Bajke i priče u psihoanalizi i psihoterapiji

Slicno shvatanje lepotice i zveri imamo :lol:

Nije vazna lepota muskarca vec kakav je u srcu,i vazno je takodje da se pretvori u "zver" kada je to potrebno :mrgreen:

Javljam se po poslovniku :rotf:

U lepotici i zveri je dominantno nešto drugo,ja bih to nazvao anti-sponzoruša. Znači tip je imao sve i dvorac i dukate i kočije itd...Međutim on je bio za nju zver,ne zbog fizičkog izgleda nego zato što se ona nije zaljubila u njega. Tak kad se zaljubila onda je on postao lep (iako je u stvarnosti možda ostao ružan???) Međutim vidi se da je ovu bajku pisala žena, zato što bih ja (da sam je pisao) dodao da je, nakon što se ona zaljubila i on postao lep,svo bogatstvo isparilo i njih dvoje bi ostali goli ko crkveni miševi,onda bi ona izrodila čopor dece,on bi morao da ore njivu i hrani gladna usta, e onda bi me interesovalo da li bi ta ljubav opstala. No to onda ne bi bila bajka.:per::hahaha:

Cini mi se da se preteruje sa tim tumacenjem bajki. Dobro, moze igre radi, al mislim da sto god o bajkama rekli one ostaju bajke, i ne moze se dopreti do sveg onog do ceg moze bajka kao bajka da dopre, samo cackamo
Druga je zamerka vezana za podneblje sa kog potice bajka. Bajke nose i nesto od 'terena", i to je jos jedan razlog koji otezava ytakve analize
.

Kao sto je lepota u oku posmatraca,tako je znacenje bajke u umu citaoca ;)

Moze se reci da neciji dozivljaj bajke govori dosta o njemu ;)

Poslednja izmena:
Zar baš ništa ne možemo ostaviti onako kako jeste,nevino i nedužno i lepo i čisto?
Zar moramo sve svesti na analizu i posmatranje i misliti šta se iza toga krije?
Bajke su san i put po kome hodamo dok smo mali i pokušavamo da odrastemo.
Pa šta ako nisu realne i ako zamagljuju istinu o surovom životu i okrutnim ljudima?
Lepotica i zver je najlepša i najiskrenija bajka o ljubavi onakvoj kakva jeste.
Iskrena i posvećena i požrtvovana i brižna.
Mala sirena je davanje i žrtvovanje do kraja.
Mislite šta god hoćete,neka sam infantilna,naivna,lakoverna,glupa,bajke su lek za ovo vreme.
Volim bajke,pa šta.:besna:

Čitam ja ovde svašta nešto i uvek ima svakakvih komentara,odmah krene kasapljenje i palamud.....,
sve neko hoće da bude pametniji pa se od teme napravi svašta.E,sad,bajke su za mene stvarno
nešto veoma lepo i fino i slatko i nema tu neke velike mudrosti,sve je jasno izneto,dobro-loše,
lepo-ružno itd.Da ne bude pogrešno shvaćeno,RL nije takav, I baš zbog toga se nakostrešim kad
vidim pokušaj da se i ona mala mrvica fantazije analizira i čereči i psihoanalizira.
Nije sve paranoja,mentalni poremećaj,izopačenost,perverzija,ima bre i nečeg lepog u životu,ima
i duše u ljudima,samo je duboko sakrivena i treba je naći.Ne valja biti previše iskren,odmah me proglase za devijantnu osobu, I zato kažem,baš me briga,ja volim bajke.
I skroz sam iskrena.

