Bela kuga....

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Aj da malo izanaliziram sve, ovo će da potraje. Pa ko neće da čita, unapred ga upozoravam da bi se mogao smoriti :mrgreen:

Imati ili nemati decu je toliko očigledno individualna stvar da su sad već verovatno prešli u komediju komentari koji upućuju na to da je neko nekome zgrešio što se nije, eto, umnožio..... ili bilo kakve predrasude u vezi s tim.
Ali onda se javlja pitanje opstanka. Šta i kako ako to uzme maha, ako postane trend? Šta i kako ako ljudi naglo shvate da život bez dece zaista jeste primamljiviji, zanimljiviji, posebno ženama..... ali i muškarcima koji ne moraju da strahuju da će ih svaka druga odbiti jer ne žele brak sa njom. Ma, rečju, raj na Zemlji :neutral:

A ja imam utisak da bi dve-tri reklamne kampanje već promenile dosta..... da bi se život mogao urediti tako da se oslanjamo jedni na druge i da u deci ne tražimo ni utehu, ni oslonac u starosti, a ni društvo kad nas svi ostave i zaborave :neutral: jer su ljudi tako homogeni kad je manipulacija u pitanju da je to strašno. Par individua koje sad tu nešto bulazne mogu da nađu svoje mesto samo u ovim propalim "demokratijama" koje se primenjuju u, recimo, našoj zemlji sada, ali i to bi već vrlo lako bilo izvrnuto tako da donese više štete nego koristi.

Uglavnom, ako ljude "kult deteta", predrasude, osuda okoline, moral i presija nagoni na reprodukciju..... ako je potrebno da nas država stimuliše - kako god..... ako je potrebno od jedne TAKO SAVRŠENO INDIVIDUALNE ODLUKE praviti greh, sebičnost, ako je društvu potrebno da ljude koji ne žele decu izuzme iz zajednice ne bi li ih podstaklo da odluku ipak promene, dakle - ako je potrebno da ti ljudi budu izbegavani! od strane većine..... što je, priznaćete, horor trpeti, čak i ako ste locirani u centru grada..... znači, ako je sve to potrebno - da bi se stimulisalo rađanje, onda... šta se desilo sa tim toliko čudesnim i hvaljenim instinktom? I to ne strogo za rađanjem :roll: već za održanjem vrste, za opstankom. Znači, tu ne izuzimam instinkt koji navodno imaju muškarci da oplode svoje ženke i tako produže vrstu, instinkt koji se zaista suštinski minimalno razlikuje od tog navodnog majčinskog instinkta. ("Navodnog" stoji zbog preciziranja i ne znači da ga ja nipodaštavam, umanjujem ili negiram)
Pa da skratim bajku malo, svak bi se pogubio u poenti. Ako je verovati pričama, da je taj majčinski instinkt (ovde već isključivo pikiram na njega, pošto mi se malo popeo, da izvinete, na živac...) toliko snažan i moćan da nijedna žena ne može da mu odoli, tj. ako je žena, ne krava, ne mačka, ne kučka, dakle - žena, toliko pogubljena u teranju da mora, ali mora da nađe seme za sebe u nekom već momentu..... mada se pod majčinskim instinktom ovde najčešće podrazumeva nešto što je mnogo više vezano za sentimentalnost nego za samo delanje, ili bezumlje, ironije :neutral: pa, ako je tako, čemu onda vekovi manipulacije (pardon, stimulacije) od strane države/društva?

Jer, složićete se da je vaše nerazumevanje (malo blaža varijanta osuđivanja) proisteklo iz neznanih izvora..... :neutral: prosto, vi to ne razumete (šta ima da se ne razume u želji čoveka da živi jedan život oslobođen od obaveza, sam za sebe, potpuno slobodno???, mislim ako ništa, u prirodi je svakog bića, ne samo ljudi, da teže što lakšem i ugodnijem životu), vi (mi?) u suštini ne možete da razumete da:
- Neko može da bude tako sebičan prema svetu (Srbiji) kao da je svet moja ili vaša briga, ili briga onog leoparda, konja ili pacova;
- Neko, zamislite, ne oseća ono što ste vi osećali ili mislili da osećate kada ste odlučili da raširite svoj genetski materijal (ovo ne kažem podrugljivo, ali pričamo o instinktima između ostalog, ne?).

