Балкански ратови

У Македонији није било "српских крајева" у 19. веку.
Тешко да је колективна "халуцинација" разлог "љубазног" односа српских власти према локалном становништву, које је говорило мало другачијим језиком и имало друге обичаје.
To možda po velikobugarskim egzarhističkim teorijama:

FA19D725-6FA2-4ADE-B2A1-E2847A39DB6F.png

Из онога што си написао није јасно да у потпуности разумеш значење речи историјски контекст. Контекст није тачка гледишта аутора у одређеном тренутку, већ услови и околности под којима се догађај дешава.. Галев посматра Македонију у контексту балканских ратова до почетка Другог светског рата по строго хронолошком реду. Ниси ни уопште поменуо одакле и када су се ове српске "етничке" групе појавиле, и зашто су се изјашнавали као Срби. Друго, лингвистика није егзактна наука и никада нисам поменуо разлику између језика и дијалекта. Оно што сам рекао је да су до почетка 40-их година 20. века македонски говори сматрани делом бугарског језичког корпуса. И ово је мишљење тада најпознатијих лингвиста и ту нема шта да се расправља. Докази за то су безбројни и већ сам навео преко 100 извора, укључујући радове Неофита Рилског, Крчовског, Пејчиновића, Мисиркова као и научне чланке и радове Јагића, Кондакова и Облака, Вука Караџића и његов додатак о бугарском језику, као и и нека од првих македонских дела руских слависта са почетка века као што су А. Селишчев и C.Бернштејн.
Као што видиш , бугарске лингвисте нећу помињати управо због таквих као што си ти који мешају бабе и жабе. Па прочитај свих моијх 2.000 коментара на тему језика па онда научи ме шта је лингвистика.
Savremena lingvistika nema ni najmanjeg razumevanja za teorije navedenih Austrojugoslovena, romantičara i velikobugarskih propagandista.

Референца значи упућивање на извор. Управо зато што нема те референце, нити аутора, не може бити историјски извор.
Није било потребно да Србија нападне Бугарску да би изазвала војни сукоб.
Не фантазирај, доказали смо да не знаш шта су извори.

Почео рат.

112 година од почетка Првог Балканског рата

… Тако је то онда било: испење се позивар на брдо, па одозго, колико му грло допушта, викне: „Е-хеј, народе, почела мобилизација, јављајте се војсци!” Тако је и те, 1912. године, у мојим родним Стапарима, селу код Ужица, позивана војска у рат с Турцима…
… И нико није изостао. Сви су чули позив, нико није посебно позиван, није се губило време око тога где ће ко кога да нађе, него позив с брда: „Е-хеј, мобилизација…”. И зна се шта следи: пакује се торба, мајка се љуби у руку и збогом моји мили и драги, ја одох…
… Из моје куће Гредељевића, кренусмо нас четворица. Рођена браћа: Јован, Тиосав, Сава и ја, Мијат. Био сам најмлађи, тек сам се био оженио, а моја браћа су већ имала и децу. Не зна се ко је био бржи од нас четворице. Чинило ми се да смо били готови док се удари дланом о длан… Оца нисмо имали, мајка Злата, била нам је све…
… Стадосмо пред њом, мајком Златом. Пољубисмо је у руку. Стегло нам се срце, али видимо њено одлучно лице, без суза, и чекамо шта ће да нам каже… А она ће: „Моји синови, моји соколови, оца немате да вас испрати, али не мари. Ви идете у бој са Турцима. Са мртвог ништа не узимајте, туђе не дирајте… Немојте да чујем ружну реч о вама… Не долазите ми покуњена чела! О кући и својим женама не брините, ја сам ту, водићу рачуна о њима…
Извор: Солунци говоре - Антоније Ђурић
462308986_864741239130836_6022523690914305696_n.jpg

Одзив на мобилизацију био је толико велики(јавило се 20.000 више него што је било прописано) да је Врховна команда морала многе од њих да врати кућама. Национални занос српског народа пред овај рат је био на врхунцу, сви су желели да учествују у ослобађању Косова и Метохије и Старе Србије и да се реванширају Турцима за вековни зулум, што су на крају и урадили.
462098531_864723619132598_7707521400965225668_n.jpg

Tako izgleda iz današnje perspektive. Iz tadašnje perspektive, Makedonci nisu postojali kao nacija. U Srbiji su ih shvatali kao Srbe, u samoj Makedoniji postojale su čitave etničke grupe koje su sebe videle kao Srbe, a čak i danas postoje. Što se jezika i običaja tiče, to je besmislen argument, između Srba i Makedonaca su te razlike bile daleko manje nego što je to bio slučaj u drugim zemljama koje su uprkos tome formirane na nacionalnom principu. Primeri su Francuska i Italija, a ima ih još do mile volje.

