Балкански ратови

Борис Т то никада није рекао. Као и увек, мораш да кривотвориш. Појам "македонски Словени" је еуфемизам који је Новаковић увео крајем 19. века. Није тешко погодити зашто је то урадио. Он и Цвијић почели су да цртају политичке границе „новом“ народу, слободном за припајање (србизовање). У томе се трудиo да помогне и астроном аматер Гопчевић, који је на смех читаве научне јавности у Европи објавио космичке бројке од преко 2 милиона Срба у Македонији.
Тзв. феномен "Македонизам" је једноставно политички сепаратизам и то се најбоље види по људима који су га наметнули као идеологију – Пулевски, Мисирков, Чуповски. Сва тројица су рођени Бугари и у неком тренутку свог живота су изразили бугарске ставове.
Ту чак и нема дилеме, документи не лажу – организација која стоји иза националног препорода македонског народа има бугарски назив – "Бугарски македонско-одрински револуционарни комитети". Штавише, годишњица потписивања овог документа се у Македонији обележава као државни празник, 23. октобар.
Па, шта је из тога испало?
Има ли потребе да ти неко то жваће?
Baš svaki od pomenutih je izražavao bugarske stavove isključivo zahvaljujući indoktrinaciji i propagandi Bugarske egzarhije. Apsolutno ni jedan nije rođen kao Bugarin.

Toga prosto nije bilo: veliki planovi i projekti ≠ “država”.

Uopšte je nije bilo.
Дакле, ако није формиран нови ентитет под јурисдикцијом Санстефанског споразума, одакле су онда дошле де факто независна Кнежевина Бугарска и аутономна Источна Румелија?

Baš svaki od pomenutih je izražavao bugarske stavove isključivo zahvaljujući indoktrinaciji i propagandi Bugarske egzarhije. Apsolutno ni jedan nije rođen kao Bugarin.
Не само да су сва тројица бугарског порекла, већ су се Мисирков и Пулевски идентификовали као Бугари током дужег периода свог живота. Док сам Чуповски био из угледне бугарске породице.

Дакле, ако није формиран нови ентитет под јурисдикцијом Санстефанског споразума, одакле су онда дошле де факто независна Кнежевина Бугарска и аутономна Источна Румелија?
Formirane su na osnovu odredaba Berlinskog kongresa.

Шабане, где је српска дипломатска нота којом се објављује рат Турској? Ако је нема - а очигледно је нема - онда је прокламација краља једини документ којим се објављује рат.
Ево дипломатске ноте коју је Сарафов предао у Цариграду 18. октобра. Истог дана је и Фердинанд прочитао свој манифест.

Pogledajte prilog 1802579
Ти си болестан дечко, српски краљ објавио рат Турској прокламацијом свом народу.
Благе везе ти немаш, читај шта ти се поставља.

Ти си болестан дечко, српски краљ објавио рат Турској прокламацијом свом народу.
Благе везе ти немаш, читај шта ти се поставља.
Шта бре значи "прокламација" ако не објава рата у штампи?? Јеси ли прочитао шта тамо пише?
Не бежи.... Где је нота којом је званично објављен рат Турској?

izražavao bugarske stavove isključivo zahvaljujući indoktrinaciji i propagandi Bugarske egzarhije.
Ево шта је Мисирков – „отац македонске нације“ – рекао 1924. године, када је егзархистички покрет у Македонији одавно био угушен.

"Ми, Македонци, морамо бити мање Бугари, а више Македонци. То нам намеће стварност у којој се данас развија историјски живот Балканског полуострва. То нам се намеће, без обзира на то како ће Срби гледати на наш македонски патриотизам, како ће покушати да га искористе и дискредитују.

Ако питање племенске сличности и разлике између Бугара и Македонаца треба решити на основу националног имена, језика и историје, онда нема сумње да га треба решити и као што је то урадио онај грчки свештеник, аутор четворојезичног речника грчког, бугарског, румунског и албанског језика, штампаног 1804. године, који македонски западни дијалекат узима као бугарски језик. Овај речник је имао за циљ, како експлицитно наводи, хеленизацију три македонске националности: бугарске, аромунске и албанске. Дакле, у време када није било ни сећања на бугарски егзархат у Македонији и Бугарској, Грци, очигледно добро упознати са балканским народностима, нису правили никакву разлику између Бугарина и Македонца или македонског Словенца."

1760876877555.png

Poslednja izmena:
Шта бре значи "прокламација" ако не објава рата у штампи?? Јеси ли прочитао шта тамо пише?
Rat se objavljuje protivniku a ne proklamacijama za unutrašnje potrebe: ni Proklamacija Ferdinanda fon Koburga 1915. nije ni u kom slučaju objava rata Srbiji, ma kako je predstavljali kod vas u Bugarskoj.

