Bajden upozorava: "SAD neće čekati večno"

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
30.499

Bajden upozorava: "SAD neće čekati večno"​

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da SAD "neće čekati večno" da se Iran ponovo pridruži nuklearnom sporazumu.
IZVOR: BETA ČETVRTAK, 14.07.2022. | 15:11 -> 17:01

EPA-EFE/SHAWN THEW

On je to rekao dan nakon što je najavio spremnost da se upotrebi sila kao poslednje sredstvo protiv Teherana, ako to bude neophodno.

Bajden je upozorio Iran na konferenciji za novinare u Jerusalimu, posle sastanka u četiri oka sa premijerom Izraela Jairom Lapidom. Dva lidera su razgovarala o brzom napretku iranskog nuklearnog programa.

"Mi smo rukovodstvu Irana izložili šta smo spremni da prihvatimo kako bi se vratili na JCPOA (Sveobuhvatni zajednički plan akcije, nuklearni sporazum velikih sila sa Teheranom). Čekamo njihov odgovor. Nisam siguran kada će stići", rekao je Bajden i dodao, "Ali nećemo čekati zauvek".

Američki lider je oživljavanje nuklearnog sporazuma sklopljenog zahvaljujući posredovanju administracije Baraka Obame 2015. godine postavio kao prioritet kada je postao predsednik.

Taj sporazum je tri godine kasnije napustio tadašnji predsednik SAD Donald Tramp, što je Izrael pozdravio jer se oštro protivio takvom dokumentu.

U ovom trenutku zvaničnici Bajdenove adminstracije sve manje veruju u mogućnost da se Iran vrati sporazumu.

Bajden se u Jerusalimu drugog dana posete Izraelu sastao sa Lapidom, koji je posle razgovora rekao da "neće biti nuklearnog Irana".

Na konferenciji za novinare lideri Izraela i SAD su međutim pokazali da nemaju isti stav o tome kako bi valjalo zaustaviti Iran da ne razvije nuklearno oružje, iako je Bajden obećao "gvozdenu posvećenost" izraelskoj bezbednosti.

Premijer Izraela je rekao da međunarodna zajednica mora biti voljna da upotrebi silu protiv Irana kako bi zaustavila iranski nuklearni progam.

"Jedina stvar koja bi zaustavila Iran je saznanje da će, ako nastavi da razvija svoj nuklearni program, slobodni svet upotrebiti silu.

Jedini način da se oni zaustave je verodostojna vojna pretnja na stolu", ocenio je Lapid.

Bajden je nastojao da odbrani svoja nastojanja za oživljavanje međunarodnog sporazuma, čije je cilj da spreči Iran u razvoju nuklearnog oružja, što je strategija kojoj se Izrael protivi.

"I dalje verujem da je diplomatija najbolji način da se to postigne", rekao je predsednik SAD.

Konferencija za novinare je održana ubrzo posle potpisivanja zajedničke deklaracije u kojoj su se SAD zarekle da će upotrebiti "sve elemente svoje nacionalne moći da spreči Iran u razvoju nuklearnog oružja".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=07&dd=14&nav_category=78&nav_id=2185099
-----------------------------------------------------------------

Očigledno je da imamo novi veliki rat u najavi.
Jevreji će maximalno vršiti pritisak na meriku da udje u rat sa Iranom.
Jednostavno, Izrael ne može dozvoliti da Iran postane nuklearna sila.

Koliko će merikanci moći da se odupru pritisku u ovoj situaciji pred izbore kada demokrate rapidno gube podršku?

Sa druge strane ne verujem da će se Iran tek tako odreći nuklearnog naoružanja jer je evidentno da oni imaju kapacitete da je naprave.

Bajden i Lapid potpisali Jerusalimsku deklaraciju: Zajedno sprečavaju razvijanje nuklearnog oružja u Iranu​

Autor: Tanjug
14/07/2022
-
18:50
Bajden i Lapid potpisali Jerusalimsku deklaraciju: Zajedno sprečavaju razvijanje nuklearnog oružja u Iranu
Džo Bajden i Jair Lapid - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Jair Lapid potpisali su danas Jerusalimsku deklaraciju, dokument kojim su se dve zemlje obavezale da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje.

"Nećemo dozvoliti Iranu da proizvede nuklearno oružje", izjavio je Bajden na konferenciji za novinare nakon potpisivanja deklaracije, prenosi Rojters.

Današnje saopštenje potvrdilo je američku podršku vojnoj nadmoći Izraela u regionu i jačanju njegove sposobnosti "da se sam brani“.

