Lexa
Buduća legenda
- Poruka
- 30.368
Aj da malo izanaliziram sve, ovo će da potraje. Pa ko neće da čita, unapred ga upozoravam da bi se mogao smoriti
Imati ili nemati decu je toliko očigledno individualna stvar da su sad već verovatno prešli u komediju komentari koji upućuju na to da je neko nekome zgrešio što se nije, eto, umnožio..... ili bilo kakve predrasude u vezi s tim.
Ali onda se javlja pitanje opstanka. Šta i kako ako to uzme maha, ako postane trend? Šta i kako ako ljudi naglo shvate da život bez dece zaista jeste primamljiviji, zanimljiviji, posebno ženama..... ali i muškarcima koji ne moraju da strahuju da će ih svaka druga odbiti jer ne žele brak sa njom. Ma, rečju, raj na Zemlji
A ja imam utisak da bi dve-tri reklamne kampanje već promenile dosta..... da bi se život mogao urediti tako da se oslanjamo jedni na druge i da u deci ne tražimo ni utehu, ni oslonac u starosti, a ni društvo kad nas svi ostave i zaborave
jer su ljudi tako homogeni kad je manipulacija u pitanju da je to strašno. Par individua koje sad tu nešto bulazne mogu da nađu svoje mesto samo u ovim propalim "demokratijama" koje se primenjuju u, recimo, našoj zemlji sada, ali i to bi već vrlo lako bilo izvrnuto tako da donese više štete nego koristi.
Uglavnom, ako ljude "kult deteta", predrasude, osuda okoline, moral i presija nagoni na reprodukciju..... ako je potrebno da nas država stimuliše - kako god..... ako je potrebno od jedne TAKO SAVRŠENO INDIVIDUALNE ODLUKE praviti greh, sebičnost, ako je društvu potrebno da ljude koji ne žele decu izuzme iz zajednice ne bi li ih podstaklo da odluku ipak promene, dakle - ako je potrebno da ti ljudi budu izbegavani! od strane većine..... što je, priznaćete, horor trpeti, čak i ako ste locirani u centru grada..... znači, ako je sve to potrebno - da bi se stimulisalo rađanje, onda... šta se desilo sa tim toliko čudesnim i hvaljenim instinktom? I to ne strogo za rađanjem
već za održanjem vrste, za opstankom. Znači, tu ne izuzimam instinkt koji navodno imaju muškarci da oplode svoje ženke i tako produže vrstu, instinkt koji se zaista suštinski minimalno razlikuje od tog navodnog majčinskog instinkta. ("Navodnog" stoji zbog preciziranja i ne znači da ga ja nipodaštavam, umanjujem ili negiram)
Pa da skratim bajku malo, svak bi se pogubio u poenti. Ako je verovati pričama, da je taj majčinski instinkt (ovde već isključivo pikiram na njega, pošto mi se malo popeo, da izvinete, na živac...) toliko snažan i moćan da nijedna žena ne može da mu odoli, tj. ako je žena, ne krava, ne mačka, ne kučka, dakle - žena, toliko pogubljena u teranju da mora, ali mora da nađe seme za sebe u nekom već momentu..... mada se pod majčinskim instinktom ovde najčešće podrazumeva nešto što je mnogo više vezano za sentimentalnost nego za samo delanje, ili bezumlje, ironije
pa, ako je tako, čemu onda vekovi manipulacije (pardon, stimulacije) od strane države/društva?
Jer, složićete se da je vaše nerazumevanje (malo blaža varijanta osuđivanja) proisteklo iz neznanih izvora.....
prosto, vi to ne razumete (šta ima da se ne razume u želji čoveka da živi jedan život oslobođen od obaveza, sam za sebe, potpuno slobodno???, mislim ako ništa, u prirodi je svakog bića, ne samo ljudi, da teže što lakšem i ugodnijem životu), vi (mi?) u suštini ne možete da razumete da:
- Neko može da bude tako sebičan prema svetu (Srbiji) kao da je svet moja ili vaša briga, ili briga onog leoparda, konja ili pacova;
- Neko, zamislite, ne oseća ono što ste vi osećali ili mislili da osećate kada ste odlučili da raširite svoj genetski materijal (ovo ne kažem podrugljivo, ali pričamo o instinktima između ostalog, ne?).
Ako imamo tako snažan instrument prirode da se razmnožavamo, šta će nam crkva da nam priča o Adamu i Evi, šta će nam tunjave emisije i dečiji dodaci, šta će nam ovakve teme i zašto su uvek u centru pažnje javnosti? Šta će nam taj osećaj da neko drugi ko ne želi da rastura svoje gene po planeti čini nekome zlo ili je sebičan?
I prema kome je on (ona) sebičan? Prema nikada napravljenom detetu? Ovde čak ne pričamo ni o fetusu, ni o potencijalu za život! Dakle, prema kome je ta osoba sebična? Aj kad mi neko odgovori na ovo moći ću mirno da spavam
Imati ili nemati decu je toliko očigledno individualna stvar da su sad već verovatno prešli u komediju komentari koji upućuju na to da je neko nekome zgrešio što se nije, eto, umnožio..... ili bilo kakve predrasude u vezi s tim.
Ali onda se javlja pitanje opstanka. Šta i kako ako to uzme maha, ako postane trend? Šta i kako ako ljudi naglo shvate da život bez dece zaista jeste primamljiviji, zanimljiviji, posebno ženama..... ali i muškarcima koji ne moraju da strahuju da će ih svaka druga odbiti jer ne žele brak sa njom. Ma, rečju, raj na Zemlji

