bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja sam danas našla bebi puža u jagodi...
Gajenje puževa je unosan posao ali za one koji imaju bašte oni su štetočine...
Puževa možete da se rešite veoma lako i jeftino i ekološki (dakle da ne zagađujete nepoterebno okolinu štetnim hemikalijama) i to uz pomoć piva.
Dovoljno da se u neki pltak sud( tanjirić) nalije pivo i ostavi u bašti...puževi privučeni mirisom piva (obožavaju ga) se toliko napiju da ih to košta života...

e ja mislim da neko od mojih ima filadendron...mozhe to...mada oba zvuce ko naziv dinosaurusa

joj sad sam zaboravila shta si pitala!!!!! aaaaaa
strashno

e za jagode super samo ne znam sta da kazem sad sam smarach pa ne mogu da se nadovezem zezajuci.
e cula sam da sad ovo sto su ovako nikle jagode u ovo doba...pa valjda ih prskaju nekim jakim pesticidima (ovde kod nas) i onda j eneka zena od toga dobila alergiju.

e japanski vrt...pa to je valjda kao veliki vrt samo mali??? pa nadjes neki veliki koji ti se svidja samo uzmes manje bilje, je l tu susthina bonsai, mada valjd amoze bilo shta. verovatno ti bonsaisti znaju o tome ili neki rasadnik??? to je bilo u nekoj agati.
ili pitaj nekog pejzaznog arhitektu da ti nacrta i onda ti samo napravish, kao lego kocke..imas plan pa pravis kucu

hanibal77:
danas sam jela jagode iz moje baste!i najbolje su!!!

Jos su extra slatke zato sto su TVOJE, jel' da?

Ima li neko kakav savjet...pojavile su mi se biljne usi...i to mi napadaju moje ruze :cry: , kupila sam sprej, spricam ih, usi pokrepaju i taman kad se ja opustim, one ponovo u napad.
Znaci, ima li neko neki savjet, ima li neki trik da ih ugnjavim zauvjek :twisted: ?

mammy:
hanibal77:

Jos su extra slatke zato sto su TVOJE, jel' da?Ima li neko kakav savjet...pojavile su mi se biljne usi...i to mi napadaju moje ruze :cry: , kupila sam sprej, spricam ih, usi pokrepaju i taman kad se ja opustim, one ponovo u napad.
Znaci, ima li neko neki savjet, ima li neki trik da ih ugnjavim zauvjek :twisted: ?
a-ha :wink:
a za bubice ne znam sta da radis

mammy:
hanibal77:

Ima li neko kakav savjet...pojavile su mi se biljne usi...i to mi napadaju moje ruze :cry: , kupila sam sprej, spricam ih, usi pokrepaju i taman kad se ja opustim, one ponovo u napad.

bubamare se hrane biljnim vashima

e bonsai je malo drvo to je valjda poznato?? patuljasto drvo, normalna vrsta samo odgajena da ne poraste...kao kad stavite mache u teglu da ostane malo. mislim ko oce da se bakce time...i shta onda pokazuejs rodbini kao vidite moju jabuchicu kako sam je odgajio. salim se to je lep hobi ali mislim da su drveta malo skupa..kao u bbasti kod nas ima japanski vrt - veliki...potocici su to je shtos, sto ima potocic

e hanibale je l imash staklenik pa su porasle ili napolju

?:
mammy:
hanibal77:

bubamare se hrane biljnim vashima

e bonsai je malo drvo to je valjda poznato?? patuljasto drvo, normalna vrsta samo odgajena da ne poraste...kao kad stavite mache u teglu da ostane malo. mislim ko oce da se bakce time...i shta onda pokazuejs rodbini kao vidite moju jabuchicu kako sam je odgajio. salim se to je lep hobi ali mislim da su drveta malo skupa..kao u bbasti kod nas ima japanski vrt - veliki...potocici su to je shtos, sto ima potocic
e hanibale je l imash staklenik pa su porasle ili napolju
e to Jagodice!
...ti jedina hoćeš da pričaš o japanskom vrtu...

mammy:
hanibal77:

Danas sam citala o nikotinskoj vodi i o soku od kopriva :roll: Stavis u 1,5 l vode desetak opusaka da stoji 48 sati i tim prskas biljke protiv vasi.Sok od koprive se pravi tako sto se dvadesetak kopriva stavi u vodu,stoji 24 sata,procijedi i prskas biljcice.Valjda je efikasno.

zendeli:
mammy:
hanibal77:

Danas sam citala o nikotinskoj vodi i o soku od kopriva :roll: Stavis u 1,5 l vode desetak opusaka da stoji 48 sati i tim prskas biljke protiv vasi.Sok od koprive se pravi tako sto se dvadesetak kopriva stavi u vodu,stoji 24 sata,procijedi i prskas biljcice.Valjda je efikasno.
trebalo bi :)
moja tetka pravi na sl. način to s koprivama i time prska biljke ali ih i time zaliva.
recept: koliko strukova koprive toliko lit. vode...kopriva se potopi i drži 10-tak dana...inače to strava smrdi ali biljke to vole...

gigule:
zendeli:
mammy:
hanibal77:

trebalo bi :)
moja tetka pravi na sl. način to s koprivama i time prska biljke ali ih i time zaliva.
recept: koliko strukova koprive toliko lit. vode...kopriva se potopi i drži 10-tak dana...inače to strava smrdi ali biljke to vole...

A zivotinjice ne vole :wink:

Hvala, hvala, hvala

protiv rovaca ( to su one grozne velike bube koje žive u zemlji i uništavaju mlade biljčice tako što presecaju koren) ja koristim prašak Galition. U mojoj bašti rovaca ima dosta tako da moram da koristim neku zaštitu.
Galition se koristi i za povrće i za cveće.Kada presađujem paradajz npr. u svaku rupu stavim malo tog praška...tamo gde imam povrće baš ne volim da koristim otrove ali ono što se mora mora se... a tamo gde imam cveće ponekad pre kiše pospem prašak
( koji strašno smrdi inače) po bašti, voda otopi prašak, i tako prodre u zemlju, posle nekoliko dana otrovani rovci samo izlaze iz zemlje...

ima još jedna napast u bašti koja me izluđuje,to je lukova muva, u stvari to su larve šta li lukove muve koje se razmnožavaju u mladom luku...ako u vašem luku ima tih larvi luk prestaje da raste, lukovica truli i biljka se vremenom osuši... naravno,postoje otrovi koji uspešno uništavaju te larve ali karenca za luk je 90 dana...Da umreš čekajući...
Ove godine nisam prskala i to mi se sveti...moj luk je uništen...
eto.
sad će me krvolok i ? zezati ali nema veze...e vas dvoje,ja vas volim i može vam se he he
a i ne moramo uvek da budemo smrtno ozbiljni...kao ja npr. taka mi faza...
a i baštovansvo nije tako kao šala... smrdiš posle kopanja po vrućini...i ruke su grozne, posebno nokti...
ali prijaju trešnje mada ima muva ko da je nešto crklo na trešnji..fuj.
e treba nekom spanać? šalim se...ne dam nikom.

Back