Bdijte jer ne znate kada je čas

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne verujem u te i takve sopstvene mogucnosti - to da , posebno ako bi to bilo iz razloga sopstvene sujete i promocije ... :)

Nije takvo nesto za ovakve kao ja , koji inace i nisu neki "odlikasi" , kakvih ima :) ...

Misliš da će ti skromnost pomoći? Ili optužuješ Tvorca da je tebe posebno manjkavim
u odnosu na druge stvorio?

A što bi to bila sujeta i promocija?

Videla si u onoj Tvojoj Prici sta biva kada se umesa sujeta i licna promocija :

https://forum.krstarica.com/showthread.php/796473-Spasenje?p=35097912&viewfull=1#post35097912

Bez sinergije i zajednicke Liturgije , tj, Liturgijskog sabranja , kao pojedinci smo slabi i lak plen onom "nepomeniku" , koji svoj posao radi vec hiljadama godina i ima iskustvo kojem mi sami sa svojim mocima i sposobniostima ostajemo nemocni i u velikoj bi opasnosti bio svako ko drugacije misli o sebi .

Setimo se iz one Biblijske Price o "kusacu koji je i samom Isusus Hristu obecavao nesto slicno " ...

Da .

Bas iz tih razloga se i kaze :

"Boze , pomozi mom neverju..." ...

Videla si u onoj Tvojoj Prici sta biva kada se umesa sujeta i licna promocija :

https://forum.krstarica.com/showthread.php/796473-Spasenje?p=35097912&viewfull=1#post35097912

Bez sinergije i zajednicke Liturgije , tj, Liturgijskog sabranja , kao pojedinci smo slabi i lak plen onom "nepomeniku" , koji svoj posao radi vec hiljadama godina i ima iskustvo kojem mi sami sa svojim mocima i sposobniostima ostajemo nemocni i u velikoj bi opasnosti bio svako ko drugacije misli o sebi .

Setimo se iz one Biblijske Price o "kusacu koji je i samom Isusus Hristu obecavao nesto slicno " ...

Da .

Bas iz tih razloga se i kaze :

"Boze , pomozi mom neverju..." ...

Zar nije Isus put, istina i život? Zar nije otišao Ocu da napravi mesta za ostale. Rekao je da svi
mogu da budu jedno s Ocem kao i on što je.

Nigde nije rekao da pravi mesta za štrebere, a da tebi nešto fali. Možda nepomenik pokušava
da te smuti i uplaši.

A Otac čeka.

:think:

Svasta je moguce , a uz Boziju pomoc i ono sta je coveku , po njegovim mogucnostima , biva nemoguce , uz Boziju pomoc postaje moguce , ali ne zaboravimo da neke nase zelje i nisu nama na korist i "zna Otac nas sta je nama potrebno..." , pa se cuvajmo sopstvene prelesti i lazne duhovnosti , jer "...mnogi se izgubise na sirokom putu...". ..

Meni to bas nije ni zelja , a ni namera .

Jedan te čeka (Otac), jedan ti je mesto napravio (Sin) i jedan te vodi(Sveti Duh).

Kud ćeš veću pomoć?

Da ti izdaju potvrdu da se nećeš izgubiti? Da te prenesu?

Pa moraš i ti nešto da uradiš.

Teška je to borba sa mislima svojim i samoobmanama. Stojimo tako izgubljeni i plašimo se da ćemo
se izgubiti ako krenemo.

Znaš kako sam ja to razumela.
Ta posuda je sistem ubeđenja, objašnjenja, navika. Mehanizam koji savršeno funkcioniše
u svakodnevnim aktivnostima. Svaki potres od spolja (stres) amortizuje, objasni i nastavlja
dalje. Što si inteligentnija, bolji sistem napraviš. Patnja je za budale. Ti nalaziš zadovoljstva.
I dobro si.

Nekada se desi malo jači stres. I njega ćeš objasniti, bez sumnje. Ali ne možeš tako brzo.
I tu se stvori neki prostor da se nešto vidi.

Kada ne bismo toliko žurili sa objašnjenjima i samoobmanama. Kada bismo mogli da
zastanemo i posmatramo. Ali mi to ne umemo.

