AVATAR

Gledao sam film.

I dacu mu 5/10

Sjajni efekti, ocajna prica, genericni, neintresantni likovi.

Ne prihvatam argumente tipa film ima sjajne efekte, treba zajebati sve ostalo.
Pricu cu jos i progutati, ali nema izgovora za likove!

Likovi su ono sto nosi film, a ovde nisam saosecao ni sa jednim likom i svi likovi su hodajuci klisei bez imalo karakterizacije ili unutrasnje borbe i konflikta i uopste nismo videli da i jedan lik menja i prolazi kroz neku promenu tokom filma.

Imamo glavnog lika Jake-a koji ja sav u fazonu surfer dude koji bukvalno radi sta god mu drugi kaze bez imalo soptvenog stava i volje, nema licnost uopste! Totalno je bi ko od drveta, ne znam dal je to do glumca ali Svarceneger ko Terminator je imao vise licnosti od ovog baje ko Jake... Imamo ludog pukovnika, koga zovek Pukovnik Klise, koji mi je licno bio jedina dobra stvar u filmu pored efekata, koji je nista do tipicni zli porucnik koji je ultimativni badass i nista vise, obicni dvodimenzionalni napumpani baja sa ozivljkom koji zvace cigaru. Koja je njegova motivacija? Zasto je takav? Dajte malo karakterizacije! Dajte malo da saznamo o njihovoj proslosti! Ako ste gledali FullMetal Jacket mocicete tacno da predvidie koja ce mu sledeca recenica biti! Imamo onog vodju komanije koji je isto do kapitalisticka svinja i totalno iritantan lik...

A naucnica koju glumi Sigourney Weaver jebila totalno nelogicna. Prvo kada vidi Jake-a sva je nadrnada kao u fazonu ne mozes mi ti nista i Jake joj je totalno antisipantican....ba bi kroz 5 minuta sprijateljila ko da se znaju ceo zivot...what?

Ili onaj lik koji je kao ultimativni nerd koji sudira Navi rasu, koji zeli da ide da zivi sa njima da ih upozna bolje, a onda uleti Jake i otme mu tu priliku i on ga kao mrzi zbog toga, uzeo mu je tu sansu da zivi sa Navi rasom, NAvi ce da JAku pokazu sve sto znaju a ne njemu, Jake zivi njegov san...da bi posle u onoj montazi koja traje 3 meseca Jake rekao u svom video dnevniku u fazonu "e on je sada ovde i sprijateljili smo se i sve je ok"
NE..ne ne ne i ne! Tako se ne radi karakterizacija! Nemozes tek tako da kazes e sprijateljili smo se! Znas kakvi bi dijalozi mogli da budu tu, pa da se svadjaju, pa da upadno zajedno u nevolju itd.

A ni Navi nisu nista bolji. Imamo onu scenu kada starisena su u fazonu trebamo da vidimo da li ce JAke da bude sa nama i da li cemo da mu pokazemo kako mi zivimo ili nije toga dostojan i ima da visi.
I onda su posle 30 sekundi OK BRATE STA IMA DOBRODOSAO U PORODICU!
A Jake nije NISTA uradio da se dokaze da je dostojan.

I da unobtainium? Really? Really? Niste mogli da smislite ni jedan drugi naziv za super retki kamen? Unobtainium? Really? Zar zaista mislite da smo toliko glupi?!


Jednostavno los je film! Ima efekte i to je to! Evo cak i da progutam pricu koja je prosta i milijardu puta vidjena i dalje je los film.

Ako imas prostu pricu onda su LIKOVI su ti koji trebaju da budu KOMPLEKSNI i intresantni da zbog njih zanemaris tu prostu pricu!

Ovde su likovi jednodimenzionalni, apsolutno ne kompleksni i dosadni...



Film je precenjen i dobija toliku hvalu samo na prethodnoj slavi rezisera.

Efekti su samo pola filma, i to je ono sto je Avatar dobro uradio, drugu polovinu je zasrao.

Odatle sledi moja ocena 5 od 10.

To je moje konacno misljenje i necete ga promeniti sta god mi rekli tako da nemojte ni da pokusavate!

