Балет

Da li je neko isao na otvaranje festivala igre?
Impresije?
Meni su sjajni. Prvi deo (na Hendlovu muziku) mi je bas ''legao'' . I kraj je kao ui uvek malo remek delo. Pamtim ono gostovanje pre par godina, kada su svi poskakali sa bine na kraju.

TRIPLE BILL - narodno pozorište

Baletska predstava “Triple Bill” slavnog Jiržija Kilijana (Jiri
Kylian), holandskog umetničkog i bračnog para Pol Lajtfut (Paul
Lightfoot) i Sol Leon i koreografkinje Ljubinke Dobrijević
Program čine tri baleta - “Duo” Ljubinke Dobrijević, “Koračaj lagano”,
kao i (Step Lightly) Lajtfuta i Sol Leon i “Šest plesova” (Sechs
Tanze/ Six Dances) Kilijana, koji su poznati publici i kao zvezde
ranijih izdanja Beogradskog festivala igre (BDF).

Igrači-solisti u predstavi su Mila Dragičević, Ana Pavlović, Jovan
Veselinović, Milan Rus i Jovica Begojev.

Kilijanova koreografija “Šest plesova” radjena je na muziku Volfganga
Amadeusa Mocarta, dok su Lajtfut i Sol Leon, čije stvaralaštvo
značajno obeležava rad Holandskog plesnog teatra (NDT), postavili
balet “Koračaj lagano” na bugarsku narodnu muziku.

Ljubinka Dobrijević, koreografijom “Duo” na muziku Arnolda Šenberga,
odaće počast velikom baletskom igraču, pedagogu i koreografu, nedavno
preminulom Petru Dobrijeviću, koji je bio njen suprug i sa kojim je
godinama nastupala u čuvenoj trupi Morisa Bežara.

LISABONSKA PRIČA

29998_117588691615062_117585534948711_94143_2688886_n.jpg

Tamás Csizmadia , Milja Djuric, Milos Marijan

Pozdrav, dobri ljudi :)))
Prelistala sam ovu celu temu i vidim da ovde ima mnogo strucnih ljudi i ljudi upoznatih sa tematikom pa cu pitati vas : Gde postoji neki studio/skola baleta za apsolutne starije pocetnike ? Ja sam nasla samo Orchestru koliko vidim, ali ne vidim nekih preporuka i iskustva drugih ljudi o tome koji su dobri, koje treba izbegavati...I shvatam da takvih mesta nema ni puno, kad smo vec kod toga.

Inace, da me ne bi zadesila zla kob kao ostale koji su postavili slicno pitanje, i pre podsmeha u smislu ''Haha, sad bi krenula na balet!'', moram da kazem da ja to naravno hocu samo rekreativno, da nemam ne znam ni ja kakve aspiracije kad je balet u pitanju, da cak i da hocu da budem profi ne mogu pa sve da sam i najveci talenat na svetu...A ionako nemam gradju za balerinu, previse sam niska, nedovoljno mrsava, nemam hiperekstenziju ni onaj nenormalno visok ris :D Ali prosto me toliko fascinira i ja vec mesecima samo o baletu razmisljam, opcinjena sam potpuno i zelim barem nesto da naucim, ma bila bih srecna i zadovoljna samo pored sipke da radim najobicnija propinjanja, za toliko su mi barem istrenirane noge od druge vrste plesa :))
Shvatam da nikad necu biti dobra u tome i da nikada necu uspeti da napravim potpunu spagu, da otvorim dovoljno stopala, da napravim onako divnu Arabesku jer je to sa mojim nefleksibilnim ledjima otprilike samo san :D Shvatam da se nikada necu popeti en pointe(nije kao da ne bih volela, ali to mi je toliko nemoguca situacija da necu ni da razmisljam o tome!)
Sve ja to znam, al' opet...Zelim samo maaalo da okusim balet!
I taaaaako...Sad me blam posle ovih pisanija, ne obracajte paznju! :)))

U svakom slucaju...Hvala na pomoci! (:

23_08_2007_0615623001187860495_mark.jpg

Pozdrav, dobri ljudi :)))
Prelistala sam ovu celu temu i vidim da ovde ima mnogo strucnih ljudi i ljudi upoznatih sa tematikom pa cu pitati vas : Gde postoji neki studio/skola baleta za apsolutne starije pocetnike ? Ja sam nasla samo Orchestru koliko vidim, ali ne vidim nekih preporuka i iskustva drugih ljudi o tome koji su dobri, koje treba izbegavati...I shvatam da takvih mesta nema ni puno, kad smo vec kod toga.

Inace, da me ne bi zadesila zla kob kao ostale koji su postavili slicno pitanje, i pre podsmeha u smislu ''Haha, sad bi krenula na balet!'', moram da kazem da ja to naravno hocu samo rekreativno, da nemam ne znam ni ja kakve aspiracije kad je balet u pitanju, da cak i da hocu da budem profi ne mogu pa sve da sam i najveci talenat na svetu...A ionako nemam gradju za balerinu, previse sam niska, nedovoljno mrsava, nemam hiperekstenziju ni onaj nenormalno visok ris :D Ali prosto me toliko fascinira i ja vec mesecima samo o baletu razmisljam, opcinjena sam potpuno i zelim barem nesto da naucim, ma bila bih srecna i zadovoljna samo pored sipke da radim najobicnija propinjanja, za toliko su mi barem istrenirane noge od druge vrste plesa :))
Shvatam da nikad necu biti dobra u tome i da nikada necu uspeti da napravim potpunu spagu, da otvorim dovoljno stopala, da napravim onako divnu Arabesku jer je to sa mojim nefleksibilnim ledjima otprilike samo san :D Shvatam da se nikada necu popeti en pointe(nije kao da ne bih volela, ali to mi je toliko nemoguca situacija da necu ni da razmisljam o tome!)
Sve ja to znam, al' opet...Zelim samo maaalo da okusim balet!
I taaaaako...Sad me blam posle ovih pisanija, ne obracajte paznju! :)))