Ako imamo tako snažan instrument prirode da se razmnožavamo, šta će nam crkva da nam priča o Adamu i Evi, šta će nam tunjave emisije i dečiji dodaci, šta će nam ovakve teme i zašto su uvek u centru pažnje javnosti? Šta će nam taj osećaj da neko drugi ko ne želi da rastura svoje gene po planeti čini nekome zlo ili je sebičan?
I prema kome je on (ona) sebičan? Prema nikada napravljenom detetu? Ovde čak ne pričamo ni o fetusu, ni o potencijalu za život! Dakle, prema kome je ta osoba sebična? Aj kad mi neko odgovori na ovo moći ću mirno da spavam :)

Poslednja izmena:
Само мало опажање:''туњаве емисије'' и дечији додаци немају за циљ да некога прогласе себичним, оне нису уперене ПРОТИВ оних који не желе децу, него ЗА оне који би желели.

To uopšte nije bila poenta njihovog naglašavanja. Sebičnost i nerazumevanje je ovde pomenuto u više navrata od strane vas/nas, ljudi.
Inače, mislim da tunjave emisije jesu deo aparata za manipulaciju i stvaranje atmosfere u kojoj su ljudi koji nemaju decu ili fizički onesposobljeni ili krelci (sebični). Njihov cilj jeste da navedu ljude da pomisle kako je rađanje nešto što im je baš potrebno u životu, ako pre toga nisu razmišljali o tome ili ako jesu ali su naišli na prepreke. Mislim da nisam sad neku novost napisala. Možemo uvek da odaberemo da ih ne gledamo, ali ne možemo da nateramo većinu da se tako ponaša, pa onda i sami trpimo tu atmosferu a da nismo ni svesni zašto ti ljudi tako razmišljaju.
Ne mali broj ljudi na belu kugu gleda kao na vanserijski problem, nešto stvarno straaaašno, što ih lično dotiče i zabrinjava. Kakva arogancija :neutral:

Tek da naglasim, i dalje nisu spomenute u tom kontekstu (tunjave emisije), kao ni dečiji dodaci.

Poslednja izmena:
Isto kao sto neko ne moze da razume da muskarac prevari zenu ili obrnuto pa to osudjuje.
Neki ljudi su takvi, oni to ne prihvataju, groze se toga, to osudjuju i nikad nebi uradili.
Za druge je to maltene nacin zivota.
I to je necija licna stvar i to ne ugrozava nikoga koga se to ne tice, pa opet ljudi imaju stavove za i protiv.
Stoga nema svrhe osudjivati, ni one koji ne zele decu ni one koji velicaju majcinstvo ili imanje dece.
Ja licno ne razumem i znam svoje razloge. I da ih iznesem, znam da bi opet nekom bili neprihvatljivi ili nerazumljivi, kao sto su i meni nerazumljivi njihovi razlozi.

Drzava je uvek imala svoje interese, uredjivala odnose izmedju muskaraca i zena, zabranjivala, propisivala, kaznjavala. Jasno je zasto je drzava zainteresovana za radjanje.
Kanada godisnje uveze 225.000 ljudi kroz imigraciju. Da to ne cini, jednostavno bi drustvo stalo i krenulo da propada. Kao i Australija, USA i mnoge druge zemlje koje bukvalno uvoze zive ljude na redovnoj bazi.
Zasto drzavi trebaju ljudi, presiroko je pitanja za okvir ove teme, ali nije nimalo misticno i nedokucivo, vrlo je prakticno i postoji od kad i postoje drzave.

Isto kao sto neko ne moze da razume da muskarac prevari zenu ili obrnuto pa to osudjuje.
Neki ljudi su takvi, oni to ne prihvataju, groze se toga, to osudjuju i nikad nebi uradili.
Za druge je to maltene nacin zivota.
I to je necija licna stvar i to ne ugrozava nikoga koga se to ne tice, pa opet ljudi imaju stavove za i protiv.
Stoga nema svrhe osudjivati, ni one koji ne zele decu ni one koji velicaju majcinstvo ili imanje dece.
Ja licno ne razumem i znam svoje razloge. I da ih iznesem, znam da bi opet nekom bili neprihvatljivi ili nerazumljivi, kao sto su i meni nerazumljivi njihovi razlozi.