Čitam ja ovde svašta nešto i uvek ima svakakvih komentara,odmah krene kasapljenje i palamud.....,
sve neko hoće da bude pametniji pa se od teme napravi svašta.E,sad,bajke su za mene stvarno
nešto veoma lepo i fino i slatko i nema tu neke velike mudrosti,sve je jasno izneto,dobro-loše,
lepo-ružno itd.Da ne bude pogrešno shvaćeno,RL nije takav, I baš zbog toga se nakostrešim kad
vidim pokušaj da se i ona mala mrvica fantazije analizira i čereči i psihoanalizira.
Nije sve paranoja,mentalni poremećaj,izopačenost,perverzija,ima bre i nečeg lepog u životu,ima
i duše u ljudima,samo je duboko sakrivena i treba je naći.Ne valja biti previše iskren,odmah me proglase za devijantnu osobu, I zato kažem,baš me briga,ja volim bajke.
I skroz sam iskrena.

Ko je ovde spominjao paranoju, mentalne poremećaje, izopačenosti, perverzije? :roll:

Ako je neki autor u samo jednu, jedinu bajku, napisanu pre dva ili tri veka (ili mnogo ranije) strpao čitav obrazac života, na kome se vaspitavaju i današnja deca, šta je onda to ako ne mudrost?

Čemu služe bajke? :)

I skroz sam iskrena.

evo ti jedna zanimljivost koja ce ovaj tvoj post malko da potopi u savu

vecina danasnjih bajki koje se prezentuju deci u originalu uopste nije tako izgleda

poenta bajki u vreme kada su nastale bila je bas ta koju ti negiras - da zaplasi decu i nauci ih da na svetu ima svega i svacega

u vreme kada nije bilo televizije, novina i drugih sredstava informisanja ...kada ni roditelji nisu kao danas histericno posvecivali preterano paznju svojoj deci...bajke su bile te koje su nosi poruku: "pazi svet oko tebe je surov, na svakom cosku vreba opasnost, misli svojom glavom..."

u tadasnjim bajkama (tj. to je vecina ovih sad, samo modifikovane) bilo je bukvalno brutalnih scena ( za danasnje poimanje)

Poslednja izmena:
evo ti jedna zanimljivost koja ce ovaj tvoj post malko da potopi u savu

vecina danasnjih bajki koje se prezentuju deci u originalu uopste nije tako izgleda

poenta bajki u vreme kada su nastale bila je bas ta koju ti negiras - da zaplasi decu i nauci ih da na svetu ima svega i svacega

u vreme kada nije bilo televizije, novina i drugih sredstava informisanja ...kada ni roditelji nisu kao danas histericno posvecivali preterano paznju svojoj deci...bajke su bile te koje su nosi poruku: "pazi svet oko tebe je surov, na svakom cosku vreba opasnost, misli svojom glavom..."

u tadasnjim bajkama (tj. to je vecina ovih sad, samo modifikovane) bilo je bukvalno brutalnih scena ( za danasnje pojimanje)

Tačno. :)
Ni bajke Šarla Peroa, ni nemačke folklorne priče, koje su sakupili Jakob i Vilhelm Grim, čak prvobitno nisu bile namenjene deci. Cilj ovakvih, strašnih priča bio je moralna pouka čitalačkoj publici: "eto šta će vam se dogoditi ako lažete, kradete itd".
Kasnije su, prepričavanjem, bajke dorađivane i izmenjene, kako bi bile prilagođene dečijem uzrastu; primer za to je, u XX veku, diznifikacija, odnosno Diznijeva slobodna interpretacija originala. No, izvesna nota užasa ostala je prisutna i u tim, modifikovanim verzijama.

Tačno. :)
Ni bajke Šarla Peroa, ni nemačke folklorne priče, koje su sakupili Jakob i Vilhelm Grim, čak prvobitno nisu bile namenjene deci. Cilj ovakvih, strašnih priča bio je moralna pouka čitalačkoj publici: "eto šta će vam se dogoditi ako lažete, kradete itd".
Kasnije su, prepričavanjem, bajke dorađivane i izmenjene, kako bi bile prilagođene dečijem uzrastu; primer za to je, u XX veku, diznifikacija, odnosno Diznijeva slobodna interpretacija originala. No, izvesna nota užasa ostala je prisutna i u tim, modifikovanim verzijama.