Pre svega, drago mi je da si pogledao film, i iako ne delim tvoje misljenje, postujem ga!
Ali samo da ti skrenem paznju na neke delove sto si spomenuo:

1) Dzejk je obican placenik koje je za kintu doveden tu...potcinjen je kako vojnim, tako i naucnim krugovima pa mislim da je glupo reci da treba da ima svoj stav jer i danas ako radis tako i negde za nekoga neces i ne smes da imas svoj stav. dobio je obecanje da ce prohodati ako saradjuje i u pocetku je saradjivao, tokom vremena je promenio "stav"...

2) Pomenuo si "zbrzano" upoznavanje sa likovima, konkretno onog pukovnika. On je isto kao i dzejk tu placenik, vojni fanatik..a bilo kakvo duze upoznavanje sa likovima bi iziskivalo film od ukupno minimum 4 do 5 sati sto je verovatno malo preterano.

3) Sigurni Viver je naucnik koja ima totalno drugacije ciljeve od industrijskog i vojnog dela kompanije, pa kad joj posalju bivseg marinca mislim da je u fazonu "ubacuju mi vojsku u program koji je iskljucivo naucno-istrazivacki" i verovatno naslucuje da postoji namera da se kroz njen program na silu omeksaju i prisile domoroci da odu.

Ne mislim da ti menjam misljenje za koje opet ponavljam da postujem, samo sam hteo da ti pruzim neke odgovore iz drugog ugla ;)
I evo jedne tradicionalne americke recenice koja ubedljivo najbolje opisuje ovaj film: Avatar - Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue!
 
Poslednja izmena:
1) Dzejk je obican placenik koje je za kintu doveden tu...potcinjen je kako vojnim, tako i naucnim krugovima pa mislim da je glupo reci da treba da ima svoj stav jer i danas ako radis tako i negde za nekoga neces i ne smes da imas svoj stav. dobio je obecanje da ce prohodati ako saradjuje i u pocetku je saradjivao, tokom vremena je promenio "stav"...

Ne ne nisam mislio u tom fazonu nema stav, nego jednostavno lik mi je delovao kao ono bole ga k**** za sve po principu neko mu kaze e idi ubij ovoga, a on je OK i ubije ga. E onda mu majka tog sto je ubio kaze e sada idi ubij ovog sto ti je naredio da ubijes sina. i je odmah OK itd.

Jednostavno uopste ne vidimo Jakeovu motivaciju za bilo koju od njegovih reakcija. Zamisli da je npr. umesto sto je Pukovnik Klise prisao Jake-u da je Jake prisao njemu i rekao: "Matori slusaj ovo, ja cu da se ubacim u program Avatar, uletecu dole medju domorovce, zadobicu njihovo poverenje i ucinicu da vasa operacije tece lakse, ali evo cake, za uzvrat hocu svoje noge nazad!"

Tu odmah vidimo Jakovu motivaciju i vidimo a je njemu gubitak nogu strasno pao i da je spreman sve da zrtvuje za svoje "sebicne" ciljeve, i onda nakon druzenja sa Navi rason (gde bih kao sto sam rekao prvo trebao da uradi neki test ili izazov da dokaze da je vredan) pocinje da shvata pravi smisao zivota i sta je zasita bitno.

Ovako jednostavno lik ko da je pisan da se povinuje zelji svakog drugog lika bilo to covek ili navi. Jednostavon osecao sam se ko da su mu navi rekli E dolaze ljudi ajd pomagaj da se bijemo, i on odmah tu skace daje Brave Heart govor i idemo, jednostavno uopste nisam osetio da je njegov lik prosao kroz bilo kakvu promenu...kakav je na pocetku takav je i na kraju, sto je po meni malo unistilo poentu filma...

2) Pomenuo si "zbrzano" upoznavanje sa likovima, konkretno onog pukovnika. On je isto kao i dzejk tu placenik, vojni fanatik..a bilo kakvo duze upoznavanje sa likovima bi iziskivalo film od ukupno minimum 4 do 5 sati sto je verovatno malo preterano.

Ne mora upoznavanje da bude flashback od 10 minuta. Jednostavno upoznavanje sa likom i njegove motivacije se iskazuju kroz njegov dijalog i njegov odnos sa drugim likovima. U Svega par recnica smo mogli da saznamo puno o njemu i mnogo vise da ga iskarakterizujemo ko ljudsko bice. Umesto toga dobili smo pukovnika iz FullMetal Jacket-a na steroidima sa jos dodatnom dozom stereotipa...

