BEAGLE-divni veseljaci

• Začetnik teme Začetnik teme vilus
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zao mi je sto vase leglo gospodjo Vilus stize tek u avgustu jer bi stenci mogli da se preuzmu tek u novembru, a ja bih psa drzao u boxu pa zato stene trazim sada da mi u zimu bude vec kolko-tolko formiran pas. Mada sacekacu ja i sledece prolece ako treba samo da pas bude OK. Svaka cast,odlicno ste informisani o Biglovima,da li mozda imate jos neku rasu pasa?

A ja sam naletela na podatak da su to ustvari diskvalifikovani beli NO, dugo se pogresno smatralo da je gen koji determinise belu boju povezan sa nekom naslednom bolescu, cini mi se gluvocom ili epilepsijom. U medjuvremenu su ih Amerikanci i Kanadjani prihvatili i kao diskvalifikovane primerke otkupili po smesnim cenama i, posto ih se Nemacka kao maticna zemlja odrekla, "prekrstili" ih u americko-kanadskog jer su ih samo oni i gajili. E, taj deo o Svajcarskoj mi nije jasan, na te podatke nisam naletala. I,koliko sam shvatila, po statutu FCI, s obzirom da su u pitanju diskvalifikovani primerci vec postojece rase, kao takva, rasa ne moze da bude priznata. Ispravite me ako gresim.

A ja sam naletela na podatak da su to ustvari diskvalifikovani beli NO, dugo se pogresno smatralo da je gen koji determinise belu boju povezan sa nekom naslednom bolescu, cini mi se gluvocom ili epilepsijom. U medjuvremenu su ih Amerikanci i Kanadjani prihvatili i kao diskvalifikovane primerke otkupili po smesnim cenama i, posto ih se Nemacka kao maticna zemlja odrekla, "prekrstili" ih u americko-kanadskog jer su ih samo oni i gajili. E, taj deo o Svajcarskoj mi nije jasan, na te podatke nisam naletala. I,koliko sam shvatila, po statutu FCI, s obzirom da su u pitanju diskvalifikovani primerci vec postojece rase, kao takva, rasa ne moze da bude priznata. Ispravite me ako gresim.

A za ovu pricu sam cuo da su ih se Nemci odrekli pa ih kao ovi prisvoili mada kako opet moze tako da se zove malo je glupo. A video sam na beogradskoj izlozbi jedan prelep primerak i njegova 2 steneta koji kostaju neka cifra da ti se zavrti u glavi:confused: Nista mi sad tu nije jasno sto su sad oni toliko skupi? Vilus koliko ti placas stene ako nije tajna?

Mislim da ovo definitivno nije tacno.

Izvinjavam se sto postujem ovde,ipak je ovo tema o biglovima,lai evo ga deo teksta skinut sa balcan kinology. I JESTE beli kanadjanin je ustvari pre bio NO. A covek koji je predavao je jasno rekao da neki smatraju da je u pocetku postojao samo beli No,pa je onda selekcijom dobijena druga boja.

Jos krajem 19 veka bilo je normalno da se medju nemackim ovcarskim psima na izlozbama izlazu i ovcari bele boje (odprilike 1/ 3 svih nemackih ovcarskih pasa je bila pretezno ili potpuno bela. Unoseni su sasvim normalno i regularno u knjige i dobijali pedigre.

1933 godina se ispostavila sudbonosnom godinom ne samo za nemacki narod (Hitler dolazi na vlast) nego i za nemackog (belog) ovcarskog
psa. Nacisti zabranjuju belu boju (kao slucajnu gresku u genetici) i proganjaju belog psa.

Na srecu u Americi i Kanadi ljubitelji pasa to vide drugacije i nastavljaju tamo sa uzgajanjem pasa bele boje, Nemacki beli ovcarski pas, kasnije Kanadski beli ovcar

40 godina kasnije se beli ovcarski pas vraca u Evropu (Svajcarsku ) i tamo se odgaja. Iz Svajcarske potice naziv Kanadski beli ovacarski pas.. Nesto kasnije pocinje uzgoj u celoj Evropi i pas se naziva Svajcarski beli ovcarski pas, Svajcarski beli ovcar

U svoju prvobitnu postojbinu (Nemacku) rasa se vraca tek 1982 godine.

Smatra se da od FCI nece biti priznata rasa (barem ne u dogledno vreme) jer se u medjuvremenu bitno razlikuje od klasicnog nemackog ovcarskog psa, a i lobi u Nemackoj je jako protiv toga da se pojavi nemacki ovcarski pas u beloj boji.

A za ovu pricu sam cuo da su ih se Nemci odrekli pa ih kao ovi prisvoili mada kako opet moze tako da se zove malo je glupo. A video sam na beogradskoj izlozbi jedan prelep primerak i njegova 2 steneta koji kostaju neka cifra da ti se zavrti u glavi:confused: Nista mi sad tu nije jasno sto su sad oni toliko skupi? Vilus koliko ti placas stene ako nije tajna?

E pa od tih ljudi i kupujem stene samo sledece godine. 600 eura

Ubiste mi temu o mojim veseljacima:cry:

Vilus, otkri mi tajnu kako ces u stanu drzati pet pasa.:) Ako sam razumela stize ti jos jedan bigl a zatim i svajcarac.

Tesko ali izdrzacemo:p

Salim se,resila sam da se selim u Titel,to je blizu Beograda,mogu da skoknem ovde kad god hocu,a za moje pse je tamo raj. Otvaramo tamo i pansion tako da cu imati pune ruke posla. Za Bg me i tako nista ne vezuje. Ovde se samo svadjam sa komsilukom:twisted:

A dobro si razumela stize mi i curica biglica i decko svajcarac:heart:

Obozavam pse i trudim se da budu srecni kod mene. U Titelu imamo plac od 17 ari,blizu nam je reka,suma i mnogo livada,mislim da im je tamo bolje nego u zagusljivom Beogradu.

A i hocu macku,a ona bi tesko podnela da je stalno na relaciji Beograd Titel.

Tesko ali izdrzacemo:p

Salim se,resila sam da se selim u Titel,to je blizu Beograda,mogu da skoknem ovde kad god hocu,a za moje pse je tamo raj. Otvaramo tamo i pansion tako da cu imati pune ruke posla. Za Bg me i tako nista ne vezuje. Ovde se samo svadjam sa komsilukom:twisted:

A dobro si razumela stize mi i curica biglica i decko svajcarac:heart:

Obozavam pse i trudim se da budu srecni kod mene. U Titelu imamo plac od 17 ari,blizu nam je reka,suma i mnogo livada,mislim da im je tamo bolje nego u zagusljivom Beogradu.

A i hocu macku,a ona bi tesko podnela da je stalno na relaciji Beograd Titel.

Jao super! Bice im divno tamo!:):) Nema nista bolje od kuce, bez komsija naravno!:wink: A u dvoristu mozes da drzis sta hoces.
Bas mi je drago, i od :heart: ti zelim da vam pansion bude vrlo prometan, i da imate puno malih biglica.:D:D

Back