Belgijski ovčar - Malinoa

ei5ulw.jpg

Najzad sam uspeo da po sunčanom danu vidim Azru i da je slikam. Izvinjavam se zbog lošeg kvaliteta slika, slikao sam mobilnim telefonom. Videćete na slikama da gazde još nisu završile boks (za šta sam ih kritikovao, ali razumem da je berba kukuruza u toku, nisu imali vremena). Najnovija dogodovština je da je uhvatila goluba u letu.
AzraNestoVidela.jpg
AzraSaMnom.jpg
AzraMirnaJednuSekundu.jpg
AzraNaLedjima.jpg

Dodatak (da ne bude "al' si opširan" :) )
Ima zagarantovanu dnevnu dvočasovnu šetnju (čitaj: jurcanje) po njivama i livadama ravnog Banata. U šetnji se ponaša sasvim pristojno (osvrće se svaki čas da vidi da li je gazda tu), naučila je da na jednom mestu obavlja fiziološke potrebe, ne podnosi ćebe u kućici (nije mi jasno zašto, stalno ga izvlači napolje, pa sam predložio da je poslušaju, da joj ne vraćaju ćebe), više je ne šetaju sa amom nego pokušavaju ogrlicom da je sputaju da ne vuče, loptice su fetiš (posle one koju sam im ja dao, kupili su još nekoliko). A propo goluba (zapravo gugutke koju je uhvatila u letu): vraćali su se iz šetnje, i sa puta (nekih 25 metara od kućice) videla je dve gugutke kako joj kljucaju iz porcije. U par skokova je prešla to rastojanje, i jednu od gugutki uhvatila u letu. Nije bilo krvi (setilo me na Doninu kokošku). Gazde sada ne propuštaju onu emisiju "Dog Whisperer", i upijaju nova saznanja o psima. Ovih dana ću im odštampati (zamoljen sam) sve o malinoima na netu (jes' baš ću sve...). Činjenica je da su se zaljubili u Azru, i da je Azra jedan srećan pas - a da li je "pravi" malinoa, ili ne, boli ih uvo.

Poslednja izmena:
A gde imaju da se nabave te ogrlice? :sad2: Pošto će mi trebati da odučim svog budućeg ljubimca od poverenja čak i prvim komšijama (ti su najgori-moj je odneo kerušu i celo leglo čim su se iz njegove slame preselili u naše dvorište-neograđeno, iz straha da će postati skroz naši ljubimci i lajavi čuvari a svojim drugim komšijama je otrovao ptrehodnog avlijanera) i od jedenja hrane van činije i ruku nas, ukućana. Ili ima i neki drugi, manje brutalan način?

Ima. Skuvaj komšiji čaj od lijandera.
Što se tiče poverenja, ne brini. Nema poverenja ni u koga, osim u onoga koga označi, a to si ti, alfa (to bi bio mimi's dad, jel'te) i mimi.
Što se tiče jedenja van činije... Ne znam. Rad, rad i samo rad. Nađite nekog dežurnog negativca, koji će joj, uz hranu iz ruke dati novinama po nosu. Ali neka bude dobro obučen, mislim, postavljen.
Stvarno ne znam za to, kako naučiti da ne jede van činije.
Jok, nema manje brutalnih načina. Smotana novina je iz raja izašla! :) A i blagi elektrošokovi :)

moje mišljenje je da je Azra pravi malinoa
istina, ima malo krive prednje noge, ali to zaista nema veze sa tim koliko je mila i draga.
da me ne shvtiš pogrešno, ja bi psa volela i da daleko bilo ima tri noge, tako da primedba o krivim nogama je tu samo zato da pokžem da sam objektivna u sagledavanju psa.
inače lepa je, pravi malino, mišićava i ima onaj stav koji nema ime ja ga zovem malino stav.
neka uživaju jedno u drugom i oni sa njom i ona sa njima....

a propo gugutke....
vataće ih ona i dok spava, skokm u vis onako iz čistog mira.....
i ježeve...
i mačke....

a gotovo sam sigurna da bi mogla i zeca

Hellooooooooo, hahah, mene dugo ovde nije bilo, *** imao posla, juri tamo, juri vamo, duze vreme sam kod suncice lazic na kipru, pa cu s vremena na vreme postavljati klipove s nasih treninga, ne mogu od njih disati, nonstop markiram, jos se radi socijalizacija, uglavnom ludnica :)
Za pocetak Ziko 11 meseci, i Boki 14 meseci, njih generalno radimo na odelo, obojica vuku od linije ludaka, pa je grota drzati ih samo na rukavu