Rat se objavljuje protivniku a ne proklamacijama za unutrašnje potrebe: ni Proklamacija Ferdinanda fon Koburga 1915. nije ni u kom slučaju objava rata Srbiji, ma kako je predstavljali kod vas u Bugarskoj.
српски краљ објавио рат Турској прокламацијом свом народу.
Ти читаш дискусију овде с десна на лево, а онда пишеш неке запањујуће глупости
Читава ствар је у томе што се кладиш на хромог коња - Лекизана. Већ сам га ухватио у лажима и манипулацијама, а углавном у недостатку IQ да буде модератор. Ево још једног доказа испод.

У доњем одломку, Лекизан је врло јасно написао да су балкански савезници објавили рат Турској, наводећи као доказ ни мање ни више него проглас краља Петра и ратни манифест Фердинанда.
Али када сам му скренуо пажњу на чињеницу да Стојич греши у датуму објављивања декларације у штампи и да је заправо 17. октобра ујутру Турска првa предала дипломатску ноту у којој се каже да се "мир више не може одржати“, почео је да тврди да, ето, прокламација у државним новинама није објава рата, већ нека ритуална формалност која нема везе са стварним догађајима. И да је дипломатска нота наводно раније достављена Цариграду. Међутим, таква нота не постоји у доступним архивама или чланцима на ту тему.
🔽 🔽 🔽
Ненасловљено3.jpg

Француска и Балкански ратови — Стојић
Сви аутори које сам овде помињао а има их доста говоре управо о објави рата од стране балканских држава а не од стране Турске, Токај и Марков су ту изузеци и могу мислити какви су османисти када праве овакве превиде а не дају конкретне изворе за своје ставове.Још једна недулоза за коју си се ухватио.Реци то у Софији да су освајали туђе територије у том рату да видимо шта ће да ти кажу, можда и јеси па су те истерали одатле одавно.

Лекизанови коментари су толико недоследни - да се понекад питам да ли је икада трезан.
Ово је оно што ти подржаваш.
Лудило!

Poslednja izmena:
Не само да су сва тројица бугарског порекла, већ су се Мисирков и Пулевски идентификовали као Бугари током дужег периода свог живота. Док сам Чуповски био из угледне бугарске породице.

А током краћег периода свог живота су се идентификовали као не-Бугари.

Tj u periodu kad im zbog toga nije pretila likvidacija od VMORO/TMORO.
Свако ко је покушао да створи македонску нацију као политички субјект, у земљама где се од памтивека говорило бугарски и одакле потиче бугарски језик, сам је потписао своју смртну казну.

Свако ко је покушао да створи македонску нацију као политички субјект, у земљама где се од памтивека говорило бугарски и одакле потиче бугарски језик, сам је потписао своју смртну казну.
Bugarski jezik NE potiče iz Makedonije, jezik je inače dijalekt sa vojskom i mornaricom (ili polocijom), a argument o “potpisivanju smrtne kazne” je samo opravdavanje teroristickih metoda VMORO/TMORO.

Bugarski je isto onoliko dijalekt makedonskog (ili bilo kog slovenskog jezika) koliko se tvrdilo i obratno. Važi relacija ekvivalencije A <=> B.

Ovim samo dokazuješ terorističku prirodu VMORO/TMORO/VMRO i posebno Vrhovosta, o tome u ozbiljnoj istoriografiji nema nikakve sumnje:

Duncan Perry, The Politics of Terror: The Macedonian Revolutionary Movement, 1893–1903, Duke University Press, Durham & London 1988

Кодификовани македонски језик постоји од 1946. Пре тога су постојали само разговорни дијалекти, које је лингвистичка наука приписивала корпусу бугарског језика.
Престани са лажима и троловањем. Прабаба ти је говорила бугарски, а не македонски.
Имај бар мало поштовања према својим прецима.

У штампи је објављено недоказани створе да је Србија одјавила рат Турској и владар обавештава о томе сопствени народ прогласом, то сигурно нису Турци читали нити је њима било намењено, кажем ја будак неоклепани.
Screenshot 2025-10-20 at 19-54-32 (1) Балкански ратови 16. страна Forum Krstarice.png

https://digarchive.nbs.rs/WebApp/PublicationItem/Details?id=eb764a58-4115-4aee-9d16-56edc9a5595f
У доњем одломку, Лекизан је врло јасно написао да су балкански савезници објавили рат Турској, наводећи као доказ ни мање ни више него проглас краља Петра и ратни манифест Фердинанда.
Те прокламације и представљају ратне прогласе али нису намењене Турској, оне долазе после објаве рата.