Da postoji svetlost i unutra, ali ona mora da se sretne sa svetlošću od spolja. A mi tome
ne dajemo šansu.

hm.

slazem se da nas veliki potresi ubiju da bismo vaskrsli u novom kvalitetu..da nas bude i uce da gledamo novim ocima ono sto do juce nismo videli jer smo bili glupi i slepi.
ali ti sokovi mogu da nas gurnu u potpunu tamu, ili..da nas nateraju da pojacamo sopstveno svetlo..
nista spolja ne moze da upali svetlo u coveku
moze samo da ga potakne da bolje koristi sopstevni potencijal
i nikad svetlo spolja ne moze da ugreje dusu iznutra
ili ako moze, onda postajemo ovisni od toga valjskog svetla

svetlo mora da se upali unutra.

i da postaje deo vanjskog svetla. :)

Jedan te čeka (Otac), jedan ti je mesto napravio (Sin) i jedan te vodi(Sveti Duh).

Kud ćeš veću pomoć?

Da ti izdaju potvrdu da se nećeš izgubiti? Da te prenesu?

Pa moraš i ti nešto da uradiš.

Teška je to borba sa mislima svojim i samoobmanama. Stojimo tako izgubljeni i plašimo se da ćemo
se izgubiti ako krenemo.

"Verujem Gospode, pomozi mom neverju..." (Мк. 9, 24) ...

hm.

slazem se da nas veliki potresi ubiju da bismo vaskrsli u novom kvalitetu..da nas bude i uce da gledamo novim ocima ono sto do juce nismo videli jer smo bili glupi i slepi.
ali ti sokovi mogu da nas gurnu u potpunu tamu, ili..da nas nateraju da pojacamo sopstveno svetlo..
nista spolja ne moze da upali svetlo u coveku
moze samo da ga potakne da bolje koristi sopstevni potencijal
i nikad svetlo spolja ne moze da ugreje dusu iznutra
ili ako moze, onda postajemo ovisni od toga valjskog svetla

svetlo mora da se upali unutra.

i da postaje deo vanjskog svetla. :)

filozof rođeni.. :lol:

Pričamo o tom prostoru koji se stvori na kratko, kako bismo mogli nešto bolje da vidimo.
I iz iskustva znaš kako to izgleda.

Sad umesto da raspravljamo o tome postoji li spolja i unutra, ili je to stvar naše percepcije,
zar ne bi bilo korisnije postaviti pitanje
A šta radim sve ostalo vreme?
Hoću li čekati da me jednom u godinu ili pet godina nešto snažno potrese ili bih mogla
da učinim nešto da jasnije sebe vidim češće?

veruj u sebe ako verujes.
jer to je dato, da budes slobodan i da imas slobodu da odlucujes o sebi.
da iz sebe izvuces navise i pribudish najbolje.
iza koga se sakrivate?
zajednicka liturgija?:D
snaci sam ne postojis?

- - - - - - - - - -

filozof rođeni.. :lol:

Pričamo o tom prostoru koji se stvori na kratko, kako bismo mogli nešto bolje da vidimo.
I iz iskustva znaš kako to izgleda.

Sad umesto da raspravljamo o tome postoji li spolja i unutra, ili je to stvar naše percepcije,
zar ne bi bilo korisnije postaviti pitanje
A šta radim sve ostalo vreme?
Hoću li čekati da me jednom u godinu ili pet godina nešto snažno potrese ili bih mogla
da učinim nešto da jasnije sebe vidim češće?
:mrgreen:
pa ne cekamo mi, jer nemam pojma. nismo mi svesni sebe, cak i ako se trudimo da osvestimo...
niceg nismo gospodar, ni sopstvenog uma, tela i duse..:)
e to radimo, sa sobom se borimo...
ili vegetiramo, sto realno vecina radi:)
i krijemo se iza crkve, iza nacije, iza drzave, iza skole, iza kluba, iza biiilo cega samo da ne moramo sami sa sobom da se sretnemo..:)

Ili to "susretanje sa samim sobom " odlazemo dok se ne nadjemo na mestu gde ce svako od nas biti pitan za sve ono sto je pomislio , rekao , uradio ...?

