bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mammy:
Zanima me da li ima ko od ovih zenica ovdje da se malo bavi bastovanstvom. Ja sam prosle jeseni sama zapocela i zasadila lijepo tulipane i narcise, oni sada lijepo procvjetali i sad se pitam da li moram da vadim lukovice iz zemlje nakon cvjetanja, ili kasnije, kad se biljka malo sasusi?
Ako neko zna neki dobar site koji se bavi biljcicama i na njemu da ima forum, nek' mi, please, napise.
Verovatno je malo kasno da ti odgovorim :lol:
ali, mislim da se vade u jesen, kad se skroz osuše, što je i logično. I na proleće Jovo na novo...
Inače, imam i ja baštu, tačnije - imaju moji, u njoj uglavnom voće i povrće, a u dvorištu cveće... Ruže svih boja, mirisa i oblika; božur; jorgovan; neke jednogodišnje cvetiće, lale...
Kako to ume divno da izgleda, još kad vinova loza napravi hladovinu... Fenomenalno...
A rad sa njima je skoro uvek zadovoljstvo...
:wink:

gigule:
evo šta ja bi ja da znam
najpre ima li ko rododendron...šta je potrebno da se odgaji lepa i zdrava biljka i pošto je sadnica?

interesuje me da li neko ima možda uređen japanski vrt...meni je on mnogo lep ali nemam pojma šta i kako...

e sad sam videla da te interesuje rodo
njemu treba zemlja kao za azaleje, magnolije ili japanski javor i ono sto je mnogo bitnije, polusenka ili senka. znaci ne treba da bude citav dan na suncu. ako imas kucu, trebalo bi da se postavi tako da bar popodne bude u senci. ne treba stajsko djubrivo.
japanski vrt...sta te tacno interesuje, biljke ili koncepcija?

mojra:
gigule:
evo šta ja bi ja da znam
najpre ima li ko rododendron...šta je potrebno da se odgaji lepa i zdrava biljka i pošto je sadnica?

interesuje me da li neko ima možda uređen japanski vrt...meni je on mnogo lep ali nemam pojma šta i kako...

njemu treba zemlja kao za azaleje, magnolije ili japanski javor i ono sto je mnogo bitnije, polusenka ili senka. znaci ne treba da bude citav dan na suncu. ako imas kucu, trebalo bi da se postavi tako da bar popodne bude u senci. ne treba stajsko djubrivo.
sve :)

e hvala za rododendron...
dakle senka ili polusenka...hm...
pa ima ali ispod nekog drveta i jele a to nije dobar položaj...Imam drvo koje ima oko 100 god. ...bez zezanja...ogromno je...

u stvari moja bašta je na jugo-zapadu..jel se tako kaže?
tu je toplo dosta...
mogu ruže jel?

preporuka za početnike i one koji nemaju vremena i želje da se bakću oko cveća:neven...bože, to raste kao ludo :)

biljke: bambusi, azaleje koje oni oblikuju da bi bile loptaste, japanski javor, bor sa pet iglica (pinus parviflora) onda paprat i jos mnogo toga
grupe: 3, 5 ili 7 da bi bilo asimetricno i feng- shui, bez obzira da li se radi o biljkama ili onim stenama (veliko kamenje? male stene? ne znam)
sve biljke osim japanskog javora se oblikuju (sad zavisi i od tebe da ti hoces baaas japanski vrt)
ima i vode, ali nije obavezno, a onda se stavi "tsukubai" to je kao izdubljeni kamen u kojem je voda. preko se polozi lula od bambusa pored paprati ili azaleje. hoda se po onom belom kamenju.
da ne bude suvise dug post, ali bar par stvari koje si ti mozda i sama primetila
:)

gigule:
mojra:
gigule:
evo šta ja bi ja da znam

sve :)

e hvala za rododendron...
dakle senka ili polusenka...hm...
pa ima ali ispod nekog drveta i jele a to nije dobar položaj...Imam drvo koje ima oko 100 god. ...bez zezanja...ogromno je...

u stvari moja bašta je na jugo-zapadu..jel se tako kaže?
tu je toplo dosta...
mogu ruže jel?

preporuka za početnike i one koji nemaju vremena i želje da se bakću oko cveća:neven...bože, to raste kao ludo :)

i moja je tako orijentisana, i svasta sam zasadila i posejala. i ruze izmedju ostalog
a jel' volis mirisljave? ja imam glicin i bas lepo mirise, ceo maj i juni. njemu bas jug-jugozapad odgovara, mnogo je lep i ne zahteva neku posebnu negu

vidi, ja sam baštu nasledila od bake pa i sve u njoj...bilo nekoliko ruža ali propale su jer su bile stare, imaju sigurno više od 20 god. ...ostale su tri...jedna miriše baš divno...redovno ih orezujem, zalivam i đubrim pa se još uvek dobro drže i cvetaju do mrazeva...
Inače ruže su OK...htela sam puzavice i klematise...sviđaju mi se...

Imam dosta prostora pa mogu jedan deo da odvojim kao japanski a jedan da bude recimo, klasična bašta...

I engl. vrt je lep...

a iza je velika bašta tu će biti voćnjak a sadim i povrće...

još korov da ne raste tako brzo...

gigule:
e da, još nešto, imam bambus...pa ima jedno dvadeset god. deda ga je zasadio u nekom budžaku i suši se ...
šta da radim? mislim, šta mu odgovara? svetlo ili senka? mnogo vode ili ne?

sve zavisi koja je vrsta. ima ih kojima treba 12l vode nedeljno, a vole sunce, da. ako ne znas koji, koliki je? ima mnogo razlicitih, patuljastih, malih, srednjih i velikih (veliki su oni od 4/20 metara, patuljasti od 30cm navise a ovi ostali su izmedju)
veliki vole sunce, bogato zemljiste vlazno ali da ne bude bas mocvarno, znaci da voda otice inace se guse.
i u prolece stare osnove treba odvojiti od mladih, jer se brzo razmnozavaju, pa smetaju jedni drugima.

gigule:
uvek mi je žao da sečem cveće iz bašte za vazu ali danas nisam odolela beloj gladioli ...
(to se ja hvalim da mi cvetaju gladiole...)

jao blago tebi gigule
ja sam ih zasadila preko dvesta a procvetalo mi samo pet ili sest za sada. doduse kasno sam ih stavila a i valjda im treba vise sunca i manje kise. dalije su mi u cvetu i nocne frajle i lavanda ali gladiole nikako. stalno ih nesto gledam i pipkam (ko brze ce ako ih proveravam) ali dzabe. ne vredi

Back