bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jao ja sam presadila paradajz u bastu, sav je jadan. jagode ne lice ni na sta. sve mi je nekako tuzno i svenulo. samo se nadam da ce ovaj talas hladnoce konacno da prodje da vidimo bar 20 ° C. ne izlazi mi se iz kuce, tako je sveze od jutros. samo duva neki hladan vetar, a vidim da u planinama pada sneg.

e ja moram da se pohvalim :wink:
procvetao mi hibiskus!!!
Juče sam videla divan, divan, divan narandžast cvet na simsu.
I ovaj drugi se sprema da procveta - a imam jedan mali što sam dobila od njegovog ćaleta, al' mislim da on ove godine neće da cveta.

Ej mammy ajde da ti pošaljem fotku da vidiš, dobila sam za rođoš od moje Ane jednu biljku, pojma nemam šta je to, rekla mi samo da ne diram oči ako sam je čačkala zato što je otrovna. Naložila me, ne smem ni da priđem saksiji sada a nemam pojma ni da li to cveta ili ne...

To je cini mi se difenbahija...cini mi se da se tako zove...mojra ce znati bolje...
Znam da je moja mama to imavala i da nismo smjeli da pipamo....mada je lijepa...i kazu dobra za druge biljke...nista se ne sekiraj, ako ne napravis ukucanima salatu od nje sve ce biti OK.
A zar nisi dobila neki papiric uz nju da znas sta je, kako se zalijeva i sl.?

mammy:
To je cini mi se difenbahija...cini mi se da se tako zove...mojra ce znati bolje...
Znam da je moja mama to imavala i da nismo smjeli da pipamo....mada je lijepa...i kazu dobra za druge biljke...nista se ne sekiraj, ako ne napravis ukucanima salatu od nje sve ce biti OK.
A zar nisi dobila neki papiric uz nju da znas sta je, kako se zalijeva i sl.?

da na papiriću je pisalo - Sele volim te do neba :lol:
njoj su rekli šta je ali je do mene zaboravila - samo se setila da mi kaže da je otrovna i da je ne čačkam... Jel to cveta? Najviše na svetu ne volim cveće koje nema cvet...

:roll: e hebiga... pa kako da joj se obradujem kao hibiskusu onda?
Ajd barem me izloži da može da poraste velika ko breza...A taman sam mislila da joj bocnem onaj štapić u saksiju pa da ubrzam proces.
Ne mogu da je bacim pa sve i da hoću, od nje je.
Al je maler od žene 100% em mi donela otrovnu biljku em ta otrovna biljka nema cvet al' zato ima široke listove, taman divno postolje za prašinu.

dobro jutro
difenbahija moze da poraste do 2m. moze i da cveta, ali to je tako retko da ljudi koji je imaju po 20 godina nikada nisu doziveli cvet (koji i ne lici na klasican cvet). zauzvrat je jako otrovan, dovoljno je da u prolazu dok cistis lisce zakacis usnama tu drsku (cvet) pa da ne mozes da zines narednih nekoliko dana. ako imas psa ili macku vodi racuna. idem za decu koja dolaze u goste. pored cveta koji je jako otrovan, njen sok izaziva iritacije. kada god diras njeno lisce seti se da operes ruke nakon toga (koliko da ne pocnes da spremas rucak nakon toga i zaboravis). smeta joj: jako sunce popodne, promaja, previse zalivanja.

ljudi je uglavnom drze zbog sarenog lisca, to joj je glavna zanimljivost.
ali nemoj mene da slusas ja ih ne volim jer su velike i cvetaju retko + znam ljude kojima su uginula stenad nakon njuskanja i verovatno lizanja listova.
cvet tesko da ces da vidis ako nema idealne uslove (izlazece sunce, prolecno presadjivanje, temperatura cele zime 15°C...) a kod difenbahije on je najtoksicniji. sok izaziva iritacije, to je sigurno, ali u manjoj meri. uobicajene mere opreza kada imas otrovno bilje u kuci su sasvim dovoljne.
a i napisala sam ti odmah sta ne voli ako ti se bas ne svidja...:)
ko zna, mozda ti se dopadne nakon nekog vremena?

croton.jpg

ovo je jedna vrsta krotona, koja lici na ono sto ti imas. obrati paznju na oblik listova kada budes uporedjivala
croton-plant.jpg

kroton 2

Back