U svakom slucaju...Hvala na pomoci! (:

23_08_2007_0615623001187860495_mark.jpg

jaoj, devojko, zeno... nemoj se stideti i opravdavati... ja mislim da je bas lepo to sto hoces da naucis :super: i nikad ne reci: znam da ja to necu moci, jer ako krenes sa negativnim stavom nikad neces moci dovoljno da se opustis i da uzivas.... opusti se i uzivaj, nemoj da razisljas sta mozes a sta ne... a i garantujem ti da ces se iznenaditi kada krenes na balet posle par meseci koliko ce ti telo postati razgibanije od naizgled smesnih vezbi, pa ma koliko godina imala;)
sto se skola tice, ne znam odakle si, ali Vojvodina je puna dobrih skola klasicnog baleta i modernog (i za starije polaznike), Novi Sad, Zrenjanin.... Oni su bas bas dobro sve to lepo i strucno organizovali.... Ima dobra skola klas i u Smederevu... Sto se tice Beograda, e tu ti je vec problem... iako glavni grad, organizacija je losa i ima dosta fals skola koje drze klasican balet, a casove ti drzi neprofesionalno lice koje je videlo balet prvi put u zivotu par meseci pre tebe, to je bacanje para jer te nikad nece nauciti kako to bas treba pravilno npr kao "Pirouette"... U Beogradu imas 2-3 skole koje su dobre za starije: Orhestru gde se uci klasican balet i drze je profesionalci, druga i treca Perpetuum (ex Madlenium) i skola Armiani, oni drze moderan balet, ali se radi naravno i osnova klasike, samo ne moras biti toliko otvorenih stopala i krutog stava, kao u klasici.... Srecno!

Hehe, zena, devojka...Devojcica, pre :D 2 0 mi je godina, 21 jos malo, plesom sam setila da krenem da se bavim tek u 19-oj...:D
Dakle, Orchestra ipak ((: Ja sam iz Bg-a, to zaboravih da kazem ((:

U svakom slucaju, hvala ti puno! Ja se nadam da ce mi balet malo pomoci sto se fleksibilnosti tice,
jer mi nikakvi aerobici, pilatesi i vezbe kuci nisu pomogle u tome, napravim neki mali pomak
i cim prestanem da radim na kratko misici i ligmaneti i sve zivo se povuce na staro, kao da se istezala nikad nisam :D

Hvaaaala jos jednom :flower:

Pozdrav svim ljubiteljima baleta.
@Kraljica Vila
Ako se budes raspitivala u nekoj od skola, bila bih jako zahvalna da mi kazes koje su cene i uslovi rada.
Hvala unapred i pozdrav jos jednom.

Evo informacija iz Perpetuum-a:
Nemaju vise grupu za klasican balet jer nije bilo dovoljno zainteresovanih.
Elementi klasike se vezbaju u okviru savremenog baleta koji se odrzava 3 puta nedeljno po ceni od 40e.
Pa eto ako je neko zainteresovan...
A nadam se da ce nam Kraljica Vila preneti nesto u vezi sa Orhestrom.
Pozdrav

Evo ja da vam javim da sam zadnjih par nedelja bila nesto u guzvi i nikako nisam uspela da se natempiram sa njihovim ''vremenom'' da ih pozovem, posto na sajtu Orchestre pored telefona pise posle 16h (: Sutra cu da zovem prvenstveno da se raspitam oko upisa koji je sistem(neko mi rece valjda da su upisi od juna ili jula/ne secam se, i od septembra)...Meni bi vise odgovarao septembar zbog rasporeda i finansija pa bih tek tada otisla da vidim o cemu se tu radi, tako da od mene verovatno necete dobiti mnogo informacija u skorije vreme :D

Zvala sam danas Orchestru i dobila sam informaciju da su to sve ugasili i da skola baleta vise ne posotji :(
Dakle ostaju jos Perpetuum i Armiani, al' mi je krivo sto je to savremeni balet, a ja sam htela bas na klasicni!
Pa..bolje ista nego ista (:
Ako neko zna jos neko dobro mesto za klasican balet neka javi, ali pretpostavljam da nema cim ljudi to nisu spomenuli...

nemam neke veze sa baletom sem sto povremeno odem da odgledam neku predstavu, a i to retko kad stizem, al moram reci da imamo jako dobre igrace u narodnom pozoristu, kao sto su Milan Rus i Ana Pavlovic , oduseve me i u klasicnoj kao i u savremenoj posatavi, imamo i dosta mladih i potencijalnih igraca kao sto su Milos Marijan, prvi put sam ga gledala sad u Kihotu kad je igrao toreadora i jako mi se dopalo kako je to izgledalo, jedva cekam pocetak ove sezone i novih baleta :D

Zvala sam danas Orchestru i dobila sam informaciju da su to sve ugasili i da skola baleta vise ne posotji :(
Dakle ostaju jos Perpetuum i Armiani, al' mi je krivo sto je to savremeni balet, a ja sam htela bas na klasicni!
Pa..bolje ista nego ista (:
Ako neko zna jos neko dobro mesto za klasican balet neka javi, ali pretpostavljam da nema cim ljudi to nisu spomenuli...

Ja sam isla na balet, kada sam bila mala devojcica i tokom osnovne skole u Lozani.

Back