Mada kao sto rekog on mi je josi bio najzabavniji lik posto sam se valjao od smeha kada god bio on bio u sceni jer je savu fazonu AMERICA **** YEAH!!! URAAAA!!!! I jednostavno bio je smesan mnogo, a realno nije ptrebao da bude smesan :D

Jednostavno on je bio badass iz citsog razloga da bi bio badass, i to jos i nije toliko lose u pogledu zabavnog lika, ali nije dobro sa oziblje tacke gledista...

JEdnostavno osecao sam se da je Kameron previse vremena proveo usavrsavajuci tehnologiju i stvaranje tog novog sveta i pokusavanja da nas ubedi da su ti vanzemaljci svarni (btw svidja mi se to je Pandora mesec a ne planeta nice touch) da je zaboravio na ono sto je bitno u filmu, a to su zanimljivi likovi i njihove filozofije i motivacija sa kojim se mi indentifikujemo. Ti likovi na filmskom platnu trebaju a budu nasi avatari u tom svetu, a to se ovde meni nije desilo jer ni u jednom trenutku nisam saosecao ni sa jednim likom niti sam se poistovetio. Gledao sam lepe slike i to je sve sto sam dobio od filma...

Filmovi ovog tipa(epski blokbasteri) trebaju da budu o pricanju prostih prica ali sa kompleksnim i zanimljivim likovima.
Avatar nije imao dobre likove, a prica sama po sebi nije bila dovoljno dobra da izvuce taj nedostatak...

Ovaj film zivi zbog efekata, i mislim da ce onog momenta kada prestane taj prvobitni utisak OMFG KAKVI EFEKTI i kada se kroz par godina, kada svi filmovi budu imali takve efekte, okrenuti na ovaj film i da ce se kada se bude analizirao bolje bez tog odusevljenja efektima, da ce film biti daleko gore prihvacen nego sada...

Jednostavno efekti me licno ne zadivljuju koli god da su dobri. Da shvatio sam kompjuteri su naj dodajni i mozemo da uradimo sta god hocemo...nekako sve mi je to bezdusno i hladno...
Ne mogu da osetm konekciju sa necim sto znam da je neki baja sedeo da kompom i kucao dugmice...

Za razliku od npr. kada gledam Jackie Chan film. To tu je Jackie i on dobija batine i ubija se zbog nas i nase zabave, i odmah osecam neku konekciju tu. Ili npr. Guillermo del Toro filmovi gde imamo one apsolutno fenomenalne kostime, i odmah vidim koliko je truda ulozene u te kostime i tu su pravi glumci koje su muce u tim kostimima radi nase zabave! E TO je ono sto se oseca! CGI je lepo oruzije da se izvedu neke strvari koje ne mogu u stvarnosti ali smo poceli suvise da se oslanjamo na isti. Mislim kada smo poceli da koristimo CGI krv, pa sta reci!

Toliko od mene, to je moje misljenje...
 
Poslednja izmena:
Ne ne nisam mislio u tom fazonu nema stav, nego jednostavno lik mi je delovao kao ono bole ga k**** za sve po principu neko mu kaze e idi ubij ovoga, a on je OK i ubije ga. E onda mu majka tog sto je ubio kaze e sada idi ubij ovog sto ti je naredio da ubijes sina. i je odmah OK itd.

Jednostavno uopste ne vidimo Jakeovu motivaciju za bilo koju od njegovih reakcija. Zamisli da je npr. umesto sto je Pukovnik Klise prisao Jake-u da je Jake prisao njemu i rekao: "Matori slusaj ovo, ja cu da se ubacim u program Avatar, uletecu dole medju domorovce, zadobicu njihovo poverenje i ucinicu da vasa operacije tece lakse, ali evo cake, za uzvrat hocu svoje noge nazad!"

Tu odmah vidimo Jakovu motivaciju i vidimo a je njemu gubitak nogu strasno pao i da je spreman sve da zrtvuje za svoje "sebicne" ciljeve, i onda nakon druzenja sa Navi rason (gde bih kao sto sam rekao prvo trebao da uradi neki test ili izazov da dokaze da je vredan) pocinje da shvata pravi smisao zivota i sta je zasita bitno.