У штампи је објављено недоказани створе да је Србија одјавила рат Турској и владар обавештава о томе сопствени народ прогласом, то сигурно нису Турци читали нити је њима било намењено, кажем ја будак неоклепани.
Pogledajte prilog 1803587
https://digarchive.nbs.rs/WebApp/PublicationItem/Details?id=eb764a58-4115-4aee-9d16-56edc9a5595f

Те прокламације и представљају ратне прогласе али нису намењене Турској, оне долазе после објаве рата.
Научи да читаш, неписмени... није написано да је Србија објавила рат - пише да је 4. октобра српском посланику наређено да обавести Турску да Србија објављује рат. Ово није потврда објаве рата. Ово је потврда намере Србије.
Већ 3 године ти говорим да стално погрешно тумачиш податке када читаш, или их једноставно читаш тако да одговарају твојим плитким способностима.
Нико, а најмање ја, није рекао да су ратне прогласе намењене Турској.
Упркос томе што је Бечки конгрес (1815) успоставио дипломатске норме, већина сукоба у 19. веку почела је неформално, без званичних објава рата.

Зато сам рекао да заправо није битно ко је први објавио рат - битно је ко га је започео - а то је била Турска.
То нам говори дипломатска преписка. Рекох ти да не можеш своје претеране претпоставке представљати као чињенице.
Престани, већ си се закопао до врата.

није написано да је Србија објавила рат - пише да је 4. октобра српском посланику наређено да обавести Турску да Србија објављује рат. Ово није потврда објаве рата. Ово је потврда намере Србије.Нико, а најмање ја, није рекао да су ратне прогласе намењене Турској.
Упркос томе што је Бечки конгрес (1815) успоставио дипломатске норме, већина сукоба у 19. веку почела је неформално, без званичних објава рата.

Зато сам рекао да заправо није битно ко је први објавио рат - битно је ко га је започео - а то је била Турска.
Пише децидно да је српска влада наредила посланику у Цариграду да саопшти Порти да Србија објављује рат Турској, докле ћеш да се измотаваш.Још ће да испадне да нико ником није ни објавио рат.....па нису сви били бугарског морала, држало се бар до неких правних норми.
Али си рекао да је то објава рата и поставио Фердинандон манифест.
Само што је ово 20. век, а и први балкански и први светски рат су почели званичним објавама рата, други балкански није не знам што!
Битно је јер смо о томе причали, зато не изигравај циркузанта и шарлатана ниси занимљив.
Screenshot 2025-10-21 at 17-17-30 УНС Из историје београдске штампе Лист „Политика“ за време П...png

Страна у "Политици" на којој је објављено да је рат почео (фото: принт скрин дигиталног издања "Политике" 5. октобар 1912. године)
https://uns.org.rs/sr/desk/Putovanj...ao-javnost-o-desavanjima-na-bojnom-polju.html

Poslednja izmena:
Пише децидно да је српска влада наредила посланику у Цариграду да саопшти Порти да Србија објављује рат Турској, докле ћеш да се измотаваш.Још ће да испадне да нико ником није ни објавио рат.....па нису сви били бугарског морала, држало се бар до неких правних норми.
Али си рекао да је то објава рата и поставио Фердинандон манифест.
Само што је ово 20. век, а и први балкански и први светски рат су почели званичним објавама рата, други балкански није не знам што!
Битно је јер смо о томе причали, зато не изигравај циркузанта и шарлатана ниси занимљив.

Страна у "Политици" на којој је објављено да је рат почео (фото: принт скрин дигиталног издања "Политике" 5. октобар 1912. године)
https://uns.org.rs/sr/desk/Putovanj...ao-javnost-o-desavanjima-na-bojnom-polju.html
Научи се бре тикване да исечак из новина није дипломатски документ. Није питање шта ти се свиђа или шта испада већ шта показују аутентични државни документи.
Као и увек, покушаваш силовати изворе. Србија је можда намеравала да објави рат, али пре него што неко изнесе аутентичан текст писма које је потписао представник у Цариграду, не можемо то прихватити као чињеницу.

Јел ти мислиш, шабане, да је ово званични доказ за објаву рата?
🔽 🔽 🔽

"Sinoć je naša Vlada posle dugih miroljubivih pregovora bila prinuđena da objavi rat Turskoj“, ovako je između ostalog, 5. oktobra 1912. godine „Politika“ objavila da je rat počeo.

Веома је мало вероватно да је Србија предала ноту Турској 4. октобра, пошто је Бугарска имала водећу улогу у преговорима, а ноту је предала 5. октобра.
Изнео сам бугарску ноту о објави рата пре годину дана - она долази директно из бугарске архиве и први ју је објавио Гешов.
Поменуо сам Фердинандов манифест јер раније није нигде овде објављен.
Ти си сам тврдио да су савезници објавили рат Турској, позивајући се на прогласе из Стоjићеве књиге.

Колико још можеш булазнити ?

Back