Beda na vrata, ljubav kroz prozor.

gost 333986

Legenda
Poruka
58.056
Da li siromastvo unisti mnoge brakove? evo sta ja mislim: mnogi: ljudi optereceni dugovima i osnovnom egzistencijom, koji rade 12 sati dnevno, postanu dzangrizavi, nezadovoljni, zaborave da uzivaju jedno u drugom. slabo vode racuna o sebi, pa partner izgubi interes za njih. zene koje nemaju materijalnih problema nisu opterecene, imaju vremena za aerobik,fitnes itd.te je znatno manja verovatnoca da partner gleda druge...ne mislim da je sve u novcu i da moze biti srece u braku bez ljubavi, ali da li siromastvo unisti i dobre brakove?

Ја мислим да беда колико може да уништи брак,
из ових разлога које си навео
исто толико може и да ојача односе међу партнерима, да их зближи, на неки начин.

Све зависи колико је новац битан партерима, који су им приоритети у располаганју новцем
и на крају крајева како доживљавају беду.

Da li siromastvo unisti mnoge brakove? evo sta ja mislim: mnogi: ljudi optereceni dugovima i osnovnom egzistencijom, koji rade 12 sati dnevno, postanu dzangrizavi, nezadovoljni, zaborave da uzivaju jedno u drugom. slabo vode racuna o sebi, pa partner izgubi interes za njih. zene koje nemaju materijalnih problema nisu opterecene, imaju vremena za aerobik,fitnes itd.te je znatno manja verovatnoca da partner gleda druge...ne mislim da je sve u novcu i da moze biti srece u braku bez ljubavi, ali da li siromastvo unisti i dobre brakove?

Mislim da ta izreka ne postoji slucajno. Kada nastupi kriza tek onda se vidi koliko je brak zaista cvrst.

- - - - - - - - - -

ja sam odlucio da ne radim nista i zamisli dobro mi ide,postoje ribe nematerijalisti kojima isto tako doslo do mozga da za srecu ne treba ni dinar,i zabole nas za okolinu,za kucu kola posao decu sablone,ima sednem na bajs i po svetu usput zicnem nesto i uberem

To je lepo ako imas nekoga da te finasira.

Ja sam tog misljenja kao i postavljac teme.
Beda zaista unisti i najvecu ljubav.

- - - - - - - - - -

Možda uništi mnoge ali ne i sve.
Tada se vidi koliko je zapravo ljubav jaka u tom braku :)

Mislim da nisi u pravu, kad covek nema para za hleb, da prehrani dete i omoguci mu skolovanje, da plati racune, seku mu struju??? zar postoji brak i ljubav koja to nadjaca?

Mislim da nisi u pravu, kad covek nema para za hleb, da prehrani dete i omoguci mu skolovanje, da plati racune, seku mu struju??? zar postoji brak i ljubav koja to nadjaca?

Nemam ja šta da budem u pravu ili ne, gledam u svoje roditelje kada trebam da se podsjetim šta je prava ljubav.
Kada sam se rodila nisu imali gdje da žive, bili istjerani na ulicu, pola mog života proveli kao podstanari, jedva sklapali kraj sa krajem. Ali ipak su ostali zajedno i onda se konačno sva muka isplatila na kraju. Sada im je super kako im je trebalo da bude na početku, a ništa ne bi postigli da nisu imali jedno drugo. A nikada, nikada nisu ni razmišljali o razilaženju.
Daleko od toga da to svaki brak može :)

Nemam ja šta da budem u pravu ili ne, gledam u svoje roditelje kada trebam da se podsjetim šta je prava ljubav.
Kada sam se rodila nisu imali gdje da žive, bili istjerani na ulicu, pola mog života proveli kao podstanari, jedva sklapali kraj sa krajem. Ali ipak su ostali zajedno i onda se konačno sva muka isplatila na kraju. Sada im je super kako im je trebalo da bude na početku, a ništa ne bi postigli da nisu imali jedno drugo. A nikada, nikada nisu ni razmišljali o razilaženju.
to je brak vidis i ljubav bwe!

Pa, mislim da to zapravo zavisi, u velikoj meri, od toga iz kakvih primarnih porodica potiču supružnici. Kao i od toga iz kojih su zapravo razloga i u kom finansijskom trenutku stupili u brak. Dosta zavisi i od toga kakva im je veza bila, šta ih je zbližilo, šta su očekivali od zajedničkog života...