Što se tiče opresije prema lokalnom stanovništvu, ne znam uopšte na šta se to odnosi, iz tvojih postova ispada da je Srbija okupirala Makedoniju samo da bi maltretirala lokalno stanovništvo. Represalije koje su se dešavale su vezane za nadmetanje sa Bugarskom i deo Makedonaca je bio vezan za Bugarsku na isti način kao što je drugi deo sebe osećao vezanim za Srbiju. To je istorija gerile i nasilja koja je trajala najamnje deceniju pre Balkanskog rata i ako bismo za to predstavili kao srpske zločine a prećutali delovanje Bugarske to bi bio istrojski falsifikat i to u najmanju ruku.

Kakav je odnos Srbija imala prema Makedoniji, vidi se otud što prva stvar koja je u Skoplju je napravljena je bila pozorište, i dan-danas je to glavno pozorište. Treba priznati da srpska politika jeste imala za cilj asimilaciju i da je tu bilo i pritisaka, ali nas to vraća činjenicu da se nije moglo očekivati da Srbija bude ta koja radi na afirmaciji makedonske nacije koja, da ponovimo, u tom času nije postojala. Bugari je ne priznaju ni danas.
Наравно да је ишла са убеђењем да ослобађа српске крајеве од Турака. Када је српска војска ослобађала Прилеп, пред њима се указао Краљевић Марко. Данас то може звучати смешно, али код Мирче Елијадеа, једног од најзначајнијих антрополога 20. века, овај случај је описан као један од најбоље поткрепљених примера колективне халуцинације. То је била моћ тог убеђења.
У Македонији није било "српских крајева" у 19. веку.
Тешко да је колективна "халуцинација" разлог "љубазног" односа српских власти према локалном становништву, које је говорило мало другачијим језиком и имало друге обичаје.
Тачно, није било у Македонији српских крајева, цела Македонија је била српска јер је као српска и потпала под Турке.

Ово је једна анегдота, не знам колико је је историјски поткована, нисам проверавао али јако ми је животна-реална слика.
Када је српска војска ушла у Македонију није стигла нова окупација него слобода. 'Иду наши!'
Македноци су дочекали српску војску као своју и очекивали су да од сутра буду једнаки, да им се дају пушке. С друге стране свакако да је такав дочек пријао Србима али им Срби нису дали пушке , то је ствар неповерења, несигурности ( не знам како би то назвао) које је узроковано вишевековном турском окупацијом, и то се није могло игнорисати. Ни једни ни други нису имали стрпљења да се поверење наново изгради.
Оно што стоји као чињеница, Македонци су били Македонци,( тако их је народ из Србије звао и у краљевини и у другој Југославији,) само кад су били са Србима. Ми их и данас зовемо Македонцима, не Северно-Македонци.
Bugarski patriota Boris T(reći) po bugarskom običaju konstruisanim tvrdnjama o “bugarskom stanovništvu Makedinije” (pre pojave Bugarske egzarhije i početka agresivne velikobugarske i srbomrzačka propagande koja se služila i terorizmom je makedonski narod bio deo srpske političke nacije, bez obzira na objektivno postojanje makedonskog naroda koji je govorio svojim, makedonskim jezikom) opravdava bugarske imperijalne geopolitićke ciljeve usmerene na prodor Bugarske u prostor između Srbije i Grčke, i opkoljavanje Grčke sa severa i obuhvat Srbije i sa juga i sa istoka i uspostavljanje bugarske hegemonije na Balkanu:

5D9580FA-CE3E-4960-A1E4-FDADE933DFB6.jpeg

Još jednom o bugarskim ambicijama koje su sezale i do Carigrada:
707A0C87-8A0D-4167-BC62-22CC9984465F.jpeg

Pogledajte prilog 1622724

"ДНУ - Штип, Сравнителна карта на учебната програма на христијанските народи во Македонија през учебната 1903/1904 година, 1931"
Još jednom, zbog čega je uopšte formirana BMORO (kasnije VMRO) koju je sofijski list partijski organ Radoslaviljeve Liberalne partije nazivao Društvom protiv Srba?