Ovako jednostavno lik ko da je pisan da se povinuje zelji svakog drugog lika bilo to covek ili navi. Jednostavon osecao sam se ko da su mu navi rekli E dolaze ljudi ajd pomagaj da se bijemo, i on odmah tu skace daje Brave Heart govor i idemo, jednostavno uopste nisam osetio da je njegov lik prosao kroz bilo kakvu promenu...kakav je na pocetku takav je i na kraju, sto je po meni malo unistilo poentu filma...



Ne mora upoznavanje da bude flashback od 10 minuta. Jednostavno upoznavanje sa likom i njegove motivacije se iskazuju kroz njegov dijalog i njegov odnos sa drugim likovima. U Svega par recnica smo mogli da saznamo puno o njemu i mnogo vise da ga iskarakterizujemo ko ljudsko bice. Umesto toga dobili smo pukovnika iz FullMetal Jacket-a na steroidima sa jos dodatnom dozom stereotipa...

Mada kao sto rekog on mi je josi bio najzabavniji lik posto sam se valjao od smeha kada god bio on bio u sceni jer je savu fazonu AMERICA **** YEAH!!! URAAAA!!!! I jednostavno bio je smesan mnogo, a realno nije ptrebao da bude smesan :D

Jednostavno on je bio badass iz citsog razloga da bi bio badass, i to jos i nije toliko lose u pogledu zabavnog lika, ali nije dobro sa oziblje tacke gledista...

JEdnostavno osecao sam se da je Kameron previse vremena proveo usavrsavajuci tehnologiju i stvaranje tog novog sveta i pokusavanja da nas ubedi da su ti vanzemaljci svarni (btw svidja mi se to je Pandora mesec a ne planeta nice touch) da je zaboravio na ono sto je bitno u filmu, a to su zanimljivi likovi i njihove filozofije i motivacija sa kojim se mi indentifikujemo. Ti likovi na filmskom platnu trebaju a budu nasi avatari u tom svetu, a to se ovde meni nije desilo jer ni u jednom trenutku nisam saosecao ni sa jednim likom niti sam se poistovetio. Gledao sam lepe slike i to je sve sto sam dobio od filma...

Filmovi ovog tipa(epski blokbasteri) trebaju da budu o pricanju prostih prica ali sa kompleksnim i zanimljivim likovima.
Avatar nije imao dobre likove, a prica sama po sebi nije bila dovoljno dobra da izvuce taj nedostatak...

Ovaj film zivi zbog efekata, i mislim da ce onog momenta kada prestane taj prvobitni utisak OMFG KAKVI EFEKTI i kada se kroz par godina, kada svi filmovi budu imali takve efekte, okrenuti na ovaj film i da ce se kada se bude analizirao bolje bez tog odusevljenja efektima, da ce film biti daleko gore prihvacen nego sada...

Jednostavno efekti me licno ne zadivljuju koli god da su dobri. Da shvatio sam kompjuteri su naj dodajni i mozemo da uradimo sta god hocemo...nekako sve mi je to bezdusno i hladno...
Ne mogu da osetm konekciju sa necim sto znam da je neki baja sedeo da kompom i kucao dugmice...

Za razliku od npr. kada gledam Jackie Chan film. To tu je Jackie i on dobija batine i ubija se zbog nas i nase zabave, i odmah osecam neku konekciju tu. Ili npr. Guillermo del Toro filmovi gde imamo one apsolutno fenomenalne kostime, i odmah vidim koliko je truda ulozene u te kostime i tu su pravi glumci koje su muce u tim kostimima radi nase zabave! E TO je ono sto se oseca! CGI je lepo oruzije da se izvedu neke strvari koje ne mogu u stvarnosti ali smo poceli suvise da se oslanjamo na isti. Mislim kada smo poceli da koristimo CGI krv, pa sta reci!