I muž i ja potičemo iz porodica gde je uvek, manje-više, bilo - seci uši, krpi doope. Imali smo roditelje kao primere koje smo gledali kako se snalaze da prehrane porodicu i gledali njihove medjusobne odnose.
Uzeli smo se iz ljubavi ( ne radi trudnoće, tj. čitaj - iz moranja! ), prva trudnoća je došla tek kasnije, prvo dete smo dobili posle skoro dve godine braka.
Pre braka smo se jako dobro upoznali, kao i porodice, on moju, ja njegovu, i znali smo šta da očekujemo jedno od drugog. ( mislim na očekivanja u smislu održanja porodice i spremnosti da se mnoge lične stvari i zadovoljstva trenutno ili trajno zanemare radi porodice. Npr. znala sam da neće da visi po kafićima, kao što je i on znao da neću da gledam novi par cipela dok nam je frižider (polu)prazan )
I konačno, ušli smo u brak istapijani do gole kože. Tačnije, ušli smo u brak i u kredit istovremeno... ali smo sredili i opremili stančić da može skromno, ali udobno da se živi. Sa finansijskom krizom smo ušli u brak. Tako da finansijsko sra.nj.ce nikako ne može da nas zavadi, rasturi ili otera ljubav.
Non-stop smo u fazonu naših roditelja od onda - seci uši, krpi doope. I uspešno to seckamo i krpimo već skoro 8 godina, a ljubavi ne manjka.

Изгледа да су понекад ствари у реалности другачије. Највише деце имају сиромашни, по 6-7. То се може видети и на светској карти. Највећи наталитет земље Африке, Азије, док богата Европа и Америка постају земље стараца. Ми смо пак неки посебан случај где нисмо богати али нам зато прети изумирање за стотињак година.

Беда може да поквари односе, али може да их и очврсне. Тада партнери почињу више да се ослањају један на другог, да прехране децу и жртвују се за њих. Богати нпр. се чешће разводе, чешће мењају партнере без обзира што имају више пара. Погледајте само биографије познатих личности, то све венчавано по 3-4 пута.

Љубав не зна за паре, ако зна, онда није љубав.

Ако нестане љубав са бедом, онда никада није ни постојала.
Уосталом, кад тако спомињеш, шта је за тебе и Милера љубав?

Da, a za vreme tog izbacivanja na ulicu i jedva prezivljavanja verovatno da su mislili na svoju ljubav.. kako da ne, ostali su zajedno jer nije dobro za decu da budu deca rastavljenih roditelja, i oni su to dobro znali. A ti ih pitaj ... :D

Nisi osetio bedu. Ne mozes pisati na osnovu medija i statistika zemalja.
Za mene je ljubav stanje mira , spokojstva, razumevanja , sigurnosti .... jel dovoljno? :)

Da, a za vreme tog izbacivanja na ulicu i jedva prezivljavanja verovatno da su mislili na svoju ljubav.. kako da ne, ostali su zajedno jer nije dobro za decu da budu deca rastavljenih roditelja, i oni su to dobro znali. A ti ih pitaj ... :D

Dijete*
Da bi mogla da daj objektivno mišljenje morala bi da poznaješ moje roditelje. Nikada ne bi ostali u braku samo zbog mene, za dijete je gore da odrasta u sredini gdje su mu roditelji nesrećni nego gdje su rastavljeni.
I ne znam na šta su mogli misliti? Na razvod?
Vjenčali su se iz ljubavi. Mene su iz istog razloga dobili. Preživjeli su sve i svašta i da ih bijeda rastavi... Nemoguće ;)

Nisi osetio bedu. Ne mozes pisati na osnovu medija i statistika zemalja.
Za mene je ljubav stanje mira , spokojstva, razumevanja , sigurnosti .... jel dovoljno? :)

Moji roditelji i ja smo, na primer, osetili bedu i videli jedno od njenih najgorih lica. Skoro pa su gladovali da bismo mi, deca, jeli.
Jesu li se svadjali? Nisu.
Jesu li otpuživali jedno drugog? Nisu.

Seli su, razmislili šta može da pomogne, setili se, zasukali rukave i znojem i svojim radom izvukli porodicu iz bede. Nije bilo svadja, nije bilo psovki, vike, ružnih reči...
Nisu svi isti, naprotiv, svi su ljudi različiti.
I tačno je - beda testira brak i medjuljuske odnose, ali debelo testira i ljude kao pojedince.

Dijete*
Da bi mogla da daj objektivno mišljenje morala bi da poznaješ moje roditelje. Nikada ne bi ostali u braku samo zbog mene, za dijete je gore da odrasta u sredini gdje su mu roditelji nesrećni nego gdje su rastavljeni.
I ne znam na šta su mogli misliti? Na razvod?
Vjenčali su se iz ljubavi. Mene su iz istog razloga dobili. Preživjeli su sve i svašta i da ih bijeda rastavi... Nemoguće ;)

Ovo za dete je neistina, svakako je bolje uz oba roditelja, pa makar bedno.
Ali, to je tvoje misljenje , ok.
Ne kazem da su se trebali razvesti, pametni su bili, te nisu, upravo napisah razlog .... a besparica i muka , nije povod za razvod, ali tu se ljubav stavi u drugi plan, jednostavno mora, kada non stop racunas i zbrahjas gde si i kako ces ...