Sa dozvolom kolege Sale, sa drugog foruma, prenosim njegovo iskustvo sa malinoa. Pre nego kopiram njegov post, objasniću pred-istoriju konverzacije: U jednom od postova je naveo da malinoi imaju "nestabilni karakter". Kada sam ga zamolio da to pojasni, poslao mi je sledeći post:

Citat:
"Pas sa slike (sliku neću da postujem, za to nemam dozvolu (prim. easyB)) je prošao obuku "osnovne poslušnosti" od strane jednog od vodiča pasa iz MUP-a. Na moje veliko razočarenje, pas je posle toga pokazao znake plašljivosti i nesigurnosti koje nisu bile posledice obuke. Šta više, ja sam uz nadzor pomenutog policajca izvodio veći deo radnji, bez upotrebe bilo kakve prinude. Sve uz igru i nagradu.
Desilo se da je posle toga skoro ujeo moju ćerku koju sam držao u krilu. Kada sam viknuo NE! otrčao je u boks i nije hteo da izađe sve dok nisam doneo lopticu i pozvao ga da izađe. Odmah posle toga je odradio ceo program besprekorno.
Kako da ti kažem, ja sam onda shvatio da su oscilacije osećanja u tom psu velike. Pitao sam i odgajivače koji su godinama držali ovu rasu, dresere i ostale ljude koji imaju pojma o ovome. Svi su me odmah pitali zašto sam uzeo tog psa, a da se prethodno nisam raspitao o karakteru te rase.
Da, najzanimljiviji detalj: pas je jednostavno izašao na ulicu u prvoj prilici koja se ukazala, vratio sam ga sutradan (javio mi drugar da mu je pas ušao u dvorište i da neće da ode), on je posle par dana opet izašao na ulicu (namerno ostavljena kapija otvorena), pozvao sam ga po imenu, on je stao i okrenuo se prema meni, pitao sam ga: Gde si krenuo? On je samo spustio rep i lagano otišao niz ulicu. Nikad više ga nisam video niti znam šta je bilo sa njim.
Milion ljudi mi je reklo da tako nešto nemački ovčar u životu ne bi uradio.
Sada imam dva šarplaninca. "
Završen citat.

Šta nije bilo u redu sa ovim psom?

Dobio sam dozvolu da postavim slike.
sale malinoa 2.jpg
sale malinoa 1.jpg

Poslednja izmena:
Sa dozvolom kolege Sale, sa drugog foruma, prenosim njegovo iskustvo sa malinoa. Pre nego kopiram njegov post, objasniću pred-istoriju konverzacije: U jednom od postova je naveo da malinoi imaju "nestabilni karakter". Kada sam ga zamolio da to pojasni, poslao mi je sledeći post:

Citat:
"Pas sa slike (sliku neću da postujem, za to nemam dozvolu (prim. easyB)) je prošao obuku "osnovne poslušnosti" od strane jednog od vodiča pasa iz MUP-a. Na moje veliko razočarenje, pas je posle toga pokazao znake plašljivosti i nesigurnosti koje nisu bile posledice obuke. Šta više, ja sam uz nadzor pomenutog policajca izvodio veći deo radnji, bez upotrebe bilo kakve prinude. Sve uz igru i nagradu.
Desilo se da je posle toga skoro ujeo moju ćerku koju sam držao u krilu. Kada sam viknuo NE! otrčao je u boks i nije hteo da izađe sve dok nisam doneo lopticu i pozvao ga da izađe. Odmah posle toga je odradio ceo program besprekorno.
Kako da ti kažem, ja sam onda shvatio da su oscilacije osećanja u tom psu velike. Pitao sam i odgajivače koji su godinama držali ovu rasu, dresere i ostale ljude koji imaju pojma o ovome. Svi su me odmah pitali zašto sam uzeo tog psa, a da se prethodno nisam raspitao o karakteru te rase.
Da, najzanimljiviji detalj: pas je jednostavno izašao na ulicu u prvoj prilici koja se ukazala, vratio sam ga sutradan (javio mi drugar da mu je pas ušao u dvorište i da neće da ode), on je posle par dana opet izašao na ulicu (namerno ostavljena kapija otvorena), pozvao sam ga po imenu, on je stao i okrenuo se prema meni, pitao sam ga: Gde si krenuo? On je samo spustio rep i lagano otišao niz ulicu. Nikad više ga nisam video niti znam šta je bilo sa njim.
Milion ljudi mi je reklo da tako nešto nemački ovčar u životu ne bi uradio.
Sada imam dva šarplaninca. "
Završen citat.

