Belo u grlu...

Kontam da je proslo 100 godina od poslednjeg posta, ali, samo da razjasnimo, ukoliko neko naleti na ovaj thread:
To belo, kako ga zovete, nema veze sa komadima krajnika. Dr da zna kako krajnici izgledaju, znala/o bi da krajnici nisu bele boje :]
(Nadam se da Dr nema veze sa medicinom, posto ukoliko su nam lekari tako obrazovani, onda imamo daleko veci problem od belog u grlu)
"Belo" moze biti dve stvari:
1. Tokom zivota dobijamo upale grla, kasljemo, deremo grlo. Od tih stvari se na nasim jadnim krajnicima stvaraju vrste lezija (povreda) od kojih ostaju oziljci. Ti oziljci su kao male neravnine ili u gorem slucaju rupice/pore. E, u tim porama se moze zadrzati hrana, koja tu truli i moze se "iscackati" ili ponekad sama ispadne kada kasljemo etc.
2. Je nesto sto se zove Tonsillolith ili Tonsil Stone. To je vrsta kalcifikovanog materijala ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tonsillolith ) i izvor je jakog zadaha. Cesce se pojavljuje kod dece, no naravno, ima ga i kod odraslih. Odstranjuje se, ne stapicem za usi, vec to uradi lekar, a desava se i da ispadne sam, tj. da ga izbacimo kasljanjem etc.
Pozdrav!

Kontam da je proslo 100 godina od poslednjeg posta, ali, samo da razjasnimo, ukoliko neko naleti na ovaj thread:
To belo, kako ga zovete, nema veze sa komadima krajnika. Dr da zna kako krajnici izgledaju, znala/o bi da krajnici nisu bele boje :]
(Nadam se da Dr nema veze sa medicinom, posto ukoliko su nam lekari tako obrazovani, onda imamo daleko veci problem od belog u grlu)
"Belo" moze biti dve stvari:
1. Tokom zivota dobijamo upale grla, kasljemo, deremo grlo. Od tih stvari se na nasim jadnim krajnicima stvaraju vrste lezija (povreda) od kojih ostaju oziljci. Ti oziljci su kao male neravnine ili u gorem slucaju rupice/pore. E, u tim porama se moze zadrzati hrana, koja tu truli i moze se "iscackati" ili ponekad sama ispadne kada kasljemo etc.
2. Je nesto sto se zove Tonsillolith ili Tonsil Stone. To je vrsta kalcifikovanog materijala ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tonsillolith ) i izvor je jakog zadaha. Cesce se pojavljuje kod dece, no naravno, ima ga i kod odraslih. Odstranjuje se, ne stapicem za usi, vec to uradi lekar, a desava se i da ispadne sam, tj. da ga izbacimo kasljanjem etc.
Pozdrav!
Dr jeste lekar, nažalost, ne posećuje više forum. Prvo - nikad nije rekla da su krajnici beli, niti je rekla da su to komadi krajnika. I nemojte odmah o obrazovanju, zaista je smešno.
Elem, pri streptokokalnom faringitisu tolazi do stvaranja tonzilarnog egzudata, te se vide kao bele tačke na palatinim tonzilama. Takva upala se vrlo jednostavno leči antibiotikom (hemomicin, eritromicin).
Što se tonzolita tiče, predlaže da pročitate malo više o njima.

Pozdrav!

sve sto je belo na tonsilama nije normalno
oni imaju izgled badema sa udubljenjem i u tim udubljenjima se istina moze svasta naci , zato se radi bris istih i na osnovu rezultata se ordinira th
naslage mogu biti bakterijske : stafilo i streptokok ali moze biti i candida
inace tonsilae vremenom regresiraju

Dobar dan , imala bi jednu molbu ako moze neko da mi objasni sta se desava sa mojim sinom. Moj sin ima 3 1/2 gonide i cesto je bolesnan jednom mesecno.Doktor uvek kaze neki virus i to se tako vuce po dve sedmice i nakraju ispadne da ima upalu pluca ili bronhitis. I tako da je stalno na antibioticima . A sad ima belo na glu i temteratura mu je 37 stepenio vec dva dana.Zanima me kako se moze izleciti taj gnoj u glbu? I dali je dobro da dete bude skoro 9 meseci na antibiocima ? Jer to meni nije normalno a ovde u kanadi kao nema se izbora.

Back