upravo to

mnogi okrivljuju diznija za modifikaciju bajki
sto nije sasvim taco
tacno je da jeste modifikovao vec modifikovane bajke...vreme cini svoje :lol:

e sad ako cemo se ogradimo samo na diznija...pa vala preterao je :lol:

upravo to

mnogi okrivljuju diznija za modifikaciju bajki
sto nije sasvim taco
tacno je da jeste modifikovao vec modifikovane bajke...vreme cini svoje :lol:

e sad ako cemo se ogradimo samo na diznija...pa vala preterao je :lol:

A i te modifikovane bajke nisu nista drugo do modifikovani nordijski i grcki mitovi :lol:

Vecina bajki vuce korene iz nordijskih i keltskih mitova,malo manje iz grckih,i ti mitovi su imali istu svrhu kao i moderna bajka - da poruci slusaocima(dok nije bilo pisane reci) sta ce se desiti onima koji ne postuju norme tog drustva.

Upravo tako,sve je to tačno,ali mi ne živimo pre trista godina,imamo sve tekovine civilizacije i dobre i loše.
U sklopu današnjeg života,koji je brz i veoma surov,iskren i veoma otvoren,deca se od malih nogu uče da nije sve lepo u životu.Realno,sa 11 meseci beba kreće u jaslice,odvaja se od majke i to je užasan stres i
za nju i za roditelje,surovost u nasirovijem obliku.Mislim da svi znamo kako to izgleda.
Roditelji rade,dete je odvojeno,sreću se na kratko vreme,nema se vremena za neku preveliku sentimentalnost,posvećivanje,pričanje.To je realnost modernog života.Priča pred spavanje je neka vrsta veze koju roditelj uspostavlja sa detetom,pričaju se priče,bajke.Zar posle sve te težine koju u toku dana dete pokupi,treba da se pred spavanje suoči sa istinom kako je Snežana u stvari glupača koja nije znala da se suoči sa maćehom ili da je Zver,diler koji vaćari klinke ili da je Pinokio trgovac belim robljem.
Ja nisam nikakav psiholog ni psihijatar ni terapeut,obočna osoba i opet ponavljam,neka sam naivna,
bajkama treba ostaviti funkciju koju imaju,da pruže malo lepote u šugavom danu.

Upravo tako,sve je to tačno,ali mi ne živimo pre trista godina,imamo sve tekovine civilizacije i dobre i loše.
U sklopu današnjeg života,koji je brz i veoma surov,iskren i veoma otvoren,deca se od malih nogu uče da nije sve lepo u životu.Realno,sa 11 meseci beba kreće u jaslice,odvaja se od majke i to je užasan stres i
za nju i za roditelje,surovost u nasirovijem obliku.Mislim da svi znamo kako to izgleda.
Roditelji rade,dete je odvojeno,sreću se na kratko vreme,nema se vremena za neku preveliku sentimentalnost,posvećivanje,pričanje.To je realnost modernog života.Priča pred spavanje je neka vrsta veze koju roditelj uspostavlja sa detetom,pričaju se priče,bajke.Zar posle sve te težine koju u toku dana dete pokupi,treba da se pred spavanje suoči sa istinom kako je Snežana u stvari glupača koja nije znala da se suoči sa maćehom ili da je Zver,diler koji vaćari klinke ili da je Pinokio trgovac belim robljem.
Ja nisam nikakav psiholog ni psihijatar ni terapeut,obočna osoba i opet ponavljam,neka sam naivna,
bajkama treba ostaviti funkciju koju imaju,da pruže malo lepote u šugavom danu.