Тачно предвиђам шта ћеш да кажеш. Тачно је да питање посматрам из српске перспективе али управо из контекста времена када се дешава, а не ван контекста. Ако је нешто ван контекста времена, онда је то македонски историчар који се тематиком бавио очито након Другог светског рата, дакле у периоду заокруживања македонске нације, а све нације у Југославији у том периоду су заокруживане кроз антагонизацију са Србијом (очигледно данас у примеру Црне Горе), из јасног разлога, да би се отклонио аргумент припадања српском националном идентитету. Нисам упознат са делом историчара Галева, али ако је имао нешто да каже на рачун великосрпског империјализма и хегемонизма онда је то у политичком смислу било увек добродошло.

Сугерисао бих ти да се не упушташ у проблематику језика јер то очито не разумеш довољно. Не постоји егзактна наука која може да каже шта је "говор", шта дијалекат, а шта језик. То је искључиво ствар конвенције, и то по правилу политичке конвенције. Осим тога, македонски језик и данас има (бар) два прилично удаљена израза од којих је један стандардан а други се рачуна као дијалекат.

Што се тиче "репресије над локалним становништвом" стављам је у контекст герилског сукоба Бугарске и Србије и ривалства над Македонијом а ти реци ако има неког другог контекста. Уопште не негирам да су се такве ствари дешавале, али вађење из историјског контекста српских злочина а занемаривање антагоних чинилаца - да не кажем бугарских злочина - напросто представља историјску лаж. Тако да тај Галев ми је и у том смислу сумњив, али да не грешим душу, не знам шта је човек писао.
Из онога што си написао није јасно да у потпуности разумеш значење речи историјски контекст. Контекст није тачка гледишта аутора у одређеном тренутку, већ услови и околности под којима се догађај дешава.. Галев посматра Македонију у контексту балканских ратова до почетка Другог светског рата по строго хронолошком реду. Ниси ни уопште поменуо одакле и када су се ове српске "етничке" групе појавиле, и зашто су се изјашнавали као Срби. Друго, лингвистика није егзактна наука и никада нисам поменуо разлику између језика и дијалекта. Оно што сам рекао је да су до почетка 40-их година 20. века македонски говори сматрани делом бугарског језичког корпуса. И ово је мишљење тада најпознатијих лингвиста и ту нема шта да се расправља. Докази за то су безбројни и већ сам навео преко 100 извора, укључујући радове Неофита Рилског, Крчовског, Пејчиновића, Мисиркова као и научне чланке и радове Јагића, Кондакова и Облака, Вука Караџића и његов додатак о бугарском језику, као и и нека од првих македонских дела руских слависта са почетка века као што су А. Селишчев и C.Бернштејн.
Као што видиш , бугарске лингвисте нећу помињати управо због таквих као што си ти који мешају бабе и жабе. Па прочитај свих моијх 2.000 коментара на тему језика па онда научи ме шта је лингвистика.
Sažetak velikobugarskih stavova kolege @Boris T, kao i njihova geneza:

3EDCEE28-591A-4B48-902F-09CCC806CF0D.jpeg

Ево сад сам погледао на бугарској Википедији, све што сам слутио сам био у праву. Тај Димитар Галев је класичан бугараш, магистрирао на НОБ-у и револуцији, после осамостаљења активиста пробугарских организација, политички ангажован, предлагао конфедерацију Македоније и Бугарске, праћен од стране македонске полиције због тога и, каже, умро "при неизяснени обстоятелства", под неразјашњеним околностима. И таквог типа ти нама овде потураш под нос као неки ауторитет за историју.
[
Типична кафанска логика, ако је неко написао нешто што нам се не свиђа и то потврђује Википедија, онда је бугураш. А његове књиге су пропаганда и нема потребе да их читамо. Предлажем да напустиш ову тему и одеш на неки други подфорум, где ти је место, пре него што ти покажем да си још један провокатор са знањем које одговара петом разреду. Уверавам те да сам то већ урадио са другима овде.
Evo kako se u Bugarskoj percipiraju govori koje forumski Borisa T(reći) uz makedonske sumarno proglašava za “bugarske”:

A2DF1764-A68D-478C-AC68-F6FE4DEB83FD.png

2FFF99ED-5B9F-423F-A29E-36E9EFADEABE.jpeg

Нема тог континуитета – то су будалштине за коју су Срби џаба гинули. Не можеш упоређивати државу у 19. веку са распарчаним феудалним творевинама у средњем веку, које називаш српском.
Ma jel ti ovo provociraš?

Hajduk Srba (i Bugara)......
Промашио си хронологију за 3-4 века...
Ne pominju se nikakvi Bugari, baš uopšte. Evo i na tvom maternjem jeziku, srpski kralj je doduše prevedeno sa srpski vojvoda.

I dalje tvrdiš da u Makedoniji “nije bilo Srba”?

Вторник, 11 мухарем 1101 (25.Х.1689) година. Отстраняването на Бекри Мустафа паша Текирдакли и садразамството на Кюпрюлюзаде Фазил Мустафа паша.

От бойните полета пристигат много лоши съобщения. Тъй като Унгария се измъкна от нашите ръце, австрийците се спуснаха към Румелия, съединиха се с албанците и се настаниха в Скопие, Прищина, Призрен, както и в други места на тази провинция. Като издействува някаква заповед от императора (на Австрия), сръбският войвода на име Карпош, в качеството си на крал на Куманово установи власт над Куманово и Качаник. Окупирането на Балона от страна на венецианците и падането на твърдината Видин и то само един ден преди горепосочената дата, показва, че през този ден Румелия се намира в опасна ситуация. Поради това и съобразно със заповедта на падишаха беше проведено съвещание, на което се реши, че не съществува друг изход освен начело на държавата да бъде поставен Фазил Мустафа паша. Този път промяната на садразамството стана поради така взетото решение. Садарзамството на Бекри Мустафа паша започнало в неделята на 1 реджеб 1099 (2.V.1688) година и очевидно е, че неговото садразамство траело една година, 5 месеца и 24 дни. Като се вземе предвид, че Фазил Мустафа паша, който се смята като един от най-изтъкнатите везири на Османската империя, е роден в 1047 (1638/1639) година, може да се твърди че при назначаването за садразам той е имал 51-52 години. Говори се, че Фазил Мустафа паша имал много висока култура. По-рано бил мухафъз на (остров) Сакъз. Когато дошъл от този остров и почнал да работи, Фазил Мустафа паша посветил внимание на армията и за подобряване на малието. Провеждайки предвидената реформа, той отменил някои извънредни данъци, с които неговите предходници угнетявали населението. След това той взе сребърните прибори и сервизи от двора и, като ги предаде на монетарницата, подобри (сребърната) монета; премахна нормираните цени, обяви система на свободна търговия и отне имотите на висшите държавни функционери. които придобиха богатства по нечестен път, и така държавната хазна забогатя твърде много. Освен това пашата демобилизира войниците, които бяха мобилизирани според общата мобилизация и които не знаеха ред и дисциплина. След реформирането на армията той се подготви да води политика на повторно освобождение на окупираните места (от австрийците).

Izvor:
5C5623ED-3555-46BC-B323-5EB3166EC59E.jpeg

Ако немаш ништа паметно да кажеш - онда немој да причаш - осим 3 минута претраживања интернета и безобразног понашања, немаш шта да допринесеш овој теми. Прочитај моје коментаре у теми "Историја Бугарске", припреми се и дођи поново.

Што сам ја крив што ми је требало 3 минута да утврдим да потураш осведоченог бугараша као некакав историјски извор о догађајима? А што се тиче понуде да читам твоје коментаре на теми о Бугарима, хвала али не, кад ми је до смејања радије бирам пдф. Забава.

Вратите се на тему, сви коментари који не припадају њој биће обрисани.
Na temi o Balkanskim ratovima je sasvim razumno očekivati i komentare o etničkoj pripadnosti stanovništva Makedonije, Bugarska se poziva na sanstefanske konstrukcije i egzarhističke popise kao na krunski dokaz.

