Балет

Pocele da se prodaju karte za balet na ledu u SC.

Nacionalni balet na ledu - St. Petersbug: "Pepeljuga na ledu"
Spektakl na ledu
Velika dvorana
23. januar 2010, 20.00
Cena ulaznica: 1800, 2000, 2300 i 2500 din.

Nacionalni balet na ledu iz St.Petersburga predstavlja najlepšu bajku svih vremena - „PEPELJUGA“ NA LEDU.
Čarobna, bajkovita, više nego ljupka „Pepeljuga“ je izmaštana priča o preobražaju sirote devojčice u princezu, što je idealno za predstavljanje na svetlucavoj ledenoj sceni. Očaravajući ples na ledu Pepeljuge i njenog princa, virtuozni skokovi i pokreti zle maćehe i njenih ćerki, kao i izuzetna baletska muzika Sergeja Prokofjeva, u potpunosti prenose gledaoce u neodoljivi svet fantazije i poetike...

Nacionalni balet na ledu iz St. Petersburga osnovao je istaknuti koreograf Konstantin Bojarski 1967.godine, sjedinivši umetničko klizanje sa klasičnim ruskim baletom. Dugotrajnim radom na adaptaciji klasičnih figura, plesa i skokova na ledu uspeo je da stvori potpuno novi žanr u formi baleta na ledu.

Zdravo svima, u zagrevanju za dolazak Rusa 29. u SC bacio sam se malo na gledanje nasih domacih umetnika i njihovih ostvarenja, cisto da bih kasnije mogao da uporedim... Mnogo sam slusao o predstavi VIVA LA VIDA i kao veliki obozavalac Fride resih da je pogledam, za predsatvu su rekli da ima odlicnu muziku ali ono sto ja ne razumem jeste kakve veze ima MARIZA zaboga sa Fridom..:eek::dontunderstand:.Obozavam Marizu, ali ona peva Portugalsku narodnu muziku -FADO....i apsolutno nema nikakve veze sa Spanijom, a jos manje sa Meksikom... Staviti portugalsku muziku u predstavu o meksickoj umetnici je smesno, i pokazuje osnovno elementarno nepoznavanje meksicke kulture.....:zcepanje: Ovakve stvari znaju da upropaste celokupni dozivljaj.... Mislim, hajde da igramo kolo na Kalinku, sto da ne?:rotf:

Zdravo svima, u zagrevanju za dolazak Rusa 29. u SC bacio sam se malo na gledanje nasih domacih umetnika i njihovih ostvarenja, cisto da bih kasnije mogao da uporedim... Mnogo sam slusao o predstavi VIVA LA VIDA i kao veliki obozavalac Fride resih da je pogledam, za predsatvu su rekli da ima odlicnu muziku ali ono sto ja ne razumem jeste kakve veze ima MARIZA zaboga sa Fridom..:eek::dontunderstand:.Obozavam Marizu, ali ona peva Portugalsku narodnu muziku -FADO....i apsolutno nema nikakve veze sa Spanijom, a jos manje sa Meksikom... Staviti portugalsku muziku u predstavu o meksickoj umetnici je smesno, i pokazuje osnovno elementarno nepoznavanje meksicke kulture.....:zcepanje: Ovakve stvari znaju da upropaste celokupni dozivljaj.... Mislim, hajde da igramo kolo na Kalinku, sto da ne?:rotf:

umetnichka sloboda,
ja to ne vidim niti kao neznanje niti kao neku veliku grashku

Hvala, Aksenaton.... super je link....:)))
Naravno da se secamo Dejana... Bas bas fali nasem baletu, on je nekako drugaciji i ima neku posebnu energiju.
Ja sam cuo da je otisao na godinu dana a evo vec je uveliko druga i ne vraca se... zna li neko hoce li se uopste vracati? bas bih voleo ponovo da ga gledam na sceni narodnog
pozdrav :-)

pa ***... sta da ti kazem, u nasoj zemlji je sve propalo... za umetnost treba imati love...
a i oni koji hoce da ostanu ne mogu jer im vezare zauzimaju mesto, tako je i u pozoristu, gomila izvestacenih glumaca i predebelih balerina ima embargo na neko mesto...
treba povecati plate i drami i baletu, ali treba im i uvesti ugovore na godinu dana, kao preko, pa ako nisi dobar, cao zdravo, vremenom bi se izdvojio kvalitet, valjda...:think:

hehe mnogo su slatki ovi santa smajliji : :ztorba::zjelka2:z:dm3::sneskoz:

da, da, elegantno prepunjeno....:P... sinoc sam gledao Kihota i dalje ne mogu pojmiti ko moze da da solisticku ulogu tenku , mislim na devojke koje su igrale drugarice - Bibic i Djordjevic(zao mi je sto imenujem, ali to defin. nije najbolje sto imamo), pogotovo sto su one jos mlade te zakljucujem da ce biti jos vece, i to nije samo moje misljenje, ljudi oko mene su takodje bili zgrozeni, jer za njih je balerinica nesto nezno, a ovo je izgledalo kao da ce pojesti jadnog Kihota i Kitri...predator 5.deo

Iskreno , od kad postoji Yutube, ja ne gledam domachi balet ali kad neki put zalutam, ja se zgrozim nivoom, koji je u nekim predstavama, koreografijama, izvodjachima gori od pionirskih predstava. deca barem igaju srcem i veruju u ono shto igraju, a dame i gospoda neznam zashta igraju sem shto bi inache ostale gladne u bilo kojij drugoj zapadnoj zemlji. Shto je najgore, da im neko ponudi da mogu da jedu kolikogod zele samo da vishe ne igraju /ili se bave koreografijom/ i dalje bi to radile, veoma ubedjene da su bogom dane i chine uslugu srpskoj kulturi. zalosno, vrlo zalosno i razlogom da , barem srpski balet sem par chasnih izuzetaka zauzima maesto ispod svih kriterijuma. Zato balet prodajemo u zemljama koji imache imaju plesove za kishu, rohgatu marvu i, nadam se, za kuvanje belih turista...