Ne kazem da su se trebali razvesti, pametni su bili, te nisu, upravo napisah razlog .... a besparica i muka , nije povod za razvod, ali tu se ljubav stavi u drugi plan, jednostavno mora, kada non stop racunas i zbrahjas gde si i kako ces ...

Pa upravo to testira i ljubav i slogu.
Ako se kroz sve to prodje složno, uz dogovor i poštovanje dogovora, ako se sedne i razgovara kad se baš zaglibi, a ne krene svadja... - to je ljubav, to je sloga, to je razumevanje, to je zajednički život.
Ebeš ga, lako je voleti se, uz sve cmok i aaaaah, kad je lepo. Malo ko može i cmok i aaaah, i to iskreno, i onda kada zagusti...

Naravno da je istina. Znači bolje je za dijete da odrasta uz roditelje koji se svađaju, deru svakodnevno i očigledno ne vole te to dijete poprima mišljenje da je to u redu, da je svaki brak takav nego da ima dva normalna roditelja koja su se rastala jer se nisu slagali i svi srećni?
Ne stavlja se ljubav u drugi plan, ljubav je jedino što te pokreće. Porodica te pokreće i daje ti snagu. :)
To je isto kao da ja kažem ajde ti stavi ljubav prema prvom djetetu u drugi plan kada dobiješ drugo. Da li je to moguće? :)

Ko nema uslove, ne treba da se zeni-udaje.

Bracni par koji dozivi finansijski krah, mora sto pre da se vadi odatle...
tj. budu dovoljno mudri,hrabri i pronadju novi nacin zarade novca.

Da, mislim da je nemanje dovoljno finansija ograomna prepreka ostajanju u braku.
I na duze staze nemoguca misija.

Pa upravo to testira i ljubav i slogu.
Ako se kroz sve to prodje složno, uz dogovor i poštovanje dogovora, ako se sedne i razgovara kad se baš zaglibi, a ne krene svadja... - to je ljubav, to je sloga, to je razumevanje, to je zajednički život.
Ebeš ga, lako je voleti se, uz sve cmok i aaaaah, kad je lepo. Malo ko može i cmok i aaaah, i to iskreno, i onda kada zagusti...

Ja nisam rekla da moras da se svadjas i vices dok zbrajas i racunas i donosis odluke :), tesko jeste, i ko izdrzi, izdrao je , a malo ko moze ....
Generalno vazi ona izreka na pocetku, jer malo koji brak moze da iznese sve te muke...

Mislim da ta izreka ne postoji slucajno. Kada nastupi kriza tek onda se vidi koliko je brak zaista cvrst.

- - - - - - - - - -
Sve receno :klap:

Nije slucajno, naravno.

Изгледа да су понекад ствари у реалности другачије. Највише деце имају сиромашни, по 6-7. То се може видети и на светској карти. Највећи наталитет земље Африке, Азије, док богата Европа и Америка постају земље стараца. Ми смо пак неки посебан случај где нисмо богати али нам зато прети изумирање за стотињак година.

Беда може да поквари односе, али може да их и очврсне. Тада партнери почињу више да се ослањају један на другог, да прехране децу и жртвују се за њих. Богати нпр. се чешће разводе, чешће мењају партнере без обзира што имају више пара. Погледајте само биографије познатих личности, то све венчавано по 3-4 пута.

Љубав не зна за паре, ако зна, онда није љубав.

dok nas smrt ne rastavi bwe

evo i teona ce ti reci ko ima problem i predrasude ko se smeje nekom u reci govoreci''ja cu da ti kazem kako su tvoji opstali,ti si slepa''

Da teona ima nesto da doda ,dodala bi.
Ja sam samo rekla da pita mamu i tatu , kako je bilo, oni znaju, ona je postedjena toga bila i zasticena, sto posebno cenim kod njenih roditelja,...

- - - - - - - - - -

dok nas smrt ne rastavi bwe

Ima se , moze se, nemam pojma zasto se macujem .... :roll:

Ko nema uslove, ne treba da se zeni-udaje.

Bracni par koji dozivi finansijski krah, mora sto pre da se vadi odatle...
tj. budu dovoljno mudri,hrabri i pronadju novi nacin zarade novca.

Da, mislim da je nemanje dovoljno finansija ograomna prepreka ostajanju u braku.
I na duze staze nemoguca misija.

nema uopste potrebe razmisljati kao da smo svi od juce,nego se ugledati na ljude pre 50 godina koji su svi ziveli u nemastini,nije bilo kombinacija,pre svega se nisu procenjivali po kolima i diplomama,nego po pozrtvovanosti da se bore sa dve ruke za opstanak i partnera

Poslednja izmena od moderatora:

Back