Tako izgleda iz današnje perspektive. Iz tadašnje perspektive, Makedonci nisu postojali kao nacija. U Srbiji su ih shvatali kao Srbe, u samoj Makedoniji postojale su čitave etničke grupe koje su sebe videle kao Srbe, a čak i danas postoje. Što se jezika i običaja tiče, to je besmislen argument, između Srba i Makedonaca su te razlike bile daleko manje nego što je to bio slučaj u drugim zemljama koje su uprkos tome formirane na nacionalnom principu. Primeri su Francuska i Italija, a ima ih još do mile volje.

Što se tiče opresije prema lokalnom stanovništvu, ne znam uopšte na šta se to odnosi, iz tvojih postova ispada da je Srbija okupirala Makedoniju samo da bi maltretirala lokalno stanovništvo. Represalije koje su se dešavale su vezane za nadmetanje sa Bugarskom i deo Makedonaca je bio vezan za Bugarsku na isti način kao što je drugi deo sebe osećao vezanim za Srbiju. To je istorija gerile i nasilja koja je trajala najamnje deceniju pre Balkanskog rata i ako bismo za to predstavili kao srpske zločine a prećutali delovanje Bugarske to bi bio istrojski falsifikat i to u najmanju ruku.

Kakav je odnos Srbija imala prema Makedoniji, vidi se otud što prva stvar koja je u Skoplju je napravljena je bila pozorište, i dan-danas je to glavno pozorište. Treba priznati da srpska politika jeste imala za cilj asimilaciju i da je tu bilo i pritisaka, ali nas to vraća činjenicu da se nije moglo očekivati da Srbija bude ta koja radi na afirmaciji makedonske nacije koja, da ponovimo, u tom času nije postojala. Bugari je ne priznaju ni danas.

Морам те исправити у делу где кажеш 'Македонци нису постојали као нација', јер то није тачно. То што Србија тада није признавала Македонце као нацију, не значи да та нација у то време није постојала. Према материјалима које ти прилажем у овом посту, види се да су се Македонци изјашњавали као Македонци увек када су имали прилику да се изјасне. Највећи допринос развоју македонског национализма дали су Бугари и Турци. Македонци су схватили да су Бугари најпреварантнији и најнечаснији народ још за време Османског царства. Током Балканских ратова и Првог светског рата, Бугари су наставили да показују разлике у односу на Македонце. Њихов менталитет, деловање и размишљање не само да се не поклапа, него су изазивали и гађење међу Македонцима.

Слика #1: Архива Украјине - Македонски Исељеници у Русији око 1750 године су се изјашњавали као Македонска нација

01.jpg

Слика #2: Архива Велика Британија - Документ из Јун 1912 - поред неколико Бугара, Жртва потонућа Титаник је и путник који се био изјаснио као Македонац кад је купио карту.

02.jpg

Слика #3: Објављено 20. Феб. 1909, Кентуцки пост извештава да група миграната Македонаца са пиштољима и пуцњевима су целу ноћ јурили бугарске мигранте, што је узнемирило локално становништво. Каже да су то исте мигранте кад су пре неколико дана када Македонци су претукли Бугаре. (превод на српском испод слике)

03.png

20 Феб 1909 год,
НЕРЕДИ СТРАНАЦА У ЦОЛДСПРИНГУ; ГРАД У СТРАХУ
РАФАЛ ПУЦЊА ИЗМЕЂУ СУКОБЉЕНИХ МАКЕДОНСКИХ И БУГАРСКИХ ГРУПА У КАМПУ ЗА ГАСОВОД ПОКРЕНУО РАСНИ РАТ.

Расне тензије које су раније изазивале озбиљне проблеме међу Македонцима и Бугарима запосленим на гасоводу кроз Кентаки ескалирале су у дивље нереде у петак увече у селу Цолдспринг, Кентаки.

Иако је испаљено између 25 и 30 метака током сукоба међу зараћеним групама, нико није повређен. Становници Цолдспринга били су престрављени због сукоба странаца.