Drzava je uvek imala svoje interese, uredjivala odnose izmedju muskaraca i zena, zabranjivala, propisivala, kaznjavala. Jasno je zasto je drzava zainteresovana za radjanje.
Kanada godisnje uveze 225.000 ljudi kroz imigraciju. Da to ne cini, jednostavno bi drustvo stalo i krenulo da propada. Kao i Australija, USA i mnoge druge zemlje koje bukvalno uvoze zive ljude na redovnoj bazi.
Zasto drzavi trebaju ljudi, presiroko je pitanja za okvir ove teme, ali nije nimalo misticno i nedokucivo, vrlo je prakticno i postoji od kad i postoje drzave.

Lyone, ti li si??! :eek:

Баш хтедох да објаним везу између државе и рађања...али ево.
Значи, држава је друштвена одрганизација која има своје интересе - интересе друштва као целине. Њу чине и појединци са својим индивидуалним потребама, свешћу, жељама...бла, бла...али исто тако она је и један велики организам који мора да функционише.
Држава има интерес да пропагира, рецимо, равноправност полова, здравствену заштиту, просвећивање...да не набрајам сада све оне домене свакодневног живота са којим држава још како има везе и у чему налази свој интерес... Између осталог то је и популациона политика.
Тако је вазда било и биће, не само у Србији него свугде у свету.

По оној логици: ако држава пропагира потребу за образовањем - они необразовани треба то доживе као лични напад на њих и манипулацију другима?

Sjetih se filma "Cudo nevidjeno"............zena nerotkinja....izlozena podozrivim pogledima i podsmjehom generalno od zena .....cime se nije dovodilo u sumnju da je mozda on (muz)taj koji je neplodan.........:roll:
To je nekad bilo sve i sva za zenu.....biti majka.....ne kazem da majcinstvo nije najljepsi i najuzviseniji osjecaj :D....samo valjda smo malo pobjegli od primitivnih nacela i predrasuda ......ako se kaze da danas zena ima izbor.....to to i znaci i treba postovati ,naravno sve sto je u granicama humanosti.... ali zar treba reci svako ima pravo na izbor,a pri tom upreti prstom....sta se pa koga tice neciji nacin zivota i zelje....ili pak mogucnosti....:roll:

Imam par neudatih drugarica....rodbina,poznanici kad ih sretnu prvo pitanje slijedi "Kad ces se udavati,kad mislis da radjas....?"......da li to samo od njih zavisi?....sta treba da uzme oklagiju ko ona koka iz crtaca -"idem da trazim muza...????...ne razumijem....:roll:i otkuda to pravo ljudi da slicno pitaju.....da li znaju da je to prst u oko....niko ne razmislja koliko mozda povredjuje pitanjem....postoje li dublji razlozi.....a mozda jednostavno ne zele.....

Najljepse je zivjeti onako kako se zeli....da l' ima vece srece.....a razlicito nas cini sretnima......:)

Materinski instinkt;

Tako sirova pojava, krajnje životinjska, krajnje prirodna i gola. Jednostavna, sa jednostavnim ciljem. Uvek, ali uvek se povezuje sa sentimentalnošću koju osetimo prema sopstvenom detetu, tuđem, kučetu i mačetu :neutral:
Materinski instinkt u svom pravom obliku aman baš nikakve veze nema sa sentimentalnošću. On je strog, jednostavan, određen. I vrlo jasno povezan sa seksualnim nagonom.
Sentimentalnost, koju ljudi osećaju prema svojoj deci, prema deci uopšte, i koja ne prolazi ni kada deca napune 20 godina, jeste jedna sasvim ljudska osobina, razvijena sa civilizacijom, negovanjem osećanja i empatije. I nije mnogo različita od relativno nove ideje da je zločin ubiti životinju zbog krzna (evo ja nađoh neku vezu :lol: pa kako god), da je tužno kada ptica strada ili da je tuđi bol naša preokupacija... Dakle, o korenima govorim, pa bih volela da, ako je moguće, izbegnete komentare tipa: "kako možeš porediti ljubav prema detetu sa ljubavlju prema ptici to je tako pfuj....."

Dalje;
Priroda je odredila da "bolji" primerci vrste istu i nastave, tako im je sigurniji opstanak. Ali tu ljudi često prave kardinalnu grešku - misle da je za prirodu kvalitet isto što i za njih :)
Priroda pod kvalitetom ne podrazumeva naučnike, genije, lepe ljude, čak ni sportiste, u stvari mogla bih se zakleti da bi priroda najradije pametnjakoviće izbacila iz celog procesa jer je njihov izraženi racio doveo do poništavanja efekata njenih aparata održanja ravnoteže (instinkta).
Priroda pod kvalitetom podrazumeva ljude čiji je imuni sistem na zavidnom nivou, fizički zdrave i izdržljive. Ljude koji u kodu nose potencijal da budućim generacijama prenesu dodatnu zaštitu od virusa i od ostalih nevolja u koje čoek more upasti.
Ne bih da zvučim... hm, rasistički..... ali..... ko ima izvežbaniji imuni sistem od zemalja koje zaista nisu preterano razvijene, a koje imaju po pravilu žestoku stopu nataliteta? Zemlje u kojima ljudi žive na hlebu i vodi u diskutabilnim higijenskim uslovima... mada ovo poslednje zaista ne uzimam za neki reper, pre za slučajnost.