Toliko od mene, to je moje misljenje...

apsolutno si sve tacno rekao...kad pogledas film recimo fight club...on ima radnju koja je...klise...prvo strit fajt organizacija a onda anarhisticka organizacija...ali su likovi toliko dobro razradjeni da oni ne da vuku..nego od tog filma prave umetnicko delo...sve sa onim preokretom na kraju....
ili americka lepota...koja isto ima prosecnu radnju...ali toliko duboke likove...prosto fantastican film..a. ima xy takvih primera.....
a avatar je na imdb-u(onaj naj filmski sajt)ocenjen bolje od oba ta film..(tolko o publici)a kvalitet im se ne moze porediti....
 
u filmu se i uopšteno govori o ljudima koji svakodnevno uništavaju svoju planetu...koji jednostavno ne shvataju i ne vide lepotu i značaj prirode kao takve...bar sam ja film tako doživela...z:)

al mislim da o ukusima stvarno ne treba raspravljati...da prepustimo mi pravim kritičarima da ocene taj film, šta mislite z;)?

Kolko mi se puta desilo da kriticari kazu da je nesto dobro a da je meni sran.je i obrnuto...msm ako ti se misljenje o filmu zasniva na misljenju kriticara...i ako ti je argument...nemoj da mi pricamo nisamo kompetentni...msm.smesno..
 
Nije mi se svideo,klise do klisea,Kameron je definitivno izlapeo.

Sat vremena pre kraja filma vec mozes da ukapiras kako ce da se zavrsi - booring.
 
danas sam bas gledao film..generalno dopao mi se..

mada je previse bajkovit..vise je fantasy nego sci fi

dopelganger tema je odavno iscrpljena u sci fi literaturi..podseca me na rane radove tirklija..sa primesom filipa dika..
 
Baah,90 % video igara iz prosle i ove godine ima bolje e fekte od ovog filma :lol:
tu si u pravu..uopste ne vidim sta je u filmu kostalo tolike pare..
no..marketing je cudo..
cak prvi deo transformersa ima kvalitetniju grafiku i efekte od ovog filma..gledanje filma u 3D je samo efekat vise..od kog ce vecinu zdravih i normalnih ljudi da zaboli glava vec posle pola sata..bukvalno..zbog neprirodnosti samog nacina na koji se taj efekat dobija..
 
Baah,90 % video igara iz prosle i ove godine ima bolje e fekte od ovog filma :lol:

E u ovo je teško povjerovati. z:p

a avatar je na imdb-u(onaj naj filmski sajt)ocenjen bolje od oba ta film..(tolko o publici)a kvalitet im se ne moze porediti....

Strpi se, biće još dosta glasanja - međutim, IMDb ne bi trebao biti validan kriterij ničega...

American Beauty ima kritike bolje od Avatara:

http://www.rottentomatoes.com/m/american_beauty/

Što se tiče Fight Club - ne pretjerujmo, dobar je to film, ali daleko od toga da je nešto pretjerano poseban. Meni je najgluplje bilo ubacivanje one posljednje ubačene fotografije (kada je glavni lik slikao sopstveno međunožje)...
 
tu si u pravu..uopste ne vidim sta je u filmu kostalo tolike pare..
no..marketing je cudo..

Trebalo je platiti više od tri hiljade specijalnih efekata studiju Pitera Džeksona. Onda, nekoliko nedjelja pred premijeru oko pola sata nije uopšte bilo ni urađeno, te je trebalo dovoditi skupi studio Džordža Lukasa i to plati im se dosta para kako bi završili to. Oba studija su najskuplja na svijetu i dosta para traže za zaposlene, te razne takse, treba platiti i sve u hijerarhiji, treba platiti i samog Džeksona i Lukasa, kao i kupiti kompletnu opremu - počev od kompjutera do legalnih Adobe-ovih softvera i kompleksne skupe i napredne opreme koja još u pravu prodaju nije ni izašla.

Potom, treba platiti Džejmsa Hornera i iznajmiti mu muzički studio i orkestar (+svi instrumenti i kompletna oprema za tehničku obradu zvuka) da komponuje svu muziku. Treba znati i da je Liona Luis tražila pozamašnu sumu novca da bi pjevala za film.

Treba platiti jednog lingvistu i sve njegove pomoćnike da izmisle jedan sasvim nov jezik, stavljajući ovaj film po tome rame-uz-rame Tolkina i izumitelja klingonskog jezika.