"Sjedinjene Države naglašavaju da je sastavni deo ovog dokumenta obaveza da nikada ne dozvole Iranu da nabavi nuklearno oružje i da su spremne da koriste sve elemente svoje nacionalne moći da osiguraju taj ishod", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Lapid smatra da SAD zauzimanjem ovakvog stava sprečavaju otvoreni sukob Izraela i Irana.

Jedini način da Iran prestane da razvija nuklearno oružje jeste da mu se predoči da je slobodni svet spreman da upotrebi silu, izjavio je on posle ceremonije potpisivanja deklaracije, prenosi Rojters.

https://www.euronews.rs/svet/fokus/...aju-razvijanje-nuklearnog-oruzja-u-iranu/vest

Predsednik Irana Raisi zapretio SAD-u i Izraelu​

Beta-APdanas 18:59

Predsednik Irana Raisi zapretio SAD-u i Izraelu   1

Predsednik Irana Ebrahim Raisi uputio je pretnju SAD i Izraelu danas, upozoravajući ih na „oštar odgovor zbog koga će zažaliti“ na bilo koju akciju protiv Islamske Republike.

Raisi je to izjavio u vreme dok dok je američki predsednik Džozef Bajden u poseti Jerusalimu na razgovoru sa izraelskim liderima o zabrinutosti zbog iranskog nuklearnog programa koji brzo napreduje.

Izrael je ponovio svoju posvećenost sprečavanju Irana da ikada dobije nuklearno oružje.

Raisi je okrivio SAD i „njihove regionalne saveznike“ za podsticanje nestabilnosti u regionu, izvestila je državna novinska agencija IRNA.

„Svaka greška Amerikanaca i njihovih saveznika u regionu i svetu naići će na oštar odgovor zbog koga će zažaliti“, rekao je Raisi.

Jedan od Bajdenovih ciljeva na svom putovanju na Bliski istok je jačanje bezbednosnog saveza Izraela sa arapskim državama Persijskog zaliva, izgrađenog na zajedničkom strahu od Irana.

Izrael „nikada ne može imati normalne odnose u regionu“, dodao je Raisi.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/predsednik-irana-raisi-zapretio-sad-u-i-izraelu/

ne znam sta ima da ga toliko razvijaju

principi se znaju , prekopiraju se - eto oruzja

razvijali su amerikanci nekad , posle rusi , mada mislim da su rusi tad ponesto i ukrali

ali sad ...
Ništa Rusi nisu ukrali.
Moskovski institut za nuklearnu energiju zvanično je osnovan 1942. kada je otklonjena opasnost od osvajanja Moskve od strane nacista.
Pre toga bio je institut za fiziku i tehnologiju koji se 1941. evakuisao u Kazanj.
Rusi su još pre WWII krenuli sa pravljenjem A bombe i njihovi naučnici bili su (što se tiče znanja) apsolutno konkurentni merikanskim i zapadnim.

Prosto, nisu imali te uslove ... materijalnu i finansijsku podlogu kao merikanci koji praktično nisu bili u ratu.

Jedan od Bajdenovih ciljeva na svom putovanju na Bliski istok je jačanje bezbednosnog saveza Izraela sa arapskim državama Persijskog zaliva, izgrađenog na zajedničkom strahu od Irana.
heh, cak se i eu boji pa ima rakete u rumuniji

sprema se opasan rat
kolektivni zapad boli uvo da se rasplamsa na bliskom i srednjem istoku kao sto bi ih ''boleo'' ukrajinski van ukrajine

U slučaju napada kolektivnog zapada na Iran, bi li Rusija (i Kina) mogle da pomognu Iranu kao što zapad pomaže Ukrajini?
Da li bi imali pravo na to?
Ja mislim da se merikanci upravo toga boje.
iran u nekoj formuli, tj procentu da prepise i svu naftu risiji i kini za oruzje i bezbedonosne garancije? malo je rano za takav razvoj
Izrael je ponovio svoju posvećenost sprečavanju Irana da ikada dobije nuklearno oružje.
a izrael se kao pita?

ja mislim da iran vec ima nuklearno oruzje
ko ima ono pismo albert pajka manciniju neka zakkaci ovde - to je pakleni plan, a bajden ce sacekati

Poslednja izmena:
U slučaju napada kolektivnog zapada na Iran, bi li Rusija (i Kina) mogle da pomognu Iranu kao što zapad pomaže Ukrajini?
Da li bi imali pravo na to?
Ja mislim da se merikanci upravo toga boje.
Pa pomagali bi im sigurno, samo tad nas narod na to naravno ne bi gledao kao na produzavanje sukoba i rata.... Bilo bi ono klasicno licemerje...

