Moji Banovici su se doselili iz Pive(po nekim pricama Plav-Gusinje) u Gracanicu, opstina Ljubovija, za vreme turaka to je bila Sokolska nahija.Moj pracukundjed ban Jovan rodjen je 1797.g. Po pricama koje sam zapamtio kao dete, Jovan je bio ban(nekakav staresina sela) za vreme kneza Milosa(oko 1834). Ban Jovan je imao 6 sinova

etar,Jevrem, Milo,Lazar,Stevan,Petar i Blagoje.Po secanju iz detinjstva, ban Jovan je imao tri brata. U popisu iz 1863.g. pominje se brat Savo i sinovac Luka od brata kojem ne znam ime. U selu Gracanica kod Ljubovije zive potomci od Petra,Stevana,i Blagoja Banovica. Od ovih Banovica poreklo imaju Banovici u Loznici, Macvanskom Prnjavoru i Beogradu. Za ovu familiju Banovica poznato mi je da su Milan i Ljubomir poginuli u I sv.ratu i da je ranjen Stojan zvani Ilija, na Mackovom kamenu. U II sv.ratu u cetnicima su poginuli Radomir i Zivorad a u partizanima je poginuo Zivojin. U ratu 91-95 ranjen je Milisav kao rezervista JNA na Baniji. Moji Banovici slave krsnu slavu Jovanjdan i u srodstvu su sa drugim Banovicima koji slave istu slavu.