Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
hm, ja vas bas ne razumem.
svi narodi na svetu se ponose svojom kulturom, svojim jelima, svojom muzikom..
a kod nas je taj nacionalni osecaj ili preuvelican i isprostitusan dnevnopolitickim desavanjima, ili potpuno poreknut..

a kod nas je taj nacionalni osecaj ili preuvelican i isprostitusan dnevnopolitickim desavanjima, ili potpuno poreknut..

Ja razumem. Meni je, a verujem i veeeeeelikom broju ostalih ljudi koji 2008. godine zive u Srbiji, vise preko glave pozivanja na velicanstvenu i bogme davnu proslost Srbije. Svi koje je Helen navela (Crnjanski, Andric, Ducic....) ziveli su u ranijim vekovima. Sta je to lepo, dobro i velicanstveno ova zemlja iznedrila u skorije vreme?! Po meni jedini covek koji je zaista bio velikan, ubijen je od strane niskocelnih, bezumnih, nacionalnom mrznjom i sebiclukom zadojenih psihopata. Nemamo se mi cime ponositi bas u poslednjih par desetina godina, naprotiv. Eto zato je kod nas nacionali osecaj preokrenut i isprostituisan. Svako ko ima oci vidi kakva je karikatura postala Srbija i koliko je unakazen patriotizam kao ljubav i ponos zbog dostignuca sopstvenog naroda i napretka zemlje i nacije kojoj pripadas. Svakom ko ima oci otuzno je pozivanje na nacionalnu pripadnost kao razlog za radjanje i borbu protiv bele kuge. Licno nisam bas uverena da smo kao covecanstvo zasluzili da prezivimo (pitanje je i da li cemo i jos koliko dugo bivstvovati na ovoj planeti obzirom kako se odnosimo prema njoj), a sto se Srba i Srbije tice - bas me briga!
Ako cu da radjam, rodicu za sebe i mog dragog... a pitaj dragog gospoda kakva ce nam svima sudbina biti za par decenija, i u kakvom ce svetu ziveti moje dete, i sva druga deca. Pa izmedju ostalog, nesigurnost, neizvesnost zivota i sudbine potomstva navodi ljude da se u sve vecoj meri odlucuju na zivot bez dece.

Problem je što se kod nas pojam Srbija ne poistovećuje sa kulturnom baštinom, nego sa državom koja je u k.rcu par decenija, a to je većini nas skoro ceo život.
Ja se i ne sećam normalnog života, samo sranja.
A to nam je sve obezbedila naša divna država Srbija. Tako da je smešno, čak uvredljivo kada nas ta ista država poziva na svest o beloj kugi.

Osim toga, ja lično smatram da svi treba da se ponašamo u skladu sa prirodom, a ne u skladu sa granicama. Ebale nas granice i večita podela. I busanje u grudi! :besna:

U pravu si koto, deca se rađaju da bi se volela, zato što ih želimo... Kada bi Srbi ili srbi (namerno pišem obe opcije da ne bi nekome zasmetalo jedno ili drugo) shvatili da svi oni istorijski porazi ne mogu da se pretvore u pobede koliko god oni besni i glasni bili, svima bi nam bilo bolje...
Ovako, nismo ništa bolji od onih inih koji su se smatrali za super rasu, na žalost, u Sbiji
ljudi i dalje tako razmišljaju kada je nacija u pitanju... Samo mi, deset mesta prazno pa onda ostali...

ja licno mislim da ste malo skrenuli sa teme (i to debelo) i pogresno protumacili sta je Helen htela da kaze.
Niko ovde nije pricao o lokal patriotizmu.

A sad svi na svoje radne forumske zadatke. :hahaha:
tema je bela kuga a ne dnevnopoliticki zivot :)

Citat:
Original postavio DJM
Nije li malo neumesno sprdati se sa kulturom koja je postigla ono što mi ne možemo za narednih 'iljadu godina?
Ne sprdam se uopšte. To su činjenice, ovom dinamikom će na planeti ostati samo Kinezi i još par naroda, ostale će pojesti bela kuga ili šta već, nebitno je....

Citat:
Original postavio EliNS
Ne sprdam se uopšte. To su činjenice, ovom dinamikom će na planeti ostati samo Kinezi i još par naroda, ostale će pojesti bela kuga ili šta već, nebitno je....
Hmm, dobro.
Čak i to da se desi (što je inače teško), zar je bitno...