Са другим делом поста се слажем.

На основу чега си писала то о инстинкту? Мислим, да ли је нека литература у питању или онако?

Јер, ако све гледамо из те призме - и љубав је само подударање феромона да би нас природа навукла на размножавање. А шта смо све створили од ње и на колики пиједастал смо је подигли?!

Значи, држава је друштвена одрганизација која има своје интересе - интересе друштва као целине.
Pa zapravo, moj profesor sociologije bi rekao - interese vladajuće klase. I to je jedna od retkih u kojima sam se složila sa njim. To što se počesto interesi društva kao celine poklapaju sa interesima vlasti nije ništa naročito čudno. Nad kime bi vladala, ako ne bi bilo društva?
По оној логици: ако држава пропагира потребу за образовањем - они необразовани треба то доживе као лични напад на њих и манипулацију другима?
Manipulacija može biti (a i ne mora) za globalno dobro, ali to ne umanjuje činjenicu da je manipulacija. Propagirati nešto - propaganda - zaštita interesa države ili vladajuće stranke, nije ni bitno..... ali zaštita nečijih interesa - manipulacija ljudskim ponašanjem/razmišljanjem u svrhu toga.

На основу чега си писала то о инстинкту? Мислим, да ли је нека литература у питању или онако?

Јер, ако све гледамо из те призме - и љубав је само подударање феромона да би нас природа навукла на размножавање. А шта смо све створили од ње и на колики пиједастал смо је подигли?!
Onako.
Pa jeste, sa jedne strane zaista se može posmatrati tako, bilo to tužno nekome ili ne.
Napisala sam to o instinktu ne bih li ukazala na glupost poređenja ljudi i njihovih shvatanja sa životinjskim svetom i životinjskim instinktima. Inače se na forumu to jako često radi, verovatno si primetila.
Pa mi i sam taj izraz "materinski instinkt" već sam po sebi zvuči nekako..... najblaže rečeno, neprecizno.

Dozvoljavam da se ovde skoro niko ko ima decu neće složiti sa mnom, pišem dakle strogo racionalno. Deca se vole i o njima se brine kao što se brine o svojim "bližnjima". Odgovornost koju nam svako pretpostavlja navodi nas da o njima mislimo mnogo više.
Kada se govori onako uopšteno, noralno da želim dete, ne bih da u starosti zažalim, mi u stvari žalimo nad sobom, jer je malo nerealno žaliti nad detetom koje nikada nije ni bilo u planu. Individua na koju bi se to žaljenje prenelo - ne postoji :) nikada nije ni postojala...
U starosti bi nam prijao neko da razbije monotoniju. Tako je prosto i tako banalno :( Mislim, mogu ja to i lepšim rečima da napišem ali izgubila bi se poenta.

Pa i dalje to ne mogu da povežem sa nekim klasičnim životinjskim instinktom, nagonom za reprodukcijom. Ne vidim u tome aman baš ništa što žena "po difoltu" treba da ima u sebi (mislim na svu tu sentimentalnost), čak i ako živi na ostrvu sa ekipom naučnika, čita knjige i jede banane po ceo dan. Takva žena može da oseti dve stvari:
- Seksualni nagon, racionalno;
- Želju za socijalizacijom i razmenom osećanja, iracionalno.

Ljubav? To je ipak neka druga tema o kojoj se bar trenutno ne usuđujem govoriti.

Poslednja izmena:
8f4e002b68f299f4b6080bbaae92bc45.gif

Ух, па онда је све манипулација - од васпитања, образовања, уметности...:confused:
Vaspitanje, da. Obrazovanje, kako se uzme. Ako je puko tovljenje informacijama ne verujem da može biti manipulacija. A dobro spomenu umetnost. Sad ću se bačim u razmišljanje što se nje tiče.....