Šta nije bilo u redu sa ovim psom?

Dobio sam dozvolu da postavim slike.
Pogledajte prilog 157511Pogledajte prilog 157510

teško je to reći tek tako...
moj Baja uz otvorenu kapiju, čak i mačku koja je na ulici ne izlazi (a da pizdi zbog mačke pizdi)
kad nema mačke mirno sedi i ne izlazi
nikad

ali zato je Dona druga priča
ona je izlazila, čak je i ogradu preskakala da bi izašla
i vratila se

zadnjih godinu dana to ne radi
ali su nam vrata od kuće UVEK otvorena tako da ona kad god hoće uđe u hodnik
imam utisak da je to smiruje

čak i kad leži u hodniku izleti poput munje kad se neko približi ogradi
ona se plaši grmljavine, Baja ne
ona se plaši pucnja, Baja ne

ali
Dona je kod nas došla kao jednogodišnji pas koji osim profesionalaca oko nje nikog drugog video nije
kao pas koji nikada nije prošetan gradom-kad se samo setim kako se plašila automobila, nikad mažen i pažen....
šta god da je uradila nikada na nju ne bi mogla da se ljutim jer nije ona kriva....

ono što znam za malinoe i što se u praksi potvrdilo jeste da se oni vezuju samo za jednog čoveka, onako jednom za ceo život
jesu svi psi verni, ali malino je nešt posebn

kažu mi prijatelji derseri u vojsci da NM, vučijaci, rotovi se vezuju za uniformu, pa dk je u vjsci vojnik ga trenira, kad se skine dođe drugi i pas ga opet prihvati (mada bilo je slučajeva da ti isti vojnici koji provedu mesece i mesece sa psom dođu onako u civilki nakon skidanja do psa i samo što ne budu rastgnuti...)
e malino to ne radi
ne vezuje se za uniformu
za čoveka samo
mislim čuva on ceo svoj čopor ali samo jednog gleda kao Boga.....

takođe teško je i mislim pogrešno po ponašanju samo jednog psa generalizovati osobine cele rase
recimo retriveri su zaista psi koji važe za najmiroljubivije
nažalost, na zapadu se primerci koji pokažu i najmanji znak agresije (a to može da bude i režanje)prema ljudima eutanaziraju.
i zaista gotovo svi retriveri koje znam su miroljubivi, neke su čak i krali koliko su miroljubivi
ali
jednu retriverku recimo vlasnica nikada, ali nikada ne pušta da se igra sa drugim psima jer je krajnje agresivna prema svakom psu, nažalost jednom se desilo da je jednog malog psa i usmrtila (jadničko je umro posle par dana od ujeda uz sve napore veterinara...)
naš prijatelj ima rretrivera koji je u sred parka iz najsnažnije igre uočio na kraju staze dedu nekg sa štapom, zatrčao se i iz čistog mira ga ujeo
takođe ujeo je i jedno dete, istina dete ga je gnjavilo, ali retriveri to ne rade, zar ne
uglavnom ovaj po meni najlepši ret kojeg znam očigledno nije bezopasan pas.....
ali ja dalje mislim da su r.r. miroljubivi do bola, savšeni za igru,a kao čuvari za teško izbegavanje...

"pizdi" :)

danas sam (eh, već je juče) video Azru. I baš Tvoja rečenica "mislim čuva on ceo svoj čopor ali samo jednog gleda kao Boga....." otprilike definiše malinoa. Kada si pre nekog vremena pisala da je Dona "zadužena da vas čuva, kada alfa nije tu", da uzima za sebe pravo da vas sve čuva, dala si pravu definiciju čuvara. To sam Sale pokušavao da objasnim, da se neki psi vezuju za mesto, a neki za ljude. Malinoi za ljude. Di je Sale pogrešio, ne znam.

Dodatak:
Upravo sam pročitao tvoj post (sporo pišem, šta ću...), i statistike kažu da su najujedljiviji psi baš oni koji nisu čuvari... Eto, Zara, labrador, nije još nikoga ujela. A ne mogu da garantujem da neće, ima neke mušice, iako ima tek godinu.