e u tom i jeste fora. svako bi treba svaki dan da se zapita za ono sto je pomislio rekao uradio
a ne zapita se
ide u crkvu da bi oprao svoje misli postupke reci i misli
ide iz strha
naucio je da sve moze da se kupi, pa i oprost greha
kupi me prodaj me kupi me prodaj meeeeee

e u tom i jeste fora. svako bi treba svaki dan da se zapita za ono sto je pomislio rekao uradio
a ne zapita se
ide u crkvu da bi oprao svoje misli postupke reci i misli
ide iz strha
naucio je da sve moze da se kupi, pa i oprost greha
kupi me prodaj me kupi me prodaj meeeee
e

Mislis na "Ondulgenciju" kod RMK ...?

To u Pravoslavlju ne vazi .
Kod nas se iz Novog zaveta cesto pominje ona "Prica o bogatasu i sirotom Lazaru " , gde je jasno receno kako je prosao bogatas bez osecaja solidarnosti sa sirotim , gladnim i zednim Lazarom u vreme ovozemnog boravka , a kako , kada je otisao "Tamo" ...

Sad sam gledala u kom kontekstu je to rečeno.

To je rekao čovek koji nije mogao da poveruje. Ni učenici nisu verovali.

Što je uopšte Isus rekao da je sve moguće onome ko veruje?

Onaj brizni otac je Isusu Hristu iskazao svoje Verovanje , ali je i svestan svoje ljudske slabosti i da sam po svojoj volji , bez pomoci Boga , nije u stanju da ispuni sopstvene zelje .

Nakon cega ga je Isus Hristos uputio "sta mu je potrebno za ispunjenje zelja" i sta mnogima od nas manjka , pa se i zbog toga molimo "da nam Bog svojim covekoljubljem doda ono sto nam nedostaje - veru , nadu i ljubav..." .

On to "nesto" uporedjuje sa "zrnom gorusicinim koje je najmanje od svih , ali kada uzraste ili poraste , onda je vislje od mnogih i tamo cak ptice svijaju svoja gnezda" , dakle i drugi traze zastitu i skloniste ili zaklon od zloga ...

Sukladno s temom a u vezi svih religija svjeta.

Ove rječi koje su za neposrednu budučnost a i sadašnjost upučene su ljudima svih religija da hitno izađu iz tih odvratnih bogohulnih religa i govori kako su sve te relige
uokvirene u jedan naslov Babilon - Vavilon. Dakle sve svecke religije danas su moderna kopija Babilona ili klonirani Babilon. I sama rječ Religija znači ponovna uspostava drevne religije - a to je - kao što otkrivenje otkriva - Babilon u jednom paketu. Ali ljudi to ne vide svi, jer su zasljepljeni blještavim lažnim sjajem babilonskih trikova i efekata

Otkrivenje 18:4 i 10
"I čuh glas drugi s neba koji govori: Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena"

"Jaoh! Jaoh! Grade veliki Vavilone, grade tvrdi, jer u jedan čas dođe sud tvoj!"

Čudno je to da upozorenja na lažne spasitelje postoji i to su svi upamtili.
A upozorenje da se ne spava, jer se ne zna u koji će čas doći, malo ko pominje.

(Mt 24,36-44)
33 "Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas.
34 Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao,
a vrataru zapovjedi da bdije. 35 Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti - da li uvečer ili o ponoći,
da li za prvih pijetlova ili ujutro - 36 da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe."
37 "Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!"

Bdijte

Šta to znači?

Ako je dolazak trebao biti takav da ga svi vide, zašto bi trebalo ovakvo upozorenje?

Isus nam je to rekao sa stanovista naseg spasenja. Svi cemo ga vidjeti kada se bude vratio ali necemo svi biti spaseni. Spaseni ce biti oni koji su prihvatili dar spasenja u Isusu Hristu, i koji su sebe podredili Bogu da ih mijenja.

Bez vere u Boga i sa poverenjem da je On Tvorac svega vidljivog i nevidljivog , "lako" moze da se desi da nas iznenadi "dolazak Gospodara" , kao u onoj Prici iz Novog zaveta i da Ga nespremni docekamo kada Dodje u Carstvu Svome ...

Zato - "bdijmo , jer ne znamo ni dana ni casa " ...

Back