A ja imam utisak da bi dve-tri reklamne kampanje već promenile dosta..... da bi se život mogao urediti tako da se oslanjamo jedni na druge i da u deci ne tražimo ni utehu, ni oslonac u starosti, a ni društvo kad nas svi ostave i zaborave
jer su ljudi tako homogeni kad je manipulacija u pitanju da je to strašno. Par individua koje sad tu nešto bulazne mogu da nađu svoje mesto samo u ovim propalim "demokratijama" koje se primenjuju u, recimo, našoj zemlji sada, ali i to bi već vrlo lako bilo izvrnuto tako da donese više štete nego koristi. Uglavnom, ako ljude "kult deteta", predrasude, osuda okoline, moral i presija nagoni na reprodukciju..... ako je potrebno da nas država stimuliše - kako god..... ako je potrebno od jedne TAKO SAVRŠENO INDIVIDUALNE ODLUKE praviti greh, sebičnost, ako je društvu potrebno da ljude koji ne žele decu izuzme iz zajednice ne bi li ih podstaklo da odluku ipak promene, dakle - ako je potrebno da ti ljudi budu izbegavani! od strane većine..... što je, priznaćete, horor trpeti, čak i ako ste locirani u centru grada..... znači, ako je sve to potrebno - da bi se stimulisalo rađanje, onda... šta se desilo sa tim toliko čudesnim i hvaljenim instinktom? I to ne strogo za rađanjem
Pa da skratim bajku malo, svak bi se pogubio u poenti. Ako je verovati pričama, da je taj majčinski instinkt (ovde već isključivo pikiram na njega, pošto mi se malo popeo, da izvinete, na živac...) toliko snažan i moćan da nijedna žena ne može da mu odoli, tj. ako je žena, ne krava, ne mačka, ne kučka, dakle - žena, toliko pogubljena u teranju da mora, ali mora da nađe seme za sebe u nekom već momentu..... mada se pod majčinskim instinktom ovde najčešće podrazumeva nešto što je mnogo više vezano za sentimentalnost nego za samo delanje, ili bezumlje, ironije
pa, ako je tako, čemu onda vekovi manipulacije (pardon, stimulacije) od strane države/društva? Jer, složićete se da je vaše nerazumevanje (malo blaža varijanta osuđivanja) proisteklo iz neznanih izvora.....
prosto, vi to ne razumete (šta ima da se ne razume u želji čoveka da živi jedan život oslobođen od obaveza, sam za sebe, potpuno slobodno???, mislim ako ništa, u prirodi je svakog bića, ne samo ljudi, da teže što lakšem i ugodnijem životu), vi (mi?) u suštini ne možete da razumete da:- Neko može da bude tako sebičan prema svetu (Srbiji) kao da je svet moja ili vaša briga, ili briga onog leoparda, konja ili pacova;
- Neko, zamislite, ne oseća ono što ste vi osećali ili mislili da osećate kada ste odlučili da raširite svoj genetski materijal (ovo ne kažem podrugljivo, ali pričamo o instinktima između ostalog, ne?).
Ako imamo tako snažan instrument prirode da se razmnožavamo, šta će nam crkva da nam priča o Adamu i Evi, šta će nam tunjave emisije i dečiji dodaci, šta će nam ovakve teme i zašto su uvek u centru pažnje javnosti? Šta će nam taj osećaj da neko drugi ko ne želi da rastura svoje gene po planeti čini nekome zlo ili je sebičan?
I prema kome je on (ona) sebičan? Prema nikada napravljenom detetu? Ovde čak ne pričamo ni o fetusu, ni o potencijalu za život! Dakle, prema kome je ta osoba sebična? Aj kad mi neko odgovori na ovo moći ću mirno da spavam

Poslednja izmena:

Mislim, mogu ja to i lepšim rečima da napišem ali izgubila bi se poenta.