Koje "ostale" će pojesti bela kuga? Nekog Peru i Milicu, John-a i Lisa-u, neke random belce...?
Što se mene tiče, moja lepša polovina može da bude bilo koje boje, iz bilo kog naroda.
Sve mi je jedno.
Ta deca koja se budu rodila biće moja i od moje supruge i biće mi sve jedno koje će boje biti.

I baš će me biti briga što će belci nestati, ili što neko neće želeti da ima decu ili šta god.

Toliko.

Pozz

Citat:
Original postavio DJM
Hmm, dobro.
Čak i to da se desi (što je inače teško), zar je bitno...

Koje "ostale" će pojesti bela kuga? Nekog Peru i Milicu, John-a i Lisa-u, neke random belce...?
Što se mene tiče, moj lepša polovina može da bude bilo koje boje, iz bilo kog naroda.
Sve mi je jedno.
Ta deca koja se budu rodila biće moja i od moje supruge i biće mi sve jedno koje će boje biti.

I baš će me biti briga što će belci nestati, ili neko neće želeti da ima decu ili šta god.

Toliko.

Pa neka tumaci svako prema svojoj svesti i savesti....
Pozz

ОК, значи ако будеш морао да сунетиш синове и да ћерке шаљеш забрађене у школу...исто ће ти бити ''све ми је једно''? (Пошто ћемо за мање од пола века бити национална мањина у сопственој држави...а већина ће говорити другим језиком, бити друге вере и наметнути друге културне утицаје... )

Citat:
Original postavio Hellen
ОК, значи ако будеш морао да сунетиш синове и да ћерке шаљеш забрађене у школу...исто ће ти бити ''све ми је једно''? (Пошто ћемо за мање од пола века бити национална мањина у сопственој држави...а већина ће говорити другим језиком, бити друге вере и наметнути друге културне утицаје... )

Očekivao sam ovaj odgovor.

Ja nisam lancima vezan za ovu zemlju, niti za bilo šta drugo.
Ja sam pre svega čovek koji ima ličnost, a tek onda Srbin i sve ostalo...

Meni su cilj sopstvene ideje a ne tuđe. Ako se poklope sa tuđim, onda dobro, ako ne, isto dobro... furam dalje.

O tome dal' ćemo biti manjina u sopstvenoj zemlji, nije moj problem. O tome je trebalo ranije da se razmišlja. Ja i pored najbolje volje ne mogu sam ići protiv "svih".

Ehh sada... Raspalite po meni... Kakav sam ja to čovek koga je "baš briga" za Srpstvo, pravoslalje, gibanicu i opanke.

Citat:
Original postavio DJM
Očekivao sam ovaj odgovor.

Ja nisam lancima vezan za ovu zemlju, niti za bilo šta drugo.
Ja sam pre svega čovek koji ima ličnost, a tek onda Srbin i sve ostalo...

Meni su cilj sopstvene ideje a ne tuđe. Ako se poklope sa tuđim, onda dobro, ako ne, isto dobro... furam dalje.

O tome dal' ćemo biti manjina u sopstvenoj zemlji, nije moj problem. O tome je trebalo ranije da se razmišlja. Ja i pored najbolje volje ne mogu sam ići protiv "svih".

Ehh sada... Raspalite po meni... Kakav sam ja to čovek koga je "baš briga" za Srpstvo, pravoslalje, gibanicu i opanke.

КО је требало раније да размишља о томе? И кад раније?

Српство није само гибаница, то је и Дучић, и Црњански, и Сава Шумановић, и Мокрањац, и Пупин, и Цвијић, и Милутин Миланковић...то је и ''На Дрини ћуприја'', и ''Бановић Страхиња'', и Студеница...читава култура једног народа без које ће светска културна баштина остати много сиромашнија!

Original postavio Hellen
КО је требало раније да размишља о томе? И кад раније?

