Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.248
КО ВЛАДА ПРОШЛОШЋУ ВЛАДА И БУДУЋНОШЋУ, а управо је то оно што нам раде, тако владају нама.
Slažem se.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
КО ВЛАДА ПРОШЛОШЋУ ВЛАДА И БУДУЋНОШЋУ, а управо је то оно што нам раде, тако владају нама.
Nije analogan primer, jer nismo izgubili svest o tome da je ćirilica naša. Za razliku od toga uspeli su da nam operu mozak pričom da nas ovde nije bilo pre 6-7. veka, da je granica Srbije na Drini, da postoji nekakvo posebno pismo bosančica-hrvaštica, da nismo imali vladarske dinastije pre Nemanjića, da Dušan nije bio car itd. itd. Latinica je takođe srpsko pismo koje treba da negujemo jer je dobar deo naše katoličke elite vekovima stvarao kulturu na latinici.
Upravo zalaganje za brisanje svesti o tome da je i latinica naša predstavlja dodatan primer oduzimanja istorije.
Ово је и мени запало за око, може ли нам вук са Авале појаснити о чему се ради, навести нам неки линк или извор где се то помиње?
Малопре видех да исти податак наводи и корисник Leone Montana.
Успут прочитах да је тај закључак изведен према печатима који су били видљиви на тим књигама?
Ко зна о чему је реч?
Ја сам, и пре Булићевог текста, сам долазио на идеју: зашто би Немци 1) уништавали драгоцене писане артефакте уместо да их однесу у Немачку као што су радили са свим драгоценостима широм Европе, и 2) ако су већ затрли фонд Народне библиотеке, зашто исти вид (темељног) уништења није прошла ниједна друга културна институција у Европи? Зашто су нпр. повеље каролиншких владара из француских музеја, или Пшемисловића из чешких, могле бити драгоценије Немцима од српских средњевековних повеља? Зашто су, како је рекао Лер на суђењу (осим ако оне изјаве нису конструисане), од свих нападнутих народа само Срби морали да "забораве њихов културни идентитет"?
Нарочито индикативна ми је референца "вука са Авале" да је Брант вратио Титу десетак књига за које се веровало да су изгореле. Мени то личи не само на политички дар, већ и на врсту загонетке. Не постоји ли релативно висока вероватноћа да је добар део фонда - ако не и сав фонд! - ускладиштен код Немаца, чим знамо да је код њих било и тих десетак књига, лажно проглашених за уништене?
ĆIRO TRUHELKA: Kako je biskup Strossmayer odnio vrijedne starine iz Bosne
U današnjem odlomku autobiografije "Uspomene jednog pionira" Ćire Truhelke, koji objavljujemo zahvaljujući ljubaznosti izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice, možemo čitati kako je Bosna i Hercegovina ostajala bez vrijednih kulturno historijskih starina
![]()
Највреднији српски орден коме се губи траг: историјат ордена Светог кнеза Лазара
О петстогодишњици Косовског боја много се говорило о потреби миропомазања и крунисања српског Краља. У томе је посебно предњачио жишки Епископ Сава дечанац. На миропомазању у Жичи 1889, Краљ Александар Обреновић је по први пут на себе ставио знаке новог, највишег ордена у Краљевини Србији.
![]()
Тај је орден основан када је на дан 8. априла 1889. године Краљевско намесништво прихватило предлог председника Министарског савета Саве Грујића да се у спомен на 500. годишњицу Косовског боја установи орден Светог Кнеза Лазара који ће имати само један степен и који ће носити само Краљ и његов пунолетни наследник.
Нацрт инсигнија за Орден Светог Кнеза Лазара израдио је Михаило Валтровић. У Историјском музеју Србије и у Архиву САНУ сачуване су његове скице по којима је у радионици "Николај и Дункер" у немачком граду Ханау начињен први примерак.
По својој ексклузивности и функцији, Орден Светог Кнеза Лазара припада категорији регалија, односно владарских знакова. У том својству носио га је и Краљ Петар I, па и приликом крунисања 1904. године.
Како Обреновићи нису имали пунолетног Престолонаследника, први Принц који је у том својству понео Орден Светог Кнеза Лазара био је Принц Ђорђе Карађорђевић, а после његове абдикације 1908. године млађи син Краља Петра I, Александар, потоњи Краљ Александар I Карађорђевић.
Познато је да су начињена укупно три примерка овог високог и скупоценог одличја, али после 1941. године ниједан од та три примерка никада више није виђен нити се зна јесу ли сачувани.
Краљ Александар I Обреновић био је малолетан 1889. године када је понео Орден Светог Кнеза Лазара. Ситуација се поновила 1934. године, када је на престо ступио малолетни Краљ Петар II. Његово формално преузимање Краљевске власти 27. марта 1941. године обележено је званичним портретом на коме се млади Краљ види са огрлицом Светог Кнеза Лазара и знацима Краљевске власти.
Титуларни носиоци Ордена Светог Кнеза Лазара данас су и Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принц наследник Петар Карађорђевић.
Да смо 1941. били бар делом онако организовани као 1914., не бисмо остали без Библиотеке и једног од најважнијих краљевских знакова.
Наша историјска грешка и неке од њених последица..Краљ Петар II ипак није могао бити као краљ Петар I, а ни влада српска из 1914. није ни приближно наликовала влади југословенској из 1941. године, тако да је неминовно било да нам се деси пљачка и равнање са земљом.
Ко су лопови, још се не зна, али вест која би се најлакше могла сместити на овој теми.
Спутник - Дачић: Србија нема оригинал Дејтонског споразума, нестао и папир о споразуму са САД
„Уништен и изгубљен је и оригинални примерак Дејтонског споразума“, открива за „Српски телеграф“ Дачић, који је истраживао како су нестали споразуми који су за Србију и данас од кључне важности.
Заиста нечувени јавашлук.
Ako ne grešim, a neka me ispravi neko ukoliko grešim, apsolutno svi primerci originalnog primerka Dejtonskog sporazuma su izgubljeni, a ne samo taj srpski?
Izgubljen originalni BH primerak Dejtonskog sporazuma 2008. godine (zapravo, sva tri originalna primerka, jer su bili tri puta napisani, na bosanskom, hrvatskom i srpskom): http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/izgubljen-original-dejtonskog-sporazuma/4hfdnvx
Jedino Hrvatska ga je sačuvala: http://arhiva.nacional.hr/clanak/42916/daytonski-sporazum-nestao-i-iz-beograda
P. S. Ovo da je Ričard Holbruk potpisao da neće SAD priznati Kosovo, nešto nisam sklon da mu poverujem.![]()
Сећам се да је пре неку годину, целу документацију мислим БИА-е, скенирала нека норвешка фирма.
А да не помињемо и да је из земље изнето све што је Хаг затражио.
То за БиХ ми је познато. Добро се сећам да се око тога тамо није превише ни дизала прашина. Срби су то доживели као још један доказ апсурдности постојања БиХ. А они који су га највероватније намерно загубили, нису се тим поводом ни оглашавали, јер њима непостојање таквог споразума највише и одговара.
Питање је да ли и Хрватска има тај споразум?
Што се тиче Србије, није то никаква новост, али човек се осети просто позван од неког разума, да се још једном начуди чуду.
Сећам се да је пре неку годину, целу документацију мислим БИА-е, скенирала нека норвешка фирма.
А да не помињемо и да је из земље изнето све што је Хаг затражио.
Za razlilku od Srbije i BiH, Hrvatska svoj primjerak Daytonskog sporazuma nije "izgubila". Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Mario Dragun, potvrdio je da je hrvatski original pohranjen u tom ministarstvu.