кривца!

И? Шта онда? Хоћеш ли ти лично да одеш код тог кривца и кажеш му да је крив? Или ћеш само лепше да спаваш? Ако је само због твог сна, то подржавам.
Иначе је млаћење празне сламе...на које се одговара углавном једносложним бесмисленим реченицама.
Ако ти смета, имаш трокутић (што би рекла наша клањалица)...

.

С времена на време некоме падне на памет да отвара овакве глупе теме
/ tema nije zakljucana posto je propagira moderator, dok se svaki moguci odgovor na nju brise
moderator na drugom pdf odmah napada- ovde si nasla da trujes!!! zamisli, a ja odgovaram filozofski na postojecu konkretnu temu
zasto ova tema nije zakljucana, a druge jesu?/

У мом комшилуку дошле три свеже студенткиње из унутрашњости.
/ u mom komsiluku beogradjani u kucama, Ceca i ekipa do daske i ne ,mozes im nista!!!
beogradjani suse ves u haustoru!, zgrada citava smrdi od njihova kulinarstva, bespravno ogradili..(.jedini normalni-dodjosi)zato sto smatraju da im sve to pripada i postoji zbog njih/

...
А обрати пажњу на ову констатацију (веруј ми, знам много много речи али немам потребе за баном):
/ ??? ti si jedini u bg-u pa znas... ti ocigledno znas da neces biti banovan, za bilo sto... ako zelis da se prepucavas, meni nece biti zao banovanje... rado bi poimenice napisala primere od '92 do danas, pocev od upisa u srednje skole, fakultete, polaganje ispita, zaposlenja... poznajem dosta ljudi sa mnogo str... ali, ne mogu zbog beogradskog duha

kako mozes u milionskom gradu tvrditi da nema beogradjana?
ako su svi otisli- kako to da si ti ostao u manjini/

ja sam se osvrnula na komentar ijekavskog bosanskog i hrvatskog govora, i -vratite se okle ste dosli! sto je u najmanju ruku.... da se ne autobanujem.
sada neki ne zele komentirati taj dio izlaganja.... prave se da ga nema... a cinjenica je da je veliki br izbeglica pobegao samo sa odecom na sebi, bez icije pomoci izgradilo zivote i sada im se sve to negira i minimizira... pa se i okrivljuju zbog toga- zauzimaju mesta u skolama i obdanistima:eek:
da bi se neki razmazeni beogradicici bolje osecali u svojoj kozi
.

Posto nisi meni, vec Sofiji odgovorio na post, i to mnogo govori

Poslednja izmena:
....хммм....нећу.
Шалим се.
С времена на време некоме падне на памет да отвара овакве глупе теме и , гле чуда, да ли је некада неки Београђанин отворио тему под називом "Поткадање Београда од стране Ниша, Зајечара, Краљева, Новог Сада, Боготе и Калкуте"? Није, дабоме да није. Ствар кућног васпитања.

У мом комшилуку дошле три свеже студенткиње из унутрашњости. Добро. Свако има право на свој покушај налажења среће. Трећу ноћ по усељењу музика до 4 ујутру, Цеца. Пета ноћ поново. Отворе прозоре на спрату и тамо пусте музику најјаче што може а они се сместе у приземље...
Е, сад, зашто ја ово све теби пишем. Зато што , рецимо, такве никада неће постати Београђанке, увек ће бити само становнице Београда.
А зашто је то тако?

...хајде... ти мала са неточним диловима...не знаш? Да дође мама сутра на дан отворених врата...

То је тако зато што је (обрати пажњу из фундамента обрати пажњу) бити Београђанин СТАЊЕ ДУХА А НЕ МЕСТО РОЂЕЊА ИЛИ ПРЕБИВАЊА.
Е`л си записала? Добро.

Погледај сада овај навод коме се ово недоношче клања (ваљда је клањање неки њихов заједнички ритуал, шта ли):
"...Beograd nikad nece biti svetska metropola, uvek ce gajiiti seljacki duh, negovati incestuozne odnose, ..."
У потпису, опет гле чуда, вебханума...

Генерално, могао бих роман да ти напишем али сматрам да би било узалуд.
Коме се не свиђа Београд нека иде тамо где је боље, лепше, уредније и тако то.
Као да неко некога туче по прстима да дође у Београд.
Да имам право на једну жељу која би могла сигурно да се испуни, пожелео бих да од сутра неки други град буде главни и да све што мислите да треба преместити, преместите тамо...и да тамо живите срећно и весело до краја живота без иједног Београђанина.

Ви не грешите нигде. Са ваше тачке гледишта ви сте у праву. Проблем настаје онда када то искључи било какво другачије мишљење од вашег. А зашто да саслушате било шта друго? То је она прича о метру и сантиметру али добро, цртање ми никада није добро ишло...

И? Шта онда? Хоћеш ли ти лично да одеш код тог кривца и кажеш му да је крив? Или ћеш само лепше да спаваш? Ако је само због твог сна, то подржавам.
Иначе је млаћење празне сламе...на које се одговара углавном једносложним бесмисленим реченицама.
Ако ти смета, имаш трокутић (што би рекла наша клањалица)...

Е, свака ти част...не могу да верујем колико сам слова наслагао...
Видиш како можеш јасно да дефинишеш своје ставове.:D

Одговорићу ти само на последњи пост, јер се по питању претходних слажем с тобом.

Елем, дефинисање кривца скида одговорност са многих који су дошли да живе у Београд, што значи да многи нису дошли из силне жеље, већ због муке која их је натерала.

Јер кад се неко негде пресели јер га на то мука натера, а не његова силна жеља, онда не можемо ни очекивати од те особе неку претерану жељу за прилагођавањем. Међутим, такви се најчешће прилагоде.

Фундаментална разлика у твом и мом ставу је управо та што лично мислим да је јако битно ко је одакле дошао и с којом намером- централизација на Бг је довукла сву жгадију управо у Бг (није довукла превише финог света). Све оне жељне лоповлука и корупције. Е, ти су одговорни за сељоберизам у Београду, јер они су ти који су успоставили један нови и накарадан систем вредности који одређује и стање духа великог броја људи.

Poslednja izmena:

Back