Српство није само гибаница, то је и Дучић, и Црњански, и Сава Шумановић, и Мокрањац, и Пупин, и Цвијић, и Милутин Миланковић...то је и ''На Дрини ћуприја'', и ''Бановић Страхиња'', и Студеница...читава култура једног народа без које ће светска културна баштина остати много сиромашнија!
Ehh, ko...
Mnogi pre mene...
Al' 'ajd, da ne budem partibrejeker... Ako nekom znači... Nemam ništa protiv da se uključim u "borbu".
Naravno, ne želim se uključivati u bilo šta što nema smisla i određenog cilja.

Što se tiče umetnika naše zemlje, neće oni nestati.
Inače imam veliko poštovanje ka istima, samo što ovde nije problem u umetnicima.

Ovde je problem u "običnom" narodu, koji sve radi naopako, bez ikakvog cilja.
Problem je u tome što niko ne želi da prihvati RED i ORGANIZACIJU.

Ovde uopšte nije do političara. Kakav je red u glavi i svesti, takav je i u društvu.

I sada, jedno prosto pitanje... Šta su postigli naučnici i umetnici u ovoj zemlji? (pre svega mislim na priznanje koje su dobili.)
Samo da dodam još nešto.
Meni ovo društvo nije pružilo puno (čak šta više vrlo malo)... ali mene to nije sprečilo da tražim ono što me zanima.

E, kada bude bilo više takvih ljudi (koji žele da ostvare svoje želje i ciljeve i ne nalaze stalno krivce koji ih "sprečavaju"), onda može nešto i da se napravi.
Do tada... Žabokrečina je naš nivo.

Re: Bela kuga....
Нисмо ми само оно што је сада и овде. Ипак смо од нечег потекли и нешто треба и да оставимо будућим нараштајима.

Citat:
Original postavio Hellen
Ох, ти све посматраш са неког денвно-политичког становишта.
Ја гледам много шире.
Ниједан други народ неће неговати нашу културу, наш језик, нашу књижевност, нашу музику, нашу традицију, наше културно-историјске споменике...
Нисмо ми само оно што је сада и овде. Ипак смо од нечег потекли и нешто треба и да оставимо будућим нараштајима.
Uopšte nije dnevno-političko stanovište.

Ovde se radi o tome da smo zarobljeni u prošlosti. Non-stop se ponavlja: "Tradicija, tradicija, tradicija..."

U redu je to. Svaka čast precima, treba to poštovati (i ne zaboraviti), ali život ide dalje.
Ne možemo doveka pričati kako je bilo nekad, od koga smo potekli i šta smo imali.

Pravila se menjaju, ljudi se prilagođavaju i prave novu tradiciju.

Dodao bih da se apsolutno slažem sa zadnjom rečenicom. Ali to znači: Da mi nešto ostavimo budućim naraštajima, a ne da vučemo non-stop nešto od pre par vekova.

Pa neka tumaci svako kako misli da treba....

pa ..kako da vaam kazem.
ja sam decu radjala ne zbog srbije, nego zbog ljubavi.
al i andrica volim. i gibanicu. i trube. i manastire. ibeograd, i zlatibor.i novi sad. i volim. i ubijte me, eto.:rumenko:

Takođe. Ne znam nikog ko je rađao decu zbog bilo koga drugog nego zbog sebe. A kamoli zbog države Srbije.
Ja takođe volim većinu ovog pobrojanog. Ali zato što vredi, a ne zato što je srpsko. Eto.

E bravo ti ga kad mozes sve to da vidis oko sebe !!!
A mora da ste to Vi neki Nebeski Narod, ne li ?
Ja odavno vidim da je sve otislo u.....
Temeljna, hronicna, konstantna detorijacija svih tih stvari koje pominjes...... to be continued :)

al lepo zvuci kad se kucka :hahaha:
nasu muziku - a koju to muziku ?
knjizevnost - no comment
tradiciju - pa ovo ti je bas duhovito :P
kulturno-istorijske spomenike - e to neguju, sto jes - jes.... narocito s' color spray

Vi ste upravo ono sto je sada i ovde

"nasu muziku" ...... idi breeeee ..... ovo je cooooool
:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Шта да кажем. :confused: Жао ми је ако неко не може да гледа више и даље од свог џепа и свог стомака. И што ћамећи ћека да му неко уреди државу, образује народ, ствара културу...а док му све то не обезбеди он ће да пљуцка на све и у знак простеста - неће да се размножава! :mrgreen::lol:

ja licno mislim da ste malo skrenuli sa teme (i to debelo) i pogresno protumacili sta je Helen htela da kaze.
Niko ovde nije pricao o lokal patriotizmu.

