🏦Švedski model plata: Da li bi iskrenost uništila naše radno okruženje?

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.236
U mnogim društvima, razgovor o plati je gotovo pa zabranjena tema. Ljudi ćute o svojim primanjima, iz straha da ne budu osuđeni, da ne izazovu zavist ili da ne naruše odnose na poslu. Međutim, da li nas ta tišina zaista štiti, ili nas sputava?

U Švedskoj, plata nije tajna. Tamo je praksa da se informacije o prihodima građana javno objavljuju. Svako može da sazna koliko neko zarađuje – ne da bi se upoređivao, već da bi se obezbedila pravednost i transparentnost. Ovakav pristup omogućava radnicima da znaju svoju vrednost, da prepoznaju nejednakosti i da se bore za fer uslove.

Zamislimo kako bi izgledalo naše društvo kada bi se o zaradi govorilo iskreno. Kada bi kolege mogle da razmene informacije bez straha. Kada bi žene i muškarci znali da li su jednako plaćeni za isti posao. Kada bi mladi znali šta da očekuju, a ne da lutaju kroz karijeru bez jasnih smernica.

Iskrenost o zaradi ne znači hvalisanje. Ne znači ni upiranje prstom. Ona znači odgovornost, ravnotežu i poštovanje. Znači da gradimo kulturu u kojoj se rad ceni, a ne skriva.

Možda ne možemo odmah da promenimo zakone, ali možemo da promenimo razgovor. Da budemo otvoreniji, da pitamo, da delimo. Jer samo kroz iskrenost možemo stvoriti radno okruženje koje je pravedno, za sve.

Koliko zaradjujete mjesecno?

1757251349688.jpeg

U mnogim društvima, razgovor o plati je gotovo pa zabranjena tema. Ljudi ćute o svojim primanjima, iz straha da ne budu osuđeni, da ne izazovu zavist ili da ne naruše odnose na poslu. Međutim, da li nas ta tišina zaista štiti, ili nas sputava?

U Švedskoj, plata nije tajna. Tamo je praksa da se informacije o prihodima građana javno objavljuju. Svako može da sazna koliko neko zarađuje – ne da bi se upoređivao, već da bi se obezbedila pravednost i transparentnost. Ovakav pristup omogućava radnicima da znaju svoju vrednost, da prepoznaju nejednakosti i da se bore za fer uslove.

Zamislimo kako bi izgledalo naše društvo kada bi se o zaradi govorilo iskreno. Kada bi kolege mogle da razmene informacije bez straha. Kada bi žene i muškarci znali da li su jednako plaćeni za isti posao. Kada bi mladi znali šta da očekuju, a ne da lutaju kroz karijeru bez jasnih smernica.

Iskrenost o zaradi ne znači hvalisanje. Ne znači ni upiranje prstom. Ona znači odgovornost, ravnotežu i poštovanje. Znači da gradimo kulturu u kojoj se rad ceni, a ne skriva.

Možda ne možemo odmah da promenimo zakone, ali možemo da promenimo razgovor. Da budemo otvoreniji, da pitamo, da delimo. Jer samo kroz iskrenost možemo stvoriti radno okruženje koje je pravedno, za sve.

Pogledajte prilog 1781390
Ako kazem koliko zaradjujem, pola foruma mi nece verovati, ma koja cifra da je. Jedni ce reci da se hvalim, drugi da lazem, treci da dramatizujem.

Anonimno je , ….. šta se može desiti ako kažeš ? Pročitati će AV?

Ajde onda makar na ovo pitanje odgovori

Da li bi iskrenost o zaradi uništila radno okruzenje ?
Jeste anonimno ali sam dugo na forumu pa imam forumski identitet i odnose sa drugim forumašima. I to je neki socijalni sistem.

Da li bi iskrenost o zaradi uništila radno okruženje? U mom slučaju ne jer mi u firmi imamo grejdove pa se zna za svakog koji ima. A i međusobno slobodno pričamo o platama jer je takva kultura. Američka korporacija je u pitanju.

Pogledajte prilog 1781390
Ne znaju oni šta je Eifersucht.

Šta se to koga tiče, ne važi ništa i da imaš 15000 eura ako ti je prezime Izvesni :D
Pa izgleda da se itekako tiče čim si potrčala da repliciraš. Plata je činjenica, a prezime je nadimak na forumu. Ako ti je lakše da se uhvatiš za nick umesto za suštinu, samo izvoli – cifre ostaju iste, sviđalo se to nekome ili ne

Pa izgleda da se itekako tiče čim si potrčala da repliciraš. Plata je činjenica, a prezime je nadimak na forumu. Ako ti je lakše da se uhvatiš za nick umesto za suštinu, samo izvoli – cifre ostaju iste, sviđalo se to nekome ili ne
Ma baš me briga kolika ti je plata :D
Nego smiješno izgleda kad to napiše neko ko je anoniman.

Ma baš me briga kolika ti je plata :D
Nego smiješno izgleda kad to napiše neko ko je anoniman.
Pa upravo to – tema je takva. Priča se o platama, ja rekao cifru, ti kažeš da je smešno jer sam anoniman. Pa šta, i ti si anonimna dok repliciraš. Suština je u temi, a ne u tome šta piše pored nicka

Anonimno je , ….. šta se može desiti ako kažeš ? Pročitati će AV?

Ajde onda makar na ovo pitanje odgovori

Da li bi iskrenost o zaradi uništila radno okruzenje ?
Sa strane radnika, to bi znacilo jasniju sliku i realnije pregovore, ali sa strane poslodavca potpuna transparentnost donosi vise problema nego koristi – gubi se fleksibilnost, svi bi trazili isto i nastao bi haos u kolektivu.

Sa strane radnika, to bi znacilo jasniju sliku i realnije pregovore, ali sa strane poslodavca potpuna transparentnost donosi vise problema nego koristi – gubi se fleksibilnost, svi bi trazili isto i nastao bi haos u kolektivu.

Mislim da bi objavljivanje plata izazvalo usklađivanje tržišta i da bi poslodavci morali da preispitaju svoje marže i prilagode plate u korist radnika.

Mislim da bi objavljivanje plata izazvalo usklađivanje tržišta i da bi poslodavci morali da preispitaju svoje marže i prilagode plate u korist radnika.
Slažem se za državni sektor – tu bi transparentnost imala smisla jer se troši javni novac. Ali u privatnom biznisu poslodavac sam odlučuje koliko će platiti i koga će nagraditi. Ako misli da mu radnik vredi više, daće mu više, ako ne – neće. To je stvar tržišta i pregovora, a ne propisa.

Back