Софија
Legenda
- Poruka
- 54.796
Бојим се да надолажење људи у Београд није почело од рата и санкција.Tema je otvorena pre par godina, više kao nekakva šala i reakcija na razno-razne večeri ovih ili onih u Beogradu.
Podigao sam ponovo temu da vidimo jesmo li se pomakli u mišljenjima i očigledno je da nismo.
Naravno da ogromna većina nas nema ništa protiv ljudi koji su Beograd obojili nekakvim svojim bojama i dali mu specifičnost metropole.
Uzroke jako dobro znamo, ratovi, sankcije, siromaštvo....
Posledice svakako postoje i ja ih vidim u dva smera.Dakle, postoje ljudi koji su se doselili u Beograd i postali sastavni deo beogradske svakodnevice, isto tako postoje ljudi koji na izvestan način "štrče" i pokušavaju na silu da nametnu nešto što je po njima normalno, a po standardima Beograda ne.
Ako zelite, spreman sam maksimalno da uozbiljim temu i vrlo argumentovano branim svoj LIČNI stav da se veliki broj ljudi nastanjenih ovde moze vratiti u svoje rodno mesto.Međutim, neće, ne isplati im se.Lepo je imati i putovnicu i pasoš, dvojno drzavljanstvo, crpeti sve od svih ne mareći za druge interese osim svojih sopstvenih.To je deo priče koji meni smeta, a ne ljudi koji pošteno i korektno zive u Beogradu.
Почело је у Титовој комунистичкој Југославији.
Тад су почели исмевати сељаке и правити лумпенпролетеријат којег је данас Београд препун.
Тад је владала парола ''радницима дати нужно, образованима обезбедити све''.
Тад су почели у селима да отварају гимназије, уместо пољопривредних школа.
Тад је народ похрлио ка градовима (не само Београду) јер му перспектива на селу није остала.
Тако је један велики број људи завршио и у Бг-у.
Да видимо шта се даље дешавало:
Онда су почели ратови, па је део људи био приморан да дође у Србију, од тога неки завршише у Бг-у.
Рат је завршен 1995. године, али је извршена и централизација на Бг, па данас имамо ситуацију да један Чачак од 100% зараде, 90% убацује у буџет Београда.
То је довело до додатног сиромашења осталих градова по Србији и натерало народ да емигрира ка Бг-у.
Е сад, друга је прича то што се неки не сналазе и не успевају да се прилагоде.
Али сви ти који штрче су у малом броју и лако се доведу у ред.
А они који имају и путовницу и пасош, шта им конкретно замераш?
То што неће да се врате у усташију из које су под претњом смрћу побегли?
То што неће да се врате у новоформирану државу у којој их третирају као народ другог реда?
Па ја их у потпуности разумем!
А путовницу је већина узела због путовања без виза.
То што ти не можеш да путујеш без истих, и након 9 година демократске власти, обрати се онима који народ колективно вуку за нос већ читаву деценију.
, upravo tako.

- sto bi bilo komicno, da nije tragicno