A sad svi na svoje radne forumske zadatke. :hahaha:
tema je bela kuga a ne dnevnopoliticki zivot :)

:worth: Ох, хвала!

Као што рекох: ја нигде нисам писала о политици и не бих да је мешам у ово, а нарочито не бих да све ово гледамо из призме последњих пар деценија пошто смо разочарани свиме што нам се дешавало (а за шта смо и сами одговорни сви, као појединци не само као народ, не заборавите!).
Није реч само о САД и ОВДЕ, говорила сам о нечем што надраста те границе, о ДЕЛУ СВЕТСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ који чинимо. И уколико нестанемо - нестаће и он!

Poslednja izmena:
Да нагласим: ја нигде нисам рекла да треба да рађамо децу због државе. Наравно да не.
Говорим само о последицама беле куге и о томе да мени није свеједно да ли ће се култура мог народа затрети и нестати.
Можда некоме јесте. Његово право.
Мени није.

Bili neki od silnih izbora.. i u predizbornoj kampanji...otishli politicari..u neko zabaceno mesto i poceli da obecavaju...
Glasajte ljudi za nas ..sve cemo da vam damo..i da izgradimo i puteve i prodavnice i fabrike i SHkole..
Al vicu ljudi ma kakve skole shta ce nam skole ovde vlada bela kuga i nema dece ...
odgovara politicar....
Ma reko sam sve cemo da vam sredimo ..Ako nema dece :
I DECU CEMO DA VAM PRAVIMO...

Jesmo u manjini ali ima i nas BORACA sve sami dobrovoljci...
Napred drugovi...zene im njihove kapitalisticke...:brus:

Mislim da je pitanje bele kuge, aj ne 100% političko, ali 70%... tako da je politika na ovoj temi, iako motiv za žestoko prepucavanje, neizbežna. Ne vidim zašto bismo je onda izbegavali.

Kapiram skoro svakoga na tu temu i svi skoro da govorite identično. Opet :lol: Tj. prepirete se sami sa sobom. Kako se to lepo vidi kad je čovek sa strane, a ne u centru diskusije :lol:

Uglavnom; decu bih rađala samo i isključivo zbog sebe. Prema ovoj zemlji isto kao Banši već godinama ne osećam ništa lepo, čak ni ništa ružno, to se odnosi na nju u svakom pogledu - od politike, preko samog naroda, do kulture. Pa bih opet, da me neko pita ili da mi daa čarobni štapić, volela da se malo "popravimo" u pogledu nataliteta, ali samo toliko da ne budemo negativni. Mislim da i nismo. Meni se uvek činilo da je u Vojvodini negativan prir. priraštaj, ne zbog nas, već baš zbog manjina...
Paralelno bih krivila državu ako mi ne obezbedi neke elementarne uslove za život sa detetom, ne da bih je krivila nego bih urlala na sva zvona. Uostalom, tako biste i vi radili. Takvi smo mi Srbi :lol::) i ne mislim čak da je to loša osobina.
Na kraju, državu nikada nisam, samu po sebi, ni krivila za užas u kom sam odrasla, više narod. Ne može država da se pokvari sama od sebe. Ovo sad je druga priča.
Ljudi žive u nehumanim uslovima a servira im se priča da im je super i da treba da budu presrećni. Ranije su se bar pozivali na patriotizam :lol:

E za to mi je kriva država. Jer, svaka će se vlast ponašati isto. Država se finansijski oporavila tako što je ukinula narodne kuhinje, a uzimala od stoke novac za izgradnju avalskog tornja :roll:
Postala sam sebična. Draže mi je da sam ja finansijski stabilna nego država. Yebi ga, šta ću. Ipak sam sebična :mrgreen:
Ali to je ono po čemu se razlikujemo od Skandinavije, pa i od Austrije, a ličimo na Ameriku. Super smo primer našli, da se na njega ugledamo.

Poslednja izmena:
Ako cu da radjam, rodicu za sebe i mog dragog...

