Autoput i Srbi

DOBROSTOJECI:
Draga gospođo !
Valjda imam pravo i na "nenaučno" razmišljanje !
U struci sam pri vrhu, u običnim - životnim temama tek - amater !
Zato ne zamerite (mnogo) !:cry:
Не замерам ја, само покушавам указати на то, да на ствари треба гледати нешто другачије. И да никако не тереба генерализовати. Поготово, кад је и тврдња у генерализацији, у ствари - нетачна.

Ради се, дакле, о оном помињаном толико пута сплету историјско-политичких фактора, и о - систему који неке ствари омогућава, или мање омогућава.

И "општој друштвеној клими", како се говорило.

Дакле, СИСТЕМ треба мењати.

Систем, у сваком смислу те речи.

Norma Kampl:
Не замерам ја, само покушавам указати на то, да на ствари треба гледати нешто другачије. И да никако не тереба генерализовати. Поготово, кад је и тврдња у генерализацији, у ствари - нетачна.

Ради се, дакле, о оном помињаном толико пута сплету историјско-политичких фактора, и о - систему који неке ствари омогућава, или мање омогућава.

И "општој друштвеној клими", како се говорило.

Дакле, СИСТЕМ треба мењати.

Систем, у сваком смислу те речи.
Možda, kao laik, ne koristim odgovarajuću terminologiju.Zato bi umesto generalizacije , upotrbio termin - masovne pojave !
Genetski nismo određeni da budemo "ovakvi" ili "onakvi", genetika je užasno složena nauka i nema nikakvih dodirnih tačaka sa mentalitetom ! Ali postoji neka "genetska memorija" zapisana u sivim ćelijama našeg mozga - koje ni nismo svesni (to je još nedovoljno ispitana oblast). Verovatno je to izvor iz koga mogu da se izvuku neke mentalne karakteristike pojedinih naroda i nacija - a, podložne su promenama kroz generacije !
Promeniti SISTEM ? Čega ? Društvenog uređenja, politički, zakonodavno - pravni......ili sve to ? Da se možda vratimo u komunizam i samoupravljanje ? Ili da preskočimo tranziciju i uletimo odmah u liberalni kapitalizam ?:-?

DOBROSTOJECI:
Možda, kao laik, ne koristim odgovarajuću terminologiju.Zato bi umesto generalizacije , upotrbio termin - masovne pojave !
Добро. Већ је боље.

Genetski nismo određeni da budemo "ovakvi" ili "onakvi", genetika je užasno složena nauka i nema nikakvih dodirnih tačaka sa mentalitetom !
Тачно

Ali postoji neka "genetska memorija" zapisana u sivim ćelijama našeg mozga - koje ni nismo svesni (to je još nedovoljno ispitana oblast). Verovatno je to izvor iz koga mogu da se izvuku neke mentalne karakteristike pojedinih naroda i nacija - a, podložne su promenama kroz generacije !
Не бих се баш сложила..
"Друштвене појаве", с једне стране, и особине човека, у сваком смислу, од биолошких, до карактерних, су још сложеније.

Promeniti SISTEM ? Čega ? Društvenog uređenja, politički, zakonodavno - pravni......ili sve to ?
Ја лепо написах - свега.

Da se možda vratimo u komunizam i samoupravljanje ?
Таман посла! Сачувај Боже. Та, знаш добро шта ја о комунизму, и свему томе сличном мислим.

Ili da preskočimo tranziciju i uletimo odmah u liberalni kapitalizam ?:-?
Не ваља никакво нагло кретање. ни "прескакање", ни "улетање".
Може, и треба, све, али битан је темпо, и НАЧИН.

filatelista:
Autoput Niš-Dimitrovgrad
Srbi, vlasnici zemljišta na potencijalnoj trasi autoputa sade voćke i grade objekte da bi cenu u eksproprijaciji podigli na što viši nivo
Znači, ne pada im na pamet da prave voćnjake da bi radili, već da bi podigli cenu zemljišta na kome će se asfaltirati
I nama treba bolje :confused: :confused: :confused:
ma treba streljački vod povesti kad krene taj posao :evil: :evil: :evil:

...bolje da sade ruze, jer se one najvise placaju... :)
...kada je projektovan autiput morala je biti izvrsena provera zemljista, i receno je da ne smeju da ulazu u takve gluposti...tj. bice im isplaceno samo za onakvo zemljiste kakvo je bilo u vreme projektovanja...

