Балкански ратови

Ево шта је Мисирков – „отац македонске нације“ – рекао 1924. године, када је егзархистички покрет у Македонији одавно био угушен.

"Ми, Македонци, морамо бити мање Бугари, а више Македонци. То нам намеће стварност у којој се данас развија историјски живот Балканског полуострва. То нам се намеће, без обзира на то како ће Срби гледати на наш македонски патриотизам, како ће покушати да га искористе и дискредитују.

Ако питање племенске сличности и разлике између Бугара и Македонаца треба решити на основу националног имена, језика и историје, онда нема сумње да га треба решити и као што је то урадио онај грчки свештеник, аутор четворојезичног речника грчког, бугарског, румунског и албанског језика, штампаног 1804. године, који македонски западни дијалекат узима као бугарски језик. Овај речник је имао за циљ, како експлицитно наводи, хеленизацију три македонске националности: бугарске, аромунске и албанске. Дакле, у време када није било ни сећања на бугарски егзархат у Македонији и Бугарској, Грци, очигледно добро упознати са балканским народностима, нису правили никакву разлику између Бугарина и Македонца или македонског Словенца."

Pogledajte prilog 1802829
Što se tiče jezika kojim se govorilo i pisalo u Makedoniji, uprkos svim naporima Bugarske Egzarhije i egzarhista:

B3CCD76B-AC4C-400A-9127-F9A765D5B326.jpeg

Osim ukoliko ne budeš proglasio i Nade Proevu, koja inače u članku nemilosrdno šiba po novokomponovanom makedonskom mitu, takođe za nekakvu “propovednicu srpskog nacionalizma”…

Crna Gora je po odluci saveznika započela sa manjim napadom na Tursku
Не брбљај. Нема такве одлуке. Црна Гора је позвала и Бугарску да уђе у рат. Већ сам раније изнео одговор бугарског представника, који деликатно одбија овај црногорски предлог.

Не брбљај. Нема такве одлуке. Црна Гора је позвала и Бугарску да уђе у рат. Већ сам раније изнео одговор бугарског представника, који деликатно одбија овај црногорски предлог.
Bugarski predstavnik je jedino odbio da se Bugarska na to pismeno obaveže.

Bugarski predstavnik je jedino odbio da se Bugarska na to pismeno obaveže.
Што показује да Бугарска није била део српско-црногорског плана о окупацији јадранског приморја. Нико није био део тога осим две земље које су то починиле.

Што показује да Бугарска није била део српско-црногорског плана о окупацији јадранског приморја. Нико није био део тога осим две земље које су то починиле.
па наравно које везе бугарска и јадранско приморје
али зато су хтели оно што им не припада јужну србију

Dokazujes da vas je jedino interesovala okupacija Makedonije? A onaj plan o bugarskoj Albaniji i Bugarskoj na četiri mora?

Hteli su i izlaz na Jadransko more, još 1916. je oko toga zamalo izbio i rat između Bugarske i Austrougarske.

То није ни документ, већ новинска изјава, али ти је користиш као аргумент.
Проглас рата је јавна прокламација, објављена пред широком националном публиком.
Међутим, ово си користио са цитатом из Стојићкове књиге као доказ за објаву рата Турској.
Читаш ли ти уопште шта се овде пише несрећо.Прокламација краља Петра је намењена српском народу а не Турцима.
Наравно јер су све новине објавиле да је земља у рату, а о објави рата Турској смо и причали.

Македонија никада није била део Јужне Србије пре 1913. године, пошто се Кнежевина Србијa 19. века простирала на југ само до Врања, и то после 1878. године.
А ако мислиш на средњи век (што је нешто неупоредиво са оним о чему причамо) - она је била део Србије онолико, колико и део Западне Бугарске.

Poslednja izmena:
Наравно јер су све новине објавиле да је земља у рату, а о објави рата Турској смо и причали.
Па, ти једини причаш о новинама, ја сам ти донео дипломатска документа. То је разлика. Погледај свој коментар пре 2 странице где тврдиш да су балкански савезници први објавили рат Турској......као доказ наводиш краљевске прогласе.

Ово је одговор на тврдњу модератора да је Бугарска имала обавезу да гарантује јадранске територије Србији. Управо због чињенице да се то не може учинити осим заједничком војном акцијом, тврдим да Бугарска није имала такву обавезу.

Македонија никада није била део Јужне Србије пре 1913. године, пошто се Кнежевина Србијa 19. века простирала на југ само до Врања, и то после 1878. године.
А ако мислиш на средњи век (што је нешто неупоредиво са оним о чему причамо) - она је била део Србије онолико, колико и део Западне Бугарске.
Kažeš da je prestonica Srbije Nemanjića Skoplje bila u stvari u Bugarskoj? Ili je možda sama nemanjićka Srbija u stvari bila “zapadnobugarska država”?