Bajden i Lapid potpisali Jerusalimsku deklaraciju: Zajedno sprečavaju razvijanje nuklearnog oružja u Iranu​

Autor: Tanjug
14/07/2022
-
18:50
Bajden i Lapid potpisali Jerusalimsku deklaraciju: Zajedno sprečavaju razvijanje nuklearnog oružja u Iranu
Džo Bajden i Jair Lapid - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Jair Lapid potpisali su danas Jerusalimsku deklaraciju, dokument kojim su se dve zemlje obavezale da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje.

"Nećemo dozvoliti Iranu da proizvede nuklearno oružje", izjavio je Bajden na konferenciji za novinare nakon potpisivanja deklaracije, prenosi Rojters.

Današnje saopštenje potvrdilo je američku podršku vojnoj nadmoći Izraela u regionu i jačanju njegove sposobnosti "da se sam brani“.

"Sjedinjene Države naglašavaju da je sastavni deo ovog dokumenta obaveza da nikada ne dozvole Iranu da nabavi nuklearno oružje i da su spremne da koriste sve elemente svoje nacionalne moći da osiguraju taj ishod", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Lapid smatra da SAD zauzimanjem ovakvog stava sprečavaju otvoreni sukob Izraela i Irana.

Jedini način da Iran prestane da razvija nuklearno oružje jeste da mu se predoči da je slobodni svet spreman da upotrebi silu, izjavio je on posle ceremonije potpisivanja deklaracije, prenosi Rojters.

https://www.euronews.rs/svet/fokus/...aju-razvijanje-nuklearnog-oruzja-u-iranu/vest
E kada bi se oni jos nesto pitali za Iran.Iran je postala vojna sila.Nece moci ameri kao sa Irakom.

Ništa Rusi nisu ukrali.
Moskovski institut za nuklearnu energiju zvanično je osnovan 1942. kada je otklonjena opasnost od osvajanja Moskve od strane nacista.
Pre toga bio je institut za fiziku i tehnologiju koji se 1941. evakuisao u Kazanj.
Rusi su još pre WWII krenuli sa pravljenjem A bombe i njihovi naučnici bili su (što se tiče znanja) apsolutno konkurentni merikanskim i zapadnim.

Prosto, nisu imali te uslove ... materijalnu i finansijsku podlogu kao merikanci koji praktično nisu bili u ratu.
gledao sam nekad da su nemci tad razvijali nuklerno oruzje ,43 i 44 cini mi se

i bili su blizu ali su imali neki problem koji su amerikanci resili

i da su se nemacki naucnici cudili jednostavnosti te tehnologije

ne secam se detalja ali nekad uz jedan element i rezultat mozes doci do ideje kako *srediti* drugi element

gledao sam nekad da su nemci tad razvijali nuklerno oruzje ,43 i 44 cini mi se

i bili su blizu ali su imali neki problem koji su amerikanci resili

i da su se nemacki naucnici cudili jednostavnosti te tehnologije

ne secam se detalja ali nekad uz jedan element i rezultat mozes doci do ideje kako *srediti* drugi element
Хајзенберг је радио на фисионој бомби у трећем рајху. Он је на конгресу у Копенхагену, октобра 1941 о томе обавестио Бора, после чега се њихово пријатељство прекинуло. Бор се касније прикључио пројекту Менхетн, док је Хајзенберг наставио сам са скромним сретствима.

Čuj, slobodni svet?
Ko je to?
Zemlja u kojoj izlapeli predsednik može da proglašava odluke Vrhovnog suda nelegitimnim, a ceo Sud "van kontrole"?

Занимљиво... САД не могу више никог напасти, али баш никог. Ма ни Мадагаскар. Међутим, нису наивни, угураће Израел у клинч с Ираном (што и није неки проблем, само варница и ето белаја). Најзанимљивије ми је да ли ће тако стар и прилично мудар народ (Израел) пристати на самоубилачку игранку на коју пристаје практично цијели „слободни свијет” тј. оно мало окупираног и распадајућег јада који се обично назива Западом.

Најзанимљивије ми је да ли ће тако стар и прилично мудар народ (Израел) пристати на самоубилачку игранку на коју пристаје практично цијели „слободни свијет” тј. оно мало окупираног и распадајућег јада који се обично назива Западом.
m'da, mnogo su mudri da se sire na tudji racun.od '47.. gurnuce ih amerika, pa ce ih ostaviti na cedilu - to je plan

Back