Насиље је поново избило због туче између Јоргера и Коллеса. Јоргер је био тешко претучен од стране Коллеса, што је навело Јоргерове сународнике да објаве рат. Целу ноћ, Македонци су ловили Бугаре, а сваки сат доносио је нови рафал метака.

Зараћене групе које су изазвале нереде исте су оне Бугара и Македонаца које су раније узнемирили становници у близини Ерлангера, Kентаки.

Извор:
Kentucky Post, Feb 20, 1909
https://www.newspapers.com/article/the-kentucky-post-macedonians-and-bulgar/156981500/

Слика #4: Хрватска штампа "Пучки пријатељ" 1908 извештава да Македонци неће се припојити ни Србијом, ни Бугарском ни Грчком. Траже од велике силе да прогласе независност Македоније од Турске.

04.jpg

Слика #6: Амерички попис становништва спроведен 9. Феб. 1920, каже: националност: Македонска, Матерњи Језик: Македонски

06.jpg

Слика #7: 22 Окт 1903, пише да су још 5 нових Македонаца стигли у Америци као избеглице који не разумеју енглески ни једну реч, и да су послани у Пенсилванију код група Хрвата, јер је њихов језик сродан и могу се разумети.

07.jpg

Султан Абдулхамид II је 1903. године донео закон којим је свима, укључујући и Турке, забранио коришћење и изговарање речи 'Македонија'. Прекршиоци овог закона били су кривично гоњени. Слика број 8 је копија оригинала тог закона. Слика број 9 указује да Америчке хуманитарне мисије које су тада биле широм Османском царству нашле су се на удару турских власти јер је Библија коју су имале садржала реч 'Македонија'. Турци су тражили од Американаца да избришу све делове у Библији где се помиње Македонија или да реч 'Македонија' замене неким другим изразом, на пример, 'Вилајетом Битољ'. Вест је била објављена у скоро свим америчким новинама 1903. године.

08.jpg

09.jpg

22 Јула 1903 г. - Турци покушавају да промене текстова у америчке Библије
Др Џон А. Пирсон, човек који представља Америчко библијско друштво у Охају, изразио је незадовољство због султанове владе која жели да избаци реч Македонија из Библије.​
Библије које су послате у Турску имају у Делима апостолским 16:9 спомињање Македоније, што турској влади није по вољи. Рад Америчког библијског друштва у тој земљи може бити озбиљно угрожен, према информацијама које је добио др Пирсон. Тај пасус каже: „И јави се Павлу у ноћи виђење: беше човек Македонац и мољаше га говорећи: пређи у Македонију и помози нам.“ Људи у Македонији још увек дижу свој глас, али цензура у Цариграду се противи из политичких и географских разлога.​
ПРЕДЛАЖУ ПРОМЕНЕ
Спремни су да прихвате да одломак остане ако се назив замени са „вилајети Солун и Битола“. Македонија је турска провинција која Турској прави проблеме и задаје главобоље.​
КАЖУ ДА ЈЕ ОЗБИЉНО
Др Пирсон је изјавио: „На први поглед ово изгледа смешно, али кад размислите, Турци нису способни за хумор, и ова ситуација постаје прилично озбиљна ако турска влада прихвати притужбу и забрани продају наших Библија. Ово није први пут да покушавају да омету наш напредак у тој земљи, а и овог пута, као и пре, наћи ћемо начин да наставимо мисионарски рад. Ми немамо право да мењамо Библију, која је Божија књига, и било би апсурдно и анахронично да заменимо два имена градова која у то време нису ни постојала."​
Раније су Турци имали проблем са изразом 'Христос је дошао да спасе грешнике.' Тврдили су да муслимански грешници морају бити искључени из хришћанског спасења, и предлагали су замену са 'Христос је дошао да спасе хришћанске грешнике'.​
„Библијско друштво је направило велики корак напред у Турској и знам да нећемо дозволити да Турци уређују нашу Библију за нас.“​

Они који су створили мит и при том ширили лажи да су Македонци измишљена нација од стране Тита, нису ни сањали да ће за неколико година све архиве држава бити дигитализоване и доступне широм света, што разоткрива и руши њихове лажи.

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    247,9 KB · Pregleda: 3
  • 02.jpg
    02.jpg
    105,5 KB · Pregleda: 4

Back