Па, ти једини причаш о новинама, ја сам ти донео дипломатска документа. То је разлика. Погледај свој коментар пре 2 странице где тврдиш да су балкански савезници први објавили рат Турској......као доказ наводиш краљевске прогласе.
Ја сам причао о објави рата Турској коју су пренеле све новине тог периода Политика, Српске новине, Пијемонт, Правда, а што пише и у том твом дипломатском документу, па је ствар јасна, уосталом утврђено је већ да ти са врстама извора не стојиш најбоље још одавно.

Ја сам причао о објави рата Турској коју су пренеле све новине тог периода Политика, Српске новине, Пијемонт, Правда, а што пише и у том твом дипломатском документу, па је ствар јасна, уосталом утврђено је већ да ти са врстама извора не стојиш најбоље још одавно.
Од свих исечака које си овде ставио, једино су "Српске новине" биле службено гласило.
У њиховом тексту нема потврде да је Турској заиста објављен рат, него да је српском представнику у Цариграду наређено да достави такву ноту. Остала обавештења немају никакву документарну вредност.
У бугарској дипломатској ноти стоји само да се сматра да је Бугарска у рату са Турском од 5. октобра 1912. О осталим савезницима нема ни помена. Ако алудираш да је рат објављен у име свих савезника, зашто си онда покушавао да докажеш да је Србија 4. октобра предала ноту у Цариграду? Било би много лакше да мало размислиш, прочиташ и повежеш тачке кад ти нешто кажем, него да покушаваш да се закопаш до грла.

Poslednja izmena:
Од свих исечака које си овде ставио, једино су "Српске новине" биле службено гласило.
У њиховом тексту нема потврде да је Турској заиста објављен рат, него да је српском представнику у Цариграду наређено да достави такву ноту. Остала обавештења немају никакву документарну вредност.
У бугарској дипломатској ноти стоји само да се сматра да је Бугарска у рату са Турском од 5. октобра 1912. О осталим савезницима нема ни помена. Ако алудираш да је рат објављен у име свих савезника, зашто си онда покушавао да докажеш да је Србија 4. октобра предала ноту у Цариграду? Било би много лакше да мало размислиш, прочиташ и повежеш тачке кад ти нешто кажем, него да покушаваш да се закопаш до грла.
Da li možeš ovde da okačiš većinski stav bugarske istoriografije oko toga kako je započeo Prvi balkanski rat, tj, “zvanični” bugarski stav o tome ko je koga napao 1912?

Da li možeš ovde da okačiš većinski stav bugarske istoriografije oko toga kako je započeo Prvi balkanski rat, tj, “zvanični” bugarski stav o tome ko je koga napao 1912?
Већ сам неколико пута постављао цитате из Маркове књиге. Он је по овом питању авангарда бугарске историографије. Тамо је све објашњено, како, зашто, када. Ако се мало потрудиш, наћи ћеш оно што тражиш - уместо да ме гњавш стварима које сам већ радио неколико пута.
Сполијер: Према Маркову, Турска је прва ушла у рат.

Већ сам неколико пута постављао цитате из Маркове књиге. Он је по овом питању авангарда бугарске историографије. Тамо је све објашњено, како, зашто, када. Ако се мало потрудиш, наћи ћеш оно што тражиш - уместо да ме гњавш стварима које сам већ радио неколико пута.
Сполијер: Према Маркову, Турска је прва ушла у рат.
Dokazuje “oslobodilački” karakter rata u kom se Bugarska “branila” od Turske? Komično.

Pročitaj šta o tome kaže neka ozbiljna istoriografija.

Није било потребно да Србија нападне Бугарску да би изазвала војни сукоб.
Srbija “izazvala” sukob? Nije bilo neophodno da napadne Bugarsku da bi izazvala sukob? Valjda je dovoljno bilo to što joj (a ni Grčkoj) nije padalo na pamet da pokorno pomogne Bugarskoj da uspostavi svoju apsolutnu hegemoniju na Balkanu da bi se Bugarska posle na miru obračunavala sa njom?

979292F2-F12B-4CA3-AF69-374E87358EB6.png

CC9704D1-E159-4429-AA1A-8227F397DB15.png

Da li je u stvari i samo postojanje Srbije j Srba bilo povod za bugarski pravedni gnev?
15DB7726-8194-489A-8A78-D25528F20DE4.webp

Srbija “izazvala” sukob? Nije bilo neophodno da napadne Bugarsku da bi izazvala sukob? Valjda je dovoljno bilo to što joj (a ni Grčkoj) nije padalo na pamet da pokorno pomogne Bugarskoj da uspostavi svoju apsolutnu hegemoniju na Balkanu da bi se Bugarska posle na miru obračunavala sa njom?