Htedoh samo da kažem da nije svaka manipulacija nužno loša, isto kao što ni svaka kritika nije loša, samo se najčešće takvom smatra.

znaš kako....dok ne sretneš čoveka sa kojim želiš da imaš decu - potpuno te razumem.
meni je bilo to isto odvratno i smarački skroz....dok - gle čuda - ne naiđoh na čoveka svog života.
imamo 2 ćerke (velike, pubertet...strava od eskiviranja problema) i ne bih ništa menjala. samo mi je žao što još nisam rađala, dok sam mogla...nego je sve bilo preče - magistratura, doktorat i ovo i ono.
skapirala sam da je tu malo umešala i prste moja mila majka (mislim na tu odvranost prema deci), ali ljubav sve rešava.
all you need is love.

ja tebe ne razumem bre !?
Ako sam ja decko, jel to znaci da ja treba da sretnem Zenu Svog Zivota, jel da?
Ako Ga toliko volis, kako to da je SVE bilo prece????
A jel Tvoja Mila Majka mrzela Covega Svog Zivota pa ti nametnula odvratnost prema deci?? .... ili ga je volela, a nije Tebe..... odakle odvratnost????... ne kapiram?!
Ako ljubav sve resava, sto onda Oni traze od Vlade stan, posao, novac...... ????

ps
i ovo da pitam:
jel se kaze Magistrat,... Doktorat
ili Magistratura, Doktoratura ???
i kakav je to poso Magistrator?
Ovo sam razumeo da si Doktor, jel da?

ne shvatam da, ako imaš čoveka koga voliš, ne želiš da imaš decu (njegovu)? meni je to vrhunac ljubavi.

Ovo sam razumeo!
A i znam jedna slucaj takve ljubavi:
ja sam ti u planini, u divljini skoro cele godine.
Ponekad sidjem u obliznje selo da potkujem volove i ova dva moja konja.
Jedini koji to jos radi je rom, kovach Mika i njegova zena Feriza.
Svaki put kad sidjem oni imaju Novo dete.... otprilike 8 ili 9 do sada.
Ona je prava srecnica u vrhuncu ljubavi i ima coveka koga voli, i svake godine zeli njegovu decu.
Jel to To?
Sto nekog vise vrhunski volis, to vise dece pravis !
....
jbteee, da i ja nesto shvatim :)

a ja sve vreme mislio da u ljubavi nema vrhunac !

Уметност, Art, 芸術, Kunst, فن

Toliko reči, a isti osećaj, ista misao.

Umetnošću se ne može manipulisati. Umetnicima može.
Pogledajte samo propagandni materijal iz Drugog svetskog rata.
Šteta što je sve to poslužilo manipulaciji ljudskih emocija.

Љубав, Love, 愛, Liebe, حب

Reči za ovaj osećaj nisu potrebne.

...
Ako imamo tako snažan instrument prirode da se razmnožavamo, šta će nam crkva da nam priča o Adamu i Evi, šta će nam tunjave emisije i dečiji dodaci, šta će nam ovakve teme i zašto su uvek u centru pažnje javnosti? Šta će nam taj osećaj da neko drugi ko ne želi da rastura svoje gene po planeti čini nekome zlo ili je sebičan?
I prema kome je on (ona) sebičan? Prema nikada napravljenom detetu? Ovde čak ne pričamo ni o fetusu, ni o potencijalu za život! Dakle, prema kome je ta osoba sebična? Aj kad mi neko odgovori na ovo moći ću mirno da spavam :)

nece niko da ti odgovori, zato sto si sebicna :hahaha::hahaha::hahaha:

i Adam i Eva su imali matericu, .... i jos nesto, ziveli u Raju,... bez dece :rotf:
e kad je drcna Eva syebala situaciju..... eto ti nesebicnih :)
i ja stalno pitam, i niko nece da kaze..... a svi znaju :rotf:
Gde pise da svako ko ima Matericu mora da radja?
Gde pise da svako ko ima Shampiona, mora da bude tatko?
Svi imamo dve noge, a samo je jedan Lens Armostrong :)

Ja odoh da mirno spavam, umorio se danas ko svaki chobanin.
Laku noc svima :)

Umetnošću se ne može manipulisati. Umetnicima može.
Ali da li misliš da bi svaka umetnost bila prihvaćena kao umetnost da iza toga nije stajala, recimo, neka propaganda? Ili neka institucija, ili neko IME?