pa u tom zecu i lezi grm

pazi ovako

imas mitove
pa onda neko modifikuje mit u bajku
pa tu bajku vekovima, usmenim i pisanim putem, ljudi moodifikuju (ublaze) konstantno
pa dodje the great dizni pa modifikuje jos vise (citaj ublazi)
pa onda roditelji koji pricaju upravo te diznijeve verzije, pa plus jos zavisno od njihovog karaktera ublaze bajku jos malo
i sta drugo dobijes nego pricu za LAKU noc :lol:

e sad ti tvrdis da je to dobro....al ako se malo osvrnes oko sobe videces da i nije...
ne valja ublazavati bas toliko cinjence...onda ta deca izrastaju u ljude koji i dalje nisu svesni bas sveta oko sebe, pa kad ih zapljusne surova realnost ne mogu da se bas snadju...
al to sad vec bezi u neku drugu temu koja bi se bavila vaspitavanjem dece i njihovo susretanje sa surovom realnoscu i izlazak iz staklenog zvona koji grade moderni roditelji...

Slažem se ja svima vama,samo mitovi su imali svoju funkciju edukacije u ono vreme,mi sada imamo drugo vreme,sa drugim opasnostima.To stoji i stoji činjenica da ne treba zatvarati oči pred tim i praviti se da je svet divan i savršen.Ja branim samo onaj malecki deo emocija koje bajke daju,malo lepote i MALO bega od stvarnosti,samo malo.Neću više da vam kvarim temu i razgovor,samo ću čitati i praskati za sebe ako mi se nešto ne bude svidelo.:dash::besna:
A vama šaljem ovo :hvala::klap::super:

Bacili smo se na analizu bajki koje i ne donose toliko zlo kao na primer,moderni crtaći.
Gledam pre neki dan crtać..dečak i devojčica u šumi i odjednom sa neba pada vatrena kometa
i tresne dečaka po glavi i on dobije nadljudsku snagu i povrh svega biva sav ko od vatre stvoren,
gori...Devojčica mu prilazi i mrtva ladna ga pita..a šta se tebi desilo?(sa osmehom na licu)
onda dolazi njegov deda koji ga isto to pita,kao da se ništa posebno nije desilo..
...izvinte za off topik...:mrgreen:
Bajke su bar maštovite...u Trnoružici mi je mnogo zanimljivija pojava one tri vile
na njenom rodjenju gde joj odredjuju sudbinu...a četvrta zla vila,besna što nije pozvana
(pazi razlog:lol:)smišlja onako kreativnu kaznu za malu bebu,ni krivu ni dužnu ... :lol:
O tome sad razmišljam na ovaj način ali kao klinka,nije mi bilo važno šta će sve da se
izdešava u medjuvremenu,bilo mi je važno samo da stignem do kraja bajke i vidim kako
su sredili zlu vilu..;)

To sto neko ne vidi skriveno znacenje u bajci ne znaci da ono nije tu i da se nece preneti na nekog kome tu bajku cita ;)

A sto se tice modernih crtaca - ja kao neko ko je odrastao na Dusku,Patku Daci,brzom Gonzalesu i ostaloj druzini,vec se godinama zgrazavam na navalu azijskih bljuvotina i teletabisa koji se serviraju danasnjoj deci.

Da se razumemo,volim ja mangu ali ne ovu no brain verziju koja se servira kod nas :evil:

Ja od crtanih likova volim Karidža. :)

Idemo dalje .... Još malo da se poigramo Grimovim bajkama (mada uvek možemo da se vraćamo na Trnoružicu).

Moj favorit: Ivica i Marica (izvorno - Hansel i Gretel)

Nekoliko ilustracija razičitog tipa:

hansel-and-gretel-small.jpg

gustafson_-_hansel_and_gretal.JPG

chseven_hansel.jpg

banksy_hansel_gretel.jpg
:per:

Ah Ivica i Marica (ne ona sa prozorima) :lol:

Tri glavne pouke se mogu izvuci iz nje:

1.Ne veruj nepoznatima

2.Pohlepnost se ne isplati

3.Zajedno smo jaci tj. uvek budi uz svoju porodicu (sestru,brata)

Ono sto je mene uvek fasciniralo je da pored tolke klope koju ima vestica oce da smaze bas Ivu i Maru :lol:

Back