Hrastovnik
Poznat
- Poruka
- 9.374
Duklja nije isto kao i Diokletia, ni etimoloski ni morfoloski.
Kad sam pomenuo latinske izvore rijeci Duklja, mislio sam na izvore iz rimskog vremena, a ne izvore fratara i grckih vladika.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Laze taj Skaljic. Muslimani su nazivani balijama sirom Bosne i Hercegovine i od Srba i od Hrvata, jer po hriscanskom vjerovanju nisu sluzili biblijskom Bogu, nego Balu.
Никада нисам чуо да балијама називамо и Турке, Албанце, Иранце, Ирачане итд. дакле, то није назив за све муслимане већ за босанске муслимане.
Za Turke nisi u pravu. Bili su i oni balije dok su bili u Bosni, a kad su oni otisli, ostali su samo domaci turci balije.
"Balto" na latinskom znači - "pojas, kaiš, traka".
Gradić Ballsh u Albaniji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gllavenica
Navodi se da je dobio ime po Balši II, ali se dovodi u vezu i sa antičkim graom Byllis koji se nalazio blizu Ballsha - njegovo latinsko ime je bilo Baletium. Čini mi se da Popa i Selašćev od ovog antičkog grada izvode i lično ime Balša.
Postojao je još jedan Baletium - u Apulji:
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0006:id=baletium
http://en.wikipedia.org/wiki/Alezio
Naravno, da ne zaboravimo grad Baleč blizu Skadarskog jezera:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bale%C4%8D
Duklja nije isto kao i Diokletia, ni etimoloski ni morfoloski.
Kad sam pomenuo latinske izvore rijeci Duklja, mislio sam na izvore iz rimskog vremena, a ne izvore fratara i grckih vladika.
Нису они ''домаћи Турци''. Сви су овдје свјесни њиховог поријекла( укључујући и њих саме), а Турцима их зовемо ни сами не знамо зашто, због вјере ваљда. А Турке, праве, Срби никада балијама нису звали, Турци су били Турци...''Море, Турци, не газите орања''...
Što se tiče rimskog grada na ušću Zete u Moraču, ona je za Rimljane čini mi se samo Doclea (nisam baš pretraživao izvore da vidim ima li i kakvog drugog naziva). Ja sam mislio da me pitaš kako se u latinskim izvorima nazivala slovenska državica koju danas nazivamo Dukljom.
Mora da ima nesto i na Tasmaniji ili kod Eskima.![]()
"Oj Turcine od nevolje kume,bez nevolje posrana balijo." (Narodna izreka)
Laze taj Skaljic. Muslimani su nazivani balijama sirom Bosne i Hercegovine i od Srba i od Hrvata, jer po hriscanskom vjerovanju nisu sluzili biblijskom Bogu, nego Balu.
Konstantin Jiriček:
"Najpre neki Barbat Balšić u vlaškom selu Đuraševcima ili Sremljanima, oko 1330. godine; Dečanska povelja 56, 125. Pored imena Balša, u XV veku Baoša, slična imena u Srbiji - Bal, Bala, Balija, Baleta, Baloje, Baloslav. U Moldavskoj - Balomir, Balosin; Ballaios - ime ilirskog kralja."
(Istina ovdje je Jiriček napravio grešku, naravno nenamjernu, jer tada nije mogao znati da se javlja ime Mata Balšića u Zeti 1304. godine.)
Interesantno je i šta piše na ustašopediji (bez ikakve reference):Balšići nemaju slavensko podrijetlo. U Zetu su vjerojatno došli između 1272. i 1280. godine iz pokrajine Provansa (Francuska) sa prezimenom De Balls kao plemićka obitelj.
Интересантно је да су и мене у школи учили да су Балшићи из Провансе. Не знам одакле им основа за такво што.
Sada bi bio zgodan trenutak da zaključim pitanjem. Budući da su naši Balšići sve samo ne Sloveni (valjda bi to značio i Srbi) - oni su i Romanovlasi i Italijani i Francuzi i Arbanasi - pitam se koji je to dokaz njihovog neslovenstva? Šta ukazuje na to da Balšići nisu Sloveni?
Za Turke nisi u pravu. Bili su i oni balije dok su bili u Bosni, a kad su oni otisli, ostali su samo domaci turci balije.
Katun Đuraševci Sremljani (Đuraševci iz Srema) pominje se 1330, u blizini Peći, a stanovnici su doseljenici iz Srema. Imajući tu migraciju u vidu, teško da su u pitanju Romanovlasi, još teže Albanci, kamoli Francuzi.
Odakle su Balšići ili Balša to se ne zna i takvih prezimena u Zeti nema. Vjerovatno da njihovo porijeklo nije slovensko.Заиста, нико није изнио нити један јасан доказ по којем они нису Славени. Најлуђа ми је она теорија о француском поријеклу. Да ли су они ичим нагласили то ________(које год) поријекло?
Što se tiče da su Balšići prešli iz pravoslavlja u rimokatoličanstvo 1369. godine - to je jasno. Taj dio nije sporan.
Pa katun Đuraševaca Sremljana je katun Vlaha iz povelje manastira Svetih Arhanđela u Prizrenu (1348.). Prema tome Đuraševci Sremljani su Vlasi, dobrim djelom slovenizovani te 1330. godine, ali još uvjek dijelom romanofoni Vlasi - ne Srbi. Dio tih Vlaha Đuraševaca Sremljana kasnije nalazimo i u zeleđu Dubrovnika u Hercegovini
Mutljavina.
Sada bi bio zgodan trenutak da zaključim pitanjem. Budući da su naši Balšići sve samo ne Sloveni (valjda bi to značilo i Srbi) - oni su i Romanovlasi i Italijani i Francuzi i Arbanasi - pitam se koji je to dokaz njihovog neslovenstva? Šta ukazuje na to da Balšići nisu Sloveni?
Указује то да ''бал'' романска ријеч![]()
Pa katun Đuraševaca Sremljana je katun Vlaha iz povelje manastira Svetih Arhanđela u Prizrenu (1348.). Prema tome Đuraševci Sremljani su Vlasi, dobrim djelom slovenizovani te 1330. godine, ali još uvjek dijelom romanofoni Vlasi - ne Srbi. Dio tih Vlaha Đuraševaca Sremljana kasnije nalazimo i u zeleđu Dubrovnika u Hercegovini
Što se tiče da su Balšići prešli iz pravoslavlja u rimokatoličanstvo 1369. godine - to je jasno. Taj dio nije sporan.
ко су Срби?