Hoću da kažem, ko određuje šta je zaista umetničko delo a šta škrabanje maloumne osobe? Ne kažem ja dan e postoji razlika, samo me zanima kad i kako smo je napravili? :think:

Ali da li misliš da bi svaka umetnost bila prihvaćena kao umetnost da iza toga nije stajala, recimo, neka propaganda? Ili neka institucija, ili neko IME?

Hoću da kažem, ko određuje šta je zaista umetničko delo a šta škrabanje maloumne osobe? Ne kažem ja dan e postoji razlika, samo me zanima kad i kako smo je napravili? :think:

Jako dobro pitanje. :mrgreen:

Iza umetnosti ne mora nužno da stoji ime. Npr. ideš ulicom, slučajno nađeš neku izgubljenu muzičku kutiju koju je napravio neki lik pre nekih 100 godina. Pokupiš je i odeš kući.
Otvoriš polako i vidiš posvećenost u obradi drveta, u svakoj ivici i šari koja je iscrtana. Zatim se aktivira mehanizam i kreće melodija, toliko lepa da svaki ton savršeno odgovara svom mestu, trajanju...
I tako nikad ne saznaš ko je bio tvorac te divne muzičke kutije, a ne možeš izbaciti osećaj da je to malo parče drveta nešto jako lepo. :mrgreen:

Takođe, umetnost može biti i jedna tačka, škrabotina... apsolutno sve.
Naravno, ovo je jako povezano sa njihovom simbolikom i onim šta žele da predstave.

I sada da pokušam da dam odgovor na ključno pitanje.

Umetnost je nastala kada je i svest nastala.
Moć da napravimo nešto što ne postoji zarad otkrivanja tako poznatih stvari.
'Ajd da uzmem ljubav za primer, pošto je česta inspiracija umetnika.

Napisati knjigu od hiljadu strana, naslikati sliku, izvajati, otpevati nešto... sve zarad nečega što je uvek pored nas.

Koja je suština svega toga?

Suština je da svako to interpretira i oseti na svoj način.

Poslednja izmena:
Da ali ja ne pričam o muzičkoj kutiji nađenoj na putu ili škrabotini tvog deteta. Helen je pitala da li je i umetnost manipulacija..... i jednim delom verujem da jeste. Jer smo govorile o manipulaciji od društva, ne umetnika.

Ako na TV-u vidiš novu kolekciju obuće (i to je neko dizajnirao) za tu i tu sezonu, pa još iza te kolekcije stoji neko ime, pa još to ime i ta kolekcija imaju sponzora (instituciju), pa da bi se na tome zaradilo čitav tim marketinških stručnjaka..... ono, objektivno, ima u toj kolekciji verovatno par dobrih modela. Ali kapiraš da je marketing odradio mnogo veći deo? Tj. ljudi će kupovati to jer je tako..... moderno. I naći će tu bar jednu stvar da im se sviđa. Oni koji će reći - ovo je sranye, sledeće godine, kada se pojavi nova kolekcija, reći će - ono i nije bilo tako loše..... JER su prošlu kolekciju videli na delu, na ljudima, i tako navikli na nju.

Na sličan način možeš posmatrati kompletne periode u ljudskoj istoriji. Mnogi odevni predmeti iz prošlosti jesu zanimljivi ali su i prilično nakazni i malo ko bi ih proglasio lepim danas. Njihova vrednost je, kao i vrednost bilo kog umetničkog dela, ogromnim delom zasnovana na poštovanju vremena i trendova unutar tog vremena. I jedno bez drugog ne ide.

Tako se i kroz umetnost provlači manipulacija. Tj. nametanje ukusa kroz naviku, iz ovog ili onog razloga. Danas, u doba marketinga, prilično je jasno da je motiv ekonomske prirode. Ali ne mora da znači da je to jedini motiv.

Lično, često se zapitam da li se moj ukus za dekoraciju (bilo čega, pa i sebe :) ) menja jer rastem (starim) ili se, prosto, menja pod uticajem okoline. Rastem/starim se ionako odnosi na dužinu života provedenog u tom i takvom okruženju, pa se odgovor nameće. Danas sam volela duge suknje, sutra ću voleti kratke :neutral: danas volim tamne zidove, sutra ću voleti svetle. Danas slušam rok, hard rok, sutra možda džez... Ko god kaže da je do groba ostao dosledan makar i jednom delu svoje "umetničke duše" :) ili laže ili zaista ne zna o čemu govori, ili se inati. A doživljavanje umetnosti, u bilo kom obliku, kroz inat je..... :lol: recimo, budalaština.

Back