bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
LePiaf:
Dragoljub je pravi "ubica dechijeg lica" kad je seksualni zivot u pitanju. Njegovoj strategiji zavodjenja i korpulentnoj rascvetanoj pojavi malo koja biljka moze da odoli, a, potentan kakav jeste, Dragoljub nijednu ne odbija. Ipak, tu lezi i glavni problem sa ovim Kazanovom - nikako ga ne treba stavljati u blizinu emotivno osetljivijeg cveca, ako ne zelite ljubomorne okrshaje i samouvenuca iz ochaja.

so7053.jpg

:D :D

LePiaf:
Dragoljub je pravi "ubica dechijeg lica" kad je seksualni zivot u pitanju. Njegovoj strategiji zavodjenja i korpulentnoj rascvetanoj pojavi malo koja biljka moze da odoli, a, potentan kakav jeste, Dragoljub nijednu ne odbija. Ipak, tu lezi i glavni problem sa ovim Kazanovom - nikako ga ne treba stavljati u blizinu emotivno osetljivijeg cveca, ako ne zelite ljubomorne okrshaje i samouvenuca iz ochaja.
Jao, le Piaf, to je bastovanstvo - level 5....ja sam jos strogi pocetnik...

gigule:
brsljan
da, on je otporan i zahvalan za senovita mesta...samo teba paziti on ugusi druge biljke
...moja preporuka su razne trave a cvetajuce...mozda hortenzija ...ona voli polusenku
http://www.garden.co.yu/tekstovi/hortenz.html
http://www.poljoprivreda.info/?oid=7&id=226
http://www.gospodarski-list.hr/ArtiklClanak.aspx?ClanakID=1
jedno sto moze da bude problem je kvalitet zemlje ...

ne znam ali ja bih pokusala i sa klematisom... to je puzavica koja voli hladne noge -koren da joj bude u hladu...

Uf, Hortenziju ban ne volim...ne znam zasto...Klematis sam imala....dva...i fino mi rasli i cvjetali...ali kako da ih podrezujem....i pred jesen...kao da mi ih je neko otrovao....samo su posmedjili....pocrnili....zao mi sto nisam uslikala da vidite sada...
I sta cu....odfikarim ga i pocupam i pobacam....

Jos prijedloga?

rododendron mammy, azaleja, kamelija, japanski javor, hamamelis... samo im treba malo sunca ujutru, i to je to. a je l' hoces zbunaste ili penjacice ili kakve? dalje: hosta, digitalis, andromeda, helebora, paprat, orlovi nokti...joj, da ja imam malo senke sta bih sve posadila...

jao, mojra, ja bih voljela penjacice jer imam visoku ogradu...i onda zbunje....obozavam zbunje...i voljela bih one niske biljcice...one sto samo rastu po zemlji....pokrivaju zemlju..znas na sta mislim?
Odoh sada da trazim na koje ti biljke mislis...i da prevodim...uf ;)

gigule:
U Srbiji je za ovu vrstu zelenike narodno ime bozikovina, bozje drvce. Cest je pratilac Bukovo-jelovih suma (Goc, Tara). Vec duze vreme zakonom zasticena u Srbiji, kako bi se zastitila od istrebljenja. dakle oprez kad pozajmljete iz suma ovu biljku...sigurnije je kupiti u rasadniku ;)

u rasadniku 40 evra, u sumi ako te uhvate, bruka...ma nervira me to sto se uz put uvek cisti nekih sto metara u dubinu sume. i sve to se isece i baci, a ako te uhvate da nesto uzmes, oderu te kaznom. :)

jao fala gigac unapred :D, jel mozhe neshto u toplim bojama ?
bila ja danas do rasadnika i tamo ugledala slatki mali acer palmatum grm, ali to kanda nije za saksije :(, a i onaj crveni brshljan (ima na francuskoj ambasadi u BG) ne znam dal bi to nekako mogla da turim da mi raste na terasi pa malo preko fasade hihi, mada je sadnica prilichno skupa pre nekih dve godine je jedan pelcer bio oko 600 din

mojra:
rododendron mammy, azaleja, kamelija, japanski javor, hamamelis... samo im treba malo sunca ujutru, i to je to. a je l' hoces zbunaste ili penjacice ili kakve? dalje: hosta, digitalis, andromeda, helebora, paprat, orlovi nokti...joj, da ja imam malo senke sta bih sve posadila...
Oh, nije bilo tako tesko.....sve sam ih pronasla (mislim, znam koja je koja) mozda ovih dana odem da ih potrazim....
Dajem jos jednu sansu svojoj bastici.
;)

kad sam tebi otkucala listu u zaletu sam otisla do prvog biljnog marketa i kupila i kameliju i rododendron, i jos svasta. :). posadila sam ih, ostalo mi je jos jedno 70/80 visegodisnjih, ali nikako da se dogovorim sa sobom kako da ih ukombinujem. u stvari, nisam kupila visoke koje stavljam u dno masiva, pa mi je sad nezgodno da sadim ove srednje ispred i niske, i one koje pokrivaju tlo. ma ne treba kupovati kad je lepo vreme, uvek potrosim vise od planiranog i posle se pitam ko ce sve da zasadi.

mammy:
Znam savrseno o cemu pricas....
hoces onda presadjivati tih 70/80?
Kad ih je dobro presadjivati...u proljece prije ili poslije nego krenu pupati? Sa sto vise zemlje ili doesn't matter?

sad cu ja polako, nego ovih dana krecim :) . sve mi se poklopilo, pa svakog dana posadim desetak biljcica, malo ocupam korov (koji najbolje uspeva u mojoj basti) i ostavim ostalo za sutra. ma i tako su najavili mraz ovih par dana, pa da ih ne presece. glavno da je kamelija na svom mestu, ona ce uskoro da cveta, a ostale mogu da se strpe.

@mammy
u baštama super su dve biljčice ... jako su zahvalne jer ne traže posebnu negu, trajnice su a cvetaju i mogu da služe i kao pokrivači tla
prva je vinca minor...ja sam moju zapatila/dobro,maznula sam je/ sa fruške gore...

a druga biljka je đurđevak...on je doduše jako bezobrazan jer se širi ko korov i ja ga imam i na sunčanim mestima ali i u senci- ispod stare jele...i raste majku mu...
e oprez samo otrovna je biljka.
http://www.garden.co.yu/tekstovi/jdjurdje.html

Back