Znas ja ne pamtim kada sam poslednji put procitao neku negativnu kritiku u vezi domaceg baleta...sve je kao divno, lepo, a srpski balet propada z:hm: ali zato kad sam gledao Baljsoj, nasi ljudi su se dali u svesrdno kritikovanje bez osnova, te kao nije nista posebno, bezveze, a kada sam trazio da mi obrazloze razlog je siromasna scenografija, niko nije gledao kako ti ljudi igraju, oni su trazili ukrase na sceniz:( a to sto njihov baletan leti u vazduhu pola sata kada skace jete, a nas padne kao tvrdi kamen u vodu nema veze( naravno cast izuzecima! imamo i mi jako dobre igrace ali ih vezare bacaju u dr plan )...
A sto se cenjenih buca tice, ja se zaista pitam kako su one uopste primljene u baletsku skolu... ja koliko znam tu se na svakom prijemnom kao gledaju neke predispozicije, a pola nema ni p od predispozicija... ajde ok i primili su ih u skolu, ali gde da ih jos zaposle u Narodnom, pa naravno da posle misle da su Bogom dane kada svake godine iz baletske izadje 100 boljih a one imaju embargo, kada svaki prazilukovic hoce da mu cerka bude balerina (opet cast izuzecima, ali dobro znam o kome pricam, sada necu da imenujem)...muljaju se tu velike pare a i srodnicke veze... I na kraju dobijes Les Trocks u Beogradu, Trokadero, i nas nacionalni ansambl izgleda kao neka blaga tragi komedija:zimag: sto je najgore oni ce jednog dana postati profesori u baletskim skolama, a moj profesor je uvek govorio da neznanje radja novo neznanje, tako da...z:cry: zbog to ga kod nas kada vide balerinu ispod 300t proglase je za super talenat, jer zaboga nije se prejedala kao svinja, a mozda je i ona sasvim prosecna, ali je svakako lepse videti nju na sceni....
Ja sam se malo dao po pisanju i izvinjavam se ako sam preterao, ali sve sto sam napisao nije zato sto sam ogorcen, zao, isfrustriran ili neostvaren, vec zato sto volim balet, a ja verujem u to na kada nekog ili nesto volis da ne treba povladjivati (povladjuje se onome za koga vas bas briga) nego kritikujete i hvalite prema zasluzi... kritika treba da nam ukaze na ono sto ne valja da bi se popravilo, a zbog preteranog povladjivanja i ignorisanja situacije eto dokle smo dosli...:smrcka: Pozdravz:poz:

ana pavlovic je stvarno zena genije,
josh ko zna njenu zivotnu prichu moze samo u najmanju ruku da joj se divi.
osoba koja se izborila sa teshkom boleshcu noge i vratila na scenu kao prava velika diva. ne znam kada sam je gledala na sceni da nisam ostala bez daha.
dejana kolarova zaista volim i poshtujem, do dushe to je mozda vishe moj subjektivni stav nego realno mishljenje.
takodje mislim da je milan rus dobar baletski potencijal, kao i jovan veselinovic

realno svetozar adamovic je dugo na sceni,prvak baleta, ali mislim da je njegovo vreme odavno isteklo. zaista nije prirodno gledati na sceni, malog bumbara kako se koprca medju vitkim balerinama.

Human Mashines mi se ne dopada.
moje vrlo lichno mishljenje je da je tri chetvrtine klasichnih baleta zastarelo, dosadno u najboljem sluchaju a i smeshno. Zato je i 99 % novih nazovimo pokretanja uz muziku nerazumljivo , dosadno, apstraktno....
/uopshte govorim o zapadu i ruskim baletima/ domachi su ispod nivoa za kritikovanje...
Ali , prvo upravo zato se pojave dragulji koreografije i igracha, sa jedne strane i zablistaju
a sa druge strane prihvatam da je to tezak i nezahvalan posao i da su i uchesnici u tom poslu /koji ga stvarno rade/kao shto je sluchaj na zapadu i rusiji gde opstaju ne najbolji nego oni koji rade/zasluzili priznanje za svoj ulozeni trud, makar se ja i ne ushichivao onim shto vidim...
Srechom, svake godine se pojavi neshto, igrach ili koreografija koji me prijatno iznenade i mislim da je to upravo ono shto daje trajanje i snagu da dalje pratim scene, vishe ta nada i pokoji rezultat, nego sva ta gomila osrednjosti i dosade , ta muchenja i trzavice....

Svim ljubiteljima baleta, sve najlepse u novoj godini!
gal.php

http://img46.imageshack.us/gal.php?g=n82181013813110736201.jpg

Pozdrav svim ljubiteljima baleta!
Gledala sam Don Kihot-a u novoj postavci sa Bojanom Žegarac u ulozi Kitri i moram priznati da sam uživala! Ako je jos neko gledao, neka napise svoje utiske!

Bojana Zegarac je simpatichno devojche, medjutim stvarno se ne secam shta je igrala u Kihotu.
tu predstavu sam odgledala kad je bila premijera,.. bilo je davno...

Back