Poslednja izmena:
Mislim da je problem u tome što se neke rase proglašavaju za "kućne", a zapravo nisu, već su radni psi. Uzmimo kokere, na primer. Ili irske setere. Nisu to kućni psi, to su radni. Kokeru treba, kao i seteru, kao i labradoru (i retriveru iz donamileva posta) - rad! Lov! Ganjanje po kojekakvim vukojebinama! A ne šetnja po parku, jednom dnevno, dva sata...

Na klinca se raduje čim on kaže "pa di si mi ti?!", ali je prema meni rezervisana. Bili smo baš u nedelju uveče tamo, mrkli mrak, parkirali auto, ona laje - sve dok smo ćutali, lajala je upozoravajuće. Čim je klinac prišao i rekao password :) počela je da mu se umiljava. Ja sam sačekao gazdaricu ('el to bolji izraz?), jer me je gledala podozrivo. Ne znam, ipak imam neki respect prema Azri, poštujem njenu teritoriju i njen posao.
Inače unuče gazdarice (4. godine) gotovo redovno učestvuje u šetnjama, i vrlo je interesantan odnos Azre prema njemu. Zaštitnički u tolikoj meri da Azra u šetnji ne jurca već hoda maltene naslonjena sapima na njega dok on drži povodac. Naravno, dok se neko od njih ne saplete jedno o drugo :) onda nastaje jurcanje, lov na PET ambalažu, nesrećne ptice u prolazu (preletu) i slično.
I opet sam se uverio da su zaista srećni što je imaju, a mazeći nju, primetio sam kvalitet dlake - ima, rekao bih, mekšu dlaku od Zare, psa koji živi u stanu - što mi govori da je i ona srećna (ne moram da objašnjavam zašto sam ovo zaključio, nadam se).
A ćerka gazdarice, koja inače ignoriše postojanje pasa, mačaka i ostalih životinja osim onih jestivih i pripremljenih za konzumaciju, hladna kao led prolazi pored Azre, dok je ova gleda pogledom tipa "a zašto ti mene ne voliš?". Na moju primedbu zašto je bar ne pogleda, uputila mi je pogled koji me je uverio da sam u istom rangu kao i Azra. Eto, ima nas raznih.

da li postoji jos neka razlika izmedju vrsta belgijskog ovcara osim u boji i duzini dlake?

Nije me mrzelo da potražim, evo odgovora: Postoje 4 varijeteta:
Groenendael
Laekenois
Malinois
Tervuren

Da, postoje razlike. Tervuren ima veće indikacije na epi napade. Detalje možeš videti na http://en.wikipedia.org/wiki/Belgian_Shepherd_Dog a na http://www.yourpurebredpuppy.com/reviews/belgianshepherds.html imaš i dodatne informacije. (btw, bilo mi je zadovoljstvo da pročitam te linkove)

I, ali ovo moram da naglasim: Frankly, most Belgian Shepherds are "too much dog" for the average household. Very few people really have the knowledge or skills necessary to manage this breed, or the time to provide the activities that keep him satisfied.

ovaj moj Baja nikad neće da se uozbilji.....
opet je po n-ti put (n teži + beskonačno) uništio đubravnik...naravno samo dršku....

Dona je bila juče težak lopov, neke ogromne juneće kosti isposlovaeuz tešku upotrebu svog postojećeg šarma, Alfa sekirom iseckao, dao im da jedu nešto, a ostatak ostavio da im skuvam...oma srž bila ko parizer od 1 kg otprilike:lol:
kesa je ostala u garaži, a to se dešava oko 5 popodne
uveče, kad smo ispratili prijatelje, ajde da uzmem kosti da skuvam za sutra...cvrc...prazna kesa...u međuvremenu Dona je više puta viđana kako ulazi u garažu osvrćući se oko sebe, kad uhvati naš pogled kao gleda u nebo i broji zvezde, ne zna ona o čemu se radi...još komentarišemo kako je verovatno nešto loše uradila, potpuno zaboravivši na kesu sa koskama....ne znam samo da li je i Baja umeo da se snađe....

inače juče je Donau sred dvorišta ulovila pacova, ubila ga i bacila....pošto ja imam strah i grozu od svega što gmiže + ima rep i krzno a nije pas i mačka, iz daljine gledam dok ga Alfa ubacuje u kesu-od nosa do kraja repa je ko kesa tregerašica:lol::lol:al ga objasnih
to je inače treći pacov u poslednja 4 meseca:lol:, sa prvim je bilo problema, ujeo ju je za nos, a posle je shvatila kako i šta se radi....

Back