Pogledajte prilog 1806474

Pogledajte prilog 1806472

Da li je u stvari i samo postojanje Srbije j Srba bilo povod za bugarski pravedni gnev?
Pogledajte prilog 1806473
Већ смо разговарали о овим стварима пре неког времена и о писму генерала Савова Гешову које је послато у априлу 1912. Као и о његовој жељи за ратом са савезницима. Све сам ово већ објаснио у дебатама на ту тему у последње 3 године.
Лично сам уверен да готово да нема детаља који нисам поменуо на тему политичких припрема за рат и дипломатске преписке. А да не помињемо српско-бугарски уговор.
Тешко је пронаћи тему или материјал било где на интернету или у библиотеци који тако свеобухватно обрађује ову тему у полемичком стилу.

Од свих исечака које си овде ставио, једино су "Српске новине" биле службено гласило.У њиховом тексту нема потврде да је Турској заиста објављен рат, него да је српском представнику у Цариграду наређено да достави такву ноту. Остала обавештења немају никакву документарну вредност.
У бугарској дипломатској ноти стоји само да се сматра да је Бугарска у рату са Турском од 5. октобра 1912. О осталим савезницима нема ни помена. Ако алудираш да је рат објављен у име свих савезника, зашто си онда покушавао да докажеш да је Србија 4. октобра предала ноту у Цариграду?
А колико мислиш да је једна држава имала службених гласила!Све тадашње новине су известиле о објави рата Турској и видео си како.
Ајде што не верујеш српским новинама али што не верујеш ни ономе што си сам поставио:
Screenshot 2025-10-26 at 10-32-24 Балкански ратови 16. страна Forum Krstarice.png

и набрајају због чега сматрају да су од тада у рату са Турцима, што је јел те директна објава рата.
О саопштавању рата Турској преко српског посланика у Цариграду известила је Правда и то сам постављао.Сви дипломатски кораци Бугарске према Турској, попут оне ноте, сматрани су у сагласности са Србијом јер су земље биле у савезу.
https://uns.org.rs/sr/desk/Putovanj...ao-javnost-o-desavanjima-na-bojnom-polju.html
Наравно не треба губити из вида никада контекст догађаја, а то је да је Црна Гора већ објавила рат Турској и да се очекивало да ће и остале чланице савеза то урадити, што се и десило, сукоби и чарке на граници су већ почеле тако да је било и очекивано за све сем за тебе.

И није добила што је предвиђено истим уговором.Поступак је арбитража руског цара и ревизија тог уговора.Ко оно није чекао арбитражу и крај преговора?

Наравно да говоримо о историјским изворима а којима друго.И то није једина подела историјских извора али како смо рекли да ти не знаш да користиш изворе било које врсте за тебе је то споредно питање.Спада у терцијарне.Да, свашта може да спада у изворе, што је у твом случају крајње дегутантно.
Нисам рекао да Мулутиновићева књига није тачна већ да се и на њу мора критички гледати као и на сваки извор било које врсте.Уосталом Мулутиновић не подржава твоје баљезгање о Брегалничкој битки из разлога које сам ти већ навео.
Како анонимни текст без референци на утврђене изворе или без ваљаног садржаја изворних података може сам по себи бити историјски извор?
Објаве са друштвених медија су извори о историји двадесет првог века и могу се користити за вести и друге друштвене податке, али не у историографске сврхе.
Јеси ли сигуран да знаш шта је историографија?
Jedini povod i uzrok Drugog balkanskog rata je bila neutaživa glad Bugarske za što je moguće više teritorija.

Planovi za napad na Srbiju i Grčku su pravljeni dok je još trajala opsada Jedrena, objavljeni dnevnik bugarskog generala Savova ne ostavlja mesta nikakvoj sumnji u malčice neprijatnu činjenicu da je Bugarska samo čekala da uz pomoću srpske teške artiljerije prvo osvoji Jedrene:

FD3049C8-58E9-4B75-B3ED-4021FA81FED4.jpeg

617BCE30-DF8C-4215-82C4-86FF2F86DD27.jpeg

BULGARIA'S TREACHERY
G. Gordon-Smith
Source: Current History (1916-1940), FEBRUARY, 1922, Vol. 15, No. 5 (FEBRUARY, 1922), pp. 823-825

https://www.jstor.org/stable/45326531

Poslednja izmena:

Back