Onda treba iznajmiti studio za snimanje i kupiti 197 kamera za njega. Treba platiti da se izradi još uvijek nepostojeća oprema (izumljena posebno za film - znači treba platiti i ljude koji su radili na tehnološkom usavršavanju), a posebno majušne vrlo skupe kamere za facijalnu ekspresiju, kao i motion-capture odela za stotinak ljudi. Treba je unajmiti konje, platiti armiju pomoćnika za naporno treniranje glavnih glumaca i animacije najtežega, kao i izraditi gomilu mobilnih maketa u pravoj veličini. Npr. najskuplja im je bila izrada onog AMP suit, koji ljudi koriste na Pandori kao hodajući tenk - bukvalno su ga napravili. Pa treba sve to na kraju i uklopiti u jednu cjelinu (da ne pominjem teškoće prenosa u 3D). Znači to je ukupno više od hiljadu stručnjaka koji su plaćeni da rade na ovom filmu. Najiskrenije, mislim da je vrlo fascinantno što je Kameronu toliko 'malo' para trebalo... z:p
 
E u ovo je teško povjerovati. z:p



Strpi se, biće još dosta glasanja - međutim, IMDb ne bi trebao biti validan kriterij ničega...

American Beauty ima kritike bolje od Avatara:

http://www.rottentomatoes.com/m/american_beauty/

Što se tiče Fight Club - ne pretjerujmo, dobar je to film, ali daleko od toga da je nešto pretjerano poseban. Meni je najgluplje bilo ubacivanje one posljednje ubačene fotografije (kada je glavni lik slikao sopstveno međunožje)...

ah...fight club..ti je ili mnogo dobar..ili ti je na neki nacin antipatican.....to je meni jedan od 3 faw filmova....al ukusi se razlikuju....druga dva su americka lepota i americka istorija x....
 
the hunt for gollum je uradjen sa budzetom od 5000 funti i potpuno amaterski..i bolji je film i od basnoslovno skupe ekranizacije gospodara prstenova kao i od avatara..

ako bacis pogled na machinimu nacices kvalitetnije animacije koje su radili amateri anonimusi od ovih u filmu..
ja ti kazem..
plus film obiluje nelogicnostima koje nijedan ozbiljan pisac sci fi zanra ne bi napravio..jedan primer..pandora je svet nize gravitacije od zemlje pa su se zato domoroci razvili u trometrase..ljudi u filmu se krecu kao da su na zemlji..sto je nelogicnost..drugo kad se glavni lik prvi put u filmu budi u dopelgangeru..on DISE atmosferu unutar baze koja je zemaljska iako napollju zemljani moraju da nose maske za disanje..

rekoh..ceo scenario me podsetio na jedan roman tirklija..koji sam citao kao klinac..80% scenarija je isto..samo da se setim kako se zvao..izdat je bio kod nas mogao se kupi na kioscima u vreme sfrj..roto biblioteka koliko se secam..
samo sto u toj prici dopelganger razvija svoju samostalnu svest i otrze se kontroli svog gazde na brodu..

film ne pije vodu sa sci fi strane..rekoh fantasy
 
ah...fight club..ti je ili mnogo dobar..ili ti je na neki nacin antipatican.....to je meni jedan od 3 faw filmova....al ukusi se razlikuju....druga dva su americka lepota i americka istorija x....

Da se razjasnimo, film mi jeste mnogo dobar, ali i prilično antipatičan. Nekako su mi se zgadili svi glumci u tom filmu poslije njega...

Ta dva druga su odlični filmovi...Međutim, kada su u pitanju poređenja, ja nikada ne poredim filmove koji nemaju ama baš ništa zajedničko. Kada je u pitanju Avatar, bolje naći slične filmove (znači intenzivno akcione naučno-fantastičke, epske filmove, kompjuterski animirane, itd...).
 
a i sam dopelganger u perkidu veze spava..ili se onesvesti????i dostupan je cim se veza uspostavi..a sta ga drzi u zivotu kad nema svoj um to nije objasnjeno
neurovegetativni sistem koji funkcionise BEZ mozga?

kako je dopelganger UOPSTE ZIV????
 
rekoh dopao mi se film..ali je generalno vrlo plitak..
uostalom i frankenstajnovo cudoviste je napravljeno od delova raznih ljudi..pa tako i ovaj film

ideje..tirklija, dika i legvinove..
ideja o pandori kao o izvom organizmu sa svojom nekom svescu i povezanim entitetima preko..recimo drvece preko korenja itd..o tome je pisala ursula legvin u prici."prostranija od carstava i mnogo sporija" jos pre 40 godina
 

Back
Top