Već je rečeno, al' ne škodi da se ponovi. :mrgreen:

Osim toga, ja lično smatram da svi treba da se ponašamo u skladu sa prirodom, a ne u skladu sa granicama. Ebale nas granice i večita podela. I busanje u grudi! :besna:

Tačno. Čitava stvar u celoj ovoj priči je što ljudi nemaju nikakav ponos. Ponos biti čovek. Danas se ljudi zadovoljavaju time što su pripadnici određenih grupa... (kratko ošišanih, dugokosih, crnih, belih, Srba i šta ja znam čega još :mrgreen: )

Pa neka tumaci svako kako misli da treba....

Kada pogledam ovo sa strane... Izgleda mi kao da mogu da napišem neku dobru knjigu na ovu temu. :mrgreen:

Шта да кажем. :confused: Жао ми је ако неко не може да гледа више и даље од свог џепа и свог стомака. И што ћамећи ћека да му неко уреди државу, образује народ, ствара културу...а док му све то не обезбеди он ће да пљуцка на све и у знак простеста - неће да се размножава! :mrgreen::lol:

Rekao sam negde (ne sećam se sada gde), no ponoviću ovde.

Teško da će neko ko crkava od rada na nekom polju ili u nekoj fabrici biti u stanju da razmišlja o nekim visokim ciljevima i njegovoj egzistenciji i suštini bivstvovanja.
Kao što je i poznato, filozofija je nastala tek kada su sve potrebe (tih pojedinaca) bile namirene (doduše, od strane robova :mrgreen: ).

Prvo pun stomak a posle filozofija. (Uffff, baš je bila dobra večera :mrgreen: )

Ali to je ono po čemu se razlikujemo od Skandinavije, pa i od Austrije, a ličimo na Ameriku. Super smo primer našli, da se na njega ugledamo.

Ja nisam ljubitelj Amerike, ali jedno im ne mogu osporiti. A to je uređen sistem.
Koliko god kritika imao, bolje funkcionišu nego mi (kao država).

Шта да кажем. ... у знак простеста - неће да се размножава! :mrgreen::lol:

dobar predlog :klap::klap::klap:
ako se nastavi Negativna Selekcija, vrsta se degradira (sto je ocigledno) i najcesce propada (sto je takodje ocigledno)
Pre ili kasnije, nekvalitetne jedinke, losom selekcijom, produkuju sve gore i gore potomsto. Onda ih najcesce Chobani izbace iz uzgoja, ili Vrtlari pochupaju iz bashte, ili propadnu sami od sebe (takodje ocigledno :hahaha: )

Ja podrzavam ovaj predlog.... ajde da glasamo, pa da se razilazimo :rotf:

Teško da će neko ko crkava od rada na nekom polju ili u nekoj fabrici biti u stanju da razmišlja o nekim visokim ciljevima i njegovoj egzistenciji i suštini bivstvovanja.
.

:super::klap:

Ja nisam ljubitelj Amerike, ali jedno im ne mogu osporiti. A to je uređen sistem.
Koliko god kritika imao, bolje funkcionišu nego mi (kao država).

eeee, ovo si slagao !!!
i molicu lepo, odakle to da oni bolje funkcionisu od nas????
isto vazi i za glupe Nemce, smotane Svajcarce, dosadne Norvezane......
a ti samo blati svoj narod, pa ce da te pojede Bela Kuga ...

:super::klap:

eeee, ovo si slagao !!!
i molicu lepo, odakle to da oni bolje funkcionisu od nas????
isto vazi i za glupe Nemce, smotane Svajcarce, dosadne Norvezane......
a ti samo blati svoj narod, pa ce da te pojede Bela Kuga ...

Pre svega sam mislio na to da kada imaju neki cilj bolje organizuju radnu snagu.
To se može lepo videti po njihovoj arhivi.
Ja mogu da razumem da smo mi imali probleme (kao što i jesmo), ali danas kada većina tih problema ne postoje i kada imamo uslove da razvijemo organizovano društvo, mi i dalje radimo stvari na najprimitivniji mogući način rasipajući resurse koji ne padaju sa neba.

E tu je glavna razlika. :mrgreen:

Uostalom, u ekonomiji je vrlo jasno šta je uspešno i isplativo a šta nije.
(Što manje rada u što kraćoj jedinici vremena=$ :mrgreen: )
-----------------
Edit:
Ko pije vitamine on se Bele Kuge ne boji. :lol:

Poslednja izmena:

Back