Svaki biznis nosi svoj rizik, najbolje je kupiti male parcele i pokušati ići u najam za bilborde, pa ako država neće da plati novonikli voćnjak, eto načina da se zaradi...jeste da neće svi profitirati, ali - tako im i treba :cool:

Norma Kampl:
Добро. Већ је боље.

Тачно

Не бих се баш сложила..
"Друштвене појаве", с једне стране, и особине човека, у сваком смислу, од биолошких, до карактерних, су још сложеније.

Ја лепо написах - свега.

Таман посла! Сачувај Боже. Та, знаш добро шта ја о комунизму, и свему томе сличном мислим.

Не ваља никакво нагло кретање. ни "прескакање", ни "улетање".
Може, и треба, све, али битан је темпо, и НАЧИН.
Draga gospođo !
Ovaj put su nam mišljenja ako ne ista, ono makar "kompatibilna". Hvala . :)

mislim da je pravo vreme da kolega Bansee i Crow organizuju promociju i prezentaciju tih cuvenih domacih rakija sa kojima su nam pravili zazubice na ovoj temi ,Vrana da donese i meze da bolje klizi i da napravimo forumski seminar narodnog stvaralastva naravno sve to cisto edukativno-poslovnog karaktera pod sloganom - upoznaj rakiju pardon Srbiju da bi je voleo :mrgreen:

svetolik trpkovic:
mislim da je pravo vreme da kolega Bansee i Crow organizuju promociju i prezentaciju tih cuvenih domacih rakija sa kojima su nam pravili zazubice na ovoj temi ,Vrana da donese i meze da bolje klizi i da napravimo forumski seminar narodnog stvaralastva naravno sve to cisto edukativno-poslovnog karaktera pod sloganom - upoznaj rakiju pardon Srbiju da bi je voleo :mrgreen:

ma moze be, sveto
neje ich problem 8)

nego...
kako da reprezentiram original shopsku salatu
a da zli dusi ne okarakterishu to kao separatizam :(

dobro... rizikovacu 8)
sve za ekonomski boljitak ovih geografskih shirina i duzina 8)

ne znam bas svetolice,ipak bakuta drzi monopol nad rakijom,voli je vise nego mene :lol:
doduse ja mogu da prezentujem domaci ajvar,dzem i sok,i bakalar na belo,jes da nije bas tipicno al je specijalitet moje kuce :lol:
e crow,mislim da smo nasli novo zanimanje,jos kad nahrle turisti zeljni hrane ima da ih reketiramo,ko svi pravi srbi :lol:

Banshee:
ne znam bas svetolice,ipak bakuta drzi monopol nad rakijom,voli je vise nego mene :lol:
doduse ja mogu da prezentujem domaci ajvar,dzem i sok,i bakalar na belo,jes da nije bas tipicno al je specijalitet moje kuce :lol:
e crow,mislim da smo nasli novo zanimanje,jos kad nahrle turisti zeljni hrane ima da ih reketiramo,ko svi pravi srbi :lol:
nemoj ti meni tu sokovi ,neke fishice ,ajvari,ovo ,ono DAJ RAKIJE ,BRE!!!! :twisted: salim se sve je dobrodoslo na nasu buducu srbsku turisticko-rekreativnu trpezu, evo ja cu da budem menadzer i shef degustacije :mrgreen:

svetolik trpkovic:
nemoj ti meni tu sokovi ,neke fishice ,ajvari,ovo ,ono DAJ RAKIJE ,BRE!!!! :twisted: salim se sve je dobrodoslo na nasu buducu srbsku turisticko-rekreativnu trpezu, evo ja cu da budem menadzer i shef degustacije :mrgreen:
cc svetolice znas da ne valja mesati jaka alkoholna pi.ca i lake droge,sram te bilo srbine :mrgreen:
bolje se ti drzi ajvara i pekmeza :lol:

Banshee:
8) al bash
i da uklonimo svaku sumnju oko secesije :D

Dzabe drzavi njeni zakoni kada se seljaci organizuju pa naprave barikade, pa dodju ispred zgrade vlade da strajkuju jedno metar dana....da na kraju bude "e, evo, vidi ima sredstava da se plate i vocnjaci i povrtnjaci ...kad si zasadio ? juce? ... pa dobro, da racunamo kao da je vec rodilo, ha? ali onda 20% meni da vrnes, si cuo?...aj, sledeci..." ;)

filatelista:
ma sigurno Nemac svaki dan ide u opštinu da pita gde će autoput da baš tu zasadi najveću plantažu jabuka u okolini
poenta je da kad bi samo 10% toga što su zasadili ostalo, koliko bi taj kraj napredovao
ali čemu se ja nadam, Pirot je to :roll:

Дедер извини, шта си хтео да кажеш овим?
Да и даље слушаш оне доконе бабске приче о цицијима и поштењачинама,
а овде проповедаш реалност.....
И још једном те питам шта си хтео овим да кажеш,
кад се поведе расправа о Бг, устајеш на сав глас да причаш нешто,
а то не важи за мање градове о којима могу да причају сви,
и важно је да се што више извређа, забога тај малограђански менталитет....
Хм, јеси био некад у Пироту да судиш тако о људима.... :wink: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Pepeo:
Дедер извини, шта си хтео да кажеш овим?
Да и даље слушаш оне доконе бабске приче о цицијима и поштењачинама,
а овде проповедаш реалност.....
И још једном те питам шта си хтео овим да кажеш,
кад се поведе расправа о Бг, устајеш на сав глас да причаш нешто,
а то не важи за мање градове о којима могу да причају сви,
и важно је да се што више извређа, забога тај малограђански менталитет....
Хм, јеси био некад у Пироту да судиш тако о људима.... :wink: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
bez griže savesti mogu da kažem da mentalitet Pirota i Novog Sada se ne mogu prineti i nemam nameru da se nekome pravdam zbog toga
do pre par godina nisi mogao od Sićevačke niže u pošten WC da odeš, a ne nešto treće :roll:
a sterotipi su o škrtosti, a ovde nije teme o tome
onaj stereotip koji bi ovde važio glasi "što južnije to tužnije"

filatelista:
bez griže savesti mogu da kažem da mentalitet Pirota i Novog Sada se ne mogu prineti i nemam nameru da se nekome pravdam zbog toga
do pre par godina nisi mogao od Sićevačke niže u pošten WC da odeš, a ne nešto treće :roll:

Na žalost, ovoga puta ne mogu da se složim sa tobom. U Novom Sadu možeš naći "piroćance" u svakom smislu tog "mentaliteta" i u Pirotu "novosadjane". Nema to veze i svaka vrsta generalizacije je besmislica.

Piroćanci su fin svet, bar oni koje poznajem.

filatelista:

nize od sicevachke ide Prosek
pa Nishka Banja
pa Nish...

ako na to mislish
OK

iznad...

pa javni WC nema u B.P., a i Pirot, ako se ne varam
a oni u kafanama i kaficima su isti ko i u ostatku srbije

uostalom
pirot je vishe istok nego jug... 8)

Registra.:
Na žalost, ovoga puta ne mogu da se složim sa tobom. U Novom Sadu možeš naći "piroćance" u svakom smislu tog "mentaliteta" i u Pirotu "novosadjane". Nema to veze i svaka vrsta generalizacije je besmislica.

Piroćanci su fin svet, bar oni koje poznajem.

ono shto primetish kad udjesh u bus za nish il bg
a ide iz pirota
da su pirocanci gospoda

mislim, uredni, kulturni, trude se da ostave shto bolji dojam tamo gde odu.
sve je to pod odelce, il neshto zaista sa stilom i kako treba.

dok sa ostatkom tuznijih krajeva, narochito moravskim delom
to nikako nije sluchaj :(

filatelista:

Изузетно лоше размишљаш, зашто не знам....
Можда ниси упознао никада некога из Пирота,
можда мислиш да једио фини и културни људи живе северно од Бг,
ко зна.... Ако судиш на основу WC-а, шта више да причамо, очигледно ниси озбиљан...
Само да напоменем да није то тачно, ал ајде....
Да је неразвијен крај, у реду,
али да је примитиван и шта већ, хм, не знам, није баш тако.....
Био сам у Новом Саду, много тога ми се није допало,
понеки и људи, али овакво уопштавање никад ми није пало на памет....

Е сад, ово твоје излагање говори да паланачки и малограђански дух не влада само у малим срединама, сад видим има их колико хоћеш и у већим, можда и више.... :wink:

Back